November 19, 2022

15.11.2022: Унаслідок падіння ракети на території Польщі загинули 2 особи

Унаслідок падіння ракети на території Польщі загинули 2 особи

  • Унаслідок падіння ракети на території Польщі загинули 2 особи
  • Росія завдала потужного удару по об'єктах української енергетичної інфраструктури.
  • Глава ЦРУ Бернс зненацька прибув до Києва.
  • Міністерство економіки залучило до "суспільно корисних" робіт понад 1 тис. безробітних.

Війна

Фронт

  • Російські війська ні на день не припиняють обстріли прикордонних населених пунктів Сумщини та Харківщини із важкої артилерії та мінометів із території Росії. Зведення Генштабу містить довгий перелік населених пунктів на лінії фронту та в ближньому тилу українських військ, які потрапили під артилерійські обстріли та удари з повітря, які завдано російськими військами.
  • На півночі Луганщини зі змінним успіхом точаться безперервні бої на ділянці фронту від Сватового до Кремінної.
  • Тривають бойові зіткнення в Білогорівці на березі Сіверського Дінця, у районі траси Лисичанськ – Бахмут, а також на околицях Бахмута.
  • Різко загострилася ситуація в районі Горлівки, Авдіївки, Донецька, Вугледара та Великої Новосілки, де на лінії фронту з'явилися підрозділи, перекинуті з Херсонщини. Також суттєво активізувалася російська артилерія, яка не шкодує боєприпасів.
  • Речник Оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила про відведення російських підрозділів на 15–20 км від берегової лінії на лівому березі Дніпра. З її слів, вихід українських військ до Дніпра дав можливість узяти під вогневий контроль логістичні шляхи на протилежному березі. У телеграм-каналах поширене відео форсування Дніпра підрозділами ЗСУ.
    Окупаційна влада і далі вивозить людей із лівого берега Дніпра Херсонщини до Криму та до різних регіонів Росії "для їхньої безпеки". Російське "інформагентство" ТАРС повідомило про "евакуацію" окупаційної адміністрації Нової Каховки у зв'язку з постійним обстрілом української артилерії.
    СБУ закликала мешканців звільнених районів Миколаївської та Херсонської областей повідомляти про факти зради та співробітництва з окупантами для документування воєнних злочинів.
    До Херсонського слідчого ізолятора повернуто майже третина ув'язнених, які випустили окупанти перед втечею з обласного центру.
  • Росія завдала потужного удару ракетами та дронами – камікадзе по українських енергооб'єктах – ТЕЦ та високовільними підстанціями на всій території країни. Ракети влучили в об'єкти, що розташовані в 17 областях та в столиці. Кілька ракет влучили в житлові будинки, у центральному районі Києва тощо, що спричинило численні жертви серед мирного населення. По Харкову з території РФ завдано удару ракетами комплексу ППО С-300.
    У Києві, Харкові, Львові та майже у всіх регіонах знову запроваджено екстрені відключення електропостачання. У Харкові зупинено електротранспорт та метро. Виникли затримки руху кількох поїздів. Мобільні оператори попередили про перебої зі зв'язком через припинення електропостачання базових станцій. У Києві та інших містах через відключення живлення не працюють сирени. Місцева влада рекомендує стежити за повідомленнями в додатках для смартфонів та телеграм-каналах, а також на хвилях місцевих радіостанцій. Без світла залишилося близько 10 млн українців. Удар завдано напередодні похолодання та випадання снігу. У багатьох населених пунктах припинено подачу тепла. Національний оператор "Укренерго" попередив, що наступні кілька днів будуть вкрай тяжкими для споживачів, оскільки зі зниженням температури зростає витрата електроенергії. Оператор закликав українських громадян робити запаси води, заряджати мобільні телефони, гаджети та акумулятори. На ранок 16 листопада ремонтні бригади вже під'єднали до електропостачання більшість абонентів.
    Українські війська ППО та Повітряні сили знищили 77 крилатих ракет із 94 і всі 10 ударних БПЛА.
    Росія знову тримає в морі 4 кораблі Чорноморського флоту з 20 ракетами "Калібр" на борту, а всього в морі виведено 14 військових суден і катерів.
    Унаслідок обстрілу зруйновано електропідстанцію, яка забезпечує подачу енергії для помп нафтопроводу "Дружба". Прокачування російської нафти до Угорщини зупинено.
    Президент Зеленський назвав ракетну атаку "цинічним ляпасом Великій двадцятці", у відповідь на представлений ним мирний план. Прем'єр-міністр Шмигаль вважає удар демонстрацією слабкості Росії й наслідком неможливості досягти успіху на полі бою.
    Міністр енергетики Галущенко констатував, що удари по українській енергосистемі матимуть наслідки і для сусідніх країн. У Молдові відключено багато споживачів через припинення постачання електроенергії з Румунії. Через припинення електропостачання виникли складнощі в роботі контрольних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні.
    Лідери країн "Великої сімки" (G7), ЄС та НАТО в спільній заяві засудили російську ракетну атаку та висловили співчуття сім'ям загиблих в Україні та Польщі. Глава МЗС Нідерландів Хукстра, який у момент обстрілу перебував у Києві, заявив, що єдиною відповіддю на атаки Росії може бути лише безперервна підтримка України, зокрема, воєнна. Помічник президента США з нацбезпеки Салліван заявив, що російські ракетні атаки посилили стурбованість країн "великої двадцятки" щодо впливу війни на світову економіку. Салліван підтвердив, що США та партнери надаватимуть Україні засоби самооборони, зокрема, системи ППО.
  • Власник ПВК "Вагнера" ​​Пригожин стверджує, що вбитого на камеру найманця Нужина нібито було завербовано ЦРУ й потім страчено американськими спецслужбами. Українські ЗМІ поширили інформацію, що Нужина було передано Росії в обмін на українських військовополонених.
  • Управління верховного комісара ООН із прав людини опублікувало ще один звіт про поводження з військовополоненими під час російсько-української війни. У ньому констатовано численні факти тортур та жорстокого поводження російської влади з українськими полоненими. Серед інших, звіт містить інформацію про 2 випадки порушень, які скоєно представниками України. Документ складено на підставі аналізу конфіденційних інтерв'ю з особами, яких нещодавно звільнено з полону, а також тих, хто все ще перебувають у полоні, з їхніми родичами та свідками й "відповідає стандарту" доведення "є розумні підстави вважати". До звіту не включено інформацію з відкритих джерел про порушення прав людини, яка вже була наведена в доповідях Управління.
  • Міжнародний комітет Червоного Хреста оголосив про готовність забезпечити листування українських військовополонених із родичами на підставі статті 71 Женевської конвенції. Листи доставлятимуть лише військовополоненим, статус яких підтверджено МКЧХ.

