November 12, 2022

10.11.2022: Інфляція в жовтні прискорилася до 26,6 %

Інфляція в жовтні прискорилася до 26,6 %

Головні події і теми доби 10.11.2022 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Інфляція в жовтні прискорилася до 26,6 %.
  • Українські війська стрімко наступають на Херсонщині.
  • США надали Україні ще один пакет воєнної допомоги на суму $400 млн.

Війна

Фронт

  • ЗСУ й далі проводять наступальні дії на півночі Луганщини, долаючи завзятий опір і відбиваючи контратаки російських військ у районі Сватового та Кремінної. Українська артилерія тримає під контролем автошлях між цими населеними пунктами.
  • На околицях Лисичанська та на всій лінії фронту на Донеччині точаться важкі окопні бої. Російське командування намагається компенсувати поразку на півдні активністю на цій ділянці. Українські війська відбили атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Горлівки, на околицях Донецька та в районі Вугледару.
  • Українські війська наступають на правому березі Дніпра на Херсонщині. Звільнено останні населені пункти Миколаївщини, які російські війська захопили ще в березні. Підрозділи армії РФ відходять під прикриттям щільного артилерійського вогню та мінують місцевість. Місцеві жителі повідомляють про рух великих колон російської техніки до мостових та понтонних переправ через Дніпро. Українська артилерія завдає точкових ударів по мостах, понтонах та баржах, які окупанти використовують для переправи. Стратегічний Антонівський міст зруйновано. Окупанти перед відступом підірвали в Херсоні котельні, об'єкт обленерго та телецентр, а також вежі мобільного зв'язку. Міністр оборони Рєзніков повідомив, що російське угруповання на правому березі налічувало до 40 тис. військовослужбовців. Він вважає, що для виведення військ Росії потрібно якнайменше тиждень, а окупанти залишили для прикриття відступу в Херсоні та на правобережжі досить великі сили. А поки російські війська ні на день не припиняють ракетні обстріли Миколаєва. Ракетами зруйновано 5-поверховий житловий будинок міста. Також щодня російська артилерія обстрілює населені пункти на правому березі Дніпра навпроти Запорізької АЕС.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний повідомив, що за добу українські війська просунулися на 7 км у напрямку Херсона та Нової Каховки та звільнили 12 населених пунктів Херсонської області. Російське міністерство оборони стверджує, що "маневр" (виведення військ із правого берега Дніпра в Херсонській області) йде "відповідно до затвердженого плану" "на підготовлені позиції на лівому березі".
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес вважає, що до оголошення російського командування про виведення військ із Херсона потрібно ставитись вкрай обережно. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що визволення Херсона стане ще однією перемогою України у війні проти Росії.
  • Генштаб повідомив, що "лінія Вагнера" ​​та подібні інженерні загородження й міни не стануть непереборною перешкодою для наступу українських військ, оскільки західні партнери надали ЗСУ засоби подолання цих перешкод.
  • Російська армія завдала ракетного удару по об'єкту інфраструктури у Вінниці. За інформацією Укренерго, планові відключення електропостачання триватимуть і далі, найбільша їхня тривалість – у Києві, Київській, Житомирській, Чернігівській та Черкаській областях. У Києві знову запроваджено екстрені відключення через із пошкодження енергооб'єктів цієї ночі. Цього тижня російська армія атакувала Україну 17 ракетами та 50 ударними БПЛА, війська ППО знищили 4 ракети та 32 безпілотники.
    Унаслідок атаки дронів – камікадзе в ніч на четвер у Дніпрі зруйновано склад "Нової пошти", більшість посилок – згоріли.
    За інформацією Оперативного командування "Південь", російський Чорноморський флот тримає в морі 2 носії крилатих ракет "Калібр".
  • За словами міністра оборони Резнікова, армія РФ перейшла до тактики тотального терору проти мирного населення та об'єктів інфраструктури України після призначення генерала Суровікіна командувачем окупаційного контингенту. Рєзніков констатував, що Суровікін суттєво зміцнив дисципліну у військах. За твердженням заступника міністра оборони Маляр, російська влада на початок листопада спромоглася мобілізувати 270 тис. військовослужбовців, проте досі не в змозі забезпечити їх умундируванням, засобами захисту та особистою зброєю. Генштаб повідомив, що Білорусь і далі готує мобілізованих росіян на своїх полігонах.
  • Міністр оборони Рєзніков заявив, що Збройні сили максимально використовуватимуть час узимку для перегрупування та поповнення підрозділів технікою та особовим складом військовослужбовцями, які навчалися у Великій Британії.
  • Енергоатом оголосив про зупинення трудових договорів із працівниками Запорізької АЕС, які підписали контракти з дочірнім підприємством Росатому, проте не звільнив їх.

