October 25, 2022

24.10.2022: Лавров загрожує зірвати "зернову угоду"

Лавров загрожує зірвати "зернову угоду"

  • Лавров загрожує зірвати "зернову угоду".
  • ЗСУ поступово просуваються до Сватового.
  • Богуслаєва відправлено під арешт.
  • Колишнього голову НБУ Шевченка оголошено в міжнародний розшук.

Війна

Фронт

  • Білоруська влада демонструє активність військ поблизу кордону з Україною. На полігоні в Брестській області буде проведено військові навчання з бойовою стрільбою з важкої техніки. Міноборони Білорусі оголосило, що війська після проведення навчань повертаються до місць постійної дислокації, проте Держприкордонслужба не спостерігає зменшення їхньої чисельності в прикордонній зоні. За оцінкою Головного управління розвідки Міноборони (ГУР), Білорусь не готова до вступу у війну проти України, а суттєва частина техніки знімається з баз зберігання для відправлення до Росії й далі – на лінію фронту в Україну.
  • Українські війська ведуть наступ на півночі Луганщини й упритул наблизилися до Сватового. Генштаб повідомив про звільнення 3 населених пунктів у Луганській області та ще 1 – у Донецькій.
  • Тривають запеклі бої в районі траси Лисичанськ – Бахмут, та на околицях Соледара та Бахмута. Російське командування не залишає надії захопити ці міста щоби далі розвинути наступ на Костянтинівку та Краматорськ. ЗСУ дали відсіч окупантам, на низці ділянок здійснили успішні контратаки.
  • На північній околиці Горлівки та на околицях Донецька спроби атак "народної міліції ДНР" (1 армійського корпусу армії РФ) успіху не мали.
  • За повідомленнями з лінії фронту на Херсонщині, українські війська поступово просуваються до Берислава. Оперативне командування "Південь" підтвердило цю інформацію, не розшифровуючи конкретну ситуацію в регіоні.
    Начальник ГУР Буданов вважає повідомлення про виведення російських військ із правого берега Дніпра операцією прикриття, оскільки окупанти готуються до вуличних боїв у Херсоні та майже безперервно перекидають на територію області резерви та техніку. З іншого боку, у разі взяття ЗСУ під контроль дамби Каховської ГЕС у повний зріст перед російським командуванням постає проблема швидкої евакуації військ. Це буде вкрай складно через руйнування мостів та вогневий контроль української артилерії над понтонними переправами. Буданов підкреслив, що окупанти поки не готові зруйнувати дамбу Каховської ГЕС, оскільки для цього потрібна інша схема мінування та більша кількість вибухівки. Під час вибуху буде затоплено територію майже по всій нижній течії Дніпра, проте, на думку Буданова, це зупинить наступ ЗСУ лише на кілька тижнів. Також підрив дамби поставить хрест на існуванні Запорізької АЕС та повністю припинить роботу Північнокримського каналу.
    За повідомленням Херсонської військової обладміністрації, окупанти евакуюються з правобережної частини області водночас грабують майно музеїв та підприємств. З Херсона вони вивезли пам'ятники Суворову та Ушакову та мають намір викопати мощі Потьомкіна. Генштаб повідомив, що окупаційна влада випустила з виправної колонії в Херсоні злочинців, які погодилися взяти участь у бойових діях проти України.
  • Командування Повітряних сил вважає стрілянину з автоматів по іранських бойових безпілотниках у великих містах поганою ідеєю, оскільки ймовірність влучення є незначною, а кулі, що падають на землю, можуть завдати поранення людям і пошкодити майно.