Тил

  • Кабмін виділив 360,7 млн грн на облаштування дорожньої інфраструктури на кордоні з Польщею за програмою, яку частково профінансував польський уряд.
    Концерн теле- та радіомовлення та радіозв'язку (КРРТ) отримає 410 млн грн для відновлення мовлення в Харківській, Сумській, Чернігівській та Херсонській областях.
    Ще 100 млн грн виділено на відновлення об'єктів критичної інфраструктури та соціальної сфери у звільнених районах Херсонської області.
  • Міністерство економіки повідомило, що до "суспільно-корисних" відновлювальних робіт залучено понад 1 тис. осіб у 5 областях України. Чиновники стверджують, що за ці роботи безробітні отримають оплату, яка перевищує розмір допомоги.
  • Після наради в Міністерстві культури за участю представників "Довженко-Центру", Держкіно, депутатів та міністра Ткаченка, Держкіно оголосило про зупинення "реорганізації" кіноцентру. Ткаченко оголосив, що на посаду директора буде оголошено новий конкурс та проведено аудит установи Держаудитслужбою. Також, з його слів, Центр буде перетворено з підприємства на організацію, а кінофонд та музей залишатимуться цілісним комплексом. "Реорганізація" Центру викликала протести серед митців, а на сайті президента набрала понад 25 тис. голосів петиція про заборону його поділу на частини та передавання національного кіноархіву непрофільній структурі. Директор Центру Гончарук вважає рішення половинчастим і заявила, що конкурс на посаду та аудит проводилися нещодавно.
  • НАБУ оголосило в розшук колишнього депутата Верховної Ради Грановського за підозрою в створенні корупційної схеми, яка завдала Одеському припортовому заводу збитків у розмірі 93,3 млн грн. "Схема" була побудована на продажі добрив фірмі-"прокладці" за заниженою ціною. Майже 100 % акцій ОПЗ належить державі.

