January 24, 2023

20.01.2023: Німеччина так і не дала танків Україні на саміті "Рамштайн"

Німеччина так і не дала танків Україні на саміті "Рамштайн"

  • Німеччина так і не дала танків Україні на саміті "Рамштайн".

  • Мінфін США оголосив ПВК "Вагнера" ​​міжнародною злочинною організацією.

  • Мінреінтеграції виключило Київ зі списку територій, на яких можливі воєнні дії.

Війна

Фронт

  • Генштаб у ранковому зведенні повідомив про бойові зіткнення на півночі Луганщини – у районі Сватового та Кремінної, а також уздовж автодороги Лисичанськ – Бахмут.

  • Навколо Бахмута та на околицях міста тривають запеклі бої. У зведенні з'явилося село Ягідне, яке розташоване в північній частині міста на в'їзді з боку Соледара на трасі Бахмут – Сіверськ. ЗСУ відбили атаки ще в кількох населених пунктах уздовж цього шосе, що свідчить про поступове просування російських військ і в цьому напрямку. Ситуація для українських підрозділів ускладнилася і на південь від Бахмута, де російські війська вийшли до передмістя Костянтинівки. Російська авіація збільшує інтенсивність нальотів на підтримку атак піхоти.

  • На ділянці фронту в районі Авдіївки Донецька атаки російських підрозділів на Водяне та Мар'їнку успіху не мали.

  • Окупанти серйозно готуються до наступу ще на одному напрямку – на Запоріжжі, про що свідчить посилення заходів безпеки на окупованій території Запорізької області. У вечірньому зведенні Генштабу ця інформація знайшла підтвердження. У "центрі області" – Мелітополі місцевим жителям заборонили перетинати блокпости без спеціальних перепусток.

  • Командування Повітряних сил повідомило про створення мобільних зенітних груп протиповітряної оборони, завданням яких є прикриття північного напрямку та збиття ударних БПЛА та крилатих ракет.

Тил

  • Кабмін призначив тимчасовим виконувачем обов'язків начальника Нацполіції керівника київського департаменту Виговського. Після смерті міністра Монастирського обов'язки керівника міністерства виконує його начальник Виговського Клименко. Створено урядову комісію з розслідування катастрофи в Броварах. Їй надано місяць на з'ясування причин.

  • Уряд погодив умови на розроблення техніко-економічного обґрунтування будівництва двох нових енергоблоків Хмельницької АЕС, які будуватиме американська компанія Westinghouse Electric Co.

  • Енергоатом повідомив, що Росія не може запустити в роботу жодного блоку Запорізької АЕС через брак кадрів та відмову частини персоналу насамперед експлуатаційного, від співпраці з окупантами. Російські підрозділи зводять укріплення навколо енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива.

  • Національний оператор Укренерго повідомив про збільшення вироблення електроенергії та зниження дефіциту потужності в енергосистемі. У вечірній час генерація може забезпечити трохи понад 75 % споживання. Обленерго доведено ліміти споживання, за їхнього перевищення може бути застосовано аварійні вимкнення. За твердженням директора збутової компанії ДТЕК – YASNO Коваленка, ремонтним бригадам вдалося відремонтувати кілька підстанцій, які було пошкоджено російськими ракетними ударами, тому ситуація з постачанням електроенергії незначно, але покращилася. Він нарік на те, що паливо для теплових електростанцій є дуже коштовним. Представник компанії олігарха Ахметова ДТЕК на Всесвітньому економічному форумі в Давосі звернувся до міжнародних фінансових організацій із проханням надати приватним енергокомпаніям дешеві кредити для ремонту об'єктів енергетичної інфраструктури.
    Португалія передає Україні 8 генераторів великої потужності. Французькі підприємці закупили та передали комунальним службам Харкова 181 генератор для проведення аварійно-відновлювальних робіт у місті, яке зазнає постійних ракетних обстрілів із території РФ.
    Нацагентство з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг розглянуло 2,5 тис. скарг споживачів на несправедливе вимкнення електропостачання. На 3 компанії вже накладено штрафи, ще 7 – може бути оштрафовано на наступному засіданні Комісії, яке відбудеться 24 січня.

