November 04, 2022

03.11.2022: Верховна Рада ухвалила бюджет на 2023 р

Верховна Рада ухвалила бюджет на 2023 р
  • Верховна Рада ухвалила бюджет на 2023 р.
  • З полону повернулися 107 українських бійців, з них 74 – оборонці "Азовсталі".
  • Чернишова призначено головою Нафтогазу.

Війна

Фронт

  • За оцінкою Генштабу, для формування ударного угруповання в Білорусі Росії потрібно не менше ніж 2–3 місяці. Російське командування перекидає до країни підрозділи 1 танкової армії, переважно зі щойно мобілізованих осіб. Наразі завдання цих формувань – відволікання українських сил від ділянок фронту, де точаться основні бойові дії. З території Білорусі російська авіація завдає ударів по території України.
  • На півночі Луганської області в районах Сватового та Кремінної тривають зустрічні бої, російські війська намагаються контратакувати щоби уповільнити просування ЗСУ.
    03.11.2022 Бахмут
  • Російське командування не припиняє спроби захоплення Соледара та Бахмута, а також сіл на автотрасі Лисичанськ – Бахмут і Білогорівки на березі Сіверського Дінця. На Бахмут хвиля за хвилею накочуються атаки найманців ПВК "Вагнера", посилених підрозділами російських військ, 1 та 2 армійських корпусів ("народної міліції ДНР та ЛНР"). ЗСУ успішно відбивають наступ та контратакували на низці ділянок, у тому числі на південь від міста. Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що кількість російських атак на цих ділянках фронту різко зросла – іноді до 80 за добу.
    03.11.2022 Авдеевка
    03.11.2022 Донецк
  • Атаки російських військ за підтримки "військових формувань ДНР" у районі Авдіївки, Донецька та Вугледара успіху не мали. Нацполіція повідомила про повну евакуацію цивільного населення Мар'їнки на околицях Донецька, де щодня відбуваються бойові зіткнення. У сусідній Красногорівці досі лишається приблизно 800 містян.
  • Генштаб повідомляє, що бої на півночі Херсонщини не припиняються на годину. Міністр оборони США Остін вважає, що ЗСУ може звільнити Херсон до кінця року, що стане великою поразкою Росії.
  • Генштаб констатує продовження прихованої мобілізації у РФ, попри офіційне оголошення про її припинення. Британська розвідка вважає, що використання російським командуванням "загороджувальних загонів" свідчить про небажання воювати – як щойно мобілізованих, так і кадрових військовослужбовців, а також про низький моральний дух і брак дисципліни у військах.
    Президент РФ Путін підписав указ про одноразову виплату мобілізованим та військовослужбовцям на контракті в розмірі 195 тис. руб.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що Росія вже втратила під час війни в Україні 278 літаків, тоді як СРСР за 10 років війни в Афганістані – лише 118.
  • Українські підрозділи ППО збили над Дніпропетровщиною 8 ударних БПЛА Shahed-136 та ще один – над Львівщиною.
    Прессекретар МЗС Ірану Канані назвав заяви глави українського МЗС Кулеби про тяжкі наслідки ударів іранськими безпілотниками "надто емоційними" "голослівними звинуваченнями", які не допоможуть розв'язати "кризу" в Україні. Канані знову спробував спростувати передавання цих безпілотників Росії та запропонував провести зустріч на рівні експертів для підтвердження використання російськими військами цих БПЛА в Україні.
    Кулеба продемонстрував учасникам саміту "Великої сімки" уламки іранського безпілотника, який було збито над Києвом.
  • Енергоатом стверджує, що після пошкодження двох останніх резервних ліній електропередач, які з'єднують Запорізьку АЕС з українською енергосистемою, окупанти намагатимуться під'єднати її до мереж Криму та Донбасу.
    На ЗАЕС відбулася ротація інспекторів МАГАТЕ. Енергоатом повідомив, що на мінних полях навколо АЕС щонайменше 30 разів підірвалися тварини – собаки, лисиці та дикі кабани.
  • За інформацією Генштабу, окупанти на захоплених територіях часто-густо примушують місцеве населення до зведення та зміцнення фортифікаційних споруд на передовій та в ближньому тилу російських військ.
  • Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) нічого не виявила під час перевірки двох українських підприємств, які Росія вказала як місця розроблення та виготовлення "брудної бомби". Президент Зеленський назвав висновок МАГАТЕ "цілком очевидним", а заяви Росії – спробою тероризувати весь світ загрозою застосування ядерної зброї.