Україна та світ

  • На території Польщі в селі Пшеводув за 6 км від українського кордону під час російського обстрілу України сталося 2 вибухи. За початковими повідомленнями ЗМІ, вони сталися внаслідок падіння ракет і спричинили загибель двох польських громадян. Президент Дуда виступив із терміновим зверненням до поляків і повідомив, що поки що немає точної інформації, хто саме запустив ракети. Глава МЗС Польщі Рау викликав посла РФ для надання пояснень щодо інциденту. МЗС країни підтвердило, що вибухи в селі Пшеводув є результатом падіння ракети або ракет російського виробництва. Прем'єр-міністр Моравецький оголосив про запрошення міжнародних експертів до розслідування ракетної атаки. Влада країни привела в стан підвищеної боєготовності підрозділи низки родів військ із наголосом на моніторинг повітряного простору. Американські ЗМІ із посиланням на розвідку підтвердили порушення кордонів НАТО російською ракетою. Президент Байден зателефонував президентові Дуді та запропонував йому підтримку в розслідуванні інциденту. МЗС Естонії висловило солідарність із Польщею та готовність боронити кожен дюйм НАТО. Президент Зеленський назвав вибух ракети на території Польщі ударом по колективній безпеці НАТО та закликав членів Альянсу до конкретних дій.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг зв'язався з президентом Дудою і скликав зустріч послів країн-членів Альянсу для обговорення дій щодо інциденту на підставі статті 4 договору НАТО.
    Генеральний секретар ООН у відповідь на ракетний обстріл Польщі назвав головним завданням недопущення ескалації війни в Україні.
    Представник НАТО заявив, що літак однієї з країн Альянсу відстежив маршрут ракети, проте не повідомив, звідки саме її було запущено.
    Міністерство оборони РФ відкинуло причетність своєї армії до вибуху ракет на території Польщі та назвало заяви офіційних осіб країни "провокацією задля ескалації".
    Президент Байден ще до розслідування інциденту заявив партнерам із країн "Великої сімки" та НАТО, що вибух навряд чи було спричинено ракетою, запущеною з території РФ. На його думку, він стався внаслідок падіння української ракети ППО. Цю інформацію підтвердили ЗМІ й кілька високопосадовців США.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що для оборони повітряного простору країн НАТО вони мають "закрити" українське небо хоча б у регіонах, суміжних із країнами Альянсу. Він наполягає на передаванні української армії засобів ППО та сучасних літаків, які дадуть можливість збивати російські ракети. Кулеба відкинув можливість попадання української ракети на територію Польщі та підкреслив, що подібний урок Захід мав би засвоїти після знищення авіалайнера MH17. Міністр оборони Рєзніков назвав вибух у Польщі реальністю, про яку українська влада давно попереджала Захід. Після російських ракетних ударів хотів би побачити конкретну допомогу від союзників за результатами зустрічі групи воєнної підтримки України у форматі "Рамштайн".
  • До Києва зненацька прибув директор ЦРУ Бернс. Він зустрівся із президентом Зеленським та представниками українських розвідслужб. Під час ракетної атаки Києва Бернс перебував на території американського посольства.
  • Секретар Ради безпеки РФ Патрушев влаштував нараду із керівниками суб'єктів федерації Центрального округу. Він запропонував прикрити засобами ППО об'єкти критичної інфраструктури та посилити боротьбу з партизанами та розвідувально-диверсійними групами. Він наголосив, що терористичну діяльність проводять "законспіровані осередки екстремістських і терористичних організацій", що складаються з учасників бойових дій на боці України.
  • На саміті "Великої двадцятки" (G20) прем'єр-міністр Великої Британії Сунак заявив, що Росія "має піти з України та покласти край цій варварській війні". Він підтвердив, що Велика Британія підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. Сунак під час саміту домовився з партнерами про зменшення можливостей використання Росією енергоресурсів як зброї, глобальний перехід до чистої енергії та інвестування в продовольчу безпеку. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн звинуватила Росію в спалюванні газу замість його постачання споживачами у відповідь на західні санкції, які запроваджено за вторгнення в Україну. Вона підкреслила, що дії Росії призвели до дефіциту нафти та газу на світових ринках і мали наслідком масштабний стрибок цін.
  • Лідер Китаю Сі закликав Росію та Україну до мирних переговорів задля припинення вогню. Прем'єр-міністр Індії Моді також закликав Росію та Україну припинити вогонь та "продемонструвати колективну рішучість забезпечити мир, гармонію та безпеку в усьому світі". Індія так і не засудила вторгнення Росії в Україну, а також користується російськими енергоносіями, які купує з великою знижкою.
