January 24, 2023

23.01.2023: Зеленський звільнив заступника голови свого Офісу Тимошенка

Зеленський звільнив заступника голови свого Офісу Тимошенка

  • Зеленський звільнив заступника голови свого Офісу Тимошенка.

  • ЄС надає Україні пакет воєнної допомоги на €545 млн.

  • Вищий антикорупційний суд відмовився взяти під варту колишнього голову Нафтогазу Коболєва.

Війна

Фронт

  • Головне управління розвідки Міноборони прогнозує загострення в лютому-березні на ділянці фронту в Донецькій та Луганській областях, оскільки російське командування поставило перед військами завдання повної окупації цих областей. ГУР не виключає спроби прориву армії РФ через кордон у напрямку Куп'янська. Водночас розвідка не спостерігає підготовки наступу на Львів та Київ із Білорусі. Представник ГУР Скибицький вважає, що центру та заходу України найімовірніше з півночі загрожуватимуть лише ракетні удари.

  • Ситуація на півночі Луганської області впродовж доби не змінилася. Окупанти зосередили великі сили в районі Кремінної щоби припинити наступальні дії українських військ і, за нагоди, контратакувати в напрямку на Лиман.

  • У районі траси Лисичанськ – Бахмут тривають безперервні бойові зіткнення.

  • У районі Бахмуту ситуація для українських військ гіршає. Ударні підрозділи ПВК "Вагнера" ​​та морські десантники намагаються взяти місто в кільце та ведуть наступ на півночі й півдні. Обидві сторони зазнають тяжких втрат. ЗСУ залишили стратегічному важливий населений пункт Кліщіївка.

  • У районі Авдіївки та Донецька атаки окупантів успіху не мали.

  • Після невдалих спроб російського командування влаштувати розвідку боєм на Запоріжжі активних бойових дій на цій ділянці протягом доби не відбувалося.

  • Українські війська припинили спробу висадки російської диверсійної групи на один із Потьомкінських островів у районі Херсона.

  • За твердженням представника ГУР Скибицького, у Росії в запасі залишилося не більше ніж 550 високоточних ракет. Це приблизно 20 % довоєнних запасів, тому армія РФ завдає комбінованих ударів із застосуванням дронів та ракет комплексів ППО С-300/С-400.

  • За інформацією командування ВМС, Чорноморський флот вивів у море на бойове чергування 11 кораблів, із них 4 – носії крилатих ракет "Калібр".

  • Російські телеграм-канали повідомили про розміщення системи ППО "Панцир-С1" поблизу резиденції російського президента на Валдаї. На думку низки експертів, розгортання цих систем свідчить про побоювання Путіна щодо атак українських безпілотників після вдалих ударів по аеродромах.

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що офіційного документа про закінчення мобілізації немає, оскільки це пов'язано з іншими завданнями, які стоять перед міністерством оборони. Пєсков стверджує, що населення має вірити заяві Путіна про завершення мобілізації. Українська розвідка констатує, що мобілізація в Росії та в донбаських "республіках" триває, а загальна кількість мобілізованих складає вже 315 тис., а не 300 тис., як оголосив Путін.

