November 19, 2022

16.11.2022: Печерський суд заарештував російські енергоактиви в Україні

Печерський суд заарештував російські енергоактиви в Україні

  • Печерський суд заарештував російські енергоактиви в Україні
  • Режим воєнного стану та мобілізацію продовжено до 19 лютого.
  • Україна вимагає участі своїх представників у розслідуванні вибуху ракети в Польщі.
  • Верховна Рада розширила податкові пільги волонтерським організаціям.
  • Відбувся черговий саміт групи воєнної підтримки України у форматі "Рамштайн".

Війна

Фронт

  • Білоруська прикордонна служба повідомила про збитий на кордоні український розвідувальний квадрокоптер. Президент Зеленський вважає, що білоруси не мають бажання воювати з Україною, ба більше, подібного бажання не мають і українці. Він підтвердив, що після ракетних ударів по Україні з території Білорусі всі контакти з її керівництвом перервано.
  • На півночі Луганської області тривають запеклі бої в районі Сватового та Кремінної, навколо яких російське командування збудувало ешелоновану оборону. Російські підкріплення перекидаються до лінії фронту залізницею через Рубіжне.
  • Водночас російські війська і далі штурмують Соледар та Бахмут. На трасі Лисичанськ – Бахмут тривають зустрічні бойові зіткнення, жодна зі сторін не має успіху.
  • На північній околиці Горлівки окупантам вдалося трохи просунутися в Майорську, проте розвинути наступ їм не вдається.
  • Тривають бої на околицях Донецька – в Опитному, Першотравневому, Невельському, Красногорівці, Мар'їнці, Новомихайлівці. У районі Вугледару підрозділи окупантів "зачепилися" за околицю Павлівки, проте далі не змогли пройти.
  • Російський президент Путін надав Маріуполю та Мелітополю звання "місто військової слави", а Луганську та Горлівці – "місто трудової доблесті".
  • На Запоріжжі різко посилилися артилерійські дуелі в районі Гуляйполя. Вогнем української артилерії зруйновано залізничний міст у с. Чернігівка на околицях Верхнього Токмака, що ускладнює перекидання російських військ, техніки та боєприпасів до лінії фронту. У Мелітополі знищено командний пункт. Після втрати контролю над Каховською ГЕС окупанти мають значні проблеми з електропостачанням захоплених територій півдня України. У Мелітополі вимкнено мовлення російських пропагандистських каналів, також виникли проблеми із подаванням води.
    З території Запорізької АЕС обстріляно Нікополь, Марганець та прилеглі села, які розташовано на протилежному березі Каховського водосховища.
    За оцінкою британської розвідки, дамба Каховської ГЕС зазнала значних пошкоджень унаслідок підриву російськими військами під час відступу, проте загроза масштабного затоплення території в нижній течії Дніпра досить мала. Також зниження рівня води в Каховському водосховищі було некритичним для безпечного охолодження Запорізької АЕС. Низка експертів пов'язують відмову російського командування від повного руйнування греблі з небажанням виводити з ладу гідротехнічні споруди Північнокримського каналу, що забезпечує подавання води з Дніпра до Криму.
  • У Херсоні було підірвано одну із будівель управління Нацполіції, яку сапери не змогли розмінувати. В одній із будівель виявлено списки колаборантів, які співпрацювали з ФСБ, а також списки викрадених місцевих жителів, проти яких було відкрито сфабриковані "кримінальні справи". Виявлено ще одну катівню, у якій російські кати знущалися з українських громадян. У Снігурівці та прилеглих селах виявлено схрони з боєприпасами в приміщеннях шкіл та лікарні.
    На залізничному вокзалі Херсона працюють виїзні бригади організації "Лікарі без кордонів", які надають необхідну допомогу та безплатно роздають ліки. До області надіслано 210 терміналів Starlink, які дадуть змогу налагодити роботу 60 публічних точок доступу Wi-Fi та забезпечити зв'язок екстреним службам.
