October 26, 2022

25.10.2022: Прем'єр-міністр Великої Британії Сунак підтвердив підтримку України

Прем'єр-міністр Великої Британії Сунак підтвердив підтримку України

  • Новий прем'єр-міністр Великої Британії Сунак підтвердив підтримку України.
  • Європейські лідери планують поєднати процес відновлення України зі вступом до ЄС.
  • Попи РПЦ провели "обряд екзорцизму" на "Азовсталі".

Війна

Фронт

  • Харківська військова обладміністрація повідомила, що досі окупованими залишаються 28 населених пунктів області. Тиждень тому їх було 32. Наступ ЗСУ на Сватове триває, підрозділи ЗСУ впритул підійшли до міста, а також отримали вогневий контроль над ділянкою траси Сватове – Кремінна.
  • На південь, на околицях Кремінної, російські війська влаштували кілька контратак, які не мали успіху. Російське командування обґрунтовано вважає, що втрата міста та удар ЗСУ в напрямку на Старобільськ із виходом до державного кордону зруйнує логістику та призведе до втрати всього лівого берега Сіверського Дінця на Луганщині.
  • На околицях Бахмута й Соледара точаться запеклі бої, які часто-густо перетворюються на рукопашні сутички. Українські війська відбивають атаки ударних підрозділів ПВК "Вагнера", які намагаються прорвати українську оборону, попри втрати.
  • Щоденні бойові зіткнення тривають і на околицях Донецька. Російське командування поставило перед військами взяти під контроль село Невельське та селище Первомайське, де ЗСУ збудували ешелоновану оборону, а також ведуть атаки на східній околиці – у Мар'їнці та Перемозі, і на південь від міста – у Новомихайлівці. Протягом доби окупантам у цих напрямках просунутися не вдалося.
  • Російське командування здійснює відчайдушні спроби утримати правобережну частину Херсонської області. На правий берег перекидаються додаткові підрозділи та техніка, на низці ділянок російські війська за підтримки з повітря здійснили контратаки щоби затримати просування ЗСУ в напрямку Берислава та Нової Каховки.
    На думку секретаря РНБО Данилова, підрив греблі Каховської ГЕС спричинить руйнування Північнокримського каналу, що означатиме припинення водопостачання Криму на 10–15 років – або назавжди. Міністр оборони Рєзніков вважає небезпечним для російських військ подальшу оборону правого берега Дніпра, оскільки ЗСУ контролюють усі переправи та не дадуть їм можливості швидко евакуюватися в разі "позапланового" відступу.
  • Російські війська завдали ракетного удару по Дніпру, загинули 2 особи, зокрема, вагітна жінка. Президент Зеленський пообіцяв, що відплата за цей злочин буде "справедливою та неминучою".
  • Окупанти щодня ведуть обстріли прикордонних районів Сумської та Харківської областей із важкої артилерії, а також завдають артилерійських та бомбових ударів по населених пунктах у ближньому тилу українських військ та на лінії фронту. Низка міст та сіл майже повністю зруйновані. Віцепрем'єр-міністр Верещук закликала українців, які виїхали за кордон, за можливості не повертатися на батьківщину взимку, оскільки ситуація надалі лише гіршатиме.
  • Компанія ДТЕК запровадила планові віялові відключення електроенергії на 4–8 годин на добу для споживачів Києва та області. Водночас обленерго кількох областей, Запорізької тощо, не вдаються до подібних заходів. 86 % респондентів опитування, яке влаштував Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), переконані, що збройний опір Росії має тривати й далі, попри посилення обстрілів та руйнування енергетичної інфраструктури.
  • Чорноморський флот РФ тримає в морі 3 ракетоносні судна з 20 крилатими ракетами "Калібр" на борту.
  • За інформацією Генштабу, Росія шукає додаткові джерела поповнення військ, які зазнали втрат у боях залученням поранених військовослужбовців, які вже одужали, але відмовилися пролонгувати контракт. ПВК "Вагнер" набирає ув'язнених із колоній, хворих на ВІЛ та особливо заразні форми гепатиту, маркуючи їх спеціальними браслетами на руці.
    Росія поступово стає на шлях військової економіки. Студентів коледжів та ВНЗ у примусовому порядку залучають для шиття форми та військового спорядження, оскільки підприємства не справляються із забезпеченням нещодавно мобілізованих військовослужбовців.
  • Компанія олігарха Ахметова "Метінвест" подала позов до Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з вимогою виплати компенсації за активи, які зруйновано чи втрачено внаслідок збройної агресії.
  • На контрольовану територію через ділянку фронту в Запорізькій області повернуто ще 25 тіл загиблих українських військовослужбовців. Водночас російські війська майже не пропускають цивільних осіб, які прагнуть повернутися на контрольовану територію через цей блокпост.

