October 27, 2022

26.10.2022: Віялові відключення електроенергії довшають

Віялові відключення електроенергії довшають

Головні події і теми доби від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Віялові відключення електроенергії довшають.
  • Росія провела успішні навчання стратегічних ядерних сил.
  • САП та НАБУ розслідують ще один епізод у справі "Роттердам+".

Війна

Фронт

  • Окупанти намагаються в будь-який спосіб стримати наступ українських військ на півночі Луганської області та на правому березі Дніпра в Херсонській області. На передову прибули підрозділи в складі щойно мобілізованих російських військовослужбовців, які мають бойового досвіду, а також ув'язнені, яких було засуджено за особливо тяжкі злочини й завербовано в колоніях приватними військовими кампаніями. Ними командування затикає дірки в обороні, а ззаду ставить "загороджувальні загони", які запобігають їхній втечі.
    26.10.2022 Сватове – Кремінна
  • Водночас російське командування не відмовилося від планів окупації всієї Донецької області. Ударні підрозділи армії РФ та ПВК "Вагнера" майже безперервно атакують позиції українських військ на околицях Лисичанська, траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара, Бахмута, Горлівки, Авдіївки, Донецька.
    Українська артилерія знищила потяг із паливом на станції Постнікове в окупованому Шахтарську.
    Президент Зеленський підтвердив, що найзапекліші бої зараз точаться саме в Донецькій області – у районі Бахмута та на Авдіївському напрямку (північна околиця Донецька), а російське командування жене своїх військовослужбовців на вірну смерть.
  • Російська артилерія обстріляла Запоріжжя та передмістя. Міська рада повідомила, що низка промислових підприємств та об'єктів інфраструктури все ще відключено від електропостачання.
  • З території Білорусі та з Криму по Україні було запущено кілька десятків ударних БПЛА Shahed-136. Кілька з них вибухнули на Київщині. Українські війська ППО та інші підрозділи ЗСУ знищили над Дніпропетровською областю російську ракету Х-59 класу "повітря-земля", а на півдні країни – 19 дронів – камікадзе.
  • З російського полону повернуто 10 українських військовослужбовців. Окупанти також повернули тіло американського добровольця Джонса, який воював у складі ЗСУ. Тіло передано родичам.
  • Прессекретар російського президента Пєсков повідомив про намір влади РФ передати російським компаніям активи підприємств на окупованих територіях України.
  • Окупаційна влада Севастополя повідомила про атаку Балаклавської ТЕС ударним безпілотником, унаслідок чого загорівся один із трансформаторів.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно значущих банків під час воєнного стану.
  • Майже у всій країні відбуваються віялові відключення електроенергії, причому оголошені обленерго графіки часто-густо не дотримуються, а тривалість відключень перевищує 4 години. Зеленський заявив, що ремонтники з честю долають проблеми, які створила Росія ударами по енергосистемі, і знову закликав українців економити електроенергію. Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило, що у звільнених населених пунктах буде відкрито 500 стаціонарних та мобільних пунктів обігріву населення, оскільки наразі немає можливості відновити тепло-, електро- та газопостачання.
    Після поїздки до України президент Німеччини Штайнмаєр заявив, що ситуація в країні набагато страшніша, ніж її описують європейські ЗМІ.
  • Міністерство регіонального розвитку повідомило про надання Європейським інвестбанком (ЄІБ) гранту в розмірі €2 млн на відновлення та заходи з енергоефективності кількох лікарень, які було зруйновано під час російської агресії.
  • На українсько-румунському кордоні відкривається ще один пункт пропуску для вантажного автотранспорту "Красноїльськ – Вікова де Сус".
  • Держбюро розслідувань повідомило про підозру в присвоєнні 2,5 млн грн колишньому заступникові начальника СБУ генералу Наумову, який утік із країни за день до вторгнення з великою сумою валюти та коштовностями. Наумова було затримано сербською владою на кордоні з Північною Македонією з великою сумою валюти за підозрою у відмиванні коштів та контрабанді. У 2019 році він очолював Держагентство з управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС і міг передати секретні дані окупантам перед початком вторгнення. За інформацією ЗМІ, Наумова називали "наглядачем" за контрабандою від Офісу президента, поки він обіймав посаду начальника управління внутрішньої безпеки СБУ.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ "оживили" справу "Роттердам+" про штучне завищення ціни на енергетичне вугілля через прив'язку її до ціни продажу на хабі в Роттердамі. До ціни було додано транспортні витрати, яких не було, оскільки вугілля видобувалося в Україні. Споживачі переплатили за них понад 20 млрд грн. Це спричинило суттєве зростання тарифів на електроенергію та тепло для підприємств та населення й до збитків для держави. Справу було майже остаточно "поховано" колишнім керівництвом САП та Вищим антикорупційним судом, проте новий керівник САП Клименко відновив його за нововідкритими обставинами. У середу за ще одним епізодом справи було пред'явлено підозри 2 колишнім керівникам Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 6 колишнім та 3 нинішнім членам комісії та ще одному співробітнику регулятора. Розслідування першого епізоду справи зі збитками в розмірі 19 млрд грн було завершено наприкінці вересня.

