October 24, 2022

23.10.2022: Шойгу звинуватив Україну в намірі застосувати "брудну бомбу"


Шойгу звинуватив Україну в намірі застосувати "брудну бомбу"

  • Шойгу звинуватив Україну в намірі застосувати "брудну бомбу".
  • Шмигаль попередив, що без західної допомоги коштів на виплату зарплат і пенсій не вистачить.
  • Російський пропагандист Красовський запропонував топити та палити українських дітей.

Війна

Фронт

23.10.2022 Сватове
  • Генштаб повідомив про припинення спроб прориву російськими військами української оборони на кордоні на північному сході Харківщини – у Чавунівці та Землянках.
    23.10.2022 Кремінна – Лисичанськ – Бахмут
    23.10.2022 Бахмут
  • Окупанти намагаються захопити Бахмут і Соледар за будь-яку ціну, атаки за підтримки авіації та артилерії накочуються хвиля за хвилею, проте ЗСУ утримують позиції й навіть контратакують.
    23.10.2022 Донецьк
  • Відновилися запеклі бої в районі Авдіївки, а також на околицях Донецька – у Первомайському, Невельському, Красногорівці, Мар'їнці та Новомихайлівці.
    23.10.2022 Херсонщина
  • На Херсонщині російські війська кілька разів контратакували в Бериславському районі щоби стримати наступ ЗСУ. За інформацією Міноборони, окупанти в Херсоні блокують зв'язок та демонтують обладнання телецентру. В обласному центрі здійснено спробу замаху на колаборанта – "начальника СІЗО".
  • За інформацією командування Повітряних сил, ЗСУ збили вже 273 іранські бойові безпілотники Shahed-136 із 13 вересня – коли російська армія вперше застосувала їх у Куп'янську. ЗМІ повідомили про прибуття до Білорусі на аеродром Мачулищі групи іранських інструкторів, які навчають російських операторів застосуванню цих дронів та координують атаки. За інформацією Генштабу, російські війська взяли під повний контроль аеродроми в Ліді та Барановичах, звідки завдають ударів по Україні.
    Начальник Головного управління розвідки Буданов констатував, що третина ударів дронами досягає мети, а терор може тривати ще дуже довго.
  • Президент Зеленський оголосив про відновлення електропостачання у всіх регіонах після російського ракетного удару в суботу, хоча енергокомпанії змушені застосовувати графіки віялових відключень. Він закликав власників бізнесу відмовитися від підсвічування вітрин та вимкнути вивіски.
    У Києві та області впродовж неділі відбулися масштабні відключення електропостачання. Мер Києва Кличко звинуватив мешканців Києва в тому, що вони не економлять електроенергію. Його заступник Пантелєєв заявив, що міська адміністрація була змушена розпочати опалювальний сезон, оскільки містяни вмикають обігрівачі. Люди після відключень заряджають ґаджети, перуть, готують їжу та вмикають бойлери, що збільшує навантаження на енергосистему.
    Міністр енергетики Галущенко заявив, що Україна внаслідок російської агресії втратила до 90 % вітрової та 40–50 % сонячної генерації.
  • Країни "Великої сімки" закликали Росію повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС та засудили викрадення керівництва ядерного об'єкта. Заступник голови російського МЗС Рябков заявив, що РФ готова обговорювати створення демілітаризованої зони навколо АЕС, проте не має наміру виводити з неї підрозділи та важку техніку. Минулого тижня окупанти здійснили ротацію підрозділів на станції. Окупаційна влада чинить тиск на працівників ЗАЕС для примушення до підписання ними контрактів із Росатомом.
  • У російському Іркутську на житловий будинок упав сучасний винищувач Су-30, обидва пілоти загинули. Це вже другий інцидент упродовж тижня із новітніми російськими літаками і може свідчити про проблеми з їхньою якістю та підготовкою пілотів.
  • ПВК "Вагнера" зводить у Луганській області ешелоновану лінію оборони, включно з ровами та протитанковими бетонними загородженнями. Губернатор Курської області РФ повідомив про будівництво поблизу з українським кордоном двох ліній оборонних споруд для захисту від наступу українських військ. Такі ж укріплення зводить і влада Білгородської області.

Тил

  • Глава парламентської фракції президентської партії "Слуга народу" Арахамія заявив, що Верховна Рада ухвалить бюджет після отримання урядом та Нацбанком рекомендацій від МВФ.
  • Президент Зеленський обговорив із директором МВФ Георгієвою створення координаційної платформи донорів України. Він подякував їй за виділення $1,3 млрд термінової допомоги та висловив надію на якнайшвидше погодження наступної програми кредитування.
  • Канцлер Німеччини Шольц та голова Єврокомісії фон дер Ляєн повідомили, що країни "Великої сімки", зокрема, США та ЄС, уже надали екстрену допомогу Україні в розмірі понад €35 млрд для задоволення нагальних фінансових потреб. Вони заявили, що для відновлення України потрібен новий "план Маршалла", у якому допомога ЄС відіграватиме "особливу роль".
  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив, що громадяни країни можуть залишитися без зарплат і пенсій у разі зупинення Євросоюзом обіцяного фінансування, оскільки всі можливості внутрішньої економії "вже вичерпано". Він повідомив, що €3 млрд із загального пакета €9 млрд цієї допомоги заблоковано, оскільки Німеччина пропонує виділити ці кошти у вигляді грантів, а не кредитів. Шмигаль констатував, що Україна одержала величезну підтримку від партнерів – переважним чином від США та ЄС, і наразі вже неважливо, чи буде допомога від ЄС грантом, чи кредитом.
  • За інформацією НБУ, регулятор протягом тижня продав на валютній біржі $576 млн, купив – усього $7 млн. Це трохи менше, ніж за попередні тижні, проте ці продажі зменшують міжнародні резерви країни приблизно на $2,5 млрд щомісяця.

