November 19, 2022

17.11.2022: Суд Гааги ухвалив вирок у справі про знищення авіалайнера MH17

Суд Гааги ухвалив вирок у справі про знищення авіалайнера MH17

  • Суд Гааги ухвалив вирок у справі про знищення авіалайнера MH17.
  • Росія обстріляла ракетами Південмаш, об'єкти енергетики та газової інфраструктури.
  • "Зернову ініціативу" подовжено на 4 місяці.

Війна

Фронт

  • Спікер Генштабу Громов повідомив, що найважча ситуація на фронті зараз на сході, де за тиждень сталося понад 500 бойових зіткнень. Жорстокі бої точаться в районі Сватового, Кремінної та Білогорівки на півночі Луганської області.
  • У ранковому зведенні від 18 листопада повідомлено, що окупаційні війська ведуть наступальні дії в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Бахмута, на північній та південній околицях Донецька. За інформацією з лінії фронту, підрозділам армії РФ вдалося трохи просунутися в Опитному та Невельському. На решті ділянок атаки було відбито.
  • Кількість обстрілів та активність російських військ у Запорізькій області швидко зростає. У Вільнянську ударом ракети зруйновано житловий будинок, загинуло щонайменше 7 осіб.
  • Генштаб підтвердив, що ЗСУ на Херсонщині вийшли на правий берег Дніпра на всьому його протязі. Російські війська, виведено з правого берега, перекинуто до Запорізької області та на Донбас і негайно кинуто в бій. У четвер уперше за довгий час сталися зіткнення в районі Гуляйполя.
    Російська артилерія обстрілює Херсон та прилеглі населені пункти з протилежного берега Дніпра.
    Окупанти й далі "евакуюють" (примусово вивозять) населення міст та сіл Херсонщини, що розташовані у 15-кілометровій зоні лівого берега Дніпра. Також вивозиться обладнання лікарень у напрямку Криму.
    Прессекретар МВС Матвєєва повідомила, що на деокупованій території області зафіксовано понад 430 воєнних злочинів і їхня кількість зростає щодня.
  • Армія РФ завдала ударів крилатими ракетами по об'єкту енергетичної інфраструктури на Одещині, стратегічному заводу "Південмаш" у Дніпрі, об'єктам газовидобутку та газопереробному заводу на сході країни. Унаслідок атаки постраждали кілька десятків людей, лише в Дніпрі поранено 23 особи. Повітряні сили повідомили, що з 18 крилатих ракет Х-101/Х-555, які було запущено російськими бомбардувальниками, було збито лише 6. Над Київською областю підрозділи ППО збили 4 ракети та 5 ударних безпілотників Shahed-136, які летіли з боку Білорусі. Одна з ракет, що збито в районі Києва, виявилася ракетою Х-55 – носієм ядерної зброї, у якій бойову компоненту було замінено на бовванець. Ще 2 ракети повітряного базування збито над морем на Одещині. Спікер Генштабу Громов повідомив, що з 11 листопада Росія завдала по об'єктах в Україні ударів 148 ракетами, з них 111 – 15 листопада, а також 26 ударними БПЛА. Підрозділи Повітряних сил та ППО впродовж тижня збили 102 повітряні цілі.
    У Вінниці затримано російського агента – колаборанта, який збирав інформацію про інфраструктурні об'єкти, результати ракетних атак та переміщення українських військ за завданням кураторів ФСБ.
    Росія вивела в Чорне море 3 судна-ракетоносії з 20 крилатими ракетами "Калібр" на борту.
    Виконавчий директор компанії ДТЕК Сахарук назвав ситуацію в енергосистемі вкрай складною. За його словами, у певних районах доводиться говорити не про планові вимкнення електропостачання, а про короткочасні планові включення. Він підтвердив, що приблизно 40 % українських споживачів мають проблеми з електропостачанням. Президент Зеленський повідомив, що зараз в Україні понад 10 млн осіб. залишилися без електрики.
    За оцінкою британської розвідки, Росія поступово виснажує запаси крилатих ракет для завдання потужних ударів по Україні, подібних до того, що скоєно 15 листопада. Стратегічним підходом РФ є руйнація інфраструктури України.
    Міністр закордонних справ Кулеба повідомив про розмову з держсекретарем США Блінкеном, у якій поставив питання про передавання Україні новітніх систем ППО Patriot після того, як комплекси NASAMS довели свою ефективність.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що відсутність тепла і світла в багатьох районах України є наслідком відмови керівництва країни від переговорів із РФ, а російська армія завдає ударів по об'єктах, які прямо чи опосередковано пов'язані з українським воєнним потенціалом.
    Секретар РНБО Данилов порадив Пєскову, Пригожину та іншим діячам кремлівського режиму потурбуватися про стан української енергосистеми, щоб у їхніх камерах в Україні було світло. Прессекретар МЗС Ніколенко порівняв Росію з терористичною організацією ІДІЛ, яка вбиває безневинних людей для примусу до виконання її вимог. Він наголосив, що агресію розмовами зупинити неможливо – лише системами ППО, танками та РСЗВ.
  • Адміністрація Донецької області провела онлайн-навчання для відпрацювання дій на випадок завдання російськими військами тактичного ядерного удару.
  • СБУ встановила особи колаборантів, які ініціювали "референдуми" щодо приєднання Донецької області до Росії.
  • Окупаційна влада Криму повідомила про збиття українського безпілотника біля електропідстанції в районі Феодосії.