  • Услід за міністром оборони Шойгу начальник російського генштабу Герасимов зателефонував главам комітетів начальників штабів Великобританії та США, щоби попередити про "намір" України застосувати "брудну бомбу". Міністр закордонних справ Лавров оголосив, що контакти із Заходом "військовою лінією" триватимуть через "плани застосування брудної бомби" Києвом, ба більше, питання про "ядерний тероризм України" буде винесено на засідання Ради безпеки ООН. Російська пропагандистська агенція РІА-Новини оголосила, що армія РФ приведена в стан готовності до виконання завдань в умовах радіоактивного зараження.
    У відповідь на поширені офіційними особами РФ чутки про нібито готовність застосування Україною "брудної бомби" міністр закордонних справ Кулеба запропонував МАГАТЕ негайно направити інспекторів на українські об'єкти, які Росія назвала місцями її розроблення та отримав на згоду від директора Агентства Гроссі. Єврокомісар із закордонних справ Боррель привітав рішення МАГАТЕ про відправлення інспекторів до України. Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав "абсурдними" звинувачення України в створенні "брудної бомби" та застосуванні її на власній території. Спікер Держдепартаменту США Прайс попередив російське керівництво про серйозні наслідки в разі застосування ядерних зарядів чи подібної "бомби" в Україні.
    Командувач Сухопутних військ генерал Сирський вважає застосування Росією ядерної зброї проти України цілком імовірним. Майже 2/3 респондентів опитування служби "Рейтинг" не вірять у те, що Росія завдасть ядерного удару по Україні. У вересні такий варіант ескалації агресії не вважали можливим менш ніж половина респондентів.
    Представник Пентагону повідомив, що військова розвідка не спостерігає підготовки РФ до застосування ядерної або біологічної зброї й повідомив, що військове відомство РФ залишило відкритими канали прямого зв'язку.
  • Російське видання "Медіазона" вважає, що під час "часткової мобілізації" владі вдалося призвати до 0,5 млн осіб. ГУР стверджує, що в Москві триває прихована мобілізація, а російське командування влаштовує її "хвилями", як це робив СРСР у Другій світовій війні. Український Генштаб опублікував звернення до російських військовослужбовців із закликом не брати участь у воєнних злочинах Путіна та зрозуміти, що вони для керівництва РФ є лише витратним матеріалом, а втрати ніхто не вважає. Генштаб наголосив, що російські солдати воюють проти українського народу, а ЗСУ боронять країну від російської агресії.
  • Заступник секретаря російської Ради безпеки, колишній президент Медведєв відвідав Уралвагонзавод, який виготовляє танки та іншу важку техніку для армії РФ. Він стверджує, що запаси озброєння в Росії не закінчуються, скоріш навпаки – темпи їхнього виробництва зросли в кілька разів. Він попередив директорів підприємств ВПК про кримінальну відповідальність за невиконання держзамовлення.
  • Американський підприємець Маск повідомив, що функціонування терміналів його супутникової системи Starlink в Україні не буде припинено, незалежно від того, чи буде профінансовано ці витрати Пентагоном.
  • Президент Зеленський зібрав засідання Ставки верховного головнокомандувача для обговорення захисту енергосистеми від російських атак ракетами та ударними безпілотниками.

