November 10, 2022

09.11.2022: Росія оголосила про виведення військ із правобережжя Херсонщини

  • Росія оголосила про виведення військ із правобережжя Херсонщини.
  • Певні сили на Заході прагнуть схилити Україну до переговорів із РФ.
  • Єврокомісія запропонувала макрофінансову допомогу Україні на 2023 рік у розмірі €18 млрд.

Війна

Фронт

  • Генштаб попередив, що спробу наступу російських військ із території Білорусі буде зупинено потужним вогнем. Усю територію на північ від Києва перетворено на укріплений район, тому втрати агресора будуть величезними.
    МВС Білорусі внесло до списку забороненої символіки "нацистське" гасло "Жыве Беларусь!" та відгук – "Жыве!". На початку минулого десятиліття Лукашенко заборонив використання національного біло-червоного прапора.
  • Підрозділи ЗСУ поступово звільняють північ Луганщини, відбиваючи контратаки супротивника. Спікер Генштабу Громов заявив, що на низці ділянок українські війська просунулися на відстань до 2 км.
  • На Донеччині тривають бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, на північній околиці Горлівки, у районі Донецька та на південь від Вугледару. Попри постійне введення в бій нового поповнення, атаки російських військ успіху не мають.
  • Міністр оборони РФ Шойгу наказав вивести війська із правобережної частини Херсонщини. Командувач окупаційного угрупування генерал Суровікін заявив, що метою відведення є збереження життів військовослужбовців, а війська триматимуть оборону на лівому березі Дніпра. Спікер Оперативного командування "Південь" Гуменюк заявила, що відведення військ може бути "постановним шоу", але якщо це все-таки станеться, то подібний крок російська армія зробить уже не вперше. Президент Зеленський вважає, що окупанти чинитимуть завзятий опір просуванню ЗСУ на правому березі Дніпра, а оголошення Шойгу аж ніяк не є "жестом доброї волі".
    За повідомленнями з лінії фронту, українські війська зайняли один із ключових опорних пунктів російських військ – село Снігурівку та ще кілька населених пунктів на півдні області. Російські підрозділи під час відступу кидають техніку, підривають мости та мінують територію насамперед населені пункти та дороги, щоби загальмувати просування ЗСУ. Окупанти оголосили про припинення "евакуації" населення з Херсона "за браком осіб, що мають бажання виїхати".
    Окупанти будують укріплення на лівому березі Дніпра на Херсонщині й на Запоріжжі – навколо автошляхів, у районі КПП "Джанкою" на адмінкордону Херсонської області та Криму, та в самому Криму. Свіжі супутникові знімки демонструють перетворення російським командуванням усього півдня України на об'єднаний укріпрайон.
    Британська розвідка вважає, що російське командування виводитиме підрозділи на лівий берег під прикриттям потужного артилерійського вогню. Відведення є фактичною відмовою Росії від плану пробиття сухопутного коридору до самопроголошеної "Придніпровської молдавської республіки" (ПМР) та окупації українського Причорномор'я.
    Президент США Байден назвав заяву про відступ російських військ із Херсона "очікуваним" і наголосив, що це свідчить про серйозні проблеми в армії РФ. Генеральний секретар НАТО Столтенберг пропонує робити висновки пізніше, після аналізу ситуації.
  • Російські ЗМІ повідомили про загибель у ДТП "заступника голови адміністрації Херсонської області" колаборанта Стремоусова.

Тил

  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача. На ньому було розглянуто підготовку армії до зими, зміцнення кордону, поточну ситуацію на фронті та відновлення об'єктів енергетичної інфраструктури.
    Зеленський створив 4 військові адміністрації в Херсонській області.
  • В усій країні тривають віялові відключення електропостачання. Останніми днями практично не було ракетних атак. Спікер командування Повітряних сил Ігнат вважає, що російське командування накопичує ракети та ударні дрони для чергового потужного удару по енергетичних об'єктах.
    За словами віцепрем'єр-міністра Стефанішиної, 17 країн ЄС уже відправили до України 500 електрогенераторів.
    Населення намагається використати підручні засоби, зокрема, туристичні газові балони для приготування їжі в будинках, у яких не підведено газ. У Києві зафіксовано три вибухи подібних балонів. За браком освітлення вулиць побільшало наїздів на пішоходів та інших ДТП.
  • Інспектори МАГАТЕ не виявили ознак нелегальної діяльності на Південноукраїнській АЕС, яку російська влада вказала як одне з місць розроблення та виготовлення "брудної бомби".
  • У Харкові демонтовано погруддя Пушкіна. За день до того невідомі особи облили його фарбою.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила в міжнародний розшук колишнього голову НБУ Шевченка та ще двох колишніх топменеджерів Укргазбанку.