    За оцінкою командування Військово-морських сил, Росія тримає в трьох морях військові кораблі з понад 100 крилатими ракетами "Калібр" на борту, з них у Чорному морі розміщено 4 ракети, у Каспійському – 24, решта – у Середземному.
  • Представник Нацполіції Шанько повідомив, що українській владі вдалося повернути до країни 103 дітей із 11,1 тис., з тих, кого було примусово вивезено на територію РФ. За інформацією Офісу генпрокурора, з початку війни внаслідок воєнних дій загинули 432 дитини, 835 – поранено. Глава Чечні Кадиров похвалився, що привіз із "різних регіонів РФ", зокрема – з окупованої території Донецької та Луганської областей 200 "важких" підлітків "для військово-патріотичного виховання". Російські телеканали крутять "документальний серіал" щодо примусового усиновлення українських дітей російськими сім'ями.
  • На сайті СБУ з'явилася інформація про оголошення в розшук глави Чечні Кадирова за посягання на територіальну цілісність України та пропаганду війни. Кадиров заявив, що йому начхати на цей розшук, а сам він неодноразово приїжджав на захоплену територію.
  • Російські ЗМІ повідомили про затримання "віцегубернаторки" Херсонської області Губарєвої за підозрою в розкраданні 60 млн руб. Губарєва є дружиною донецького колаборанта Губарєва, "народного губернатора" та одного із "засновників" "Донецької народної республіки".
  • Розслідувачі встановили, що українські деталі в іранському безпілотнику Shahed-136 виготовлено державним підприємством "Радіореле", яке постачало продукцію до Росії аж до 2016 року. Більшість деталей дрона вироблено в США, певні компоненти – у країнах ЄС та Японії, систему управління – у Росії.
  • Радник глави Офісу президента Подоляк повідомив, що найманець ПВК "Вагнера" ​​Нужин добровільно погодився на обмін і його було передано Росії. Отже, його страту вчинено на території РФ, а відео поширене з метою залякування інших найманців та військовослужбовців, які планують здатися в полон.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон щодо створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. Фонд поповнюватиметься коштами, які отримано від примусового вилучення активів, що належать державі Росія та її резидентам.
    Печерський райсуд Києва наклав арешт на частки в українських стратегічних підприємствах – обленерго та фондах, які ними керують, власником яких є депутати російської Держдуми Гінер та Бабаков, а також російський кримінальний авторитет "Міша Лужнецький" Воєводін. Також заарештовано їхню частку в київському готелі "Прем'єр Палас".
  • Верховна Рада ратифікувала угоду про співпрацю з НАТО за програмою "Партнерство заради миру".
    Термін чинності режиму воєнного стану та мобілізацію подовжено до 19 лютого 2023 р.
    Прийнято ухвалу із закликом до країн "Великої двадцятки" (G20) про виключення Росії зі складу учасників.
    Депутати переважною більшістю підтримали ухвалу зі зверненням до парламентів усіх країн світу про визнання Голодомору 1932–33 рр геноцидом українського народу.
    Скасовано угоду з Білоруссю про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податку на доходи та майно.
    Ухвалено закон про розширення податкових пільг (звільнення від сплати ПДВ та воєнного збору 1,5 %) для волонтерських організацій, які включено до певного реєстру. Організації мають реєструватися на порталі "Дія".
    Місту Новоград-Волинський Житомирської області повернуто історичну назву Звягель. Район також перейменовано на Звягельський.
  • Парламентський комітет із питань організації державної влади та місцевого самоврядування підтримав урядовий законопроєкт щодо позбавлення мандатів депутатів місцевих органів влади, яких обрано від заборонених партій. Проти законопроєкту голосували депутати колишньої фракції забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" та президентської партії "Слуга народу", зокрема, голова комітету Клочко.
  • Зі слів міністра внутрішніх справ Монастирського, російський ракетний обстріл спричинив пошкодження та руйнування 30 об'єктів критичної інфраструктури та житлових будинків. У багатьох регіонах країни тривають екстрені відключення електропостачання, у Києві та Київській області тощо.