Тил

  • До Верховної Ради внесено законопроєкт щодо відновлення електронного декларування доходів.
  • В усій країні відбуваються масштабні вимкнення світла. В інтернет-магазинах суттєво зріс попит на акумуляторні станції, дизельні та бензинові генератори, павербанки, свічки та печі-буржуйки.
    Одеська облдержадміністрація оголосила, що припинення електропостачання для населення області не буде. У Києві та області віялові відключення відбуваються регулярно, у передмісті столиці вони іноді тривають багато годин. Укренерго виправдовує позапланові відключення ділянок із найбільшим споживанням необхідністю уникнути розвалу енергосистеми.
  • Кабмін поновив перелік тимчасово окупованих територій для виплати допомоги тимчасовим переселенцям. Ці виплати буде здійснено через відділення Укрпошти в місцях розміщення ВПО.
  • На кордоні з Польщею до кінця року заплановано відкриття ще одного пункту пропуску "Нижанковичі – Мальховіце" для легковиків та малотоннажних вантажівок, а також для пішого перетину.
  • Країна в ніч на неділю перейде на зимовий час.
  • НАБУ оголосило в розшук колишнього голову НБУ Шевченка та двох колишніх чиновників державного "Укргазбанку" в справі про відмивання та розкрадання коштів на суму понад 200 млн грн. Шевченко не з'явився на допит, оскільки за офіційною версією перебуває на лікуванні у Відні.
  • НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру голові Рахункової палати Пацкану за незаконне отримання компенсації на житло в період, коли він був депутатом Верховної Ради.
  • Шевченківський райсуд Києва відправив під арешт колишнього власника стратегічного підприємства Мотор-Січ Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності заводу за підозрою в держзраді та колаборації. Адвокат Богуслаєва підтвердив наявність у його підзахисного російського громадянства. Журналісти опублікували матеріали, які свідчать, що Богуслаєв є громадянином РФ уже понад 20 років. СБУ опублікувала аудіозаписи, що підтверджують його співпрацю з агресором та постачання до Росії компонент та запчастин для бойових гелікоптерів, які застосовуються у війні проти України. Адвокат Богуслаєва заявив, що весь цей час постачання схвалювали компетентні державні органи.
  • За оцінкою Міністерства економіки, рівень безробіття до кінця 2022 року зросте до 30 %. Водночас влада послідовно збільшує податковий тиск на бізнес. За результатами численних опитувань, підприємці та директори підприємств вважають, що за нинішніх умов шляхом виживання економіки є кардинальне зниження податків, скорочення та спрощення податкової звітності, а також скорочення персоналу Податкової служби, оскільки кількість її співробітників лише незначно зменшилася з моменту запровадження воєнного стану, а багато підприємств закрилися чи частково згорнули діяльність.
  • З моменту введення воєнного стану банки видали "доступні кредити під 5–7–9 %" з держгарантіями погашення різниці відсоткової ставки загалом на суму 56,8 млрд грн, з них лише минулого тижня – майже на 1,6 млрд грн.
  • Європейський банк реконструкції та розвитку до кінця 2023 р. виділить Україні кредити на суму до €3 млрд для підтримки бізнесу та економіки, зокрема фармацевтичним компаніям, а також на відновлення інфраструктури та забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Україна та світ

