November 23, 2022

21.11.2022: Парламентська асамблея НАТО визнала РФ державою-терористом

Парламентська асамблея НАТО визнала РФ державою-терористом

  • Парламентська асамблея НАТО визнала РФ державою-терористом.
  • Україна відсвяткувала День гідності та свободи.
  • Укроборонпром анонсував запуск виробництва снарядів калібру 152 мм.

Війна

Фронт

  • Спікер Держприкордонслужби Демченко повідомив, що армія Білорусі розмістила поблизу кордону потужні комплекси радіоелектронної боротьби, які використовує для протидії українським прикордонникам та провокацій.
  • На півночі Луганської області тривають запеклі бої на околицях Сватового. За повідомленнями з лінії фронту, українські війська поступово просуваються вперед, відбиваючи контратаки.
  • Запеклі бої, як і всі попередні тижні, точаться на ділянці фронту на Донеччині. ЗСУ відбили атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут – у Спірному, Яковлівці та Білогорівці, на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Авдіївки – у Кам'янці, а також на північ, захід та південь від Донецька – у Веселому, Опитному, Первомайському, Невельському, Красногорівці, Мар'їнці та Новомихайлівці.
  • Речник Оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила про проведення "в режимі тиші" наступальної операції на Кінбурнській косі.
  • Російська артилерія обстріляла Херсон, зруйновано школу олімпійського резерву та багатоповерхові будинки, кілька мирних жителів загинули та дістали поранення. Україна посилює правий берег Дніпра засобами ППО.
    Укрпошта відновила доставляння посилок до Херсона, зокрема, від інтернет-магазинів. В області відновили роботу відділення Держміграційної служби, де громадяни можуть поновити та отримати документи. НБУ випустив пам'ятну медаль "Херсон – місто героїв".
    Окупанти під час евакуації з Херсона вкрали та вивезли всі експонати обласного краєзнавчого музею.
    Віцепрем'єр-міністр Верещук закликала жителів Херсона евакуюватися на зимовий період у безпечніші райони країни. Вона повідомила, що проїзд та проживання на новому місці будуть для них безплатними. У місті немає електропостачання, влада обіцяє його частково відновити за тиждень.
  • У місті та області виявлено ще кілька місць тортур над українськими громадянами. Посол США в справах глобального кримінального правосуддя Ван Шаак констатувала зростання кількості зафіксованих на звільненій території України випадків воєнних злочинів, які скоєно російськими військовослужбовцями, зокрема, щодо цивільного населення та військовополонених, а також руйнування енергосистеми країни. Вона наголосила, що Україна, у разі фіксації злочинів, які скоєно українськими бійцями, оперативно реагує та проводить розслідування, тоді як Росія відповідає потоком брехні, дезінформації та пропаганди. Ван Шаак заявила, що обсяг скоєних російськими вояками злочинів "величезний" проти випадків з українського боку.
  • "Росенергоатом" обмежив можливості для інспекторів МАГАТЕ в перевірці стану об'єктів Запорізької АЕС, які дістали пошкодження внаслідок обстрілу 20–21 листопада. Президент Зеленський обговорив із французьким президентом Макроном ситуацію на атомних станціях України. Він наголосив на необхідності демілітаризації ЗАЕС, розширення співпраці щодо забезпечення енергетичної стабільності України, а також захисту енергосистеми від російських ракетних атак.
  • Окупанти на захоплених територіях запровадили інститут "нотаріату" та розпочали реєстрацію "нотаріусів" відповідно до законодавства РФ для легалізації захоплення українського майна.
  • Російський президент Путін підписав указ про визнання ветеранами бойових дій добровольців, які беруть участь у війні проти України. Попри заперечення російською владою подовження мобілізації, у Криму триває вручення повісток, кримським татарам тощо.

