October 30, 2022

27.10.2022: Путін на "форумі Валдай" підтвердив, що не відмовився від планів захоплення України

Путін на "форумі Валдай" підтвердив, що не відмовився від планів захоплення України

  • Путін на "форумі Валдай" підтвердив, що не відмовився від планів захоплення України.
  • Ситуація в енергосистемі України впритул наблизилася до критичної.
  • Росія загрожує знищенням комерційних супутників США
  • Російський представник в ООН Небензя звинуватив Україну та Захід у застосуванні "бойових комарів".
  • Держдепартамент США анонсував план протидії захопленню західної зброї в Україні.

Війна

Фронт

  • За оцінкою головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР), Білорусь на тепер не має ударного угруповання, яке було б спроможне на активні бойові дії та вторгнення в Україну. Держприкордонслужба повідомила про значне посилення кордону з Росією, Білоруссю та "Придністровською молдавською республікою" (ПМР). Серед заходів – облаштування позицій, мінування прикордонної смуги та зведення інженерних оборонних споруд.
  • Інтенсивність обстрілів позицій українських військ, прифронтових населених пунктів та прикордонних районів Сумської та Харківської областей російськими військами не знижується. Окупанти прагнуть насамперед зруйнувати об'єкти інфраструктури. Миколаїв було обстріляно ракетами комплексу ППО С-300, Запоріжжя – з РСЗВ "Смерч".
  • На півночі Луганської області ЗСУ поступово, крок за кроком, звільняють населені пункти та просуваються в напрямку Сватового.
  • Тривають запеклі бої на околицях Кремінної, у районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Бахмута та Соледара, на північ від Горлівки та Авдіївки, а також навколо Донецька. Плани російського командування щодо захоплення всієї території Донецької області не змінилися. ЗСУ тримають оборону в Бахмуті та спростували інформацію російських ЗМІ про отримання контролю над містом.
  • За інформацією Центру національного спротиву Міністерства оборони, окупанти перевезли свою адміністрацію з Херсона на лівий берег Дніпра. Херсон відвідали заступник голови адміністрації російського президента Кирієнка та "глава Криму" Аксьонов. Кирієнко заявив про завершення "добровільної евакуації" населення області на лівий берег Дніпра.
    Президент Зеленський стверджує, що російське командування не має наміру залишати Херсон, а "підготовка" є інформаційною спецоперацією, яка має метою перенаправлення наступу ЗСУ на добре укріплені позиції навколо міста, що спричинить серйозні втрати серед українських військовослужбовців. Керівництво Генштабу вважає, що російське командування в разі відступу з правого берега Дніпра може підірвати житлові масиви та об'єкти критичної інфраструктури для перетворення території на "випалену землю".
  • Держатомрегулювання звернулося до МАГАТЕ із проханням перевірити діяльність Росії на Запорізькій АЕС. За інформацією регулятора, Росатом влаштував якесь будівництво на території станції. Представник Генштабу Громов заявив, що російське командування здійснює ротацію підрозділів на АЕС. Він не виключає, що Росія готує техногенну катастрофу на АЕС для остаточного виведення її з ладу, після чого звинуватить у теракті Україну. ЗАЕС відвідав заступник глави адміністрації президента РФ Кирієнко.
  • В. о. голови СБУ Малюк заявив, що Служба усвідомлює можливі загрози з боку УПЦ Московського патріархату та якісно їх відпрацьовує.
  • Російська "уповноважена з прав людини" Львова-Бєлова "усиновила" українську дитину, яку було насильно вивезено з окупованого Маріуполя. Вона сприяла незаконному "усиновленню" ще 350 дітей-сиріт, яких незаконно вивезено із Донбасу. Загалом російська влада планує "усиновити" ще майже 2 тис. українських дітей. Подібні дії міжнародне право трактує як воєнний злочин.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про збільшення воєнних видатків у бюджеті 2022 р на 387 млрд грн. Заступник міністра оборони Маляр заявила, що бюджетом 2022 р передбачено достатні кошти для повної виплати щомісячного грошового забезпечення військовослужбовців. Вона заявила, що щомісячне грошове забезпечення дорівнює видаткам на ці цілі за весь минулий рік.
