October 19, 2022

18.10.2022: Верховна Рада збільшила видатки на оборону ще на 375 млрд грн

Верховна Рада збільшила видатки на оборону ще на 375 млрд грн

  • Верховна Рада збільшила видатки на оборону ще на 375 млрд грн.
  • Окупанти визнали важку ситуацію для угруповання армії РФ на Херсонщині.
  • Росія не припиняє атаки об'єктів української енергетики.

Війна

Фронт

  • Генштаб повідомив, що проведення прихованої мобілізації в Білорусі триває. У країні готують операторів зенітних ракетних систем та екіпажів танків. Секретар РНБО Данілов заявив, що українське керівництво уважно стежить за ситуацією в Білорусі й, у разі потреби, може вжити воєнних заходів за рішенням президента.
  • ЗСУ відбили атаку російських військ на щойно звільнену територію України на Харківщині на околицях Волчанська. Ще одна російська контратака не мала успіху біля Дворічної на сході області. З лінії фронту надходять повідомлення про поступове просування українських підрозділів до Сватового та про запеклі бої на околицях Кремінної.
  • Протягом доби сталися бойові зіткнення в районі траси Лисичанськ – Бахмут, на околицях Соледара та Бахмута, на північ від Горлівки – у Майорську, Нью-Йорку та Новокалиновому, а також на околицях Донецька – у Невельському, Мар'їнці та Новомихайлівці.
  • Генштаб не повідомляє про ситуацію на Херсоншині, проте колаборанти – "ватажки адміністрації" області Сальдо та Стремоусов закликали населення якнайшвидше "евакуюватися" на лівий берег Дніпра. Це свідчить про успіхи ЗСУ на цій ділянці фронту. Командувач окупаційних російських військ генерал Суровікін визнав проблеми для армії РФ на правому березі Дніпра. Він заявив, що "подальші дії щодо Херсона залежатимуть від військово-тактичної ситуації". За його словами, причиною евакуації населення Херсона є намір ЗСУ "завдати ракетних ударів по місту та греблі Каховської ГЕС". Окупаційна влада заборонила на 7 днів в'їзд цивільних осіб на територію області.
  • Росія знову завдала ударів ракетами та дронами-камікадзе по українських енергетичних об'єктах – у Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі. За словами президента Зеленського, російські атаки з повітря зруйнували до 30 % української електрогенерації.
    Перший заступник голови Київської міськадміністрації Поворознюк закликав мешканців столиці до економії води та електроенергії. Він підтвердив можливість віялових відключень для максимального скорочення споживання електроенергії та повідомив, що ремонтні бригади працюють над відновленням об'єктів критичної інфраструктури Києва.
    Пресслужба Укренерго оголосила, що ситуацію в енергосистемі вдалося стабілізувати й аварійним відключенням поки вдається запобігти, проте закликала громадян обмежити користування електроприладами в пікові години вранці та ввечері.
    Вранці 18 жовтня ракетами С-300 було знищено склади гуманітарної допомоги в Харкові.
    Німецьку систему ППО IRIS-T SLM уже була успішно застосовано проти повітряних цілей.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про відновлення ремонтниками Запорізької АЕС ЛЕП 750 кВ, яка зв'язує її з українською енергосистемою. Чиновники МАГАТЕ також підтвердили звільнення директора ЗАЕС Мартинюка. Окупанти негайно "вжили заходів" для припинення електропостачання АЕС – обстріляли з артилерії промисловий майданчик станції та місто-супутник Енергодар.
  • СБУ вважає, що керівництво ДП "Антонов" не вжило належних заходів для порятунку найбільшого літака у світі – Ан-225 "Мрія". Він так і не вилетів з аеродрому Гостомеля до Німеччини, унаслідок чого його було знищено російськими військами в перший же день вторгнення.

