November 07, 2022

06.11.2022: Окупанти не можуть пробити українську оборону на Донеччині

Окупанти не можуть пробити українську оборону на Донеччині

  • Окупанти не можуть пробити українську оборону на Донеччині.
  • Кличко фактично спростував свою заяву про можливу повну евакуацію Києва.
  • Папа Римський Франциск побачив "гуманізм", нібито притаманний "російському народові".

Війна

Фронт

  • Російські війська намагаються контратакувати на півночі Луганщини – у районі Сватового та Кремінної, щоби збити наступальний порив ЗСУ. Українські війська відбили атаки на сході та в центрі Донецької області – вздовж траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Бахмута, Горлівки, у районі Донецька та Вугледару. За свідченнями з передової, російське командування не шкодує військовослужбовців, втрати в ударних частинах дуже великі. Попри втрати в живій силі та техніці, підрозділи армії РФ майже безперервно атакують Бахмут, Майорськ, Первомайське, Невельське, Красногорівку, Мар'їнку, Павлівку, проте успіху не мають.
  • Уперше за довгий час окупанти проявили активність у Запорізькій області. ЗСУ відбили атаку в Щербаках на південь від Запоріжжя.
  • На Херсонщині російські війська знищують плавзасоби та мінують лівий берег Дніпра, щоби перешкодити форсуванню річки підрозділами ЗСУ. Окупанти наказали жителям Берислава до 10 листопада залишити місто – "через можливе руйнування українськими військами греблі Каховської ГЕС". Агентство "Інтерфакс-Україна" повідомило, що Держінспекція з ядерного регулювання доручила Енергоатому терміново проаналізувати ризики експлуатації Запорізької АЕС у разі падіння рівня води в Каховському водосховищі – наприклад, у разі часткового руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • Російська артилерія та авіація завдають ударів по мирних українських населених пунктах у прикордонній смузі на півночі України, а також по містах та селах на лінії фронту та в ближньому тилу ЗСУ. Унаслідок обстрілу було пошкоджено ділянку залізничної колії між містами Суми та Конотоп за 10 км від кордону.
  • Власник ПВК "Вагнер", "кухар Путіна" російський мільярдер Пригожин заявив про створення "центрів підготовки ополченців" у прикордонних з Україною областях, де, за його словами, навчатимуться місцеві жителі.
  • "Інформагенція" окупованого півострова "Кримінформ" повідомило про плани російської влади до кінця року повністю відремонтувати міст через Керченську протоку й відновити рух обома смугами для автівок.

Тил

  • Укренерго знову запроваджує екстрені аварійні вимкнення. Президент Зеленський повідомив, що на 7 листопада повністю або частково не мають електрики 4,5 млн споживачів.
    Після скандальної заяви Кличка та чиновника міської адміністрації Ткачука про можливу тотальну евакуацію мешканців столиці, вони були змушені заспокоїти громадськість. Кличко заявив, що влада міста тримає під контролем ситуацію з подаванням електрики, води та тепла, приводів для паніки немає, а про евакуацію наразі не йдеться. Водночас у Києві знову почалися екстрені вимкнення електропостачання. Графіки погодинних відключень, які було анонсовано в неділю, уже не є дійсними. Виконавчий директор компанії ДТЕК Сахарук заявив, що певні будинки постійно мають світло, оскільки вони підключені до ліній, що живлять об'єкти критичної інфраструктури, наприклад, лікарні.
  • Із 6 листопада поновлено рух поїзда Київ – Кишинів.
  • Пресслужба Нацбанку повідомила, що за 9 місяців 2022 р українські банки заробили 7,4 млрд грн чистого прибутку, що в 7 разів менше за торішні показники. Чиновники регулятора підрахували, що рентабельність банківської галузі за три квартали склала 4,3 % проти 32,1 % торік.
  • НБУ минулого тижня збільшив продаж валюти на міжбанківській біржі з $227 млн ​​до $410 млн.

Україна та світ

  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн повідомила президента Зеленського, що програму фінансової допомоги Україні на наступний рік буде анонсовано протягом тижня. Сума фінансування – €18 млрд. Левова частина цих коштів буде кредитами, відсотки за якими сплатить Єврокомісія.
  • Посол Великої Британії в Україні Сіммонс заявила, що ЗСУ досягли "оперативної сумісності" з арміями країн НАТО ще до початку повномасштабного вторгнення. Вона наголосила, що зараз на порядку денному стоїть "інституційна реформа оборонних механізмів", впровадження якої стане значущим етапом на шляху України до вступу до Альянсу.
  • Посол України в Болгарії Москаленко повідомив про передання міністерству оборони країни запиту від України на постачання озброєнь – після ухвалення парламентом у першому читанні законопроєкту про дозвіл на подібні постачання. Україна запросила засоби ППО, зенітно-ракетні комплекси, гаубиці калібру 152 мм, САУ, міномети, снаряди та патрони.
  • Спецпредставник США з Ірану Меллі підтвердив, що Росія отримала іранські БПЛА, крім того, користується послугами іранських військових фахівців, які допомагають застосовувати ці безпілотники проти України. Президент Зеленський заявив, що Іран має разом із Росією понести відповідальність за наслідки війни в Україні.
  • Патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв) заявив, що російський народ стикнувся з небезпеками, що кидають виклик існуванню країни. Він стверджує, що "могутні сили" за межами Росії прагнуть "послабити Святу Русь".
  • Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість російських військовослужбовців в Україні нібито не притаманна "великому російському народові", який має "внутрішній гуманізм". За його словами, російський письменник Достоєвський досі "надихає християн на осмислення християнства". Посол України в США Маркарова вважає, що Франциск неуважно читав Достоєвського, інакше б не дивувався жорстокості росіян.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило, що радник президента Байдена з нацбезпеки Салліван непублічно спілкується із секретарем Ради безпеки РФ Патрушевим та радником російського президента із зовнішньої політики Ушаковим. Метою переговорів є підтримання каналів прямого зв'язку для запобігання ядерному конфлікту.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр вважає, що українська влада має самостійно визначити дату та умови можливих переговорів про припинення вогню.
  • Міністерство закордонних справ Угорщини не спростувало заяви російського президента Путіна про угорські територіальні претензії до України. Водночас пресслужба МЗС Угорщини закликала Путіна до припинення вогню замість заяв, які "поглиблюють воєнний конфлікт".
    Єврокомісар із питань розширення Вархеї, якого обрано за квотою Угорщини, унеможливив прискорену процедуру вступу України до ЄС. Він заявив, що процес підготовки України до початку переговорів може тривати від 1 до 2 років.
  • Мер другого за розміром міста Латвії Даугавпілса Елксніньш заявив, що Крим є частиною Росії, оскільки після включення півострова до складу РФ весь світ і далі співпрацює з РФ. Він також стверджує, що за різанину в Бучі та інших українських містах, яку влаштували російські військовослужбовці, несуть відповідальність, крім Росії, ще й Україна та США, а причиною війни є "програш дипломатії".
  • Проросійський політик Шор і далі розхитує політичну ситуацію в Молдові. Його партія організувала в центрі Кишинева мітинг із вимогами відставки уряду, у якому взяли участь від 1 до 2 тис. осіб. Шор переховується в Ізраїлі після пред'явлення йому підозр у допомозі Росії у втручанні в молдавські вибори, а також у розкраданні коштів. Низка видань опублікувала розслідування про його контакти з російськими спецслужбами, зокрема, про фінансування ФСБ його партії та антиурядових акцій.


 

No comments:

Post a Comment