July 25, 2014

Хроніка подій дня 24.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Прем'єр-міністр України Яценюк подав у відставку

В Україні

  • З правлячої коаліції у Верховній Раді вийшли фракції ВО "Свобода" та УДАР, а також 19 позафракційних депутатів, коаліція припинила своє існування, - оголосив на засіданні парламенту спікер Турчинов. Тепер, якщо протягом 30 днів не буде сформована нова коаліція, президент має можливість розпустити Раду і призначити парламентської вибори через три місяці, тобто 26 жовтня.
  • Голова парламенту Турчинов оголосив про розпуск фракції КПУ, на підставі підписаних президентом Порошенко змін до регламенту Верховної Ради.
  • Прем'єр-міністр Яценюк, виступаючи у Верховній Раді, повідомив про свою відставку, у відповідь на розвал правлячої коаліції і блокування парламентом рішень уряду, зокрема, щодо реформування газотранспортної системи і виділенню додаткових коштів на армію.
    Парламентарії відзначають, що відставку прем'єр-міністра має затвердити Верховна Рада. Тимчасовим виконувачем обов'язків прем'єра може бути призначений Гройсман, повідомив у мережі фейсбук міністр внутрішніх справ Аваков.
    Президент Порошенко в листі на ім'я спікера висунув вимогу, щоб голосування  вотуму довіри уряду було проведено 25 липня і запропонував Яценюку працювати до виборів нового парламенту.
  • Суд щодо заборони комуністичної партії переніс розгляд справи на 14 серпня. Позов проти КПУ подав міністр юстиції на підставі зібраних відомостей про підтримку членами партії сепаратистів, фінансуванні тероризму, підтримки військової агресії Росії. Проти членів КПУ відкрито понад 300 кримінальних справ.
  • Голова комісії з розслідування аварії літака малайзійських авіаліній Гройсман на брифінгу повідомив, що міжнародні експерти не мають претензій до українських диспетчерів, які вели авіалайнер у повітряному просторі України.
  • Валютний ринок не зреагував на відставку уряду і розвал коаліції в парламенті - НБУ лише незначно знизив офіційний курс гривні по відношенню до основних валют: 11,68 грн / $ (-4 коп), 15,73 грн / € (-4 коп), 3,35 грн/10 руб (-3 коп).

Київ

  • На честь дня підняття національного прапора основні мости столиці були прикрашені прапорами України. За рішенням мера Кличко до дня незалежності всі мости Києва будуть розфарбовані в кольори національного прапора.

Театр військових дій

  • Сили антитерористичної коаліції звільнили Лисичанськ від "козаків" з Росії. Над мерією міста піднятий український прапор, українські війська продовжують наступ на південь Луганської області.
  • Протягом дня терористи піддали обстрілам Луганський і Донецький аеропорти і передмістя Донецька з систем залпового вогню "Град". Селище Піски, практично, знищене.
    Минулого дня терористи пограбували найбільший торговий центр міста  "Донецьк-Сіті".
  • Росія продовжує обстрілювати зі своєї території українські війська, що прикривають кордон, щоб забезпечити поставки важкої бронетехніки терористам. Українським військам дана команда не відповідати на вогонь, щоб не розв'язати повномасштабну війну, заявив президент Порошенко на зустрічі з європейськими параламентаріямі.
  • За повідомленнями місцевих жителів, РФ завезла в Україну і передала терористам через незакриту ділянку кордону в Луганській області системи залпового вогню "Торнадо", що перевищують за параметрами потужності вогню систему  "Град" у чотири рази.
  • Командир батальйону "Схід" невизнаної "Донецької народної республіки" в інтерв'ю Reuters визнав, що у терористи мали в наявності зенітний комплекс "Бук". Літак малайзійських авіаліній був збитий ракетою, випущеною з такого комплексу.

Україна і світ

  • Преставники США при СОТ Панки, у відповідь на звинувачення Росії, повідомив, що заходи, які США застосували до РФ, не порушують правила і норми асоціації. Вашингтон ретельно вивчив питання про допустимість санкцій в рамках СОТ перед їх оголошенням.
  • Прес-служба Держдепартаменту США заявила, що у неї є неспростовні докази обстрілів Росією України зі своєї території, а також про готовність РФ постачати терористам Донбасу більш потужні системи озброєнь.
  • Президент Порошенко на зустрічі з депутатами Європарламенту від Європейської народної партії повідомив, що Україна розчаровна продовженням програми поставок Францією вертольотоносців класу "Містраль" до Росії. Перший корабель буде поставлений Чорноморському флоту РФ і буде спрямований до Криму. США, Великобританія, Швеція і Литва на цьому тижні також піддали жорсткій критиці цю угоду.
  • Представник віце-президента Єврокомісії Бергер повідомила, що європейським компаніям ніщо не заважає використовувати за своїм розсудом газ, отриманий від "Газпрому" і немає перешкод для реекспорту газу в Україну.
  • МВФ суттєво зменшив прогноз зростання ВВП Росії на 2014 рік до 0,2% через геополітичу напруженість навколо України.

No comments:

Post a Comment