    Російські телеграм-канали публікують детальні наслідки ракетних атак на енергооб'єкти, що дає змогу припустити наявність розгалуженої мережі спостерігачів та коригувальників вогню в цих районах.
    За оцінкою командування Повітряних сил, атака Росії на українські об'єкти 15 листопада коштувала їй $0,5–1 млрд.
    Для подолання критичної ситуації в енергетиці Кабмін дозволив продаж генераторів та акумуляторів без дотримання вимог технічного регламенту. Минулого тижня уряд звільнив імпорт цих товарів від сплати ПДВ та ввізного мита.
    Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі повідомив, що внаслідок ракетних ударів 15 листопада сталося знеструмлення 2 українських АЕС – Рівненської та Хмельницької.
    Після завершення ремонтних робіт на електричних мережах, що живлять помпові станції, відновилося постачання російської нафти до Угорщини нафтогоном "Дружба".
    За твердженням прем'єр-міністра Шмигаля, на відновлення генерації ТЕС та ТЕЦ потрібно понад 2,5 млрд грн, на ремонт систем розподілу електроенергії – ще приблизно 5 млрд. Посольство Німеччини оголосило про надання €1 млн невідкладної допомоги на відновлення енергетичних об'єктів через Фонд енергетичної підтримки України.
    Президент Зеленський заявив журналістам, що після закінчення активної фази війни в Україні буде реалізовано нову "паралельну" систему електропостачання, а наразі пріоритетом є захист енергооб'єктів. Зеленський висловив переконання, що Україна обов'язково переживе зиму, оскільки в агресора закінчується зброя. Він вважає неправильним закликати біженців повертатися в Україну доти, доки Повітряні сили не збиватимуть хоча б 90–95 % цілей.
  • Заступник міністра юстиції Мудра повідомила, що Мін'юст планує у 2023 р погодити міжнародний договір про репарації та запустити реєстр збитків від російської агресії.
  • Комісія. яку створив уряд на початку місяця, оголосила конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Україна та світ

  • Президент Польщі Дуда зустрівся у Варшаві із головою ЦРУ Бернсом для обговорення "спільної ситуації з безпекою". Після зустрічі Дуда заявив, що вибух ракети не був навмисною атакою на Польщу, також немає доказів того, що ракету було випущено російською армією. Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що падіння ракети не було навмисною атакою, хоч і визнав, що розслідування інциденту ще не закінчено. На його думку, ракету було запущено українською протиповітряною обороною для захисту території країни від російської ракетної атаки. На його думку, вибух не є помилкою України, а повну відповідальність за нього несе Росія, яка розв'язала незаконну війну. Він підтвердив, що НАТО й далі підтримуватиме Україну. Посол Польщі при НАТО Шатковський поклав остаточну відповідальність за загибель людей на Росію, яка завдає ракетних обстрілів по Україні для знищення цивільної інфраструктури. Прем'єр-міністр Моравецький заявив, що країна не наполягатиме на введення в дію 4 статті договору про НАТО через інцидент, який влада визнала "нещасним випадком", і це рішення "схвально сприйняли союзники".
    Міністр оборони США Остін підтвердив, що американська влада тісно співпрацює з Польщею в розслідуванні вибуху в Пшеводуві.
    Прем'єр-міністр Великої Британії Сунак заявив, що вибух у Польщі був би неможливим, якби Росія не напала на Україну. Подібні заяви зробили глава уряду Нідерландів Рютте та канцлер Німеччини Шольц. Прем'єр-міністр Італії Мелоні вважає, що навіть якщо ракета, яка впала в Польщі, і була українською, а не російською, це мало що змінює, оскільки саме Росія завдавала в цей момент удару по Україні.
    Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі так і не зміг зв'язатися з начальником російського Генштабу Герасимовим для обговорення інциденту з ракетою, що впала.