Тил

  • Депутати збільшили видатки на безпеку та оборону майже на 387 млрд грн коштом внутрішніх запозичень. Попереднє вливання в розмірі 270 млрд грн було схвалено парламентом у серпні.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про обов'язковий іспит на знання української мови, історії України та Конституції для набуття громадянства.
    Ухвалено закон про посилення контролю за продажем ліків за рецептами, який набуде чинності протягом 3 місяців після скасування режиму воєнного стану.
    Скасовано призов на строкову службу під час воєнного стану.
    Верховна Рада визнала незалежність Чеченської Республіки Ічкерія та засудила геноцид, який здійснила Росія щодо чеченського народу.
    Ухвалено закон про вихід із Конвенції СНД про транснаціональні корпорації, яку було прийнято під час створення Союзу для спрощення кооперації підприємств різних країн колишнього СРСР.
    У першому читанні на виконання вимог угоди про асоціацію з ЄС ухвалено рамковий законопроєкт про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією.
    Врегульовано питання призначення пенсій внутрішнім переселенцям, документи яких було втрачено внаслідок воєнних дій, а також спрощено облік робочих місць для осіб з інвалідністю.
    Ухвалено закон про створення пожежно-рятувальних добровольчих підрозділів та надання їхнім учасникам додаткових соціальних гарантій.
  • Кабмін затвердив угоду про безвізовий режим із Гватемалою.
  • МОЗ України повідомило про зниження на 30 % кількості зафіксованих випадків зараження коронавірусом.
  • В Україні відкрито державний інтернет-магазин для покупки дров населенням "ДроваЄ". Чиновники Міністерства захисту довкілля стверджують, що громадяни можуть замовити на сайті дрова в найближчому лісгоспі та оформити доставлення. Для запобігання гуртовим закупівлям у магазині запроваджено авторизацію через bankID чи електронний підпис. Чиновники Офісу президента попереджають громадян про необхідність готуватися до масштабних вимкнень електро- та водопостачання й тепла.
  • Православна церква в Україні (ПЦУ) дозволила проведення різдвяних богослужінь "за бажанням громад" 25 грудня, а не 7 січня, як святкують Російська православна церква та УГКЦ.
  • НАБУ повідомило про затримання своїми детективами колишнього депутата Микитася на спробі підкупу мера Дніпра Філатова для підписання контракту на будівництво метрополітену поза конкурсом. Сума хабаря, яку запропонував Микитась, складає €22 млн, які він планував платити частинами за етапами будівництва.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив про отримання першого траншу в сумі €2 млрд із загального пакета макрофінансової допомоги Єврокомісії в розмірі €5 млрд. У 2022 р макрофінансова допомога ЄС склала €4,2 млрд.
    Міністр фінансів США Єллен повідомила, що уряд країни готується надати Україні допомогу в розмірі $4,5 млрд, яку було затверджено Конгресом наприкінці вересня. Вона наголосила, що разом із цим пакетом сума виділених коштів сягне $13,0 млрд і всі вони є грантами, а не кредитами.
  • НБУ емітував ("надрукував") іще 15 млрд грн через купівлю держоблігацій в уряду. Це перша емісія, яку здійснено регулятором під керівництвом нового глави Пишного.
  • Мінфін збільшив прибутковість держоблігацій, що дало змогу продати ОВДП на суму 5,8 млрд грн. З них 3,1 млрд грн було залучено від розміщення облігацій із терміном погашення 1 рік та 5 міс. під 18,5 % річних. Також було продано короткотермінові зобов'язання у валюті на суму $312 млн під 3,7–3,9 % річних.