Україна та світ

  • На засіданні Ради Безпеки ООН заступник постійного представника США Вуд заявив, що Іран та Росія порушили резолюцію Ради, яка забороняє Ірану будь-які операції зі зброєю. Ба більше, Росія застосувала куплені в Ірану дрони – камікадзе по мирних цілях в Україні, перешкоджає розслідуванню під егідою генерального секретаря та залякує ООН щоби відвернути увагу від своїх дій та заплутати ситуацію. Президент Зеленський заявив про початок співпраці з Ізраїлем, який передав Україні дані про іранські ударні БПЛА. Він також повідомив, що Росія вже здійснила такими безпілотниками приблизно 400 ударів по Україні. Міністр оборони Рєзніков висловив переконання, що іранські інструктори працюють і на території Білорусі, оскільки удари завдаються і звідти. З його слів, Україна негайно потребує ізраїльської системи протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome), яка дасть змогу захистити небо країни від іранських боєприпасів, що баражують. Резніков підкреслив, що Іран використовує Україну як полігон для обкатки майбутніх ударів по Ізраїлю.
  • В Ірані тривають запеклі зіткнення після вбивства "поліцією моралі" молодої жінки "за неправильне носіння хіджабу". Поліція та спецслужби повсюдно застосовують вогнепальну зброю, що призводить до жертв серед маніфестантів. США запровадили санкції проти 12 іранських чиновників та 2 організацій, які беруть участь у придушенні протестів.
  • Пресслужба Кремля оголосила про проведення під керівництвом президента Путіна навчань із завдання масового ядерного удару стратегічними ядерними силами з практичними пусками балістичних та крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників, наземних пускових комплексів та підводного човна. Усі запуски були успішними.
    США провели успішні випробування компонентів гіперзвукової зброї. Подібні системи вже мають на озброєнні Росія та Китай, а армія РФ уже кілька разів ударила по цілях в Україні гіперзвуковими ракетами "Кинджал".
    МЗС Італії відкликало запрошення Росії на конференцію щодо нерозповсюдження зброї масового знищення за погодженням з іншими учасниками форуму.
    Держсекретар Блінкен повідомив, що адміністрація президента Байдена неодноразово й дуже чітко висловила стурбованість ядерною риторикою російської влади та попередила президента Путіна про тяжкі для Росії наслідки застосування нею ядерної або іншої зброї масового враження. Посол РФ у Великій Британії Келін стверджує, що російські війська не застосують ядерну зброю проти України. Він також заявив, що удари ракетами та безпілотниками по цивільних цілях в Україні є відповіддю на вибух на мосту через Керченську протоку.
  • Російська пропагандистська агенція РІА-Новини стверджує, що українська влада нібито готується збити ракету, яку начинено радіоактивними матеріалами, у небі над зоною відчуження Чорнобильської АЕС.
    Російський міністр оборони Шойгу зателефонував індійському та китайському міністрам, щоб учергове переказати їм дезінформацію про розроблення "брудної бомби" Україною та намір застосувати її на своїй території. Індійський міністр оборони Сінгх попередив Шойгу про неприпустимість застосування ядерної зброї в Україні, оскільки це суперечить основним принципам людяності. Сінгх заявив, що країни мають йти шляхом діалогу та дипломатії для якнайшвидшого врегулювання конфлікту.
    Пропагандистські тези щодо планів використання Україною "брудної бомби" повторив і президент Путін на засіданні Ради керівників органів безпеки країн СНД.
    Уряд Словаччини заявив, що фотографії, які російський МЗС використав як ілюстрацію процесу виготовлення "брудної бомби", є знімками словацького об'єкта – сховища радіоактивних відходів, які було зроблено ще 2010 р.
    Телекомпанія CNN повідомила про таємний візит глави ЦРУ Бернса до Києва на початку жовтня через зростання загрози застосування Росією ядерної зброї в Україні.
  • Після поїздки до Москви Київ відвідав президент Гвінеї-Бісау Ембало. Він передав президенту Зеленському пропозицію російського президента Путіна "налагодити мости діалогу" та розблокувати двосторонні російсько-українські відносини. У відповідь Зеленський заявив, що Росія має спочатку розблокувати Чорне море, припинити руйнувати інфраструктуру України та визнати її територіальну цілісність. Зеленський сприймає пропозиції Путіна як чергову риторику, розраховану на внутрішньоросійську аудиторію.