Тил

  • У Мукачівському замку "Паланок" на стелі встановлено малий герб України замість угорського символу – містичного птаха турул. Ці дії викликали вкрай нервову реакцію з боку влади Угорщини, а міністр закордонних справ Сійярто назвав заміну символу "провокацією".
  • Міністерство економіки планує залучити безробітних до участі в громадських роботах із відновлення інфраструктури з виплатою мінімальної зарплати.
  • Колишній голова НБУ Шевченко заявив, що оголошення його в міжнародний розшук є політичним замовленням, а він не переховується від слідчих, оскільки перебуває на лікуванні в Австрії та стоїть на консульському обліку. Він повідомив НАБУ та САП про своє місцеперебування та висловив готовність співпрацювати зі слідством.
  • Приватбанк запустив сервіс швидких переказів на картки системи "Простір" будь-якого банку, а у вебверсії порталу Приват 24 цією послугою можуть скористатися власники карток будь-яких українських банків.
  • Мінфін знову провалив розміщення "воєнних" ОВДП. Попри суттєве підвищення прибутковості, чиновникам вдалося залучити лише трохи більш ніж 1 млрд грн та $14,4 млн, що в еквіваленті за поточним курсом складає 1,55 млрд грн.

Україна та світ

  • У Нью-Йорку відбулося закрите засідання Ради Безпеки ООН. Воно було скликано з ініціативи Росії, яка звинуватила Україну в намірі використати "брудну бомбу". Дипломати США та Великобританії наголосили, що інформація, яку надала російська делегація, не є фактами, а лише домислами та дезінформацією.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг і держсекретар США Блінкен застерегли керівництво РФ від використання "сфальшованих приводів для ескалації", зокрема, застосування "брудної бомби". Президент Байден заявив, що використання армією РФ ядерної зброї в Україні стане "надзвичайно серйозною помилкою".
    Міністр оборони Резніков вважає ризик удару по Україні ядерним боєзарядом або "брудною" бомбою незначним, проте ненульовим. Глава МЗС Кулеба назвав поширення дезінформації про "брудну бомбу" підготовкою Росії до масштабної провокації.
  • Росія повідомила про намір провести вже друге цього року навчання з ядерного стримування "Гром". Вони стануть продовженням навчань "Стійкий полудень", які відбуваються з 17 до 30 жовтня. Попередні подібні навчання було проведено за кілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну. Під час навчань буде здійснено пуски міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування, новітньої РС-28 "Сармат" тощо, а також запуски ракет зі стратегічної авіації та підводних човнів.
  • У Берліні відбулася конференція з відновлення України. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що у 2023 р Євросоюз планує надання Україні допомоги в розмірі €1,5 млрд щомісяця. Вона констатувала, що для виконання поточних зобов'язань, зокрема, виплати зарплат та пенсій, – бюджет України має щомісяця поповнюватися ззовні на $3–5 млрд. Канцлер Німеччини Шольц та фон дер Ляєн запропонували об'єднати процес відновлення та модернізації України зі вступом до ЄС. Президент Зеленський запропонував партнерам створити "фінансовий Рамштайн" для підтримки України насамперед на відновлення зруйнованого житла та інфраструктури. З огляду на висловлювання низки європейських політиків, вони не мають наміру віддати кошти українському уряду без жодних умов, навпаки, прагнуть повністю контролювати фінансові потоки та витрачання допомоги.
    У понеділок, за день перед конференцією, Світовий банк оголосив про надання Україні додаткових $500 млн на фінансування першочергових витрат під кредитні гарантії уряду Великої Британії.