  • До Верховної Ради внесено постанови про позбавлення мандатів депутата від партії "ОПЗЖ" Рабіновича та від "Слуги народу" – Васильківського. Президент Зеленський таємним указом позбавив Васильківського та Рабиновича громадянства через наявність у них громадянства інших держав.
    Вищий антикорупційний суд оголосив підозру в держзраді та незаконному збагаченні колишньому депутату Верховної Ради Деркачу. Депутата оголошено в розшук у березні після підтвердження його співпраці з російськими спецслужбами.
  • Росія в ніч проти 27 жовтня атакувала бойовими дронами об'єкти енергетичної інфраструктури в Київській області, що спричинило масштабні проблеми в енергосистемі. Тривалість відключень електроенергії в українських містах зростає, обленерго не дотримуються їхніх графіків. Водночас у певні "царські селища" електрика подається постійно. Компанія ДТЕК оголосила, що дефіцит електроенергії в столиці може сягнути 30 %, тому відключення будуть масовими і триватимуть вони довше.
    Американське держагентство USAID передало 22 територіальним громадам 100 мобільних генераторів для забезпечення функціонування об'єктів критичної інфраструктури в разі їхнього пошкодження внаслідок російських ракетних атак.
    Міністерство регіонального розвитку стверджує, що опалення в населених пунктах підключають за графіком, насамперед – лікарні, дитячі садки та школи.
    Державна "Енергетична компанія України" здійснила тестовий імпорт електроенергії зі Словаччини.
    Держприкордонслужба не зафіксувала масового виїзду громадян за кордон після російських ударів по енергооб'єктах 10–11 жовтня.
  • Чиновники Мінагрополітики спостерігають уповільнення зростання закупівельних цін на яйця впродовж 2 останніх тижнів.
  • Міністерство цифрової трансформації запустило тестову версію програми доступного кредитування "єЖитло" в додатку для смартфона "Дія". На першому етапі кредитом можуть скористатися військовослужбовці – контрактники, співробітники силових відомств та члени їхніх сімей, медики, педагоги та вчені.
  • Держспоживслужба під час перевірок АЗС виявила порушення порядку формування ціни палива на 75 % об'єктів та наклала на них штрафи майже на 75 млн грн.
  • Укрзалізниця започатковує 4 нові міжнародні маршрути – з Києва до Хелма, Перемишля та Кишинева, а також із Чопа до Відня. Загалом буде відкрито 19 нових маршрутів, поїздами "Інтерсіті" тощо.
  • Міністерство економіки запропонувало РНБО запровадити санкції щодо ще 1000 громадян РФ, які причетні до вторгнення або сприяють агресії.
  • Компанія Baykar Makina планує побудувати в Україні завод із виробництва БПЛА протягом 2 років. Директор компанії Байрактар ​​повідомив, що етап проєктування вже завершено, і будівництво незабаром розпочнеться, попри агресію Росії.
  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що наступного року Україна потребуватиме зовнішньої допомоги в розмірі понад $3 млрд щомісяця для фінансування соціальних витрат.
  • Державний Приватбанк нарешті звільнив першого заступника голови правління Лебединця "за власним бажанням". Лебединець – один із фігурантів журналістського розслідування "батальйон Монако". Його було помічено під час розкішного відпочинку на Лазурному березі Франції вже після вторгнення Росії, він використав у поїздці службовий автомобіль.
  • НБУ не погодив придбання суттєвої частки акцій українського дочірнього "Альфа-Банку" російським мільярдером Косоговим через санкції РНБО.