Україна та світ

  • Командувач окупаційними військами генерал Суровікін наголосив, що російське керівництво прагне зробити Україну "незалежною від Заходу та НАТО, дружньою РФ державою". Він натякнув, що через можливий відступ із Херсона Росія може ухвалити "непрості рішення". У середу анонсовано проведення засідання Ради безпеки РФ, на якому має виступити колишній президент Медведєв, який позиціює себе "яструбом" та "ура-патріотом". За інформацією російських ЗМІ, на засіданні може бути ухвалено рішення про запровадження воєнного стану в країні. Також на вечір середи заплановано позачергове засідання Ради Федерації. На Заході ці дії, разом з оголошенням про розгортання угруповання військ у Білорусі, було сприйнято як погрозу ядерною зброєю. Генеральний секретар НАТО Столтенберг укотре попередив Росію про "серйозні наслідки" її застосування в Україні. Замість виступу в комітеті парламенту Великої Британії з оборони, голова відомства Уоллес негайно, без попереднього оголошення, вилетів до Вашингтона на переговори з міністром оборони США Остіном, за кілька годин до них приєднався радник американського президента з нацбезпеки Салліван. У пресрелізі Пентагону за підсумками зустрічі йдеться, що сторони обговорили питання трансатлантичного співробітництва та регіональної безпеки, а також підтримку України, проте низка експертів не виключає, що на перемовинах було обговорено відповідь країн Заходу на можливе застосування Росією ядерної зброї.
  • МЗС України спростувало повідомлення низки ЗМІ про намір кількох посольств залишити країну. Прессекретар міністерства Ніколенко заявив, що посольство Сербії, про евакуацію якого повідомили телеграм-канали, виїхало з країни ще в березні.
  • Німеччина відправила до Греції першу партію БМП Marder на заміну БМП-1 радянського виробництва, які буде передано ЗСУ. Міністр оборони Німеччини Ламбрехт повідомила, що ЗСУ наприкінці року отримають "величезний" пакет воєнної допомоги, який було нещодавно анонсовано. У вівторок до України відправлено 5 броньованих евакуаційних машин Bergepanzer 2, зимовий однострій та спорядження, патрони та 7 понтонних систем.
    Президент Хорватії Міланович заявив, що не допустить проведення навчання українських військовослужбовців у країні через побоювання поширення на регіон воєнних дій. З його слів, для країни достатнім вкладом буде висловлювання солідарності з Україною.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українська влада працює над створенням "повітряного щита". Генеральний секретар НАТО Столтенберг анонсував надання Україні "вже незабаром" систем боротьби з іранськими БПЛА. Глава МЗС Литви Ландсбергіс закликав колег із ЄС запровадити санкції проти Ірану за постачання ударних безпілотників Росії. За інформацією агентства Reuters, влада Ірану вирішила збільшити постачання БПЛА, Росія також отримає ракети класу "земля-земля" малого та середнього радіуса Fateh та Zolfagar. МЗС Ірану наполегливо заперечує продаж озброєнь Росії. Американська адміністрація вважає дії Ірану порушенням резолюції Ради безпеки ООН про повне ембарго на будь-які постачання зброї до країни та країною. Президент Зеленський назвав звернення Росії по допомогу до Ірану визнанням військово-політичного банкрутства. США, Велика Британія та Франція скликають екстрене засідання Ради Безпеки для обговорення постачання БПЛА Іраном. Низка західних експертів вважають, що Іран упритул наблизився до створення ядерної зброї, що докорінно змінює ситуацію в регіоні насамперед для Ізраїлю. Росія, безперечно, надає активну допомогу Ірану в реалізації ядерної програми.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна готова надати "мішок доказів" кожній країні, яка має сумніви щодо передавання Іраном Росії своїх ударних БПЛА – камікадзе Shahed-136. Він повідомив, що президентові Зеленському передано пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном та їхнє можливе поновлення лише після припинення постачання озброєнь Росії. МЗС незабаром надішле ноту уряду Ізраїлю з проханням про надання Україні систем протиповітряної оборони. За словами начальника Головного управління розвідки Міноборони Буданова, перша партія постачання з Ірану складалася зі 1750 БПЛА. За його твердженням, підрозділи ППО збивають 70 % ударних дронів, які запущено російською армією. Він підтвердив, що Росія розмістила в Ірані нові замовлення, проте постачання нових партій БПЛА обмежують можливості виробників.
  • За інформацією оперативного командування "Південь", іранські інструктори прибули на окуповану територію України через неефективне використання дронів російськими військовослужбовцями.
  • Ізраїльське видання Haaretz повідомило про скасування переговорів міністрів оборони України Резнікова та Ізраїлю Ганця. Переговори вже неодноразово переносилися, а в понеділок їх було скасовано після заяви заступника секретаря російської Ради безпеки Медведєва, який заявив, що постачання Ізраїлем зброї Україні завдасть шкоди російсько-ізраїльським взаєминам.
  • Радник турецького президента Калин заявив, що надії на проведення в Туреччині зустрічі президентів Путіна та Зеленського наразі немає, оскільки Україна готова до неї лише після "припинення анексії".
  • Президент Білорусі Лукашенко доручив голові Академії наук Гусакову розробити якнайшвидше нові БПЛА, які довели свою ефективність на полі бою в Україні.
  • Поліція Данії завершила попереднє розслідування вибухів на підводних ділянках російських газогонів "Північний потік" та "Північний потік-2". Слідчі назвали вибухи "диверсією" та підтвердили, що вони були не випадковими, ба більше, їх було ретельно сплановано. За інформацією видання The Wall Street Journal, офіційні особи Німеччини не відкидають, що за вибухами на газогонах може стояти Росія.
    Після висновків слідства глава Єврокомісії фон дер Ляєн рекомендувала країнам ЄС посилити захист об'єктів критичної інфраструктури.
    Єврокомісія також запропонувала комплекс заходів для зниження екстремально високих цін на енергоносії, який водночас не містить запровадження "стелі" цін на газ. Серед заходів – спільна закупівля газу, обмеження коливання цін на нідерландському газовому хабі TTF, прозоре користування інфраструктурою та зниження споживання.
  • Парламент Естонії підтримав резолюцію про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм, і засудив спробу анексії українських територій.
  • Уже 3 банки Киргизстану припинили приймання платіжних карток російської системи "Мир" ("Світ") через загрозу вторинних санкцій США.
  • У Росії касаційний суд підтвердив вирок опозиціонерові Навальному, якого засуджено до 9 років позбавлення волі за "створення злочинної організації, шахрайство та неповагу до суду".
  • Глава нижньої палати італійського парламенту Фонтана висловив переконання, що європейські санкції проти Росії завдають Італії більшої шкоди, ніж РФ, і з ними "треба поводитися дуже обережно", оскільки італійське населення менш готове до труднощів, аніж російське. Фонтана також зазначив, що скорочення постачання продовольства матиме наслідком голод та нові хвилі міграції до Європи з країн Близького Сходу та Африки. Тема незаконних мігрантів була одним з основних "козирів" його партії "Брати Італії" та забезпечила їй перемогу на парламентських виборах. Фонтана відкрито підтримує російського президента Путіна, був присутнім на "референдумі" в Криму у 2014 р. і голосував проти надання Україні безвізового режиму.
  • Президент Зеленський звільнив посла в Казахстані Врублевського, який в інтерв'ю місцевому відеоблогеру заявив, що українці намагатимуться вбити якнайбільше росіян, щоби "менше довелося вбивати нашим дітям". Після цього висловлювання російське МЗС поставило вимогу вислання посла, а МЗС Казахстану викликало його для надання пояснень. Потім посол "поїхав у короткочасну відпустку" до України, російські ЗМІ назвали це висилкою із країни.

Тренди

  • Президент Зеленський скерував на розгляд голові Верховної Ради Стефанчуку петицію про обмеження зарплат та доплат, пільг та привілеїв депутатів парламенту.

No comments:

Post a Comment