Україна та світ

  • Міністр оборони РФ Шойгу зателефонував міністрам оборони Франції, Туреччини, Великої Британії та США й повідомив, що Україна нібито готується застосувати "брудну" ядерну бомбу на своїй території та звинуватити в цьому російську армію, щоби налаштувати весь світ проти Росії. Цю інформацію синхронно поширили всі російські пропагандистські ЗМІ. Міністри США, Великої Британії та Франції в спільній заяві чітко дали зрозуміти Шойгу, що вони побачили спробу Росії застосувати "брудну бомбу" як привід для ескалації. Міністерство оборони Туреччини оголосило, що міністри обмінялися інформацією та думками щодо необхідності бути обережними та пильними в через провокації, які в змозі погіршити ситуацію з безпекою в регіоні.
    Міністр закордонних справ Кулеба негайно зв'язався із держсекретарем США Блінкеном для обговорення ситуації. Він заявив, що РФ говорить про "брудну бомбу", оскільки шукає привід для "операції під чужим прапором", і назвав звинувачення Шойгу абсурдними та небезпечними. Президент Зеленський закликав лідерів країн-партнерів максимально жорстко відреагувати на черговий крок ескалації агресії з боку Росії та наголосив, що всі знають, хто саме є "джерелом усього брудного".
    Міністр оборони Резніков заявив, що Україна вимагає виконання своїх зобов'язань країнами, які підписали Будапештський меморандум про гарантії безпеки в обмін на відмову від ядерного статусу. Йдеться про п. 4 Меморандуму, який передбачає вимогу скликання Ради Безпеки ООН із метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії або загрози агресії із застосуванням ядерної зброї.
  • Уряд Нідерландів виділяє €500 млн на воєнну допомогу Україні – на фінансування навчальної місії для підготовки українських військовослужбовців, постачання зброї та боєприпасів і програми розмінування.
    Міністр закордонних справ Кулеба зателефонував главі МЗС Естонії Рейнсалу й обговорив постачання Україні засобів ППО та підготовку до спецтрибуналу щодо воєнних злочинів РФ.
  • Міністерство інфраструктури звинуватило Росію в перешкоджанні "зерновому транзиту", оскільки порти "великої Одеси" працюють лише на 25–30 % своїх потужностей.
  • Сирійська наглядова рада з прав людини (SOHR) повідомила про знищення Ізраїлем на аеродромі сирійського міста Дімас заводу зі збирання іранських безпілотників.
  • Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Бреттон заявив, що Євросоюзу вдалося досягти незалежності від постачання російського газу, а його частка в споживанні країнами ЄС знизилася з 40 % до 7 %. Він наголосив, що Росія вже не є надійним партнером, а 135 млрд м³ газу вдалося купити в інших постачальників, щоправда, за набагато вищою ціною.
    Італія не імпортує російський газ уже протягом тижня.
    Чеська енергокомпанія CEZ має намір відсудити в Газпрому в міжнародному арбітражі компенсацію за перебої з постачанням газу впродовж року.
  • Молдова з 24 жовтня може відчувати дефіцит електроенергії через можливе припинення постачання газу з РФ. Віцепрем'єр-міністр Спину заявив про необхідність виділення додаткових обсягів газу для Молдавської ДРЕС, яку розташовано в невизнаній "Придністровській молдавській республіці" (ПМР). Станція є основним виробником електроенергії в країні.
  • Прем'єр-міністр Угорщини Орбан у річницю повстання проти радянської агресії 1956 року порівняв нинішню політику Євросоюзу з діями радянських військ, що придушили народний спротив. Він пригрозив, що ЄС, який критикує відступ угорської влади від принципів демократії, закінчить так само як і СРСР. Орбан звинуватив колективний Захід у зраді Угорщини в 1956 р.
    У столиці країни відбулася багатотисячна демонстрація вчителів і студентів, які вимагали підвищення зарплат педагогам та стипендій, а також приборкання інфляції, що знецінює доходи населення.
  • Телеведучий російського пропагандистського каналу Russia Today (RT) Красовський у прямому ефірі з письменником Лук'яненком запропонував палити та топити українських дітей, які говорили, що Україну окуповано "московитами", а трохи пізніше заявив, що Україна "загалом не має права на існування". Лук'яненко у відповідь запропонував не вбивати, але сікти дітей за ці висловлювання. Міністр закордонних справ Кулеба після цього ефіру закликав уряди ЄС заборонити мовлення каналу в усіх цивілізованих країнах.
    Директор RT Симоньян оголосила про "зупинення співпраці" з Красовським, після чого він був змушений "просити вибачення".

 

No comments:

Post a Comment