Україна та світ

  • Російський президент Путін виступив перед учасниками "дискусійного клубу "Валдай". Він заявив, що не вбачає ні військового, ні політичного сенсу в завданні ядерного удару по Україні. Водночас він ще раз повторив пропагандистську тезу про те, що Україна нібито готує підрив "брудної бомби" на власній території щоби звинуватити в цьому Росію. Путін підтвердив, що саме він дав вказівки міністру оборони Шойгу та начальнику Генштабу Герасимову зателефонувати західним колегам і донести інформацію про підготовку Україною провокації з використанням "брудної бомби".
    Путін звинуватив колективний Захід у загостренні ситуації й заявив, що попри все, західним політикам доведеться розпочати з Росією "рівноправний діалог".
    Путін заявив, що економіка Росії вже "минула пік труднощів", ​​а в країні склався зрілий бізнес, який "спокійно перехоплює" ринки, що звільнилися. За його словами, дії Росії щодо зміцнення економічного суверенітету "є дуже привабливими для багатьох країн", "всупереч спробам Заходу їх оббрехати".
    Путін стверджує, що втрати російських військ у 10 разів менші за втрати ЗСУ, а українське командування "зовсім не шкодує людей".
    Вочевидь, висновок із промови російського президента – він не планує зупиняти війну в Україні й має намір довести її до повної перемоги, всупереч втратам.
    Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв пообіцяв помститися "за страждання росіян" Сполученим Штатам, які надають воєнну підтримку Україні, "не тільки на полі бою, і, безумовно, не в неспроможних судових процесів". З його слів, США готові воювати до кінця "міфічної країни" України.
    Прессекретар Білого Дому Жан-П'єр заявила, що у виступі Путіна адміністрація президента Байдена не почула геть нічого нового. Вона наголосила, що жодної вказівки на змінення стратегічних цілей російського лідера немає. Прессекретар Єврокомісії Массралі назвала промову Путіна "оруеллівською" й наголосила, що Росія постійно звинувачує інші країни задля прикриття власних намірів. Міністр закордонних справ Латвії Рінкевичс назвав спіч Путіна репетицією промови на свій захист у Гаазькому трибуналі.
  • Президент США Байден скептично поставився до заяви Путіна про те, що Росія не має наміру застосовувати ядерну зброю. Він підкреслив, що у висловлюваннях російського президента постійно є загроза завдання удару тактичними ядерними зарядами. Міністр оборони Остін повідомив, що розвідка поки що не спостерігає підготовки Росії до застосування "брудної бомби", у чому вона звинувачує Україну.
    Президент Зеленський заявив, що рішення щодо застосування Росією ядерної зброї не залежить від ситуації на полі бою, тому Україна воюватиме до власної перемоги, попри цю загрозу.
    Видання Politico повідомило, що США прискорять заміну застарілих ядерних бомб у Європі на тлі зростання загроз із боку РФ.
    Радник президента Польщі Кумох вважає, що своєю агресією проти України РФ анулювала Основний акт Росія – НАТО 1997 р, тому Варшава зацікавлена ​​в участі в програмі Альянсу з розміщення ядерної зброї на своїй території. Програма Nuclear Sharing передбачає розміщення ядерних боєголовок та зарядів на території Німеччини, Бельгії, Італії, Нідерландів та Туреччини.
  • Інспектори МАГАТЕ перевірять два об'єкти, які російська влада вказала як місця розроблення та виробництва "брудної бомби". Звіт про відвідування буде опубліковано у відкритому доступі.
  • Представник російського МЗС Воронцов в ООН заявив, що Росія може вважати законною метою американські комерційні супутники, які використовуються для допомоги Україні у війні проти РФ. Офіційний представник Держдепартаменту Кірбі заявив, що на подібні дії Росії США реагуватимуть негайно. За словами Кірбі, Росія останнім часом активно намагається розвивати протисупутникові технології.
  • Президент Зеленський заявив в інтерв'ю виданню Corriere della Serra, що російська влада постійно висуває ультиматуми, тому в подібних обставинах діалог із Росією не є можливим. Путін не має наміру зупинятися і його план залишився незмінним – повна окупація всієї території України. Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що Путін не передавав Зеленському жодних послань через президента Гвінеї-Бісау, який нібито доніс цю інформацію до Києва "за власною ініціативою".