    Офіційний представник США повідомив кореспондентам телекомпанії CNN, що вибух у Польщі нібито було спричинено українською ракетою ППО, яку випущено для перехоплення російською. Президент США Байден висловив переконання, що ракета належить українським підрозділам ППО. Водночас прессекретар Ради нацбезпеки США Вотсон поклала повну відповідальність за інцидент на Росію, незалежно від того, чия саме ракета вибухнула.
    Прессекретар російського президента Пєсков похвалив США та їх президента за "професійну реакцію" на інцидент, а реакцію країн Європи назвав "істеричною та русофобською". Прессекретарка МЗС Китаю закликала "всі сторони" "зберігати спокій і стриманість за наявних обставин". Представник уряду Угорщини назвав "безвідповідальними" заяви президента Зеленського щодо того, що на територію Польщі впала саме російська ракета Глава адміністрації угорського прем'єр-міністра Гуяш вважає, що падіння ракети в Польщі вказує на необхідність досягнення якнайшвидшого перемир'я між Україною та Росією. Водночас він констатував, що відповідальність за війну несе Росія, а Угорщина солідарна з Україною. Президент Туреччини Ердоган "впевнений", як і інші світові лідери, що ракета, яка вибухнула в Польщі, не є російською. Він наголосив, що довіряє Росії, яка стверджує, що не має до вибуху жодних стосунків.
    Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача через інцидент у Польщі, а також щодо ситуації із захистом енергооб'єктів та ліквідації наслідків російських ракетних ударів. На пресконференції з українськими журналістами він заявив, що за твердженням командувачів ЗСУ та Повітряних сил ракета, яка вибухнула на території Польщі, не була українською. Він вкотре вимагав доступу до ходу розслідування українських фахівців, а також наполягав на присутності української делегації на засіданні НАТО, яке присвячено обговоренню інциденту в Польщі. Секретар РНБО Данилов висловив готовність надати польській владі свідчення того, що удару по території країни було завдано саме російською ракетою. Спікер командування Повітряних сил Ігнат заявив, що ЗСУ максимально сприятимуть у проведенні розслідування й нагадав історію з падінням російських ракет на території Молдови.
    Син колишнього президента Трампа заявив, що США мають припинити надання військов ї допомоги Україні, "ракета якої потрапила на територію нашого союзника щодо НАТО".
    Німецьке міністерство оборони запропонувало Польщі вести спільне патрулювання повітряного простору, винищувачами, які злітатимуть з аеродромів Німеччини. Президент Литви Науседа запропонував партнерам НАТО розмістити системи ППО на польсько-українському кордоні. Естонський уряд провів екстрене засідання через падіння ракети в Польщі. Міністри поки не бачать прямої загрози Естонії з боку Росії, однак дійшли висновку, що на небезпеку наражаються сусідні з Україною країни.
  • На індонезійському острові Балі завершився саміт лідерів 20 найбільших економік світу та ЄС (G20). Його учасники, зрештою, погодили підсумкову декларацію. У ній міститься посилання на резолюцію Генеральної Асамблеї ООН із закликом до Росії вивести війська з міжнародно визнаної території України. Також констатовано засудження "більшістю учасників" війни в Україні, що спричиняє величезні страждання мирного населення та посилює проблеми в глобальній економіці. Лідери "двадцятки" підтвердили неприйнятність застосування ядерної зброї та закликали до подовження роботи "зернового коридору" для експорту українського продовольства Чорним морем. Президент Зеленський заявив, що Росія відповіла 10 ракетами на кожен пункт мирного плану, який він представив учасникам саміту G20.