  • Агентство Reuters з посиланням на європейського дипломата повідомило, що Росія готується використовувати "зернову угоду" як важіль тиску на світ під час саміту "Великої двадцятки" (G20) в Індонезії. Міністр закордонних справ Кулеба закликав цивілізований світ не допустити зривання угоди про український продовольчий експорт чорноморським маршрутом. Через нерівномірність пропуску суден через турецьку протоку Босфор російськими інспекторами, Адміністрація морських портів реєструватиме в електронній черзі кораблі, що прямують до портів "великої Одеси".
  • Члени Сенату Польщі одноголосно проголосували за визнання Росії терористичним режимом. У 4 містах країни буде демонтовано пам'ятники "подяки радянській армії".
  • Уряд Фінляндії не виключає розгортання ядерної зброї та розміщення баз на території країни після вступу до НАТО. Законопроєкт про це буде винесено на голосування парламенту вже незабаром.
  • Глава Мюнхенської безпекової конференції Хойсген вважає, що ситуація у світі змінилася, і після ігнорування російським президентом Путіним норм міжнародного права не варто виключати вступу України до НАТО. Він підтвердив, що у 2008 році рішення про приймання України та Грузії до Альянсу заблокувала канцлер Меркель.
  • Австралія після різдвяних свят передасть Україні ще 30 бронетранспортерів Bushmaster та скерує 70 інструкторів до Великої Британії для навчання українських військовослужбовців.
    Німеччина передала Україні 2 надводні безпілотні кораблі, і планує передати ще 8. Їх використовують для дистанційного мінування, розвідки, моніторингу акваторії та перевезення вантажів.
    Румунія проведе навчання українських парамедиків для українських служб екстреного реагування.
    Командувач Збройних сил Литви Рупшис заперечує передавання Україні додаткових САУ Panzerhaubitze 2000 та системи ППО NASAMS. На його думку, подібний крок обмежить можливість виконання армією країни поточних завдань, в складі сил НАТО тощо, оскільки нові озброєння ще не закуплено.
    На думку міністра оборони Резнікова, країни Заходу поступово приходять до думки про необхідність постачання ЗСУ танків та сучасних винищувачів, які необхідні для якнайшвидшої деокупації країни, але, зрештою, усе залежатиме від політичного рішення США.
  • Прессекретар російського президента Пєсков висловив занепокоєння розгортанням додаткового контингенту військ НАТО в Румунії. З його слів, у відповідь на ці дії Росія вживе заходів для забезпечення своєї безпеки в регіоні.
  • Уряд Німеччини не вірить у справність газогону "Північний потік-2" після вибухів у вересні, тому не планує надавати дозвіл на постачання ним газу. Ба більше, газогін так і не було сертифіковано, тому він не може бути введений в експлуатацію.
    Нова прем'єр-міністерка Італії Мелоні у зверненні до парламенту наголосила, що Італія не піддасться на енергетичний шантаж Путіна й надалі залишатиметься надійним партнером України, оскільки це відповідає італійським національним інтересам.
    Міністр енергетики Галущенко закликав європейські компанії використати вільні потужності українських підземних сховищ для розміщення додаткових обсягів газу.
  • За інформацією сербського видання N1, делегація країни не взяла участі в парламентській конференції "Кримської платформи" в Хорватії через тиск, який чинив посол Росії на спікера парламенту.
  • Американська компанія Ford продала із правом можливого зворотного викупу акції свого дочірнього підприємства у РФ спільному підприємству. За інформацією агентства Reuters, свої активи, зокрема, складальний завод у Підмосков'ї продала місцевому дилеру й компанія Mercedes-Benz. Дилер планує налагодити на заводі збирання китайських автівок.
    Президент Путін затвердив список із 45 закордонних банків "недружніх країн", продаж яких можливий лише за спеціальним дозволом влади. До списку включено Райффайзенбанк, Сітібанк, Юнікредит, Дойче банк, ОТП банк.
    Російський концерн "Русал", який потрапив під санкції, власником якого є олігарх Дерипаска, розмістив на внутрішньому ринку облігації на суму 6 млрд китайських юанів (приблизно $824 млн) на 2,5 роки з можливістю погашення позики рублями. Це вже третє розміщення облігацій із липня 2022 р.
  • ООН найближчим часом запустить платформу моніторингу руйнувань культурних об'єктів в Україні на підставі аналізу супутникових світлин. Агентство ООН із культури – ЮНЕСКО підтвердило, що воєнними діями завдано збитків 207 об'єктам, серед яких наразі немає жодного об'єкта світової культурної спадщини.
  • МЗС РФ запропонувало не скасовувати безвізовий режим для українців і після 1 січня 2023 р. В'їзд громадян РФ до України після 1 липня можливий лише з візою.

Київ

  • Мер Києва Кличко повідомив, що з 27 жовтня у всьому комунальному громадському транспорті можна сплатити за проїзд банківською карткою або гаджетом із функцією безконтактної оплати.

 

No comments:

Post a Comment