Тил

  • Пресслужба Кабміну повідомила про запуск сайту "еРобота" на базі порталу "Дія". На сайті розміщено інформацію про урядові гранти для підприємців. Кабмін уже виплатив підприємцям 201,8 млн грн.
  • За інформацією Держстату, споживчі ціни в жовтні зросли на 2,5 % проти жовтня, з початку року інфляція сягнула 26,6 % у річному обчисленні проти 24,6 % у вересні. Найбільше подорожчали яйця – на 60 %, на 2–12 % зросли ціни на всі харчові продукти.
  • Директором реквізованих підприємств "Укрнафта" та "Укртатнафта" призначено колишнього генерального директора мережі АЗС "WOG" Корецького.
  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала колишнього голову правління VAB-банку за звинуваченням у крадіжці стабілізаційного кредиту в розмірі 1,2 млрд грн, який чиновники НБУ видали без належної перевірки активів.
  • Співробітники податкової служби, СБУ та прокуратури протягом 2 місяців проводили обшуки та перевірки фабрики United Tobacco у Жовтих Водах. Роботу підприємства припинено, виробничі лінії демонтовано. Правоохоронці звинувачують власників та менеджмент компанії у виробництві нелегальних цигарок та несплаті акцизного податку. За інформацією податкової служби, компанія лише за період із моменту вторгнення не сплатила до бюджету понад 5 млрд грн.
  • Київська прокуратура та СБУ провели обшуки в приміщеннях Національного кіноцентру ім. Довженка та вилучили печатку організації. Працівники кіноцентру вважають, що ці дії вчинено для силового захоплення підприємства після того, як колектив не допустив до роботи нову директорку – кінолога, яку призначило Держкіно.
  • Міністр фінансів Марченко пояснив зниження прогнозу зростання ВВП наступного року невизначеністю ситуації в економіці через воєнні дії та пошкодження об'єктів критичної інфраструктури. Текст закону про бюджет зник із сайту Верховної Ради.
  • НБУ повідомив про скорочення на 15 % з початку вторгнення кількості банкоматів, а на 8 % – терміналів у торгових точках.
  • Чиновники регулятора констатували зростання грошової маси на понад 53 млрд грн (2,3 %) – до 2330 млрд грн. Обсяг готівкового обігу поза банками в жовтні становив 624 млрд грн.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив, що Україна не йде на переговори з РФ, оскільки мешканці Росії та президент Путін ще не втомилися від війни. Він наголосив, що заклики російського керівництва до миру не є щирими, а цілі у війні не змінилися. Зеленський попередив, що після проведення "референдумів" та спроби анексії окупованої території України переговори з Росією вже неможливі. Він висловив стурбованість "неоднозначними сигналами" низки американських конгресменів щодо можливого скорочення воєнної допомоги та сподівається на збереження двопартійної підтримки Україні обома палатами Конгресу США.
    Спікер Держдепартаменту Прайс повідомив, що адміністрація президента Байдена очікує від Росії сигналу про серйозну готовність до мирних переговорів і підтвердження цієї готовності справами.
    Міністри оборони Великої Британії, Нідерландів та Латвії категорично проти будь-якого тиску на Україну для примушення її до мирних переговорів із РФ.
  • Пентагон повідомив про виділення Україні чергового пакету воєнної допомоги на суму $400 млн. До нього увійдуть ракети для комплексів ППО Hawk, 4 ЗРК Avenger ближнього радіуса дії на шасі HMMWV, ракети Stinger, боєприпаси для РСЗВ HIMARS, боєприпаси до гаубиць, високоточні тощо, мінометні міни, 100 позашляховиків HMMWV, стрілецька зброя та 20 млн набоїв, комплекси протимінного розгородження, пункти обігріву.
    Видання The Wall Street Journal оголосило про закупівлю урядом США в Південній Кореї для ЗСУ 100 тис. артилерійських снарядів калібру 155 мм.
    Міністр оборони Франції оголосив про передавання Україні з резервів армії ще 6 самохідних гаубиць Caesar. ЗСУ вже отримали 18 таких САУ.
    Іспанія поставить Україні ще 2 комплекси ППО Hawk, на додаток до 4, які було передано минулого тижня. Також буде надано батарею легких гаубиць. Збройні сили країни навчатимуть українських снайперів, вибухотехніків, парамедиків та артилеристів.
    Норвегія внесе €150 млн до Міжнародного фонду (воєнної) підтримки України (IFU), Нідерланди також зроблять внесок у сумі €100 млн. Фонд створено Великою Британією для оплати закупівель зброї та боєприпасів для ЗСУ безпосередньо у виробників.
    Польща передала Україні 1570 терміналів супутникової мережі Starlink. Чиновники Міністерства цифрової трансформації стверджують, що їх буде встановлено в нещодавно звільнених населених пунктах країни, а також у пасажирських поїздах. Загалом партнери передали Україні приблизно 20 тис. таких терміналів, із них 5 тис. – Польща. Міністр оборони Рєзніков заявив, що Україна звернеться до партнерів із проханням про надання фінансової допомоги, якщо підприємець Маск вимагатиме оплату за послуги Starlink.
