November 22, 2022

19.11.2022: Велика Британія й надалі підтримуватиме Україну за нового прем'єр-міністра

Велика Британія й надалі підтримуватиме Україну за нового прем'єр-міністра

  • Велика Британія й надалі підтримуватиме Україну за нового прем'єр-міністра.
  • Директор ДТЕК запропонував українцям виїхати з країни до зими.

Війна

Фронт

  • Генштаб нічого не повідомляє про дії ЗСУ в районі Сватового та Кремінної, де точаться безперервні бої. За інформацією з передової, українські війська поступово просуваються в напрямку Сватового, долаючи ешелоновану оборону. Російське командування перекинуло на Донбас частину військ, які виведено із правобережної частини Херсонщини та практично без відпочинку кинуло їх у бій. Ціль РФ не змінилася – це захоплення всієї території Донецької області. Запеклі бої тривають у Спірному та Яковлівці в районі траси Лисичанськ – Бахмут, у Бахмутському на околиці Соледара, на західній околиці Бахмута, у Кліщіївці на південь від міста, а також на північ від Донецька – в Опитному. На поодиноких ділянках фронту окупантам вдалося просунутися на кілька сотень метрів.
  • Повітряне командування повідомило про постановку на бойове чергування американських систем ППО Hawk середньої дальності, які використовуються для перехоплення ракет. Політичний радник Пентагону Каль вважає, що Росія сподівається виснажити запаси ракет української системи ППО, що дасть змогу російській авіації досягти панування в небі.
  • Британська розвідка констатувала, що російські війська відступили з правого берега Херсонської області організовано, на відміну від відступу з півночі країни та Харківської області.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук закликала мешканців щойно звільнених територій Миколаївської та Херсонської областей якнайшвидше евакуюватися до безпечної частини країни, туди де є тепло та світло. Вона наголосила, що держава бере на себе всі витрати та відповідальність за транспортування та розміщення на новому місці, а також медичне забезпечення та харчування.
  • Губернатор Білгородської області РФ повідомив про обстріл міста Шебекіно, яке розташоване за 7 км від кордону з Україною. Нібито снаряди прилетіли на територію багатоквартирного житлового будинку та промислових підприємств.

Тил

  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, для обговорення ситуації на передовій та відновлення енергопостачання країни.
    Директор компанії ДТЕК Тимченко в інтерв'ю телекомпанії BBC заявив, що українці, які можуть собі це дозволити, мають бути готові виїхати з країни до настання зими для зниження навантаження на енергосистему. Він наголосив, що ще одна ракетна атака може повністю вивести з ладу систему електропостачання. Після бурхливого обговорення цього повідомлення в ЗМІ, месенджерах та соцмережах пресслужба компанії заявила, що Тимченко цього не говорив, оскільки подібна надзвичайна ситуація ще не настала. Міністерство енергетики стверджує, що ситуація з електропостачанням є вкрай складною, але контрольованою.
    У країні настає похолодання, почалися заморозки та снігопади, і це спричинило зростання споживання електроенергії.
    Київська міська адміністрація не виключає, що в столиці може трапитися повне знеструмлення ("блекаут"). У цьому випадку, за оцінкою експертів, на відновлення енергосистеми може знадобитися від 3 до 10 діб.
    Державна "Енергетична компанія України" в тестовому режимі імпортувала 2 МВт•год електроенергії зі Словаччини.
    Німеччина передала Україні понад 2,4 тис. генераторів різної потужності для живлення лікарень, соціальних служб, водоканалів. Товариство  міжнародного співробітництва країни закупить та передасть Україні ще 1 тис. генераторів.
    Міністр закордонних справ Естонії Рейнсалу повідомив про намір уряду відправити до України 27 міських автобусів та 13 потужних дизель-генераторів. Іспанія надасть 14 генераторів, 30 машин швидкої допомоги та направить експертів із поліції країни для розслідування воєнних злочинів на території України.

Україна та світ

  • До Києва прибув прем'єр-міністр Великої Британії Сунак. Він обговорив із президентом Зеленським воєнну та економічну підтримку України. Зеленський попросив його сприяти визнанню британським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. Сунак оголосив про надання £16 млн на гуманітарну підтримку України. З них £12 млн будуть передані Всесвітній продовольчій програмі для закупівлі українського зерна, а решта – Всесвітньої організації з міграції для закупівлі генераторів, обладнання притулків, ремонту водопроводів та мобільних шпиталів для цивільного населення. Українська армія отримає кілька десятків тисяч комплектів зимового умундирування, а також 125 зенітних гармат та засобів боротьби з безпілотниками, десятки радарів та систем радіоелектронної боротьби.
  • Лідер владної партії Польщі Качинський вважає трагічним інцидент із падінням ракети в Пшеводуві, проте він впевнений, що війна в Україні – трагедія значно більшого масштабу.
  • The Washington Post стверджує, що Росія уклала непублічну угоду з Іраном про виробництво безпілотників на своїй території, що може суттєво посилити здатність армії РФ атакувати українські об'єкти. На думку журналістів видання, керівництво Ірану може вважати, що збирання його безпілотників у Росії дасть змогу уникнути санкцій.
  • Литовські громадяни зібрали кошти ще на другий морський безпілотник та збирають на третій.
  • Німецькі чиновники не виключають локальних та обмежених за часом відключень електропостачання цієї зими через напружену ситуацію в енергетиці. Міністри фінансів Німеччини та Франції мають намір зустрітися для обговорення плану допомоги компаніям, які постраждали внаслідок зростання цін на електроенергію.
  • Туреччина завдала авіаударів по курдських поселеннях та позиціях курдських повстанців у Сирії та Іраку як відповідь на теракт у Стамбулі. Турецькі війська перейшли кордон із Сирією.
  • Північна Корея останніми тижнями здійснила кілька запусків міжконтинентальних балістичних ракет, здатних досягти США. Лідер країни Кім заявив, що КНДР відповість ядерним ударом на "подальші загрози з боку США та ворожих сил".

Тренди

  • Уже понад 2 місяці Держбюро розслідувань веде слідство за фактом ДТП за участю кортежу президента. 15 вересня легкова автівка зіткнулася з однією з машин кортежу президента Зеленського. Водія легковика було травмовано й передано бригаді швидкої допомоги. Слідчі досі нікому не висунули підозри. 

No comments:

Post a Comment