June 29, 2014

Хроніка подій в Україні 28.06.14 від ІА "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Україна святкує День Конституції.
    Конституція України прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року. З того часу в цей день Україна святкує День Конституції, який, згідно з Основним Законом, є державним святом і неробочим днем. Згідно Конституції, Україна - суверенна і незалежна, соціальна і правова, унітарна держава, її територія в рамках існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною ценностью.Государственним мовою в Україні є українська. Президент України є голавою держави і виступає від її імені гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина.



Київ

  • У зв'язку зі святом дня Конституції міліція охороняла центр Києва в посиленому режимі.
    Прес-служба МВС України повідомила, що для охорони громадського порядку та безпеки киян та гостей столиці у центральній частині міста були задіяні понад 1000 співробітників міліції.
  • Статую "Батьківщина-мати" на честь свята висвітлили кольорами національного прапора.
    Творці світлового шоу - активісти арт-об'єднання "Художня платформа" - висвітлили статую "Батьківщина-мати" національними кольорами, гербом і написами "Я - патріот" 20-ю мовами.

Театр військових дій

  • Терористи атакують блок-пости і військові частини українських силовиків по всій території Донбасу.
    Внаслідок атаки з застосуванням танків під Слов'янськом загинули троє і поранено четверо військових. При обстрілі зі стрілецької зброї і мінометів опорного пункту в Шахтарському районі ніхто не постраждав. У Донецьку бойовиками захоплені дві військові частини. На даний момент на території України знаходиться до 16 російських танків, що пройшли кордон через захоплені терористами пункти пропуску. Донецький аеропорт повністю зруйнований.
  • Бойовики звільнили членів місії ОБСЄ, раніше захоплених у Луганській області.
    Четверо членів місії знаходяться в Донецьку, разом з членами місії, раніше звільнених у Слов'янську. Подробиці звільнення, а також причини захоплення співробітників ОБСЄ поки не повідомляються. Члени місії працюють в Донбасі на запрошення українського уряду і були захоплені в заручники терористами в кінці травня.
  • СБУ заявляє про отримання неспростовних фактів підготовки найманців і диверсантів, що діють в Україні, на території РФ.
    За даними відомства, отримані дані про наявність на території Росії, зокрема в Пскові, Таганрозі, м. Шахти Ростовської області, с. Молькіно Краснодарського краю і в Московській області центрів підготовки диверсійних груп для вчинення терористичних актів та диверсій, збройних нападів на українських військовослужбовців і мирне населення.
  • Відремонтовано насосна станція каналу Сіверський Донець-Донбас, що подає воду в усі великі міста Донецької області.
    В результаті знята загроза гуманітарної катастрофи в Донбасі, однак забір води в містах може бути обмежений через дії терористів, повідомив секретар інформцентру РНБО Лисенко.
  • МЗС України направив ноту уряду РФ про неможливість прийняття "гуманітарної допомоги" у зв'язку з невизначеністю її кінцевого адресата.
    МЗС України звернув увагу російської сторони на положення Статуту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців 1950р Конвенції про статус біженців 1951р, згідно з якими під "біженцями" розуміються особи, які "в силу обгрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, громадянства або політичних переконань, перебувають за межами країни своєї громадянської належності та не можуть користуватися захистом уряду цієї країни". Враховуючи той факт, що Донецька і Луганська області, як і Автономна Республіка Крим є невід'ємною частиною України, відповідно до вищенаведених міжнародних документiв, громадяни України, які знаходяться на цій території, не можуть, в принципі, мати статус біженців. Однак, Росія все ж має намір відправити автоколону з "гуманітарним вантажем" в Україну через захоплені терористами пункти пропуску.

У світі

  • ООН прийняла резолюцію по Україні, в якій міститься заклик до української влади провести реформи, а членам збройних формувань - скласти зброю.
    Резолюцію на 26-й сесії Ради ООН з прав людини підтримали 23 делегації, 4 були проти і 19 - утрималися. У ній, зокрема, міститься заклик проти всіх актів дискримінації та утисків, в т.ч., в Криму, вітається проведення президентських виборів в Україні і виражається стурбованість тим, що багато виборців сходу України не змогли на них проголосувати.
  • Ідеолога "євразійства" Дугіна звільнили з Московського університету, де він очолював кафедру соціології міжнародних відносин.
    За словами ідеолога російського нацизму, його звільнення з посади завкафедри соціології міжнародних відносин за підтримку "Новоросії" нібито політично мотивоване.
  • Путін оголосив про призов резервістів на військові збори.
    Президент Росії Володимир Путін підписав указ про призов на військові збори строком до двох місяців у 2014 році військовослужбовців, які перебувають у запасі. Частина документа має гриф "для службового користування" і не опублікована.
  • Уряд Молдови схвалив Угоду про асоціацію з ЄС.
    Угода була схвалена в ході спеціального засідання. Як заявив прем'єр-міністр країни Юрій Лянке, впровадження положень укладеного 27 червня Угоди тепер буде пріоритетним у роботі уряду.

No comments:

Post a Comment