    За оцінками низки фінансових установ, державний та гарантований державою борг України до середини – кінця 2023 р. перевищить 100 % ВВП. НБУ прогнозує, що у кінці наступного року борг складатиме 6,4 трлн грн, водночас як ще в серпні 2022 р він склав усього 3,9 трлн грн.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр відвідав Україну з офіційним візитом. Він оголосив про передавання ЗСУ ще 2 РСЗВ MARS і 4 САУ Panzerhaubitze 2000, а також повідомив, що Німеччина й далі постачатиме системи ППО. На підсумковій пресконференції з президентом Зеленським Штайнмаєр заявив, що Україні потрібен справедливий мир, а "мир" за версією президента Путіна матиме наслідком ще одну війну. Під час відвідин Чернігівщини він був змушений перечікувати повітряну тривогу в укритті разом із цивільним населенням.
  • Міністерство розвитку громад та територій повідомило про виділення урядом Німеччини €20 млн на закупівлю резервного обладнання для підтримки критичної інфраструктури, яку було зруйновано російськими ракетними атаками.
    Єврокомісар з енергетики Сімпсон закликала уряди та бізнес країн ЄС жертвувати якнайбільше коштів на відновлення енергетики України.
    Укрзалізниця отримала від Товариства Червоного Хреста 35 мобільних генераторів для забезпечення безперебійного функціонування вокзалів.
    Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит у розмірі €300 млн компанії Укренерго для ремонтів обладнання та підтримки ліквідності, і ще €200 млн – Нафтогазу на закупівлю газу під гарантії уряду Норвегії.
  • Новий прем'єр-міністр Великої Британії Сунак офіційно обійняв посаду. Він залишив на своїх постах ключових міністрів – оборони та закордонних справ. Наприкінці дня Сунак зв'язався з президентом Зеленським та підтвердив підтримку України, яка боронить свою незалежність у війні з Росією. Зеленський запросив Сунака здійснити офіційний візит до Києва. Президент США Байден сподівається на плідну співпрацю з новим прем'єр-міністром, зокрема, щодо допомоги Україні.
  • Після різкої критики в ЗМІ 30 конгресменів лівого крила Демократичної партії США відкликали свого листа президенту Байдену із закликом переглянути політику підтримки України та розпочати прямі переговори з Росією.
  • Президент Франції Макрон закликав Папу Римського Франциска зателефонувати до президентів Байдена та Путіна, а також патріарха РПЦ Кирила і спробувати переконати їх відновити мирний процес.
  • Помічник секретаря російської Ради безпеки Павлов заявив, що Україна перетворилася на "тоталітарну гіперсекту", де громадяни "відмовилися від православних цінностей". За його словами, Україна потребує "десатанізації". Попи РПЦ влаштували в зруйнованому Маріуполі та на комбінаті "Азовсталь" "обряди екзорцизму" – вигнання бісів. Патріарх РПЦ Кирило запропонував виключити з основних цінностей росіян "гідність", "права і свободи людини", замінивши їх поняттями "віра", "жертовність" та "любов до батьківщини". За інформацією видання Meduza, влада РФ планує запровадити у ВНЗ вивчення дисципліни щодо успіхів Росії та занепаду Заходу.
  • Глава Чечні Кадиров висловив невдоволення "слабкими відповідями" армії РФ на "обстріли російських регіонів" і закликав російське керівництво "стерти з землі" українські міста і влаштувати "дешайтанізацію" країни. Секретар РНБО Данилов порадив чеченським підрозділам якнайшвидше забратися з України, а Кадирову – відстоювати незалежність власної землі від російських агресорів. Представник президента у Верховній Раді Веніславський заявив, що український парламент, визнавши незалежність Ічкерії, діяв відповідно до норм міжнародного права.