  • СБУ повідомила про ще один обмін військовополоненими, який відбувся в Запорізькій області. На контрольовану територію повернулися 107 українських військовослужбовців, 74 оборонці "Азовсталі" тощо. Серед тих, хто повернувся, є багато поранених, зокрема, бійці з ампутованими кінцівками та опіками, а також з інфікованими ранами.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила загалом бюджет на 2023 р. Зростання ВВП заплановано на 3,2 % проти 2022 р. – до 6,28 трлн грн. Дохідна частина бюджету становитиме 1,3 трлн грн, витрати – 2,6 трлн грн. Дефіцит бюджету запланований на рівні 20,6 % ($38 млрд), які уряд сподівається покрити коштом зовнішніх запозичень та грантів. Середньомісячна зарплата становитиме 18,3 тис. грн, мінімальна – 6,7 тис. грн, прожитковий мінімум – 2,589 тис. грн, причому зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не заплановано. Бюджет розраховано за середньорічного курсу долара 42,2 грн. Проти першого читання, значно збільшено фінансування будівництва доріг, водночас витрати на оборону не зросли. На "єдиний марафон" через Міністерство культури спрямовано 1,6 млрд грн. Значно збільшено вимоги до Нацбанку щодо перерахування прибутку до бюджету.
    Звільнено міністра розвитку громад та територій Чернишова. Кабмін негайно призначив його головою Нафтогазу, хоча Нацкомісія з питань запобігання корупції вважає це призначення незаконним.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про надання відпусток військовослужбовцям на період воєнного стану. Документ передбачає надання відпусток зі збереженням грошового забезпечення терміном до 10 діб плюс час, який витрачено на проїзд.
    Депутати ухвалили закон про спрощення продажу держмайна, що перебуває в податковій заставі.
    За основу прийнято законопроєкт про скасування терміну давності за тортури, які вчинено представниками будь-якої держави, іноземної тощо.
    Ухвалено новий закон про поштові послуги. Він запроваджує визначення "поштомата", "кур'єрських послуг", "електронних поштових марок", відповідальність пошти за виконання послуг, а громадян – за шкоду, яку заподіяно компанії внаслідок відправлення заборонених речей. Закон також упорядковує міжнародні відправлення.
    Парламент припинив повноваження депутатів: від "Опозиційної платформи – За життя" Рабіновича та від "Слуги народу" – Васильківського, яких президент Зеленський у липні позбавив громадянства таємним указом.
  • З 14 листопада набирає чинності постанова Кабміну про оформлення та видавання посвідчення особи для повернення додому українських біженців та насильно депортованих до Росії громадян без їхньої особистої присутності – за зверненням родичів, представників чи чиновників Міністерства реінтеграції окупованих територій.
  • Укренерго запровадив графіки погодинних відключень у 11 областях та Києві. Президент Зеленський повідомив, що від енергопостачання відключено 4,5 млн споживачів. Він вважає, що Росія вдалася до терору населення, оскільки не змогла досягти успіху на полі бою. Зеленський закликав енергокомпанії вимикати світло "справедливо та передбачувано", оскільки часто-густо трапляється, що певні будинки та вулиці отримують електроенергію без перерв, тоді як їхні сусіди сидять без світла по 8–10 годин.
  • Українські громадяни придбали через додаток для смартфонів "Дія" "військові" держоблігації на суму понад 80 млн грн.
    Міністерство цифрової трансформації повідомило про підключення можливості перевірки через додаток "Дія" нотаріального документа, якому надано QR-код. Поки такі документи формуватимуть лише нотаріуси Києва, але вже незабаром цей порядок буде поширено на всю Україну.
    Незабаром у додатку буде відкрито можливість скасувати статус тимчасового переселенця або змінити місце реєстрації ВПО.
  • Благодійний фонд шоумена Притули зібрав за 1,5 доби 236 млн грн на купівлю 60 британських бронетранспортерів Spartan. Велика Британія у квітні передала ЗСУ 35 таких БТР як допомогу.
  • Вищий антикорупційний суд зобов'язав генпрокурора Костіна відкрити кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення депутатки від президентської партії "Слуга народу" Аллахвердієвої.