  • Відбулася чергова, уже сьома, зустріч Контактної групи донорів воєнної підтримки України у форматі "Рамштайн". Основним питанням порядку денного було постачання ЗСУ засобів протиповітряної та протиракетної оборони. Міністр оборони США Остін заявив, що системи ППО NASAMS показали 100 % ефективність у перехопленні цілей під час російського ракетного удару по Україні 15 листопада. Він також повідомив, що США, Нідерланди та Чехія працюють над механізмом надання Україні сучасних танків. Адміністрація президента Байдена незабаром оголосить ще один пакет воєнної допомоги. Остін зазначив, що світ спостерігає успіхи української армії й далі її підтримуватиме, а взимку допомога лише посилиться. Остін заявив, що всі країни, які оголосили про передавання допомоги напередодні, підтвердили свої наміри, також до них долучилися Греція, яка надасть Україні снаряди для 155-мм гаубиць та Польща, що постачатиме артилерію та протитанкові системи, а також засоби ППО малої дальності.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що пріоритетом Альянсу є збільшення постачання систем ППО Україні. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Армії США Міллі заявив, що Росія зазнала поразки на всіх напрямах, які вона поставила у війні проти України. Водночас він вважає "невисокою" ймовірність перемоги України у війні найближчим часом, визволення Криму тощо. Президент Зеленський не хоче загадувати, коли закінчиться війна, оскільки це залежить від низки чинників, одним із яких він назвав укладання контракту на постачання російської армії іранських дронів – камікадзе.
  • У Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН, скликане за ініціативи США та Албанії після консультацій з Україною. Представник генерального секретаря Ді Карло констатувала величезні втрати та руйнування внаслідок вторгнення Росії до України. Вона підкреслила, що ні про яке "закінчення війни" поки що не може йтися й мови. Представник України Кислиця запросив усіх членів Ради відвідати Україну, окрім Росії, яка має вивести війська з країни та припинити бійню, у тому числі гарматного м'яса з власного народу. Він заявив, що вважає глузуванням присутність агресора за столом Ради після найпотужнішої атаки на критичну інфраструктуру України.
  • Президент Зеленський повідомив, що з новим прем'єр-міністром Ізраїлю Нетаньягу він налагоджує нормальний діалог. Україна запросила в Ізраїлю не наступальні озброєння, а системи протиракетної оборони. Нетаньягу пообіцяв "розібратися" з цим запитом і надати відповідь.
    Уряд Швеції повідомив про надання Україні ще одного пакета допомоги на суму приблизно $60 млн. До нього увійшли неназвані системи ППО, позашляховики, зимове спорядження, намети та засоби захисту.
    За інформацією хорватських ЗМІ, уряд країни планує передати Україні 14 вертольотів Мі-8 різних модифікацій, які вироблено ще за часів СРСР із терміном експлуатації до 2026 р, а натомість сподівається отримати американські вертольоти Black Hawk. Ця операція не вимагає погодження президентом Мілановичем, який відверто підтримує Росію.
    Уряд Чехії погодився провести навчання 4 тис. українських військовослужбовців у 2022–2023 рр, а також виділити 55 інструкторів, які братимуть участь у навчанні бійців ЗСУ на території інших країн ЄС. Частку витрат на навчання буде погашено зі спеціалізованого фонду Євросоюзу.
    Міністр оборони Канади Ананд оголосила про надання ще одного пакету допомоги на суму $34 млн, на додаток до траншу в розмірі $328 млн, який позавчора оголосив прем'єр-міністр Трюдо. До нового пакету включено оплату супутникових знімків, камери високої розподільчої здатності для БПЛА, додаткове зимове спорядження для української армії – портативні обігрівачі, ковдри та спальні мішки.