  • Чиновники Міністерства цифрової трансформації на підтримання сайту та додатка для смартфонів "Дія" у 2022 році витратили 244,4 млн грн – у 2,3 раза більше, ніж у 2021 р, всупереч тому, що обсяг послуг зменшився.

  • Міністерство реінтеграції окупованих територій виключило Київ із переліку територій, які можуть бути зоною бойових дій. Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний та низка іноземних розвідок попереджають про можливість повторного вторгнення російських та білоруських військ із території Білорусі. На думку низки аналітиків, рішення міністерства пов'язане з впровадженням урядової програми "єОселя" для продажу квартир в іпотеку. Головним вигодонабувачем цього розпорядження Мінреінтеграції є забудовники, доходи яких впали після вторгнення через заборону продажу квартир. Задля цього ж, вочевидь, було "протягнуто" через Верховну Раду головою президентської партії "Слуга народу" Шуляк закон про реформу містобудування, який виводить забудовників з-під контролю місцевої влади.

  • Пацієнти з онкологією повідомляють, що їм бракує препаратів у лікарнях та в аптеках. Міністр охорони здоров'я Ляшко заявив, що це сталося через невчасну звітність лікарень, а також завдяки коливанням курсу валют, "законодавчими особливостями" та порушенням логістичних ланцюжків. Він нарік на те, що ці програми фінансуються коштом бюджету в гривні, тому якщо ліки не закуплені наприкінці року, то виправити це нібито неможливо.

  • Міністерство освіти та науки повідомило про можливість використання сертифікатів ЗНО та НМТ 2020–2022 років для вступу до ВНЗ у 2023 році.

  • Міністерство культури подало до Верховної Ради законопроєкт про позбавлення почесних звань та державних нагород артистів, які підтримали агресора.

  • Голова комітету з фінансів, податкової та митної політики депутат від "Слуги народу" Гетманцев похвалився, що міжнародні компанії перерахували до бюджету 4,3 млрд грн "податку на Google". Цю суму взято з кишень українських громадян, оскільки після запровадження податку компанії підвищили вартість своїх послуг на розмір податкової ставки 20 %, яка є найбільшою в Європі.

  • Вищий антикорупційний суд засудив до 3,5 років ув'язнення колишнього голову Державіаслужби Антонюка за надання незаконних переваг авіакомпанії МАУ, власником якої є олігарх Коломойський. До самого Коломойського та топменеджерів МАУ в слідства питань не виникло. Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів.

Україна та світ

  • На американській базі "Рамштайн" у Німеччині за головування міністра оборони США Остіна відбулася чергова зустріч міністрів оборони країн, які об'єдналися задля воєнної підтримки України. На відкритті саміту Остін заявив, що Росія перегруповує сили, нарощує чисельність армії та швидко її переозброює, а цілі Путіна не змінилися. Він наполягав на тому, що партнери мусять негайно збільшити воєнну допомогу Україні та наголосив, що український народ, мир та історія спостерігають за зусиллями Заходу.
    До учасників саміту звернувся президент Зеленський. Він закликав їх прискорити надання озброєнь і підкреслив, що час працює на Росію. З його слів, "сотні подяк не є заміною сотень танків", а партнери мають не торгуватися, а просто почати їх постачати. Це допоможе зупинити Росію, яка намагається довести всім, що ненависть може бути сильнішою за мир. Зеленський висловив сподівання, що на наступному саміті Україна отримає далекобійні ракети та винищувачі F-16.
    На саміті було оголошено, що ЗСУ отримає допомогу, що було оголошено напередодні, зокрема, системи ППО Patriot та Avenger, ракети для комплексів NASAMS, 12 танків Challenger 2, БТР, БМП та бронемашини, вертольоти, 19 гаубиць, снаряди. Глава Пентагону Остін повідомив, що Канада закупила для України ще один комплекс ППО NASAMS з комплектом допоміжного обладнання, проте термін його постачання поки не визначено.
    Про передавання німецьких танків домовитися так і не вдалося. Міністр оборони Польщі Блащак повідомив, що 15 країн, армії яких озброєні танками Leopard II, обговорили можливість їхнього постачання Україні, проте Німеччина поки не дала на це дозвіл. Міністр оборони Німеччини Пісторіус повідомив, що партнери так і не дійшли згоди, проте він дав доручення міністерству підготуватися до "дня, який, ймовірно, настане". Пісторіус заперечував, що саме уряд країни блокує постачання і заявив, що рішення буде ухвалено дуже швидко, як тільки буде досягнуто консенсусу із союзниками із цього приводу. Він спробував спростувати інформацію про те, що канцлер Шольц поставив умовою дозволу рішення США про передавання Україні танків M1 Abrams.
    На підсумковій пресконференції Остін на запитання про німецькі танки повідомив, що уряд Німеччини рішення про це ще не ухвалив. Журналісти так і не отримали відповіді на пряме запитання, чи завдає позиція Німеччини удару по євроатлантичній єдності. Генеральний секретар НАТО Столтенберг підтвердив, що консультації щодо постачання танків тривають.
    Пісторіус як "підсолоджувальну пігулку" анонсував надання Україні пакету воєнної допомоги на суму €1 млрд, проте обладнання буде надано лише навесні. До складу пакету увійдуть БТР Marder, зенітні танки Gepard та ще один комплекс ППО IRIS-T, а також додаткові ракети до нього. Він повідомив, цей пакет збільшить вартість допомоги до €3,3 млрд.
    У столиці Німеччини Берліні біля будівлі уряду відбулася маніфестація із вимогою надати Україні танки. Учасники акції – українці та німці – тримали в руках саморобні плакати "Звільніть Леопардів!".
    Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Міллі повідомив, що вже цього тижня в центрі навчання в Німеччині розпочинається підготовка українських військовослужбовців на нових видах озброєнь.
    Столтенберг у кулуарах зустрічі заявив, що партнери України мають зосередитися не лише на постачанні нової техніки, а й боєприпасів до вже переданих систем, а також на ремонті, технічному обслуговуванні техніки, постачанні запчастин та навчанні українських екіпажів.