Тил

  • Президент Зеленський підписав зміни до закону про запобігання відмиванню доходів, які отримано в злочинний спосіб та фінансування тероризму. Вони стосуються захисту фінансової системи від дій Росії та Білорусі та регулювання фінмоніторингу відповідно до стандартів FATF.
  • Міністерство економіки не відкидає можливості перегляду макроекономічного прогнозу до кінця року через постійне вимкнення електропостачання.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров повідомив про запуск у додатку для смартфонів "Дія" функції надання виписки про місце реєстрації.
  • У Чернівцях демонтовано один із двох пам'ятників Пушкіну, ще один також буде знято незабаром.
  • Президент Зеленський призначив колишню генпрокурорку Венедиктову послом України у Швейцарії.
    Він також призначив голів управлінь СБУ в Тернопільській, Кіровоградській та Житомирській областях.
  • Вищий антикорупційний суд залишив під вартою колишнього голову Держфіскальної служби Насірова із правом внесення застави в 532 млн грн. Слідство підозрює його в отриманні неправомірної вигоди через пріоритетне відшкодування ПДВ компанії олігарха Бахматюка, що спричинило судові позови інших компаній та відшкодування з бюджету невиплачених коштів та пені.
  • До Вищого антикорупційного суду надійшов позов Мін'юсту про конфіскацію до бюджету активів, які належать колишньому президентові Януковичу, рішення та дії якого мали наслідком війну в Україні та започаткували агресію РФ. Ще три подібні позови незабаром буде подано проти чиновників його режиму.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура пред'явила підозру депутату від фракції "Батьківщина" Волинцю за приховування та невнесення до декларації відомостей про 2 автомобілі вартістю 1,7 млн, які записано на його родичів.
  • Бюро економічної безпеки звинуватило групу з понад 10 компаній в ухиленні від сплати податків на суму 320 млн грн та заарештувало їхні рахунки. Група належить громадянам РФ Гінеру, Бабакову та Воєводіну, яких включено до списку санкцій РНБО.
  • Держкіно звільнило в. о. директора "Довженко-Центру" кінолога Каждан, яка написала заяву про відставку "через булінг із боку співробітників", і призначила на це місце режисера Алфьорова.
  • Головою Національного олімпійського комітету обрано міністра молоді та спорту Гутцайта, його заступниками – депутатів від ОПЗЖ Суркіса та Шуфрича, а також боксера Усика.

