November 03, 2022

02.11.2022: Ердоган оголосив про поновлення участі Росії в "зерновій угоді"

Ердоган оголосив про поновлення участі Росії в "зерновій угоді"

  • Ердоган оголосив про поновлення участі Росії в "зерновій угоді".
  • У країні повсюдно відбуваються аварійні відключення.
  • Держкіно поставило кінолога керувати Національним кіноцентром ім. Довженка.

Війна

Фронт

  • Міністр оборони Білорусі Хрєнін оголосив про проведення спільних навчань з армією РФ наступного року під назвою "Щит Союзу – 2023". Сухопутні сили ЗСУ й далі будують та облаштовують оборонні укріплення навколо Києва для захисту від можливого вторгнення.
  • Голова Сумської військової обладміністрації Живицький заявив, що інформація про можливий наступ російських військ на півночі області не є дійсною. Російські війська щодня обстрілюють прикордонні райони та населені пункти області з важкої артилерії, РСЗВ, мінометів та завдають ударів із повітря некерованими ракетами.
  • Армія РФ завдала 3 ракетних ударів по Харкову, зруйновано адміністративну будівлю.
  • Російські війська намагаються закріпитися на поточних позиціях на всій лінії фронту, щоби отримати перепочинок та поповнити особовий склад підрозділів, підвезти техніку та боєприпаси. Для запобігання наступу ЗСУ вони влаштовують контратаки в районі Сватового, Кремінної, а також на півночі Херсонщини
  • Ударні російські підрозділи та найманці ПВК "Вагнера" ​​за потужної підтримки артилерії та авіації намагаються пробити оборону українських військ на ділянці фронту на Донеччині – від Спірного на околицях Лисичанська до Великої Новосілки, проте успіху не мають. Тривають запеклі бої на околицях Бахмута, місто наразі під повним контролем ЗСУ.
  • Підрозділи армії РФ та "народної міліції ДНР" (російського 1 армійського корпусу) майже безперервно штурмують Павлівку на південь від Вугледару, проте за кілька днів їм вдалося просунутися лише на кілька сотень метрів і зачепитися за околицю села, після чого наступ захлинувся. Подібна ситуація склалася й у районі Новомихайлівки.
  • У Запорізькій області внаслідок бойових зіткнень російські війська зазнали серйозних втрат.
  • Окупанти тимчасово заборонили переміщення цивільних осіб мостовими переправами через Дніпро, а також понтонними мостами та річковим транспортом. Заборона не поширюється на "комунальний транспорт", який перевозить продовольство та медикаменти.
  • Енергоатом повідомив про відключення електропостачання Запорізької АЕС унаслідок пошкодження обох резервних ліній електропередач, які пов'язують станцію з українською енергосистемою. Системи життєзабезпечення енергоблоків наразі заживлено від резервних дизель-генераторів.
  • Російська армія завдала удару дроном – камікадзе по енергооб'єкту в Кривому Розі, що спричинило вимкнення світла та водопостачання в кількох районах. Українська авіація та підрозділи ППО впродовж добу збили 10 ударних БПЛА Shahed-136 та ще один розвідувальний – Орлан-10. Укренерго запровадило режим обмеження енергопостачання в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. У столиці аварійні екстрені відключення відбуваються в кількох районах. Влада Одеси повідомила про намір розгорнути пункти обігріву в житлових мікрорайонах у разі руйнування критичної інфраструктури. Оператор Vodafone попередив про можливі проблеми зі зв'язком у кількох регіонах через обмеження електропостачання базових станцій.
    Президент Зеленський зібрав засідання Ставки верховного головнокомандувача для обговорення відновлення енергетичних об'єктів, а також подальших кроків із деокупації територій та постачання армії. Окремо було порушено питання щодо ситуації на Донеччині, де тривають важкі бої.
  • Окупанти формують у Московській області відокремлені взводи поліції для придушення заворушень на захоплених територіях півдня та сходу України.
  • Мобілізація в Росії триває, попри оголошення владою про її припинення. За інформацією опозиційних російських ЗМІ, грошове забезпечення мобілізованим виплачується не повністю або навіть не нараховується, а акції протесту придушують Росгвардія та ОМОН. За інформацією Росстату, після оголошення "часткової" мобілізації роздрібні продажі знизилися, а рівень безробіття – зріс.
  • Заступник міністра оборони Маляр заявила, що станом на 2 листопада безвісти зниклими визнано приблизно 7 тис. осіб. Вона попросила не публікувати у відкритому доступі дані про них, оскільки низка військовослужбовців переховується на окупованій території. Також ця інформація може зашкодити життю та здоров'ю полонених та процесу їхнього обміну.
    Президенти Зеленський та Ердоган у телефонній розмові, окрім інших, обговорили й питання обміну військовополонених.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що з деокупованих територій евакуйовано 22 тис. осіб, оскільки влада не може забезпечити їм навіть мінімальні умови проживання взимку. Переселенців готові прихистити Полтавська, Тернопільська та Львівська області.