  • Міністр закордонних справ Польщі Рау заявив, що ціною зволікання Німеччини є пролита українська кров, тому колективний Захід має діяти негайно. Міністр оборони Блащак налаштований оптимістично щодо угоди про постачання танків. Він також повідомив, що Польща планує до кінця березня підготувати та озброїти БМП та модернізованими танками Т-72 бригаду українських військовослужбовців. Міністр оборони Рєзніков повідомив, що Україна домовилася про навчання танкових екіпажів використанню Leopard II, а переговори з міністром оборони Німеччини Пісторіусом триватимуть і далі.
    У відповідь на питання про можливість постачання Польщею німецьких танків президент США Байден заявив, що "Україна матиме всю необхідну допомогу".
    За інформацією низки ЗМІ, Словаччина та Чехія начебто готові надати Україні 30 танків Leopard II не найновішої модифікації A4, які вони отримали від Німеччини за "обміном колом" радянських танків Т-72, які було передано ЗСУ.
    Опозиційна Народна партія Іспанії вимагає від уряду поставити Україні важку техніку, зокрема, Leopard II.
    Президент Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив, що за постачання німецьких танків Україні ще доведеться поборотися.
    Посол у Великій Британії Пристайко заявив, що українські військовослужбовці "ось-ось" розпочнуть освоєння танка Challenger 2.
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав Норвегію приєднатися до коаліції країн, які готові надати Україні німецькі танки, а також запровадити санкції проти російської авіапромисловості та виробництва БПЛА.

  • Міністр оборони Нідерландів повідомив, що країна надасть Україні 2 пускові установки Patriot та ракети. Їх може бути вбудовано в комплекси ЗРК, які постачатимуть Німеччина і США. На озброєнні армія Нідерландів має 3 такі комплекси, і ще 1 – у резерві. Нідерланди також нададуть інструкторів для підготовки українського персоналу цих комплексів.
    Португалія надасть ЗСУ 14 БТР M113, 120-мм міни та дві тонни медичного та санітарного обладнання.

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що воєнна підтримка, яку оголошено на саміті групи "Рамштайн", дасть ЗСУ змогу не лише відбити російський наступ, а й розпочати контрнаступ. Таку ж думку має і міністр оборони США Остін. За його оцінкою, український контрнаступ може розпочатися вже навесні, а завданням партнерів він назвав зміцнення обороноздатності України.
    Водночас представник адміністрації американського президента на брифінгу за результатами саміту "Рамштайн" повідомив, що США рекомендують Україні відкласти активні контрнаступальні дії доти, доки ЗСУ не отримають техніку від США, а військовослужбовці не закінчать навчання її застосуванню. Він також підтвердив, що керівництво США не планує постачати Україні танки M1 Abrams, оскільки вони є "дорогими та складними в обслуговуванні". Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі вважає, що цього року Україна має сконцентруватися на стабілізації фронту. Він вважає, що ЗСУ можуть досягти лише тактичних успіхів, а витіснити Росію з окупованих територій наявними воєнними засобами буде вкрай проблематично через величезну протяжність лінії фронту. Міллі підтвердив, що бере участь у розробленні планів українського командування.