  • У хорватському Загребі відбувається парламентський саміт "Кримської платформи". Президент Зеленський виступив перед його учасниками та заявив, що деокупація Криму, з якого розпочалася російська агресія у 2014 р, нібито відновить справжній мир. Він висловив переконання, що Крим вдасться реінтегрувати до України завдяки міжнародному співробітництву. Глава Меджлісу Чубаров запропонував змінити Конституцію України, прописавши в ній Крим як національно-територіальну автономію в складі України.
    Президент Хорватії Міланович, який публічно висловлює свою підтримку Росії, проігнорував запрошення взяти участь у саміті.
  • За інформацією президента Ізраїлю Герцога, він обмінявся розвідданими з керівництвом США щодо постачання Іраном ударних безпілотників РФ. Він наполягає на жорстких заходах щодо Ірану, який наразі є найбільшою загрозою Ізраїлю.
  • У Європі несподівано виник надлишок газу через з аномально теплу погоду та збільшення постачання зрідженого газу. У жовтні країни ЄС приймуть 82 газовози – майже на 20 % більше, ніж у вересні. Запаси газу в підземних сховищах уже майже максимальні. На цьому тлі ціна газу на торгових майданчиках впала нижче за $1000/1000 м³.
  • Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Азіз звинуватив США в "маніпулюванні ринками" після рішення президента Байдена направити на споживання 15 млн барелів нафти зі стратегічних запасів. Ці дії мали наслідком зниження світових нафтових цін. Картель ОПЕК+ (учасником якого є Росія) на початку жовтня домовився про скорочення видобутку нафти на 2 млн барелів на добу, що спричинило суттєве зростання ціни на світових ринках. Президент Байден вважає, що своїм рішенням ОПЕК+ фактично приєднався до війни Росії проти України. Водночас прессекретар Білого Дому Жан-П'єр заявила, що американська адміністрація вважає голосування Саудівської Аравії в ООН проти РФ і виділення Україні гуманітарної допомоги кроками, які "заслуговують уваги".
  • Російська влада ще не вирішила, хто саме представлятиме Росію на саміті "Великої двадцятки" (G20) – президент Путін чи прем'єр-міністр Мішустін. Саміт відбудеться в листопаді на індонезійському острові Балі. У ньому візьме участь президент Зеленський, імовірно, у форматі відеоконференції.
  • Компанія Yum! Brands продає російську мережу ресторанів KFC місцевому співвласнику, який має зробити повний ребрендинг мережі та зберегти робочі місця. KFC працює за схемою франчайзингу.
    Магазини Zara залишаться у РФ, але змінять вивіску на New Fashion, ба більше, відкриються кілька нових магазинів. У них буде представлена ​​лише обмежена лінійка моделей одягу.
  • Чехія з 25 жовтня заборонила в'їзд громадян РФ із шенгенськими візами інших країн із метою туризму, спорту чи культури. 19 вересня подібне обмеження запровадили країни Балтії та Польща, а 30 вересня – Фінляндія.
  • Грузія подовжила ще на пів року програму підтримання українських біженців, до якої включено компенсацію орендної плати та соціальна допомога.

Київ

  • На сайті Київради набрала необхідні 6 тис. голосів петиція про відновлення історичної будівлі на вул. Жилянській, яку було зруйновано вибухом дрона – камікадзе. Мер Кличко раніше заявляв, що відновлення будинку є неможливим, а мешканців розселять у готелі та гуртожитки. Кличко продемонстрував цей будинок президентові Німеччини Штайнмаєру під час його візиту до Києва.


 

No comments:

Post a Comment