    Міністр оборони США Остін наступного тижня проведе черговий саміт голів військових відомств групи підтримки України "Рамштайн" у форматі відеоконференції.
    Прем'єр-міністр Італії Мелоні заявила генеральному секретарю НАТО Столтенбергу про тверду відданість країни принципам євроатлантизму та готовність і далі надавати воєнну підтримку України.
    Укроборонпром та Міжурядове агентство оборонного співробітництва Чехії підписали угоду про створення спільного кластеру для виробництва військової техніки та боєприпасів, ремонту пошкодженої техніки, а також проведення науково-дослідних робіт у галузі оборони.
  • Уряд Швейцарії подовжив статус та програму підтримки українських біженців до березня 2024 р.
  • Європарламент підтримав приєднання Хорватії до Шенгенської зони. Рішення набуде чинності після ратифікації всіма парламентами країн ЄС. Разом із Хорватією до Шенгенської зони мають приєднатися Болгарія та Румунія.
    Також депутати Європарламенту продовжили на 1 рік угоди з Україною та Молдовою про спрощення вантажних автоперевезень. Ці угоди тимчасово були чинними з 29 червня.
  • За інформацією агентства Reuters, Єврокомісія відмовилася від запровадження "стелі" цін на газ, яку запропонували застосувати понад 10 країн ЄС. Натомість буде запропоновано механізм корекції цін для згладжування різких коливань. Проти "стелі" виступили Німеччина, Нідерланди та чиновники Єврокомісії, які вважають, що подібне обмеження є загрозою чинним контрактам та зменшить стимули до скорочення споживання газу.
  • Рада Європи відмовилася визнавати російські паспорти, які видано на окупованих територіях. За такими "документами" не можуть бути отримані візи, з ними не можна в'їхати на територію Шенгенської зони.
  • Єврокомісія надасть Молдові пакет фінансової допомоги в розмірі €200 млн, з них €100 млн будуть грантом. Кошти буде спрямовано на імпорт газу та електроенергії, а також на підтримання найбіднішого населення. Основний виробник електроенергії в країні – Молдавська ДРЕС, що розташована на території невизнаної "Придністровської республіки", власником якої є російська компанія "Інтер РАО". Молдова змушена закуповувати газ у Газпрому для забезпечення цієї станції паливом. Національний оператор "Молдовагаз" також належить Газпрому.
  • Президент Сербії Вучич ще раз підтвердив, що країна не приєднається до європейських санкцій проти РФ, які було запроваджено після повномасштабного вторгнення до України.
  • США позбавили Росію статусу країни з ринковою економікою, який було надано їй понад 20 років тому. Критерії надання статусу прописано в американському законі про тарифи, що є чинним з 1930 року.
  • Компанія Mazda йде з російського ринку і продає свою частку в автоскладальному заводі у Владивостоці місцевій компанії за символічну ціну €1 за умови можливого викупу впродовж 3 років.
    Концерн Isuzu представив план виведення бізнесу із РФ. Роботу заводу, на якому минулого року було зібрано 3,5 тис. вантажівок, зупинено ще в березні через санкції.
  • Уряд Великобританії заморозив активи російських 1200 фізичних та понад 120 юридичних осіб на загальну суму £18 млрд 4 листопада було запроваджено санкції проти 4 російських олігархів – власників великих металургійних та нафтохімічних підприємств.
  • Телекомпанія CNN повідомила про підготовку Росії до випробувань безпілотного підводного апарату "Посейдон" із ядерною силовою установкою, "Посейдон" може бути носієм ядерних боєголовок для вибуху в морі та створення цунамі, яке здатно змити ціле узбережжя.
    Російські телеграм-канали опублікували інформацію про непублічне розконсервування бомбосховищ, у глибині країни тощо.
  • Іран оголосив про створення власної гіперзвукової ракети на тлі повідомлень про закупівлю Росією іранських балістичних ракет середнього радіуса дії.
  • "Правозахисна" організація Amnesty International нарешті визнала факт примусової депортації з тимчасово окупованих територій до Росії громадян України, дітей тощо, та назвала ці дії "ймовірним злочином проти людяності".
  • Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєісус повідомив, що з початку року темпи смертності від коронавірусної інфекції знизилися в 10 разів, також знижується кількість випадків зараження, і це "дає привід для оптимізму".

Київ

  • Київрада перейменувала 11 вулиць, назви яких були пов'язані з Росією та СРСР. З програм комунальних дошкільних навчальних закладів та шкіл виключено російську мову, факультативні заняття тощо.
  • Оперативний штаб оборони Київської області ухвалив рішення про заборону святкової ілюмінації, зокрема, встановлення новорічних ялинок та світлового декорування будівель, вулиць та парків.

No comments:

Post a Comment