  • Російський президент Путін зібрав засідання ради безпеки для обговорення ситуації на фронті, на якому було заслухано доповідь міністра оборони Шойгу.

  • На секретному засіданні німецького парламенту – Бундестагу представник Федеральної розвідувальної служби країни поінформував депутатів про тяжкі втрати українських військ під час боїв за Бахмут. Німецька розвідка вважає, що вихід військ із Бахмуту матиме вкрай негативні наслідки для української оборони. Зі слів генерала Міллі, Росія зазнала й далі зазнає тяжких втрат на фронті, і вони набагато більше, ніж оголошені 100 тис. військовослужбовців та найманців ПВК "Вагнера". Проте особовий склад російських військ безперервно поповнюється з 250 тис. бійців, яких було мобілізовано восени. Міллі наголосив, що кінцевою метою Заходу є вільна та суверенна Україна, причому сторонам конфлікту раніше чи пізніше доведеться сісти за стіл переговорів.

  • Президент Зеленський обговорив із турецьким президентом Ердоганом ситуацію з транзитом українського зерна Чорним морем, обмін полоненими з Росією та допомогу Туреччини у відновленні об'єктів енергетики. Ердоган укотре повторив, що готовий стати посередником між Україною та Росією на мирних переговорах. Він вважає, що Туреччина може зробити дипломатичний внесок і в створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

  • Європейська бізнес асоціація звернулася до генерального секретаря ООН Гутерріша із закликом сприяти прискоренню перевірок суден, що прямують "зерновим коридором".

  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі повідомив про передавання Раді безпеки ООН доказів постачання Північною Кореєю зброї для ПВК "Вагнера", яка використовує її у війні в Україні. Це є прямим порушенням резолюції Радбезу ООН щодо запровадження ембарго на такі дії КНДР. Кірбі оголосив, що Мінфін США визнав ПВК "транснаціональною злочинною організацією". Це означає заморожування всіх її активів та заборону американським резидентам вести з нею будь-яку діяльність, постачати товари та послуги. За інформацією Міністерства оборони Великобританії, особовий склад підрозділів ПВК в Україні налічує орієнтовно 50 тис. найманців, і вона стала ключовим компонентом російської наступальної кампанії. Видання Politico повідомило, що ПВК розширює свої підприємства з видобутку корисних копалин у Центральноафриканській республіці, частина прибутку яких скеровується на фінансування підрозділів, що воюють в Україні.
    Група активістів подала позов у ​​Сербії проти ПВК, звинувативши її у вербуванні сербів на війну в Україні. Відповідачами за позовом названо посла РФ у країні Боцан-Харченка та голову держагентства з питань безпеки та інформації, колишнього міністра внутрішніх справ Вуліна.

  • Уряд Фінляндії на 1 рік – до 4 березня 2024 р., подовжив дозвіл на проживання українських біженців. Подібні рішення приймають уряди й інших країн Європи, у багатьох із них посвідку на проживання продовжено автоматично, без візиту до міграційної служби

  • За інформацією агентства Reuter, Євросоюз має намір прийняти черговий, уже ​​десятий пакет санкцій проти Росії до річниці вторгнення. Склад пакета країни-члени ЄС наразі активно обговорюють.

  • Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі заявив, що уряд країни має намір відігравати провідну роль у групі країн-партнерів, які братимуть участь у притягненні до кримінальної відповідальності керівництва Росії за воєнні злочини та агресію проти України. З його слів, розслідування цієї групи доповнить наявні правові механізми Міжнародного кримінального суду. Він вважає можливим створення "гібридного" трибуналу на базі внутрішнього судового процесу України з додаванням міжнародних елементів.
    Глава МЗС України Кулеба повідомив, що Італія підтримує ідею створення спецтрибуналу.