Тил

  • Корупційні скандали в Україні набирають обертів. Влада сподівається загасити пожежу відставками.
    Минулого тижня журналісти повідомили про розкішний відпочинок в Іспанії на новорічні свята заступника генпрокурора Симоненка. Ба більше, він їздив у відпустку автомобілем львівського бізнесмена з його охоронцем. Симоненко подав заяву про звільнення за власним бажанням, яку одразу ж підписав генеральний прокурор Костін.
    Заяву про звільнення подав заступник голови Офісу президента Тимошенко. Він був фігурантом кількох корупційних скандалів із розкраданням гуманітарної допомоги. Президент Зеленський негайно підписав указ про його звільнення.
    Незабаром подав у відставку заступник міністра оборони Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ – після скандалу із закупівлею продуктів за завищеними цінами. Він заявив, що йде, "щоб не створювати загрози стабільному забезпеченню армії". Міністр Рєзніков всіляко намагався вибілити чиновника, заявляючи, що саме завдяки йому було демонополізовано харчове забезпечення військ. НАБУ оголосило, що розслідування про масштабні розкрадання в Міноборони розпочалося ще до кампанії в ЗМІ. Рєзніков відкинув звинувачення в корупційних закупівлях і стверджує, що ще восени міністерство розпочало аудит системи харчування. Він звинуватив "певні сили", і насамперед журналіста, який отримав документи, у торпедуванні зусиль влади з отримання воєнної допомоги від контактної групи підтримки "Рамштайн". Зі слів Резнікова, чиновник, який передав матеріали журналісту, скоїв посадовий злочин і його буде притягнуто до відповідальності. Він також повідомив, що інформацію про те, що сталося, передано СБУ, оскільки "йдеться про підрив довіри" до міністерства оборони. Міністр також запропонував створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для перевірки закупівель. Попри те, що комісію навіть не створено й вона не розпочала роботу, голова парламентського комітету з оборони та нацбезпеки депутат від президентської партії Завітневич заявив, що інформація журналістів нібито суперечить тексту контракту та є некоректною. Про "певне спотворення та перекручування фактів" заявив і депутат від "Слуги народу" Веніславський. За його твердженням, Міністерство оборони закуповує не продукти, а послуги із забезпечення харчування військовослужбовців. Це саме стверджує і представник фірми-постачальника. Депутат від "Слуги народу" Безугла пообіцяла підготувати закон про часткове відкриття інформації про військові закупівлі.
    Водночас голова комітету з антикорупційної політики Радина заявила, що отримала відписки від міністерства у відповідь на запити про закупівлю невійськової продукції. Вона вважає, що номенклатура та ціни закупівель нелетальних товарів має бути опубліковано – причому з 24 лютого 2022 р, щоб зняти питання в спільноти.
    Журналісти виявили, що заступник голови президентської фракції Верховної Ради Халімон придбав розкішний особняк у центрі столиці, оформивши його на іншу особу. Покаранням за це стало усунення його з посади у фракції, а також із посади голови Чернігівської обласної організації партії. Проте він залишився заступником голови парламентського комітету із земельної та аграрної політики. Глава фракції Арахамія пообіцяв передати матеріали про коштовне придбання депутата до правоохоронних органів.
    ЗМІ повідомили, що депутати готуються до кадрових перестановок у Кабміні, "команді президента" та у Верховній Раді.
    На думку низки аналітиків, влада намагається звільненнями другорядних чиновників якнайшвидше зняти із себе негатив та звинувачення в корупції, а потім вивести їх з-під удару. Усі основні фігуранти "схем" залишаються на своїх місцях.

  • Вищий антикорупційний суд відмовив в арешті колишнього голови Нафтогазу Коболєва. НАБУ підозрює його в заволодінні 229 млн грн, які він отримав як премію за виграш позову в Стокгольмському арбітражі проти Газпрому. Досі Коболєв жив за кордоном і повернувся до України для захисту своїх інтересів у суді. На думку деяких експертів, Коболєв прикрив свою операцію наглядовою радою, яка проголосувала за виділення йому цієї премії. Спеціалізована антикорупційна прокуратура планує оскаржити ухвалу суду.

  • РНБО ухвалила рішення про заборону виїзду чиновників за кордон, крім службових відряджень. Надано доручення про перевірку законності внесення дозволів на виїзд до системи "Шлях".

  • Президент Зеленський запровадив санкції щодо 22 представників Російської православної церкви, зокрема, проти племінника патріарха Гундяєва.

  • Укренерго констатує зростання дефіциту потужності в енергосистемі. У 5 областях застосовано аварійні вимкнення. Через ремонт високовольтної лінії на півдні країни збільшилася надійність подачі електроенергії споживачам у цьому регіоні.

  • Заступник міністра економіки Бережна оголосила, що до робіт "армії відновлення" залучено вже майже 5 тис. безробітних у 10 областях. З її слів, держава перерахувала 29 млн грн як оплату за їхню роботу. Безробітні отримують за виконання громадсько-корисних робіт по 6,7 тис. грн на місяць, що більше ніж розмір допомоги за безробіття.

Україна та світ

  • Посол Естонії в Україні Кууск повідомив, що країна передає ЗСУ як воєнну допомогу всі гаубиці калібру 155 мм, якими озброєно армію, а також іншу артилерію – щоб в інших країн не залишилося виправдань, що вони нібито не можуть надати наявні в них озброєння для перемоги України у війні.
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький повідомив, що уряд звернувся до Німеччини за дозволом про передавання Україні танків Leopard II, які має на озброєнні польська армія. Він наголосив, що танки буде передано ЗСУ, навіть якщо згоди отримано не буде. З його слів, тиск на тих, хто вагається, має сенс, а зусилля зі створення коаліції держав, які допомагають Україні, були ефективними.
    Міністр оборони Німеччини Пісторіус заявив, що уряд рішення щодо танків ще не ухвалив. Це рішення "готується", проте спочатку Бундесвер має перевірити запаси. Генеральний секретар НАТО Столтенберг висловив переконання, що результат буде оголошено вже незабаром – і він буде ствердним. Він закликав країни НАТО надати Україні якомога більше воєнної допомоги, насамперед танків та іншої важкої техніки. Міністр закордонних справ Кулеба повідомив, що для отримання танків потрібно зробити "останні пів кроку".
    Представник концерну Rheinmetall заявив про готовність підприємства передати Україні 139 танків Leopard I та II за умови отримання дозволу від уряду. За його оцінкою, ремонт цих танків триватиме майже рік, а постачання може розпочатися наприкінці 2023 – на початку 2024 року.
    Президент Латвії Левітс закликав канцлера Шольца ухвалити рішення про передавання танків Україні. Він наголосив, що це рішення є необхідним для забезпечення безпеки всієї Європи. Міністр оборони країни Мурнієце вважає, що Росія протягом 5 років може відновити свою армію та сконцентрувати сили для ударів по інших країнах, тому впродовж цього часу латвійські збройні сили мають підвищити готовність до відбиття агресії.