Україна та світ

  • Суд Гааги виніс обвинувальний вирок у справі про знищення малазійського авіалайнера MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р. на території, непідконтрольній Україні. В авіакатастрофі загинули 298 людей. Обвинувачені не були присутні в залі суду на оголошення вироку. Троє з них – Гіркін, Дубинський та Харченко – засуджені до довічного ув'язнення й мають відшкодувати родичам загиблих збитків у розмірі понад €16 млн. Суд видав ордер на їхній арешт. Ще одного учасника процесу – російського військовослужбовця Пулатова – виправдали за недостатністю доказів, попри його участь в управлінні переміщенням Донбасом ЗРК "Бук-М1", з якого було запущено ракету, яка знищила літак. Суд встановив, що комплекс привезли з Росії для знищення українських літаків, а після катастрофи його швидко вивезли на територію РФ, щоб уникнути міжнародного скандалу.
    Суд з'ясував, що Росію мала "ефективний контроль" над самопроголошеною "Донецькою народною республікою", як мінімум, з травня 2014 р., оскільки багато хто з бойовиків та "керівництва республіки" мали російське громадянство або були причетні до армії РФ. Підтверджено, що "влада республіки" отримувала політичні та військові вказівки з Москви.
    Міністр закордонних справ Кулеба привітав вирок і заявив, що суд надіслав сигнал Росії, що жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя, і висловив сподівання, що всю вертикаль російських злочинців буде притягнуто до відповідальності.
    Президент Зеленський назвав рішення лише основою для майбутніх процесів та закликав світову спільноту притягнути до відповідальності замовників злочину. Міністр оборони Рєзніков заявив, що рішення суду можна буде виконати лише після перемоги України над Росією. Ніхто із засуджених не збирається каятися та відбувати покарання. Щобільше, вони і далі вчиняють нові злочини.
    Керівник слідчої групи ван Бутзелар заявила, що звинувачення задоволене вироком, а слідство в справі триває. Йдеться про безпосередніх виконавців злочину – екіпаж комплексу "Бук-М1".
    Держсекретар США Блінкен вважає рішення суду важливим кроком у зусиллях, спрямованих на забезпечення справедливого правосуддя для жертв катастрофи та їхніх родичів.
    МЗС РФ назвало рішення суду "політичним замовленням", оскільки судді перебували під безпрецедентним тиском політиків, прокуратури та ЗМІ Нідерландів. Пресслужба МЗС вважає, що суд Гааги завдав "репутаційного удару" всій судовій системі Нідерландів, тому Росія не має наміру його виконувати. Член Ради федерації Клішас заявив, що влада РФ не видасть своїх громадян для відбування ув'язнення.
  • Президент Туреччини Ердоган повідомив про продовження на 4 місяці угоди щодо експорту українського продовольства через Чорне море після проведення чотиристоронніх переговорів за участю ООН, України та РФ. Незабаром резидент Зеленський підтвердив цю інформацію. Держсекретар США Блінкен заявив, що російське керівництво відчуло, що світ не сприйме відмови РФ від подовження "зернової угоди", тому змушене було погодитися на наявні умови "ініціативи".
    Німеччина сплатила 25 тис. т зерна та його доставлення з порту Одеса до Ефіопії на замовлення Всесвітньої продовольчої програми ООН.
  • Польська влада веде розслідування падіння ракети в селі Пшеводув за 6 км від кордону з Україною. Президент Дуда заявив, що слідство не знайшло слідів падіння другої ракети, про яку повідомили ЗМІ в момент удару. Президент Зеленський повідомив, що влада Польщі погодилася допустити українських фахівців до розслідування.
    Президент США Байден відмовився вважати доказом твердження Зеленського про те, що українська ракета не могла впасти на територію Польщі. За інформацією телекомпанії CNN, після заяви Зеленського в ніч атаки про те, що на територію Польщі впала саме російська ракета й це дуже серйозна ескалація, в Офіс президента зателефонував помічник президента США з нацбезпеки Салліван. Він закликав українську владу "уважно ставитися до того, що вони говорять про інцидент". Байден відмовився від розмови із Зеленським у ніч на вівторок.
    Спікер польського МЗС Ясіна оголосив, що результати розслідування буде оголошено за кілька днів. Керівник бюро міжнародної політики при президентові Кумох стверджує, що на власні очі побачив, що ракета належить українській ППО, яка не влучила в ціль, після чого не спрацювала система самоліквідації й вона впала на польську територію. Він наголосив, що інцидент був нещасним випадком, за який несе відповідальність Росія, що бомбила українську територію.
  • Рада керівників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) закликала Росію негайно припинити незаконні дії на українських ядерних об'єктах, зокрема, зупинити тиск на персонал Запорізької АЕС.
  • Громадяни Литви зібрали $250 тис. на придбання морського безпілотника та назвали його "Peace Дець". Триває збір на ще один подібний дрон.
  • Уряд Фінляндії готується передати Україні ще один пакет воєнної допомоги на суму €55,6 млн. Загальна сума допомоги складе понад €160 млн.
  • За інформацією телекомпанії CNN, у США закінчуються запаси високоточних систем озброєнь і боєприпасів насамперед ракет для ПЗРК Stinger та снарядів для 155-мм гаубиць. Пентагон стверджує, що зброя, яку надано Україні, не зменшує боєздатності армії США.
    Члени палати представників Конгресу США від Республіканської партії вимагають перевірити використання коштів, які надано на підтримку України.