  • Азербайджан планує збільшити експорт газу до Європи трансанатолійським газогоном із 8 млрд м³ у 2021 р. до 20 млрд м³ у 2027 р. Для цього європейські країни мають побудувати інтерконектори (газопроводи – перемички). Наприкінці минулого року було запущено один із них – Греція-Болгарія, яким газ буде подано й до Румунії, і, ймовірно, і до Молдови.
    Німеччина відкрила в порту Брунсбюттель на Північному морі вже третій термінал приймання та регазифікації скраплено. го газу потужністю 7,5 млрд м³ на рік.

  • Росія активно шукає покупців на свої енергоресурси, від яких Європа відмовилася. Заступник міністра економіки РФ Мочальников оголосив про досягнення "концептуальної домовленості" про постачання до Пакистану російської нафти та нафтопродуктів, а також продукції енергетичного машинобудування. Міністр енергетики Шульгінов заявив, що Росія готова підписати корпоративні документи про будівництво газопроводу "Пакистанський потік" від терміналів приймання зрідженого газу в портах Карачі та Гвадар до електростанцій на півночі країни. Міністр нафти Пакистану Малік у грудні повідомив про досягнення домовленості про купівлю російської нафти та дизельного пального з великою знижкою.
    Росія для Китаю є другим за обсягами постачальником після Саудівської Аравії. Китай домігся наднизьких цін на російську нафту й у 2022 р закупив понад 86 млн т – це 1,72 млн барелів на добу. У грудні закупівлі знизилися до 1,52 млн барелів на добу на тлі проблем із фрахтом і страхуванням танкерів, які перевозять цю нафту.
    За оцінкою експертів The Financial Times, Росія у 2022 р отримала від експорту енергоносіїв $168 млрд. Однак через падіння цін на нафту і витрати на війну в Україні, що постійно зростають, замість профіциту бюджету російський уряд звів бюджет із дефіцитом у 2,3 % ВВП. У 2023 році ситуація лише гіршатиме, оскільки ціна на нафту найпоширенішої марки Urals вже впала до рівня $44 за барель, тоді як бюджет 2023 р розраховано з огляду на ціну $70 за барель. Запровадження ембарго ЄС на нафтопродукти насамперед мазут, завдасть нищівного удару по економіці РФ, оскільки Індія та Китай вимагатимуть усе більших знижок. Однак, за оцінкою економістів, такі втрати доходів бюджету не підірвуть здатність Путіна фінансувати війну в повному обсязі, навіть зважаючи на мобілізацію та переведення економіки на військові рейки.

  • Міністерство фінансів США провело у відеоформаті зустріч із партнерами для обговорення посилення санкцій проти нафтової галузі РФ. Заступники міністрів фінансів домовилися, слідом за запровадженням "стелі" цін на російську нафту, встановити порогові ціни й на нафтопродукти з Росії. Таких "порогів" буде два: на нафтопродукти, які продаються з надбавкою до ціни сирої нафти (наприклад, дизпаливо), та на ті, що продаються зі знижкою (мазут). Також чиновники домовилися про перегляд у березні стелі ціни на російську нафту.