Тил

  • Україна відзначила День гідності та свободи. Президент Зеленський записав відеозвернення до українського народу з приводу свята. Посол США в Україні Брінк висловила переконання, що Україна переможе у війні. Вона наголосила, що у 2013 р український народ не побоявся вийти на вулиці по всій країні з протестами проти спроб зупинити його рух до європейського майбутнього, а зараз прагнення свободи спонукає українців захищати загальнолюдські цінності.
    Представники Офісу генпрокурора стверджують, що на момент вторгнення понад 1 тис. томів кримінальної справи про злочини на Майдані було евакуйовано з Києва. Наразі матеріали вже повернуто до Києва, розслідування триває.
  • У Київській області знову запроваджено екстрені вимкнення електропостачання через значне збільшення споживання. У Києві освітній процес у школах відбуватиметься лише вдень. Президент Зеленський закликав громадян країни до максимального енергоощадження. Заступник керівника його Офісу Тимошенко заявив, що українцям не варто виїжджати з країни, оскільки повного вимкнення електропостачання ("блекауту"), ймовірно, вдасться уникнути. Водночас директор дочірньої компанії ДТЕК у Києві Коваленко попередив, що відключення триватимуть, як мінімум, до кінця березня.
    За словами спікера Повітряних сил Ігната, окупанти не відмовилися від руйнування всіх енергооб'єктів України й накопичують ракети для завдання наступного удару, тому населення має бути готове до обстрілів, подібних до того, що було скоєно 15 листопада. Він наголосив, що однією з цілей атаки армії РФ було виснаження запасів боєприпасів та ракет українських сил протиповітряної оборони.
  • Мінагрополітики повідомило, що з 1 липня – початку маркетингового року, з країни експортовано понад 16 млн т продовольства, з них понад 3 млн – у листопаді, що на понад третину менше, ніж торік.
  • Укроборонпром анонсував випуск снарядів калібру 152 мм.
  • У Кременчуці демонтовано пам'ятник Пушкіну. За рішенням міськради бульвар його імені перейменовано на бульвар Українського Відродження.
  • Депутат Верховної Ради Беленюк, член Національного олімпійського комітету, написав заяву про виключення його зі складу НОК через присутність у ньому членів проросійських партій та осіб, які пов'язані з криміналом.