    Глава російського МЗС Лавров обурився тим, що президент Зеленський, якого російська влада називає "маріонеткою" Заходу, нібито вже "не слухає своїх власників". Лавров наголосив, що Зеленський у виступі перед лідерами G20 продемонстрував "агресивну та русофобську риторику", попри те, що американська адміністрація підштовхує його бути зговірливішім із Росією. Лавров заявив, що ЄС та НАТО "є учасниками гібридної війни в Україні". Він додав, що Путін неодноразово підтверджував, що не відмовляється від переговорів, тоді як Україна прописала в законодавстві відмову від контактів із РФ. Лавров назвав українські умови для початку діалогу "заздалегідь нереалістичними та неадекватними в цій ситуації". Він вкотре наголосив, що "чим довше [Україна] відмовлятиметься від переговорів, тим важче буде домовитися". Лавров зустрічався на полях саміту з президентом Франції Макроном, який підтвердив, що й далі контактуватиме з Путіним "для пошуку якихось домовленостей, які дадуть змогу врегулювати всю ситуацію".
    Секретар РНБО Данилов заявив, що чим довше Росія саботуватиме 10 умов миру, які висунув Зеленський, тим надалі катастрофічнішою буде ситуація для Кремля.
  • За інформацією видання The Financial Times, Росія вимагає в обмін на подовження "зернової ініціативи" відновлення прокачування аміаку через Україну та відвантаження його з порту Південний, а також скасування санкцій щодо "Россільгоспбанку". Президент Зеленський запропонував учасникам саміту G20 розширити "зернову ініціативу" на порти Миколаїв та Ольвія, що дасть можливість знизити гостроту світової продовольчої кризи. Президенти США – Байден та Туреччини – Ердоган обговорили на полях саміту, серед інших, питання про подовження транзиту українського збіжжя, яке спливає цієї суботи.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що резолюція Генеральної Асамблеї ООН про відшкодування збитків Україні, які завдано агресією РФ, є "рейдерським", незаконним та документом, який юридично ні до чого не зобов'язує. Він заявив, що керівництво Росії робитиме все можливе для недопущення вилучення заморожених активів та золото-валютних резервів Центробанку РФ.
  • Німеччина напередодні зими заповнила свої підземні сховища на 100 %, що дає змогу забезпечити двомісячне споживання країни.
  • За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства МЕА, Росія через проблеми зі збутом наступного року скоротить видобуток нафти з 10,7 млн ​​до 9,9 млн барелів на день через санкції та припинення відвантаження до Європи. МЕА констатує швидкий розвиток тіньового ринку танкерних перевезень, перевалку нафти в морі та змішування російської нафти з іншими сортами. Однак запровадження обмежень на транспортування морем і страхування все-таки вдарить по російській нафтовій галузі. Після втрати частки ринків через вторгнення в Україну Росії вдалося перенаправити потоки на Китай та Індію, проте вона ще має знайти покупців на 1,5 млн барелів сирої нафти й на 1,0 млн барелів нафтопродуктів на добу, які вже не постачатимуться до країн Заходу через санкції.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров повідомив, що впродовж 3 діб через платформу UNITED24 на флот морських дронів було зібрано понад 200 млн грн.
  • Мінфін США запровадив санкції проти компанії-виробника дронів – камікадзе з Ірану Shahed Aviation Industries Research Center, а також фірм та фізосіб, які причетні до постачання цих дронів до Росії і їхнього застосування проти України.
  • Представники Ради ЄС та Європарламенту досягли політичної угоди щодо бюджету ЄС на 2023 р, До проєкту закладено витрати на подолання криз, що виникли внаслідок вторгнення Росії в Україну та епідемії коронавірусу, а також допомогу Україні, Молдові та українським біженцям.
  • Адміністрація президента Байдена внесла до Конгресу білль про надання додаткової допомоги Україні в розмірі $37,7 млрд.
  • Міністр закордонних справ Кулеба закликав Нідерланди визнати Голодомор актом геноциду українського народу. Глава МЗС Нідерландів Хукстра заявив, що події Голодомору наводять на думку про ще одного диктатора [Путіна], який перетворив продовольство на зброю.
  • Президент Сербії Вучич відвідав Росію, зокрема, відвідав Грозний. Він отримав від глави Чечні Кадирова подарунок – бурку та папаху "за зміцнення багатовікових братніх відносин Росії та Сербії". Сербія, яка має намір вступити до ЄС, так і не приєдналася до антиросійських санкцій.


 

No comments:

Post a Comment