  • Представник Пентагону повідомив, що БМП Bradley надійдуть до України протягом кількох тижнів. У двох пакетах допомоги ЗСУ отримають 109 таких БМП.

  • Міністри закордонних справ ЄС затвердили надання Україні сьомого пакета воєнної допомоги вартістю €500 млн та додаткові €45 млн на нелетальне обладнання та на оплату військової тренувальної місії за програмою Європейського фонду миру. Угорський міністр Сійярто не перешкоджав угоді після того, як ЄС знайшов протиотруту діям країни. Водночас Сійярто підкреслив, що виступає проти будь-яких рішень "які можуть подовжити війну або призвести до потенційної ескалації" і ще раз заявив, що "санкції заводять Європу в глухий кут". Влада Угорщини наполегливо намагається загальмувати євроінтеграцію України та воєнну допомогу ЗСУ, а також блокує санкції проти Росії, вимагаючи розморожування програм фінансування країни Євросоюзом. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС і далі підтримуватиме Україну та посилить тиск на Росію.

  • Німеччина відправила до Польщі 2 з 3 обіцяних пускових установок ЗРК Patriot, які буде розміщено в м. Замостя неподалік кордону з Україною.

  • Міністр закордонних справ Кулеба розраховує на відчутні результати саміту Україна – ЄС та позитивну оцінку Єврокомісією виконання рекомендацій, що дасть змогу до кінця року розпочати попередні переговори щодо вступу країни до ЄС.

  • Прессекретар Держдепартаменту США Прайс повідомив, що адміністрація Байдена використовуватиме всі наявні інструменти для переслідування ПВК "Вагнера" ​​та протидії її злочинам.

  • За повідомленнями російських та західних ЗМІ, обсяги відвантаження нафти Росією не зменшилися після запровадження європейського ембарго. Ба більше, вони навіть зросли та зрівнялися з рекордними показниками квітня. Водночас російська нафта продається із дисконтом до $40–45 за барель. Однак Роснафта та інші компанії не планують скорочувати видобуток, оскільки консервування свердловин призведе до часткової втрати видобутку та часткової неможливості його відновлення. Також російська влада сподівається на зростання попиту на нафту у світі з огляду на прогнози щодо відновлення економіки Китаю.

  • Президент Європейського інвестбанку Хоєр заявив, що для збільшення підтримки України банк потребує фінансових гарантій країн-учасниць, для чого, на його думку, українська влада має посилити тиск на європейських політиків. Він наголосив, що на переговорах із ними має йтися про розподіл ризиків, а не про вливання капіталу.

  • Депутат Верховної Ради Мережко, який висунув свою кандидатуру на пост глави ПАРЄ, розгромно програв чинному голові Асамблеї Коксу. Мережко в статтях у російських виданнях засуджував український націоналізм, у 2008 році назвав Грузію "агресором" і протидіяв наданню безвізового режиму для громадян України.

  • Молдова оголосила навчання військ на всіх полігонах країни з 24 січня до 4 лютого. Міністерство оборони стверджує, що навчання не пов'язані із ситуацією в регіоні та війною в Україні.

  • Ізраїль та США розпочали найбільші в історії навчання за участю авіаносної групи "Джордж Буш". До них залучено 142 літаки та 7600 військовослужбовців. Метою навчань є перевірка боєздатності. Вони мають стати сигналом Ірану про можливі наслідки агресії.

  • Російське МЗС прийняло рішення про висилку з країни посла Естонії до 7 лютого та про відкликання свого посла з Естонії у відповідь на скорочення персоналу посольства. Міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу закликав колег із європейських країн вислати російських послів та встановити паритет у дипломатичних відносинах. У російських диппредставництвах у країнах ЄС працює більше співробітників, ніж у посольствах цих країн у Москві. МЗС Литви назвало дії Росії "кроком відчаю". Латвія на знак солідарності з Естонією зажадала виїзду російського посла до 24 лютого й відкликає свого посла. Представництво інтересів Латвії у РФ здійснюватиме тимчасовий повірений у справах.

  • Президент Туреччини Ердоган заявив, що не погодить вступ Швеції до НАТО, поки вона не змінить курс – не виявить повагу до ісламу й не придушить терористичні [курдські] угруповання. Водночас речник Держдепартаменту США Прайс заявив, що Фінляндія та Швеція повністю готові до членства в Альянсі й адміністрація Байдена рішуче підтримує їхні кандидатури.

No comments:

Post a Comment