Україна та світ

  • У Мадриді відбулася Парламентська асамблея країн НАТО. Її учасники визнали Росію державою-терористом та закликали створити спеціальний Міжнародний трибунал для покарання російських воєнних злочинців, найвище керівництво РФ тощо. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг у виступі перед учасниками заявив, що Росія після 9 місяців війни й далі зазнає невдач. За його слів, Путін зробив 2 стратегічні помилки, наважившись на вторгнення: недооцінив хоробрість українців, які боронять свою землю, а також рішучість НАТО та інших союзників у підтримці України. Столтенберг повідомив, що країни Альянсу вичерпали певну частину власних запасів озброєнь та боєприпасів через передавання їх Україні та ведуть переговори з постачальниками щодо нарощування виробництва. Він визнав, що НАТО зробило помилку, не підтримуючи Україну до моменту повномасштабного вторгнення. Столтенберг заявив, що НАТО не закриватиме небо над Україною, оскільки не має наміру становитися стороною конфлікту, однак нарощуватиме воєнну допомогу для досягнення миру "на прийнятних для України умовах".
    Прем'єр-міністр Іспанії Санчес закликав російського президента Путіна дати спокій Україні. Він наголосив, що союзники України будуть єдиними у допомозі для захисту її суверенітету та територіальної цілісності країни, водночас вони спробують уникнути ескалації конфлікту.
    Президент Зеленський закликав делегатів асамблеї запровадити наступний пакет санкцій проти РФ, яка влаштувала геноцид українського народу, знищуючи енергетичну інфраструктуру.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що зміна влади в Україні нібито не є метою "спецоперації". Услід за Путіним Пєсков ще раз наголосив, що "Росія прагне досягти своїх цілей і вона їх обов'язково досягне".
  • Велика Британія надала Україні новітні ракети Brimstone 2 класу "повітря-земля" з лазерним наведенням та збільшеною дальністю польоту. Українські військовослужбовці запускають їх із вантажівок, що суттєво знижує дальність ураження.
    Міністерство оборони Литви передасть Україні снаряди для 155-мм гаубиць та зимове умундирування, проте не постачатиме гаубиці та системи ППО, доки не отримає від партнерів гарантії компенсації цих озброєнь.
    Міністр оборони Люксембургу повідомив про передавання Україні позашляховиків HMMWV.
    За словами міністра оборони США Остіна, обсяг американської воєнної допомоги Україні перевищив $20 млрд.
  • Глава ізраїльської військової розвідки Халіва повідомив, що Іран досяг значного прогресу в збагаченні урану, тому слід очікувати зростання напруженості в регіоні, зокрема атак на Катар, що проводить чемпіонат світу з футболу. Ізраїльська влада пригрозила Росії, що в разі купівлі нею іранських балістичних ракет розпочне постачання зброї Україні. Спікер Повітряних сил Ігнат вважає, що рішення Ізраїлю про постачання зброї стане дуже гарною новиною, а командування ЗСУ вже підготувало перелік необхідного обладнання.
  • Віцепрем'єр-міністр Польщі Блащак оголосив про готовність уряду країни розмістити на кордоні з Україною комплекси ППО Patriot, надані Німеччиною.
  • Нова Зеландія ввела санкції проти 22 громадян РФ та Білорусі, зокрема – проти дочок президента Путіна, глави російського Центробанку Набіулліної та сина президента Лукашенка. У список санкцій включені російські підприємства у сферах металургії, логістики, нафтогазового комплексу і виробництва радіолокаційного обладнання.
  • Програма розвитку ООН та Євросоюз виділять €35 млн на реалізацію реформ у сфері сталого розвитку та відновлення України. Глава представництва ЄС у Києві Маасікас заявив, що ці реформи є важливим етапом на шляху України до ЄС.
  • Уряд Норвегії виділить Україні 2 млрд крон ($182 млн) для закупівлі газу у європейських постачальників упродовж цього опалювального сезону через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Загальна сума фінансування до кінця 2023 р становитиме 10 млрд крон. Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що, крім цієї допомоги, ЄБРР надасть додаткові кошти на закупівлю газу в сумі €300 млн.
  • На конференції на підтримку Молдови президент Санду звинуватила в дестабілізації ситуації в країні "злочинні угруповання", які фінансуються Росією, як помсту за солідарність із ЄС та Україною. Вона наголосила, що вразливість Молдови може послабити Україну та підірвати безпеку Європи. Франція та Німеччина нададуть країні допомогу в розмірі €132 млн для розв'язання проблем в енергопостачанні та тих, що пов'язані з війною в Україні. Зокрема, йдеться про приймання українських біженців.
  • Упродовж минулого тижня авіацію НАТО кілька разів було піднято в повітря через вильоти російських військових літаків із Калінінграда, які летіли з вимкненими транспондерами. У четвер два російські винищувачі пролетіли на висоті 90 м над кораблями НАТО, які проводили навчання в Балтійському морі, ігноруючи попередження радіозв'язком.
  • Владна партія Польщі "Право та справедливість" не виключає звернення до керівництва ЄС за фінансовою підтримкою, якщо країна наштовхнеться на нову хвилею біженців з України через проблеми з енергопостачанням. Голова європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я Клюге вважає, що Україну цієї зими покинуть 2–3 млн осіб "у пошуках тепла та безпеки".
  • За 2 дні до запровадження європейських санкцій щодо морських перевезень російської нафти, агентство Bloomberg констатувало втрату Росією 90 % ринків збуту в країнах Європи, до яких нафта постачалася з терміналів у Баренцевому, Білому та Балтійському морях. Укртранснафта у 2023 р планує підвищити ціну за прокачування російської нафти до Європи нафтопроводом "Дружба" через атаки Росії на українську енергосистему та зростання вартості запчастин та обладнання.
  • Держдепартамент США закликав до деескалації в Сирії та Іраку після ударів турецької авіації по території цих країн через теракт у Стамбулі, який нібито скоєно забороненою в Туреччині Робітничою партією Курдистану. За твердженням влади країни, під час "спецоперації Меч-Кіготь" її авіація знищила на цій території 89 цілей, які пов'язані із терористичними організаціями. Президент Ердоган звинуватив Росію в невиконанні домовленостей щодо зачистки певних районів Сирії від "курдських терористів", які було укладено з президентом Путіним у Сочі. Він пригрозив, що в разі потреби армія країни розпочне наземну операцію в Сирії та Іраку.


 

No comments:

Post a Comment