Україна та світ

  • За інформацією агентства Reuters, лідери країн "Великої сімки" (G7) досягли угоди про запровадження з 5 грудня фіксованої ціни на російську нафту замість ставки, яку прив'язано до поточної вартості марки Brent. Саму "стелю" ціни буде погоджена вже незабаром. Британський уряд із 5 грудня запроваджує заборону на надання послуг із транспортування російської нафти, якщо ціна її перевищує граничну. Заборона поширюватиметься на страхування, брокерські послуги та доставлення сирої нафти та нафтопродуктів.
  • Швейцарія знову заборонила постачання Україні боєприпасів для зенітних танків Gepard, які вироблено в країні, оскільки закон забороняє такі постачання до країн, які беруть участь у збройних конфліктах.
    3/4 депутатів парламенту Болгарії в першому читанні підтримали законопроєкт про постачання Україні важких озброєнь.
    Міністр оборони США Остін заявив, що інспекція постачання зброї в Україні триває вже кілька місяців, а інспектори поки не виявили використання воєнної допомоги не за призначенням.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Бербок заявила, що країни "Великої сімки" не дадуть Путіну можливості влаштувати голодну та холодну смерть мільйонам українців. Франція скликає в грудні конференцію щодо надання "зимової" допомоги Україні.
  • Президентка Греції Сакелларопулу під час візиту до Києва заявила, що країна беззастережно підтримує Україну. Греція також підтримає всі українські позови до Росії в Міжнародному кримінальному суді, і погоджується зі створенням спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що Україна за "зерновою" угодою вже відвантажила 10 млн т сільгосппродукції. Він заявив, що ООН та Туреччина несуть колективну відповідальність за безперебійну роботу "ініціативи".
    Росія обстріляла термінал у порту Миколаєва, який було орендовано китайською держкорпорацією. Обстрілом знищено 17 тис. т соняшникової олії на суму $26 млн. Прессекретар українського МЗС Ніколенко закликав Китай вчинити тиск на Росію для негайного припинення обстрілів українських об'єктів інфраструктури та захисту майна китайських підприємств.
    Ніколенко також спростував твердження керівництва РФ про нібито надання Україною "письмових гарантій" щодо невикористання "коридору" для воєнних цілей. Він підкреслив, що Україна ніколи не наражала на небезпеку суден, що прямують цим маршрутом.
    Президент Зеленський підписав указ про створення робочої групи з надання допомоги державам, які зазнають важкої продовольчої кризи.
  • Зеленський обговорив із президентом Індонезії Відодо "зернову" угоду та підготовку до саміту "Великої двадцятки" G20 на Балі. Зеленський підтвердив, що Україна готова й надалі бути гарантом світової продовольчої безпеки.
    Після зустрічі з президентом Греції президент Зеленський заявив, що Україна не братиме участі в саміті G20 на Балі, якщо туди приїде російський президент Путін.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив міністру закордонних справ Туреччини Чавушоглу, що Швеція та Фінляндія виконали всі вимоги для вступу до Альянсу. Він закликав Туреччину якнайшвидше ратифікувати спільний протокол. Турецька влада всіляко відтягує затвердження документа. Чавушоглу заявив, що парламент країни повністю завантажений до кінця року та "не встигне" ратифікувати документ.
  • МЗС РФ висловило послу Великобританії Броннерт "рішучий протест" щодо нібито причетності країни до атаки судів Чорноморського флоту в Севастополі, Російські чиновники нібито влаштували підготовку українських фахівців та передали ВМС України надводні безпілотники. Міністр закордонних справ України Кулеба заявив, що за атакою безпілотників на Севастополь стоять "люди доброї волі".
  • Міністерство оборони РФ повідомило про успішне випробування в Білому морі нового атомного підводного човна класу "Борей-А" та запуску з нього міжконтинентальної балістичної ракети "Булава", яка вразила ціль на Камчатці.
  • Компанія Nissan припиняє продаж у РФ своїх автомобілів під брендом Infiniti, проте й далі проводитиме техобслуговування автівок, що продано раніше.
  • У Нідерландах проживає приблизно 55 тис. українських біженців, з них працевлаштовано – 83 %.
  • У столиці Іспанії Мадриді відбувся багатотисячний мітинг, який організували профспілки з вимогами підвищення зарплати для компенсації зростання цін.

Київ

  • Повністю відновлено міст через річку Ірпінь у Стоянці.

 

No comments:

Post a Comment