Тил

  • Інформація про призначення головою Нафтогазу міністра розвитку регіонів і громад Чернишова наразі має підтвердження. У Верховній Раді зареєстровано його заяву про відставку з посади міністра.
  • За твердженням Міністра цифрової трансформації Федорова, американський підприємець Маск і далі фінансуватиме доступ українських користувачів до системи супутникового інтернету Starlink.
  • Укрзалізниця запускає повідомлення зі звільненим Куп'янськом. Місто буде пов'язане з Харковом рейковим автобусом.
  • Держкіно відсторонило директора "Довженко-центру" Гончарук від виконання обов'язків і призначило на цю посаду тимчасового "кризового менеджера" Каждан – власницю кінологічного центру "Ерсте-Хунд".
  • СБУ висунула підозру дочці колишнього міністра оборони Лебедєва. Вона керувала компаніями, які постачали товари та обладнання підприємствам російського військово-промислового комплексу.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура після оброблення результатів розслідування журналістів відкрила провадження за фактами виділення 1,5 млрд грн компанії близької подруги голови адміністрації Дніпропетровської області Резніченка. Подруга за фактом є фітнес-тренером. Справу відкрито за фактами зловживання службовим становищем та легалізації доходів, які одержано в злочинний спосіб групою осіб. Самому Резніченку підозру поки не пред'явлено.
  • Профільний комітет Верховної Ради схвалив та виніс на голосування в другому читанні бюджет на 2023 р. Комітет суттєво збільшив фінансування політичних партій, телеканалу "Рада", парламентської газети "Голос України", а також Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й заходів приватизації.
  • НБУ поки не планує змінювати зафіксований у липні офіційний курс гривні. Регулятор констатував, що фіксований курс дав змогу зберегти макроекономічну стабільність та забезпечити критичний імпорт без істотних збитків для валютного ринку. Чиновники стверджують, що вплив психологічного чинника на курс суттєво знизився – на нього практично не вплинули навіть потужні обстріли енергетичної інфраструктури та аварійні вимкнення електропостачання.