    На думку єврокомісара із закордонних справ Борреля, Путін не може завоювати Україну, тому системно знищує її інфраструктуру, що також може спровокувати ще одну хвилю міграції до Європи. Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав російські атаки ракетами та дронами українських енергетичних об'єктів найбільшою ескалацією воєнних дій із моменту початку широкомасштабного вторгнення.
  • Президент Зеленський повідомив, що звернувся до нової прем'єр-міністерки Італії Мелоні з проханням про постачання комплексів ППО SAMP-T, які країна виробляє в кооперації з Францією та Німеччиною. За інформацією видання Foreign Policy, Україна запросила в США зенітно-ракетні комплекси Avenger, проте, через їхню обмежену кількість, може отримати зенітні системи M163 Vulcan. Глава Пентагону Остін заявив, що перші системи ППО NASAMS буде передано Україні на початку листопада.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що західні системи ППО поступово замінятимуть застарілі комплекси й це незабаром зменшить загрозу з повітря та посилить захист міст та інфраструктури. За інформацією командування Повітряних сил, підрозділи ППО та інших родів військ із середини вересня збили вже понад 300 іранських ударних безпілотників Shahed-136 (Герань-2). Спікер командування Повітряних сил Ігнат заявив, що ЗСУ вже успішно застосовують дрони – камікадзе й очікують на постачання зі США потужніших моделей Switchblade 600.
  • Держдепартамент США представив план щодо протидії захопленню західної зброї у війні в Україні, який включає посилення контролю за передаванням, обліком та розгортанням озброєнь та боєприпасів до них, посилення кордонів України та суміжних держав, а також допомогу СБУ та спецслужбам сусідніх держав для запобігання незаконному обігу зброї.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг попередив майбутніх сенаторів від Республіканської партії про неприпустимість перемоги Росії у війні проти України, оскільки це може стати сигналом до ескалації для інших авторитарних лідерів, зокрема, президента Китаю.
  • Президент Зеленський заявив, що не може звинувачувати колишнього президента США Трампа в недостатній підтримці України, оскільки за його президентства не було повномасштабного вторгнення до країни.
  • Міжнародне енергетичне агентство вважає, що російський експорт енергоносіїв уже ніколи не повернеться до довоєнних рівнів, а до 2030 року впаде вдвічі проти 2021 року.
  • Заступник генерального секретаря ООН із гуманітарної допомоги Гріфітс висловив оптимізм щодо подовження "зернового транзиту" з портів "великої Одеси" після закінчення 120 днів, на які було укладено угоду. Гріфітс на початку жовтня відвідав Москву разом із представником ООН із торгівлі Грінспен для обговорення подовження угоди та розширення її ще й на порт Миколаїв. За інформацією Міністерства інфраструктури, українські порти працюють лише на 20–30 % потужності через простоювання суден у протоці Босфор із вини російських інспекторів "Спільного координаційного центру". Попри це, з українських портів відвантажено вже близько 9 млн т агропродукції.
  • Новий прем'єр-міністр Великої Британії Сунак зателефонував канцлеру Шольцу. Серед інших тем було обговорено подальшу підтримку України та посилення санкційного тиску на режим Путіна. Сунак та Шольц обговорили спільні виклики, зокрема, агресію Росії та глобальну енергетичну безпеку.
  • Колишній прем'єр-міністр Великобританії Джонсон має намір створити нову організацію для підтримки України та відновлення її економіки після війни. На думку низки його прихильників, Джонсон у змозі залучити до цього фонду значні кошти приватних донорів.
  • Представник Єврокомісії повідомив, що Євросоюз заморозив кошти та активи 1350 фізосіб та організацій, на яких накладено санкції, на загальну суму 17,5 млрд євро.
  • За повідомленнями низки ЗМІ, американська компанія Zoom відключила від сервісу відеоконференцій низку російських університетів, попри оплату.
