November 14, 2022

11.11.2022: Українські війська визволили Херсон

Українські війська визволили Херсон

  • Українські війська визволили Херсон.
  • Інспектори МАГАТЕ не виявили в Харкові ознак виготовлення "брудної бомби".
  • Слідчі ДБР влаштували обшуки в депутата від "Слуги народу" Арістова.

Війна

Фронт

  • ЗСУ поступово просуваються вперед на північ від Куп'янська, а також у районі Сватового та Кремінної на Луганшині, попри контратаки російських військ. На цій ділянці фронту безперервно точаться жорсткі артилерійські дуелі, російська артилерія не шкодує снарядів та ракет.
  • На всій лінії фронту в Донецькій області підрозділи армії РФ намагаються наступати, без огляду на втрати, для захоплення всієї "території ДНР", проте вже протягом місяця лінія фронту практично не зрушила з місця. Українські війська відбили атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, а також у населених пунктах у районі Донецька – у Первомайському, Невельському, Красногорівці, Мар'їнці та Павлівці.
  • Українська армія увійшла до Херсона. Мешканці міста після відступу окупантів почали скидати їхню символіку та обдирати російську рекламу. Російська влада заявила "про тимчасове перенесення" центру області до Генічеська. За інформацією Головного управління розвідки, певна кількість російських вояків залишилися на правому березі Дніпра. Президент Зеленський закликав їх негайно здатися в полон щоби зберегти їхнє життя.
    Звільнено всю територію Миколаївської області, крім Кінбурнської коси.
    Російські війська під час відступу підірвали частину греблі Каховської ГЕС та шлюзи, а також усі мости, щоби запобігти форсуванню Дніпра українськими підрозділами. Компанія ДТЕК повідомила, що окупанти майже повністю знищили енергосистему Херсона, а її відновлення може тривати приблизно місяць.
    Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача для обговорення ситуації на півдні країни та деокупації Херсонщини.
  • З російського полону повернуто ще 45 українських військовослужбовців. Росія також передала тіла двох загиблих бійців ЗСУ.
  • Чиновники ООН повідомили, що Росія блокує доставлення гуманітарних вантажів на окуповану територію.

Тил

  • Кабмін ухвалив рішення розширити акваторію морських портів на Дунаї та поглибити річище в Ізмаїлі, Рені та Усть-Дунайську.
    Єврокомісія оголосила, що для виконання ініціативи "Шлях солідарності" для вивезення української сільгосппродукції буде залучено $1 млрд від держав – членів ЄС та міжнародних партнерів, у тому числі – €250 млн у вигляді грантів у 2022 р. та ще €50 млн – у 2023 м. Кошти буде спрямовано на розширення пропускної спроможності українських морських та річкових портів, а також на відновлення автомобільної та залізничної інфраструктури.
  • Пресслужба Укренерго оголосила про запровадження аварійних відключень ще в 3 областях – Харківській, Сумській та Полтавській після чергової російської атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури.
    Уряд Нідерландів надасть Україні додаткову допомогу в розмірі €110 млн для підготовки до зими та ремонту електричних мереж, які пошкоджено російськими ракетними атаками.
  • Інспектори МАГАТЕ перевірили реактор Харківського фізико-технічного інституту, який Росія вказала як місце розроблення "брудної бомби". Вони констатували, що об'єкт сильно пошкоджено обстрілами, проте поширення радіаційного забруднення не сталося. Завод "Радон", на якому зберігаються радіоактивні відходи, не пошкоджено. На обох майданчиках інспектори не виявили несанкціонованого використання ядерних матеріалів для виготовлення "брудної бомби".
  • Держбюро розслідувань провело обшуки в депутата від президентської партії "Слуга народу" Арістова, який обіймає посаду голови парламентського комітету з питань бюджету.
  • Місія МВФ в онлайн-режимі з 11 до 17 листопада працюватиме над новою угодою про кредитування України.

Україна та світ

  • Президент Зеленський в інтерв'ю телекомпанії CNN заявив, що переговори з російським президентом Путіним можуть відбутися лише в разі виведення військ із території України та відшкодування збитків. Зеленський наголосив, що не варто плутати бажання Путіна взяти паузу для перегрупування та відновлення боєздатності військ зі щирим бажанням вести мирні переговори.
  • За інформацією низки американських ЗМІ, метою приїзду до Києва радника президента США з нацбезпеки Саллівана був намір "підштовхнути" президента Зеленського до пом'якшення позиції щодо можливих мирних переговорів у Путіним, проте ця спроба успіху не мала.
  • Канцлер Шольц вважає припинення війни через переговори наразі неможливим, оскільки Путін перешкоджає будь-якому дипломатичному зближенню. Шольц наголосив, що він категорично проти припинення вогню на умовах Росії.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що українське керівництво не планує "заморожувати" активну фазу війни після деокупації Херсона, оскільки "Україна не є холодильною камерою". З його слів, армія звільнятиме територію незалежно від пори року та погоди, оскільки на окупованій території страждають українські громадяни.
  • Громадяни Литви зібрали $250 тис. на морський дрон для ВМС України. Кошти буде передано через урядовий фонд United24. Ще на один дрон зібрали кошти громадяни України.
  • Міністр оборони Швеції Йонсон оголосив про передачу Україні вже найближчим часом новітніх систем озброєнь та підготовку українських військовослужбовців до користування ними.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що бюджет Європейського фонду миру, кошти з якого виділялися, зокрема, на закупівлю озброєнь для України, вичерпано на 85–86 %. Наступного тижня міністри закордонних справ країн – членів ЄС обговорять механізми стабільного фінансування фонду на тривалий термін.
  • Єврокомісія прогнозує настання рецесії в зоні євро нинішньої зими – через надвисокі ціни на енергоносії і скорочення виробництва та ділової активності. Ці чинники спричинили небачене зростання інфляції. За підсумками року вона може сягнути 8,5 %, а наступного – буде ненабагато меншою – 6,1 %.
  • МЗС Китаю оголосило, що попри міжнародну критику, відносини з Росією залишаються "надійними" та "партнерськими". Китайська влада відмовляється визнавати війною вторгнення Росії в Україну й закликала країни Заходу "поважати законні інтереси безпеки РФ".
  • Президент РФ Путін не планує звертатися в онлайн режимі до учасників саміту G20 на індонезійському острові Балі "через щільний графік".
  • У польському місті Натолін у Коледжі Європи розпочалося навчання 50 співробітників центральних органів виконавчої влади України. Метою курсів є навчання українських чиновників взаємодії із європейськими інститутами для полегшення вступу країни до ЄС.
  • Американські ЗМІ повідомили про проведення в штаті Каліфорнія масштабних двотижневих навчань підрозділів армій США та Великої Британії, на яких було відпрацьовано методи відбиття російського вторгнення до Європи та протидію поширенню дезінформації російськими соцмережами. Наступного року подібні навчання буде проведено в Європі – у Німеччині чи Польщі.
  • Шведська партія "Помірних", яка здобула владу на останніх парламентських виборах, заперечує розміщення на території країни ядерної зброї після вступу до НАТО.


 

No comments:

Post a Comment