July 23, 2014

Хроніка подій дня 22.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Українські війська звільнили від терористів Сєвєродонецьк

В Україні

  • Президент Порошенко пояснив на зустрічі з керівниками фракцій і депутатських груп Верховної Ради, що країна не готова до введення воєнного стану, тому що в цьому випадку неможливо буде отримати підтримку міжнародних фінансових організацій, поставки зброї та продукції подвійного призначення, у разі оголошення воєнного стану протилежна сторона конфлікту захищена міжнародним правом. Виходячи з цього, буде продовжена антитерористична операція і зусилля спрямовані на визнання ДНР і ЛНР міжнародними терористичними організаціями.
  • Верховна Рада внесла поправки в регламент, що дозволяє Голові розпустити фракцію, якщо вона стала менше, ніж при формуванні на першій сесії, що дозволяє ліквідувати в парламенті фракцію КПУ, яку покинули кілька депутатів. Закон підписаний президентом Порошенко.
  • Президент Порошенко підписав закон, що засновує орден Небесної Сотні, яким будуть нагороджуватися громадяни за мужність, патріотизм, відстоювання конституційних основ демократії, прав і свобод людини, гуманістичну, та благодійну діяльність під час "революції гідності" 2013-2014рр і під час захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.
  • Президент Порошенко підписав закон, що звільняє студентів та аспірантів денної форми навчання від призову та мобілізації в особливий період, а також про чергові відпустки військовослужбовців строкової служби та короткочасні відпустки в період військових дій.
  • Верховна Рада прийняла закон про внесення до державного демографічного реєстра оцифрованих відбитків пальців для оформлення біометричних документів необхідних для виїзду за кордон, в рамках скасування візового режиму з ЄС.
  • НБУ трохи знизив курс гривні щодо основних валют і встановив його на рівні: 11,67 грн/$ (+1 коп), 15,77 грн/€ (+1 коп), 3,32 грн/10 руб (+1 коп).
  • Міністр внутрішніх справ Аваков на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук повідомив про порушення кримінальної справи стосовно міністра оборони Росії Шойгу і бізнесмена Малофєєва, за створення та фінансування терористичних формувань.

Київ

  • У Києві на місяць, до 22 серпня, закривають фунікулер для проведення планового капітального ремонту та відновлювальних робіт.
  • Мер Києва Кличко призначив своїм першим заступником власника компанії К.А.Н., відомого київського забудовника Никонова, який раніше працював його радником, а також директора Київського метрополітену, Київреклами і Київтранспарксервісу.
  • Начальником київської міліції призначений генерал-майор Терещук, який раніше обіймав посаду начальника Волинського обласного управління МВС.

Театр військових дій

  • Українські війська продовжили наступ на територію, зайняту терористами і звільнили міста Сєвєродонецьк та Попасна в Луганській області, також триває зачистка Лисичанська від бандитів, які відступають до Алчевська. Бойові зіткнення тривали в околицях Донецька, у Мар'їнці, в Амвросіївці, на півдні Луганської області в прикордонній території. У Лисичанську терористи підірвали залізничний міст через Сіверський Донець і кілька ділянок залізничного полотна біля Донецька.
    За добу за повідомленням штабу антитерористичної операції, загинуло 13 українських військових.
  • На територіях, контрольованих терористами, тривають захоплення заручників, в Луганську були викрадені 7 нігерійських студентів.
  • За повідомленням спікера інформаційного центру РНБО Лисенко, додаткова мобілізація була оголошена з урахуванням можливої ​​прямої агресії Росії та планової ротації військ в районі бойового конфлікту.
  • За повідомленням Держприкордонслужби, Росія продовжує нарощувати військову присутність на кордоні з Україною і продовжує спільні з терористами обстріли українських військ, які прикривають кордон.

Катастрофа авіалайнера Malaysian Airlines

  • Посольство США в Україні на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук опублікувало карту із зображенням траєкторії польоту ракети класу "земля-повітря", якою був збитий малайзійський авіалайнер. Карта підтверджує, що ракета була запущена з території, контрольованої терористами.
  • Спеціальний поїзд з тілами загиблих в авіакатастрофі прибув до Харкова. 23.07 почнеться відправка літаками тіл загиблих на військову базу в Нідерланди, де буде проводиться впізнання.
  • Прем'єр-міністр Австралії Еббот заявив, що на місці аварії авіалайнера терористи займалися фальсифікацією доказів в промислових масштабах. Голандські експерти, після прибуття поїзда з останками в Харків заявили, що в наявності є тільки 200 тіл загиблих, і тому потрібно додатково обстежити місце катастрофи.
  • "Чорні ящики" збитого авіалайнера можливо будуть розшифровані у Великобританії. На даний момент вони знаходяться у малайзійській сторони, вона передасть їх Нідерландам, які беруть на себе розслідування катастрофи.

Україна і світ

  • Агенство Reuters повідомило з посиланням на свої джерела, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста, який відповідає за дотримання Женевських конвенцій, кваліфікував ситуацію в Україні, як стан війни, що дає право ООН розглядати злочини в процесі протистояння в рамках військового трибуналу, в тому числі, за знищення пасажирського авіалайнера Малайзійських авіаліній.
  • За оцінкою Bloomberg, капіталізація компаній, акції яких котируються на Московській біржі, за один день після введення санкцій з боку США, скоротилася більш, ніж на $28 млрд, за два тижні - на $75млрд, також експерти дають негативні прогнози щодо курсу рубля і міжнародних резервів Росії.
  • Євросоюз дав Росії термін до 24 липня, до якого будуть підготовлені секторальні санкції ЄС, заявив міністр закордонних справ України Клімкін на брифінгу в Брюсселі. Водночас верховний комісар ЄС із зовнішньої політики Ештон заявила на зустрічі глав МЗС Європи, що заходи проти Росії найближчим часом посилені не будуть, лише будуть дані інструкції з розробки подальших санкцій.
  • Представник Держдепартаменту США Харф заявила про неприпустимість передачі Росії Францією, навіть, одного вертольотоносця класу "Містраль".

No comments:

Post a Comment