  • Американський мільярдер Маск таки придбав соцмережу Twitter. Більшість топменеджменту компанії одразу ж покинули свої посади. Він оголосив, що мережа стане відкритим майданчиком, у якому не використовуватиметься "вічне" блокування облікових записів, а директорат сформує раду з модерації контенту. Російська пропагандистка Симоньян негайно попросила Маска розблокувати облікові записи Russia Today (RT) та "інформагентства" "Sputnik". Колишній президент США Трамп зрадів тому, що Twitter опинився в "розсудливих руках".
  • Представник ООН із питань роззброєння Ебо та голова делегації США Томас-Грінфілд відкинули пропозицію Росії до поради організації з проханням розслідувати "діяльність американських біолабораторій в Україні". На засіданні Ради Безпеки Томас-Грінфілд заявила, що ні Україна, ні США не мають програм виготовлення біологічної зброї, а звинувачення РФ є "вигадкою". Ебо заявив, що його попередник Накамацу вже робив із цього приводу доповіді перед Радою в березні та травні.
    Під час засідання представник РФ Небензя звинуватив США в наданні Україні безпілотників, які можуть розпорошувати біоагенти – комарів, заражених небезпечними вірусами. За твердженням Небензі, у Херсонській області російські війська нібито виявили 3 подібні дрони з місткостями по 30 л. Він також заявив, що Захід поширює збудників небезпечних захворювань через птахів, що мігрують.
  • Президент РФ Путін не виключив своєї участі в саміті "Великої двадцятки" (G20) на індонезійському острові Балі, але заявив, що ще "розмірковує" над цим.
  • Глава МЗС Китаю Ван під час переговорів із міністром закордонних справ РФ Лавровим заявив про підтримку Росії на чолі з президентом Путіним. У підсумковому комюніке зустрічі зазначено що обговорювалася також війна в Україні без деталізації цієї теми.
    Президент Зеленський закликав Китай не балансувати, а надіслати Росії чіткий меседж про необхідність припинення війни проти України.
    А поки Китай отримує відмінні результати від співпраці з РФ, купуючи енергоносії задешево, інвестує юань у різні галузі російської економіки й займає ніші, які висвободжено західними компаніями.
  • За інформацією агентства Reuters, уряд Німеччини гальмує поповнення запасів озброєнь замість тих, що було передано Україні, попри обіцянку канцлера Шольца виділити €100 млрд на модернізацію Бундесверу. На підприємствах ВПК розміщено вкрай мало замовлень "через повільні процедури та за браком рішення на найвищому рівні".
  • Влада Естонії має намір позбавити протягом 1 року права на володіння зброєю всіх осіб, які не є громадянами країн ЄС чи НАТО. Серед тих, у кого буде відібрано дозволи – приблизно 1200 громадян РФ та Білорусі, а також власники "сірих" паспортів – негромадяни.
  • Міністр закордонних справ Кулеба закликав країни світу напередодні Дня пам'яті жертв Голодомору підтримати Україну та визнати Голодомор геноцидом українського народу.
  • Економіка Європи стрімко скочується в рецесію. Європейський центробанк для боротьби з інфляцією з 2 листопада підвищує всі ключові ставки на рекордні 0,75 %.
    Низка економічних інституцій прогнозує подібний сценарій і в США після підвищення Федеральною резервною системою (ФРС) ключової ставки ще на 0,75 %.
  • Міністерство регіональної політики Польщі оголосило про готовність допомогти Україні з відновленням аеропортів та залізничного сполучення після закінчення війни.
  • Російська Держдума проголосувала за заборону "пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків", педофілії та пропаганди зміни статі в ЗМІ, рекламі, кіно, мистецтві та в мережі Інтернет.

Київ

  • Київрада перейменувала понад 40 вулиць, площ та провулків, назви яких було пов'язано з Росією та СРСР. На карті з'явилися вулиці з іменами героїв війни з РФ, українських політичних діячів, співака Скрябіна та площа Чорнобаївська.
  • Про важливість перейменування свідчить факт, що російський президент Путін під час виступу на "дискусійному форумі Валдай" заявив про важливість збереження "історичної пам'яті", окремо наголосивши на відмові одеської влади зносити пам'ятник "засновниці міста" російській цариці Катерині II.

Тренди

  • Журналісти Bihus.info з'ясували, що заступник глави Офісу президента Тимошенко їздить на одному із позашляховиків Chevrolet Tahoe, які компанія General Motors передала Україні для вивезення громадян із зони бойових дій. Усього було передано 50 таких автівок, доля решти невідома.

 

No comments:

Post a Comment