Україна та світ

  • Прессекретар російського МЗС Захарова оголосила, що Росія готова до переговорів з Україною "враховуючи наявні реалії". Спікер МЗС України Ніколенко назвав цю пропозицію влади РФ "димовою завісою для того, щоби виграти час", накопичити сили та спробувати змінити ситуацію на фронті на свою користь.
    Телекомпанія NBC News повідомила, що низка американських чиновників переконані, що Україна й Росія наразі не в змозі досягти мети, яку поставило їхнє керівництво. Американські політики розглядають можливе затишшя на фронті взимку як привід розпочати мирні переговори. Президент США Байден заявив, що переговори можна започаткувати будь-якої миті, залишається лише з'ясувати, чи готова Україна піти на компроміс із Росією. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Міллі заявив, що необхідно обов'язково скористатися "вікном можливостей" для переговорів у разі стабілізації лінії фронту протягом зими. Радник президента США з нацбезпеки Салліван відвідав Київ саме для "промацування" готовності українського керівництва до подібного варіанту. У відповідь на цю пропозицію президент Зеленський заявив, що спроба переговорів на початку війни була марною, а він відмовився від подальших контактів із Путіним після свідчень масових убивств та інших воєнних злочинів, які скоїли російські військовослужбовці.
    Папа Римський Франциск заявив, що війну нібито можна завершити "м'якою силою діалогу". Президент Туреччини Ердоган назвав відведення російських військ із Херсона "позитивним і важливим рішенням" і знову запропонував свої послуги як посередника на переговорах.
    За інформацією агентства Bloomberg, на саміт Великої двадцятки замість президента Путіна поїде міністр закордонних справ Лаврів, щоб уникнути конфронтації з іншими світовими лідерами. Німецькі дипломати вважають, що переговори між українською та російською делегаціями на полях саміту навряд чи відбудуться.
  • Німеччина передала Україні партію ракет для комплексів ППО IRIS-T SLM, а також бронемашини Dingo з посиленим протимінним захистом, розвідувальні дрони, засоби боротьби з БПЛА, тягачі-транспортери та навантажувачі. Ще одну партію обладнання підготовлено до відвантаження.
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес повідомив про передавання ЗСУ вже незабаром приблизно 1 тис. ракет "земля-повітря" для захисту об'єктів інфраструктури.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило про відмову американської адміністрації надати Україні сучасні безпілотники MQ-1C Grey Eagle, "оскільки це може спричинити ескалацію конфлікту" й сигналізувати президенту Путіну, що США надають зброю, яка може бути використана на території РФ.
  • Єврокомісія оголосила про надання пакета макрофінансової допомоги Україні у 2023 р у розмірі €18 млрд. Це буде 12 траншів кредиту терміном 35 років із пільговим періодом у 10 років, протягом якого відсотки погашатимуться із коштів ЄС.
  • У США відбулися вибори в обидві палати Конгресу. У нижній палаті (палаті представників) більшість здобула Республіканська партія, у верхній (Сенаті) голоси розділилися навпіл. Контроль над Сенатом залежатиме від результатів другого туру виборів у штаті Джорджія, де жоден із кандидатів не набрав понад половину голосів.
    Українські ЗМІ однобоко висвітлюють перебіг виборів та відверто підтримують Демократичну партію, проте українські чиновники висловлюють надію, що представники Республіканської партії не відмовляться від підтримки України.
  • Наступний саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року. Його темами буде політика стримування, зростання оборонних витрат країн-учасниць та воєнна підтримка України.
  • За інформацією агентства Reuters, країни Східної Європи готуються до ще однієї хвилі українських біженців через проблеми з електропостачанням та опаленням у країні.

Київ

  • На сайті Київради набрала понад 6 тис. голосів петиція проти встановлення в столиці головної новорічної ялинки країни. Автори петиції вважають, що ці кошти доречно спрямувати на потреби ЗСУ чи на підтримку тимчасово переміщених осіб.


 

No comments:

Post a Comment