  • Агентство Reuters повідомило, що найбільша у світі американська нафтосервісна компанія SLB (яка до жовтня мала назву Schlumberger) активізувала свою діяльність у Росії, попри те, що після вторгнення оголосила про згортання бізнесу. Вона здобула всі контракти, від яких відмовилися конкуренти, які пішли з російського ринку, та різко збільшила доходи. Її діяльність підвищила продуктивність нафтовмісних пластів та видобуток нафти у РФ. На думку експертів, компанія не потрапила під американські та європейські санкції, оскільки їхньою метою не було скорочення видобутку нафти в Росії.
    Російський дочірній банк групи "Райффайзен" розширює діяльність у Росії. Лише за 9 місяців 2022 р він сплатив до бюджету РФ €369 млн, що в 4 рази більше, ніж у 2021 р, а прибуток російського дочірнього банку становив майже половину прибутку групи. ЗМІ опублікували інформацію, що дочірній банк запровадив кредитні канікули для осіб, яких було мобілізовано на війну в Україні. Банк називає війну "спеціальною військовою операцією" та фактично визнає анексію Росією територій України. НБУ заявив, що інформація про вихід міжнародних фінансових груп із ринку РФ не є дійсною. Крім "Райффайзен", у Росії і далі працюють OTP Bank, UniCreditBank, Citigroup, Deutsche Bank, ING Groep та інші.
    Згідно з матеріалами розслідування The Washington Post, корпорація Росатом мала можливість постачати підприємствам російського ВПК стратегічну сировину та електронні компоненти через свої дочірні фірми. Корпорація не потрапила під санкції через крайню чутливість Заходу до цієї теми. Росатом побудував у країнах ЄС 18 енергоблоків, він контролює до 17 % ядерного палива, що виробляється у світі, і до 30 % ринку збагачення урану. Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни Заходу запровадити санкції проти Росатому та його дочірніх фірм, щоби перервати цей ланцюжок фінансування агресії.
    Дослідження швейцарського університету Сент-Галлена показало, що лише 9 % компаній ЄС та країн "великої сімки" припинили діяльність у Росії.
    Міністр закордонних справ Швейцарії Кассіс заявив, що уряд підтримує передавання заморожених російських активів Україні, але банки країни категорично проти цієї пропозиції. Країна заморозила активи РФ на суму приблизно $8,2 млрд, проте законодавство забороняє їхню конфіскацію. Ймовірно, їх можна конфіскувати після ухвалення змін до закону, проте для цього потрібно влаштувати референдум. Загалом у Швейцарії зберігається понад $150 млрд російських коштів.

  • Прокуратура Берліна розпочала розслідування щодо "Російського дому" – представництва російської державної організації "Россотрудничество" через можливі порушення ним законодавства про зовнішню торгівлю та несплату податків. Низка німецьких політиків наголошує, що "Російський дім" поширює в Німеччині кремлівську пропаганду, тоді як в Україні люди гинуть на війні.

  • Президент Молдови Санду повідомила, що уряд планує відмовитися від нейтрального статусу країни, щоб мати можливість захистити себе через вступ до НАТО.

  • Політична криза в Болгарії набирає обертів. Лідер Болгарської соціалістичної партії Нінова оголосила, що так і не спромоглася сформувати уряд, що означає розпуск парламенту та проведення до кінця березня дострокових парламентських виборів – уже п'ятих за останні 2 роки. Виконавчий директор групи журналістів-розслідувачів Bellingcat розповів депутатам парламенту про спробу Росії здійснити держпереворот у Болгарії у 2016 р, який вдалося зірвати завдяки превентивним арештам його учасників передусім голови заколоту Русєва, який має псевдо "Вальтер Калашніков". Переворот планувалося здійснити за допомоги бойовиків двох "охоронних фірм". Болгарські сайти, друковані видання та телеканали, що належать проросійським олігархам, транслювали російські пропагандистські меседжі про війну на Донбасі та окупацію Криму, змовників активно підтримувала Російська православна церква.

Тренди

  • За твердженням незалежного іноземного члена комісії з відбирання директора НАБУ, конкурс завершиться лише за 2–3 місяці, а не за 2 тижні – до саміту Україна–ЄС, як оголосив прем'єр-міністр Шмигаль.

  • Агентство з розшуку та менеджменту активів, які отримано від корупційних злочинів (АРМА) повідомило, що нібито не має повноважень для визначення належності активів кінцевим бенефіціарним власникам, тому не веде облік російських та білоруських активів. Чиновники стверджують, що відновлення доступу до реєстру заарештованого майна не усуне проблему визначення власників. АРМА відмовилася надати інформацію про перелік таких активів, оскільки це потребує "значних інтелектуальних зусиль". Спроба оскаржити це рішення через Секретаріат уповноваженого Верховної Ради з прав людини не завершилося геть нічим – провадження було просто закрито. Організація TrapAgressor заявила, що АРМА не звітує перед суспільством, скільки коштів отримав бюджет упродовж 2022 року від управління російськими активами, і хто ними керує, тому оцінити ефективність роботи Агентства неможливо. Водночас уряд активно користується коштами АРМА через продаж йому ОВДП. Лише 18 січня АРМА придбало в Мінфіну облігації на суму 370 млн грн. Загалом портфель ОВДП збільшився до 1,2 млрд грн, ще 0,3 млрд уряд вилучив з АРМА поза інструментарієм облігацій.


No comments:

Post a Comment