  • Президент Франції Макрон по закінченні саміту G20 заявив, що лідери країн мають спільне бачення того, що Росію потрібно "підштовхнути до деескалації". Генеральний секретар НАТО Столтенберг висловив упевненість, що війна в Україні завершиться за столом переговорів. Він впевнений, що рішення про припинення воєнних дій має бути обопільним. Папа Римський Франциск "просить Бога" якнайшвидше припинити війну в Україні та запобігти ескалації конфлікту на Європу. Українське керівництво вважає цей підхід невірним, оскільки зупинення воєнних дій призведе до "заморожування" війни. Це нівелює успіхи українських військ та надасть перепочинок Росії для відновлення боєздатності армії та поповнення арсеналу озброєнь. Президент Зеленський постійно наголошує, що переговори з Росією можуть відновитися лише після повного виведення її армії із захоплених територій, з Донбасу та Криму тощо. Він повідомив, що "отримував сигнали" від лідерів інших країн щодо необхідності поновлення переговорів із РФ, проте, на його думку, подібні питання мають обговорюватись публічно. Ба більше, його не цікавить майбутнє Росії, яке він не вважає за пріоритет для України. Зеленський заявив, що він представив лідерам G20 свої пропозиції щодо способів досягнення миру й наголосив, що після недавніх перемог ЗСУ низка країн уже вважають міць російської армії міфом. Він також запропонував країнам, які підписали Будапештський меморандум, підписати нову угоду про наслідки агресії проти України, а також аналогічну угоду з Росією.
    Прессекретар Путіна Пєсков у відповідь Зеленському заявив, що "публічних переговорів не буває".
  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про права людини в окупованому Криму та в Севастополі, у якій констатовано, що війна Росії проти України почалася в Криму й має закінчитися його деокупацією.
  • Нижня палата парламенту Чехії ухвалила резолюцію про засудження збройної агресії РФ проти України та визнання російської влади терористичним режимом.
  • На думку президента Зеленського, Китай зацікавлений у збереженні територіальної цілісності України. До вторгнення Україна мала найбільший товарообіг саме з Китаєм. Китай також украй зацікавлений в отриманні українського продовольства. Зеленський підтвердив, що на рівні посольств між країнами триває активна комунікація. Він вважав найважливішим, щоби Китай офіційно не став на бік Росії, хоча й розуміє, що контакти між країнами надміцні.
  • США розглядають Китай як системну загрозу. На підтвердження цієї тези директор ФБР Рей під час слухань у палаті представників Конгресу США заявив, що Китай вкрав американських даних більше, ніж усі інші країни разом. Він розглядає сервіс відеоповідомлень TikTok, власником якого є китайська компанія ByteDance, як засіб збирання даних та можливого втручання в програмне забезпечення десятків мільйонів пристроїв.
  • Президент Зеленський зустрівся з делегацією Світового банку 15 листопада – у день російського обстрілу – для обговорення проєктів відновлення української транспортної та енергетичної інфраструктури, а також у сфері охорони здоров'я.
  • За інформацією кореспондента "Радіо Свобода" Джозв'яка, Євросоюз наприкінці листопада представить ще один пакет санкцій щодо РФ та Білорусі, який може бути затверджено на початку грудня.
  • Росія надасть Білорусі кредит у розмірі 100 млн руб на "імпортозамінні проєкти". За оцінкою експертів, йдеться про виробництво компонентів для російських систем озброєнь.
  • Канада, услід за Великою Британією та США, запровадила санкції проти компаній – виробників бойових безпілотників та пов'язаних із ними іранських чиновників, військовослужбовців та керівництво "Корпуса вартових ісламської революції" за постачання зброї Україні, а також за систематичне порушення прав людини.
  • Президент Туреччини Ердоган висловив упевненість у подовженні "зернової угоди" щодо транзиту українського продовольства Чорним морем. Він заявив, що після повернення з Балі зателефонує російському президентові для обговорення цього питання. Термін чинності "ініціативи" спливає в суботу.
  • Міністерства інфраструктури Польщі та України розпочали переговори щодо запровадження спільного прикордонного та митного контролю на кордоні між країнами.
  • Найбільша платіжна система Payoneer припиняє роботу в Росії. Кошти можна вивести до середини грудня.
  • Польща відмовила у видаванні віз членам російської делегації, яка планувала взяти участь у Парламентській Асамблеї ОБСЄ у Варшаві через запроваджені проти них санкції ЄС.
  • Норвегія підписала контракт з американською компанією Raytheon на постачання ракет AMRAAM-D для новітніх винищувачів F-35 на суму $0,5 млрд. Ці ракети також використовуються й  у комплексах ППО NASAMS.

 

No comments:

Post a Comment