  • Іран оголосив про укладання контракту з РФ на постачання 40 турбін для газової промисловості, що допоможе оминути західні санкції. Влада країни й далі заперечує свою допомогу агресору. Міністр закордонних справ Амір-Абдоллахіян заявив, що "Іран не залишиться байдужим, якщо буде доведено, що Росія використовує його безпілотники проти мирних людей в Україні". МЗС країни спробувало спростувати інформацію про відправлення до окупованого Криму інструкторів для навчання російських операторів дронів. Командування Повітряних сил ЗСУ очікує на появу на полі бою вже незабаром іранських БПЛА Meraj-521 ближнього радіуса дії, безпілотників Arash-2, які використовувалися для ударів по Ізраїлю, а також балістичних ракет середнього радіуса дії. За інформацією Головного управління розвідки Іран також продав Росії бронежилети та шоломи.
    Президент Зеленський у виступі перед учасниками Саміту демократії Haaretz заявив, що альянс Росії та Ірану не відбувся б, якби влада Ізраїлю ухвалила рішення, про яке просила Україна. Він підкреслив, що метою співпраці Ірану з Росією є реалізація ядерної програми, насамперед, створення ядерної бомби, і це є прямою загрозою Ізраїлю. Він звинуватив Ізраїль та "весь демократичний світ" у тому, що вони заплющують очі на російський терор. Міністр оборони Рєзніков обговорив із колегою з Ізраїлю Ганцем шляхи розвитку двостороннього співробітництва, а також постачання гуманітарної та медичної допомоги.
    Один із глав Асоціації єврейських організацій та громад України Зісельс закликав одноплемінників та уряд Ізраїлю надати допомогу Україні в боротьбі з іранськими БПЛА.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль після переговорів із міністром економіки Німеччини Лінднером заявив про намір німецького уряду збільшити воєнну допомогу Україні у 2023 р з €0,7 млрд до €2,0 млрд. Канцлер Шольц пообіцяв відправити до України ще 3 системи ППО IRIS-T SLM "якнайшвидше".
    Міністр оборони Рєзніков після розмови з колегою зі США Остіном анонсував надання Україні ще одного пакету воєнної допомоги.
    Заступник голови Верховної Ради Кондратюк після зустрічі з хорватським міністром у справах ветеранів оголосила про готовність Хорватії прийняти на лікування та реабілітацію поранених українських військовослужбовців.
  • За твердженням Міністерства інфраструктури, російські інспектори затримали в районі протоки Босфор понад 170 суден, які прямують до портів "великої Одеси" під навантаження продовольства для експорту чорноморським "зерновим коридором". МЗС закликало світову спільноту вплинути на Росію для запобігання торпедування "зернової угоди" та продовження її дії й після 120 діб. ООН закликає вжити термінових заходів для виключення затримки суден, що прямують з Одеси та до Одеси. Міністр закордонних справ РФ Лавров запросив у ООН дані про кінцеві пункти призначення зерновозів, оскільки, за його словами, "найбідніші країни отримують лише 5–7 % українського експорту, а решта зерна йде до країн ЄС". Він наголосив, що рішення РФ буде ухвалено на підставі даних, отриманих від ООН.
  • Російське відділення Міжнародного руху Червоного Хреста оголосило збирання коштів для підтримки сімей мобілізованих військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях в Україні. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець закликав виключити російське відділення з організації та заборонити використовувати її емблему. Українське відділення закликало керівництво організації вжити "жорстких заходів" щодо російського.
  • 30 членів Конгресу США від Демократичної партії в листі до президента Байдена закликали його переглянути стратегію підтримки України та піти на прямі переговори з російським президентом Путіним. Лідер більшості в нижній палаті Конгресу США Пелосі заявила, що Україну підтримують конгресмени обох партій, тому в разі перемоги Республіканської партії на проміжних виборах воєнну допомогу припинено не буде.
  • Французький президент Макрон на конференції в Італії, яка проходила під гаслом "Заклик до миру", закликав Російську православну церкву протистояти маніпулюванню з боку керівництва РФ. У першому ряду в залі сидів заступник патріарха РПЦ митрополит Антоній. Постійний представник України при ООН Кислиця у відповідь на цей виступ заявив, що РПЦ ніхто не маніпулює, ба більше, вона є складовою злочинного російського режиму.
  • Українське МЗС відреагувало на заклик угорського прем'єр-міністра Орбана про скасування санкцій проти РФ. Прессекретар Ніколенко заявив, що в разі припинення санкційного тиску російські танки з'являться в Будапешті швидше, ніж Орбан встигне зателефонувати до Москви. Українці платять життям за спокій та мир європейських міст, тому, за словами Николенка, допомога Україні не є благодійністю.
  • Міжнародна група протидії відмивання брудних грошей FATF обмежила участь РФ у роботі організації та її регіональних груп.
  • Канцлер Німеччини Шольц закликав країни Європи інвестувати у відновлення України, оскільки вважає неминучим вступ країни до Євросоюзу.
    Україна одержала Дорожню карту для приєднання до Механізму цивільного захисту ЄС у надзвичайних ситуаціях. Її членами є 28 країн Союзу та 4 кандидати.
    Президент Зеленський підписав закон про приєднання до Європейської організації публічного права, яка може допомогти в реалізації реформ в Україні та підготовці фахівців у галузі права.
  • Етнічного індуса Сунака призначено прем'єр-міністром Великої Британії. Поки невідомо, чи надаватиме він таку ж жорстку підтримку України, як його попередники. Лідер Шотландії Стерджен після призначення Сунака закликала до нових виборів та визнання незалежності від метрополії.

Київ

  • На сайті Київради набрала достатню кількість голосів петиція про перейменування площі Перемоги, повернення їй колишньої назви – Галицька, видалення обеліска із радянською зіркою та організації в цьому місці скверу.
  • Комісія з ЖКГ Київської міськадміністрації підтримала рішення щодо відкриття туалетів на станціях метро. Їхнє відвідування буде включено у вартість квитка.

No comments:

Post a Comment