October 23, 2022

22.10.2022: СБУ заарештувала колишнього власника Мотор-Січі Богуслава за підозрою в держзраді

 

СБУ заарештувала колишнього власника Мотор-Січі Богуслава за підозрою в держзраді

  • СБУ заарештувала колишнього власника Мотор-Січі Богуслава за підозрою в держзраді.
  • Українські війська й далі наступають на Херсонщині.
  • Російські удари по енергетичній інфраструктурі спричинили тяжкі наслідки.

Війна

Фронт

  • На півночі Луганщини російські війська здійснили кілька контратак у районі Кремінної, бої тривають.
  • За інформацією Генштабу, ЗСУ відбили атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, а також на північ від Донецька та Горлівки.
  • Українські війська розвивають наступ у Херсонській області. Звільнено села Чкалове та Чарівне, які розташовані лише за 15 км від райцентру Берислав, з якого вже виїхали колаборанти, російські офіцери та медпрацівники. Українська артилерія завдає ударів по скупченнях російських військ та техніки в Новій Каховці.
    Окупанти наказали жителям Херсона негайно залишити місто та переправитися на лівий берег Дніпра. За інформацією місцевих жителів та розвідки, російське командування поступово евакуює на лівий берег боєздатні частини та техніку.
    Окупаційна влада розпочала скидання води через шлюзи Каховської ГЕС, "щоби зменшити хвилю в разі руйнування дамби". Станцію під'єднано до російської енергосистеми, вона забезпечує електропостачання територій півдня України, які захоплено російськими військами.
  • Російські війська ні на день не припиняють обстріли прикордонних населених пунктів на півночі України – на Сумщині та Харківщині, а також на лінії фронту, на березі Каховського водосховища та на півдні Миколаївської області. Унаслідок обстрілів загинули та дістали поранення мирні жителі, завдано шкоди приватним та багатоповерховим будинкам, а також об'єктам інфраструктури. Миколаїв та Запоріжжя знову обстріляно ракетами комплексів ППО С-300.
  • Удар Росії по енергетичних об'єктах вранці 22 жовтня мав наслідком виведення з ладу майже половини української енергосистеми, насамперед, розподільних та трансформаторних підстанцій. ППО, Повітряні сили та інші підрозділи ЗСУ знищили 20 крилатих ракет із 40, які було запущено з кораблів Чорноморського флоту та російських стратегічних бомбардувальників. Вночі було збито 16 ударних БПЛА. Пресслужба СБУ нагадала громадянам про заборону фільмування та поширення наслідків обстрілів та атак ракет та безпілотників.
    Пресслужба Укренерго констатувала, що наслідки суботнього удару дорівнюють або навіть перевищують ушкодження, які заподіяно російською ракетною атакою минулого тижня. Електропостачання було припинено частково чи повністю в 7 областях. Укрзалізниця залучила резервні теплотяги для пасажирських та вантажних перевезень, низку поїздів було затримано. Місцева влада великих міст, зокрема, Києва, не виключає зупинення теплопостачання через пошкодження об'єктів інфраструктури ракетними атаками. Президент Зеленський у вечірньому відеозверненні оголосив про відновлення електропостачання в Одеській та Хмельницькій областях, а також на частині Рівненщини. Він попередив Росію, що удари по інфраструктурі не здатні зупинити просування українських військ.

Тил

  • СБУ затримала за підозрою в держзраді та колабораціонізмі Богуслаєва – колишнього власника стратегічного запорізького підприємства "Мотор-Січ". Колишній президент Кучма дав йому змогу приватизувати підприємство, яке є чи не головним постачальником запчастин до двигунів російських крилатих ракет та бойових вертольотів. Ситуація не змінилася навіть після 2014 року, а дочірні підприємства було розміщено на окупованій території Донечини в Сніжному, Білорусі та РФ. Постачання після 2015 р здійснювалися через дочірню компанію в Боснії та Герцеговині. У Росії для виконання замовлень та постачань насамперед для Міноборони РФ було створено компанії, які не мали проблем із запчастинами з України. Компоненти постачалися й через прокладку в Об'єднаних Арабських еміратах. У 2017 р Богуслаєв продав акції підприємства китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment, проте угоду було заблоковано на наполегливу вимогу американської влади та через відмову Антимонопольного комітету. У 2021 році підприємство було націоналізовано, проте значна частина документації таки потрапила до Китаю. Про антиукраїнську діяльність Богуслаєва було зроблено безліч публікацій, однак СБУ її "не помічала", оскільки він був депутатом Верховної Ради. Безперечно, що його "прикривали" колишній президент Порошенко та особи з найближчого оточення чинного президента.
  • Пресслужба СБУ повідомила про остаточну заборону діяльності 12 проросійських партій.
  • Президент Зеленський оголосив про підготовку індивідуальних санкцій проти російських пропагандистів, артистів та журналістів – тих, хто поширює пропаганду та підтримує терор.

Україна та світ

  • Іран засудив звернення Франції, Німеччини та Великої Британії до ООН із закликами розслідувати постачання Росії іранських ударних безпілотників. За твердженням держсекретаря США Блінкена, Іран планує відправити до Росії ще одну партію БПЛА ("боєприпасів, що баражують") – навіть більшу, ніж перша. Президент Зеленський переконаний, що іранська влада бреше, заперечуючи постачання зброї Росії.
    Глава МЗС Кулеба закликав західних партнерів не зволікати з постачанням Україні систем ППО та ПРО, "що рятують життя".
  • Міністри оборони та закордонних справ Німеччини Ламбрехт та Бербок зажадали від міністра фінансів Лінднера наступного року втричі збільшити суму фінансування воєнної допомоги Україні. Постачання зброї та навчання українських вояків здійснюється через спеціальний фонд. Канцлер Шольц вкотре заявив, що не постачає танки Україні, оскільки має враховувати думку громадян країни, які заперечують санкції та воєнну допомогу Україні.
    Міністр юстиції Німеччини Бушман вважає, що дії попередньої канцлерки Меркель багато в чому сприяли війні Росії в Україні та ескалації агресії. На його думку, президент Путін сприймає "політику примирення" лише як запрошення до посилення тиску на Україну та Захід.
  • НАТО послідовно посилює східний фланг, який потенційно може зазнати агресії Росії. Іспанія перекидає до Болгарії та Румунії 14 винищувачів, які здійснюватимуть патрулювання спільно із силами ВПС країн, що приймають. 17 жовтня до Румунії перекинуто радар далекого повітряного виявлення.
  • Росія готується до санкцій проти транзиту своєї нафти морем. За інформацією агентства Bloomberg, Росія активно скуповує через компанії – посередники з Дубая, Гонконгу та Сінгапуру танкери для "сірого" транспортування нафти, супертанкери тощо. Упродовж останніх місяців власників змінили понад 400 суден. Експерти агентства прогнозують, що для ухилення від санкцій Росія активніше перевантажуватиме нафту на інші судна, зокрема, прямо у відкритому морі.
  • 69-річний лідер Китаю Сі керуватиме країною ще 5 років. Зі з'їзду Компартії Китаю було видалено осіб із його оточення, які не підтримали його висування. Сі неодноразово наголошував на намірі повернути острів Тайвань, за прикладом Гонконгу.

No comments:

Post a Comment