  • Президент Зеленський стверджує, що агресія Росії стимулює інші країни швидкими темпами проводити переозброєння армій. Він зазначив, що світ уважно досліджує ефективність різних видів озброєнь, використовуючи Україну як випробувальний полігон.
  • Президент Туреччини Ердоган висловив упевненість, що ні США, ні Росія на цей час не планують застосовувати ядерну зброю, оскільки це може спричинити глобальну війну. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Скибицький вважає ядерні погрози Росії шантажем усього світу. Він заявив, що українська розвідка стежить за переміщенням російських боєголовок і негайно дізнається про наміри російської влади застосувати ядерні боєприпаси. Він наголосив, що єдиним способом уникнути ядерної війни є денуклеаризація режиму Путіна.
    Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков повідомив, що з 29 листопада до 6 грудня в столиці Єгипту Каїрі відбудеться перший раунд переговорів між Росією та США для обговорення нового договору про обмеження та скорочення стратегічних наступальних озброєнь. Рябков заявив, що Захід намагається "демонізувати" Росію, розповідаючи про те, що вона має намір застосувати ядерну зброю.
  • Єврокомісар із міжнародних справ Боррель заявив, що мир в Україні настане лише в разі виведення російських військ із території країни. Він наголосив, що російське керівництво поки не виявляє готовності до деескалації.
    Міністр закордонних справ Чехії Липавський виступив проти нав'язування Україні умов миру з Росією, Він наголосив, що на кону стоять принципи міжнародного порядку, які засновано на правилах, насамперед на повазі суверенітету та територіальної цілісності один одного. Липавський констатував, що Захід мусить допомогти Україні захиститися від агресії, оскільки вона боронить не лише себе, а й усю Європу.
    Колишній прем'єр-міністр Італії Берлусконі вважає, що зможе переконати російського президента Путіна "зупинити війну" в Україні ще до Різдва, а він стане посередником у підписанні мирної угоди. Раніше цього місяця Берлусконі заявив, що Україна може піти на переговори з РФ, якщо Захід перестане допомагати їй зброєю, а лише допомагатиме у відновленні економіки.
  • Політичні групи Європарламенту погодили резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму, яка використовує терористичні методи. Документ буде винесено на голосування наступної пленарної сесії 21–24 листопада.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сійярто розкритикував санкційну політику Євросоюзу щодо Росії. Він заявив, що Єврокомісія пообіцяла поставити російську економіку на коліна, натомість спричинила рецесію в Європі. Він закликав піти у відставку лідерів ЄС, які підштовхнули країни до запровадження санкцій.
    Єврокомісія готова розблокувати фінансування Угорщині в розмірі $14,7 млрд, проте поставила умову дотримання країною стандартів демократії. Отже, перерахування коштів може бути зупинено будь-якої миті.
  • Ізраїльське видання Haaretz повідомило про передавання урядом країни України через країну НАТО "стратегічного обладнання" на "мільйони доларів" на особисте прохання президента США Байдена. Рішення про пряме постачання має ухвалити новий уряд Нетаньяху. Ізраїль уже погодився на надання Україні військової техніки, яка включає компоненти, що вироблено в країні – оптико-електронне обладнання та системи управління вогнем, через треті країни, зокрема через Велику Британію.
  • Уряд Фінляндії виділив €139 млн на будівництво паркану вздовж кількох ділянок кордону з РФ насамперед на південному сході країни, щоби запобігти міграційній кризі, що захлеснула минулого року Польщу та країни Балтії.
  • Заступник міністра охорони здоров'я Польщі Фарка повідомив, що медична система країни не має жодних проблем з обслуговуванням українських біженців. 480 тис. із них влаштувалися на роботу та сплачують медичну страховку. На роботу прийнято 2 тис. українських лікарів, їх часто-густо залучають до лікування українців.
  • Університет Барселони заборонив фотовиставку оборонця "Азовсталі" Козацького через нібито "нацистські погляди" її автора за скаргою проросійського блогера Шарія.
  • Кінокомпанія Warner Bros. заборонила трансляцію своїх фільмів російським телеканалам "Національної медіагрупи" – "СТС", "Рен ТВ", "П'ятий канал" та "Домашній"
  • Велика Британія заблокувала продаж заводу Newport Wafer Fab з виробництва чіпів голландській компанії Nexperia, власником якої є китайська Wingtech.
  • Президент Казахстану Токаєв заявив про припинення спроб збройного державного перевороту соратниками опозиціонера Аблязова.

Київ

  • Депутати Київради відхилили петицію про відновлення історичної будівлі на вул. Жилянської, яку було частково зруйновано внаслідок влучення російського дрона – камікадзе.

Тренди

  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив на Київському міжнародному економічному форумі, що уряд має намір лібералізувати економіку, знизити втручання держави та створити чіткі правила гри для недопущення створення монополій. Він повідомив, що Фонду держмайна вже передано для приватизації 2 тис. із 3,5 тис. держпідприємств, а деякі з них уже продано. Шмигаль стверджує, що економіка країни після війни відновлюватиметься завдяки малому та середньому бізнесу, оскільки швидко відбудувати великі підприємства не вдасться.

 

No comments:

Post a Comment