Україна та світ

  • Президент Туреччини Ердоган оголосив про відновлення функціонування "зернового коридору" для транспортування українського продовольства Чорним морем. Він підкреслив, що пріоритет буде віддано постачанню до країн Африки, щоби запобігти занепокоєнню, яке висловлено Росією. Президент Путін та російське міністерство оборони повідомили, що нібито отримали від України "письмові гарантії" невикористання "коридору" для ведення бойових дій проти РФ. Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі заявив, що відмовою від угоди "Путін вистрілив собі в ногу". Президент Зеленський обговорив з Ердоганом виконання "зернової угоди", подякував йому за участь у її поновленні, а також за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Зеленський заявив, що російський шантаж не досяг результату й назвав поновлення транзиту зерна "вагомим дипломатичним результатом для України та всього світу".
    Після оголошення про поновлення "зернової угоди" світові ціни на пшеницю та кукурудзу суттєво знизилися.
  • Велика Британія передала комплекти зимового та звичайного спорядження й умундирування для 9 тис. українських військовослужбовців.
    Міністр закордонних справ Кулеба після зустрічі з главою іспанського МЗС повідомив, що вже незабаром Іспанія надасть Україні 4 системи ППО ближнього радіуса дії – Hawk, батарею ППО середнього радіуса дії Aspide та протитанкові ракетні комплекси. 5 генераторів та 30 карет швидкої допомоги вже прямують до України, 14 генераторів буде надано за певний час Іспанським агентством співробітництва.
  • МЗС РФ опублікувало заяву із закликом до 5 найбільших ядерних держав запобігти прямому зіткненню "через небезпечні спроби обмежити життєво важливі інтереси Росії", що "може спричинити катастрофічні наслідки". Президент Зеленський відмовився оцінити ймовірність застосування Росією ядерної зброї та надати оцінку діям її керівників, оскільки впевнений у їхній неадекватності. Офіційний представник Білого Дому Кірбі заявив, що адміністрація президента Байдена не спостерігає ознак підготовки Росії до застосування ядерної зброї. За інформацією CNN, думки американських чиновників щодо готовності Росії застосувати ядерну зброю розділилися.
  • Президент Зеленський визнав, що головною помилкою України були компроміси та безтурботне ставлення до російської воєнної загрози, але на тепер із цим покінчено. Він підтвердив, що низка західних лідерів чинять на нього тиск щоби підштовхнути до укладання мирної угоди з Росією, проте він налаштований категорично проти – до моменту повної деокупації території України.
  • Рада Безпеки ООН провалила російський проєкт резолюції щодо розслідування "діяльності американських біолабораторій" в Україні. Резолюцію підтримали РФ та Китай, проти голосували США, Велика Британія та Франція. Інші 10 членів Ради утрималися.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Росія та Іран розпочали обмін нафтопродуктами через порти на Каспійському морі. РФ також допомагатиме Ірану в будівництві заводу скраплення газу та газогону до Пакистану. Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив західні ЗМІ в проведенні кампанії проти Ірану, яка може "спровокувати ескалацію воєнних дій у Перській затоці".
    МЗС Ірану заперечує намір атакувати Саудівську Аравію, його представник назвав цю інформацію "безпідставними звинуваченнями".
    Міністр Амір-Абдоллахіян повідомив про намір відправити до Відня делегацію для поновлення переговорів із Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо "ядерної угоди". Глава ядерного агентства Ірану Есламі в середу закликав "покласти край звинуваченням МАГАТЕ", в іншому випадку, Іран вживе певних заходів у відповідь. Низка європейських політиків скептично оцінюють можливість поновлення ядерної угоди з Іраном.
    За інформацією сервісу YouControl, в Україні працюють приблизно 900 компаній з іранським капіталом, проте реальна присутність Ірану в українській економіці може бути більшою, оскільки іранські громадяни часто ховаються за ланцюжками офшорних компаній.
  • Заступник міністра енергетики України Демченків вважає, що світ наблизився до стадії загального застосування енергії як зброї, тому наявні правила енергетичної та ядерної безпеки є неактуальними і їх треба переглянути. Зокрема, він запропонував створити системи захисту від фізичного захоплення чи знищення енергооб'єктів.
  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі звинуватив Північну Корею в таємному постачанні до Росії артилерії та боєприпасів під прикриттям їхнього продажу в країни Азії та Африки.
  • Держдепартамент США схвалив постачання новітніх РСЗВ армії Фінляндії на суму $535 млн. Країна набуде членства в НАТО вже незабаром після ратифікації угоди парламентами Угорщини та Туреччини.
  • Велика Британія запровадила санкції проти ще чотирьох російських олігархів, причетних до фінансування агресії проти України. Усі вони є власниками елітної нерухомості на території Сполученого Королівства.
  • Міністр національної оборони Польщі Блащак повідомив про початок будівництва загородження із 3 рядів колючого дроту на кордоні з російським ексклавом – Калінінградською областю.
  • Росія стала найбільшим постачальником нафти до Індії, й обігнала Іран та Саудівську Аравію. Індія отримує за добу 0,95 млн барелів сирої нафти та 0,1 млн барелів нафтопродуктів насамперед мазуту. Найбільшим споживачем російської нафти все ще є Китай, який імпортує 1,0 млн барелів на добу.
  • Газові сховища Італії перед зимою заповнено на 95 %, а Австрії – майже на 100 %. Після припинення імпорту газу з РФ країни ЄС перемикнулися на інших постачальників, зокрема, Алжир та Азербайджан.
  • Телекомунікаційний холдинг VEON оголосив про продаж свого російського активу – мобільного оператора "Вимпелком" (торгова марка Білайн). Власниками холдингу є російські олігархи – співвласники "Альфа-груп", проти яких запроваджено санкції Заходу та України. На думку експертів, власники хочуть вивести холдинг з-під західних санкцій, а також з-під блокування у РФ, оскільки він є "іноземним підприємством". VEON є власником оператора "Київстар", а також ще низки операторів – в Алжирі, Бангладеш, Пакистані та країнах колишнього СРСР. РНБО так і не запровадила санкції проти компанії "Київстар", хоча її фактичними власниками є підсанкційні російські олігархи.
  • Російський суд у Казані ухвалив рішення про заочний арешт українських олігархів Коломойського та Боголюбова за присвоєння 800 тис. т нафти компанії Татнафта, яку було прокачано до України нафтопроводом ​у 2006–2007 рр. Нафту було вкрадено в компанії "Укртатнафта" та перекачано до резервуарів Кременчуцького нафтопереробного заводу, який контролює група "Приват". Татнафта у 2014 р. виграла позов у ​​Міжнародному комерційному арбітражі проти держави Україна. Зрештою, арбітраж визнав борг України перед Татнафтою в сумі $173 млн, відсотки тощо, хоча спочатку позов було подано на суму $2,4 млрд.


 

No comments:

Post a Comment