October 18, 2022

17.10.2022: Росія знову завдала ударів по українських енергооб'єктах

Росія знову завдала ударів по українських енергооб'єктах

  • Росія знову завдала ударів по українських енергооб'єктах
  • Місія МВФ розпочала роботу над угодою про термінову допомогу Україні.
  • США та Україна стверджують, що Іран постачає зброю Росії.

Війна

Фронт

  • У Білорусі розпочалися навчання спільного угруповання армій РФ і РБ із бойовими стрільбами. Чиновник білоруського міністерства оборони повідомив, що для посилення угруповання з Росії до Білорусі буде перекинуто приблизно 170 танків, до 200 бронемашин і до 100 великокаліберних гармат і мінометів.
  • Українська армія веде важкі бої на підступах до Сватового та Кремінної на півночі Луганщини. Російські підрозділи, які звели перед цими містами рубежі оборони, намагаються контратакувати задля уповільнення просування ЗСУ.
  • Підрозділи ПВК "Вагнера" ​​мають намір за будь-яку ціну захопити Соледар та Бахмут, які українські війська утримують уже понад 3 місяці. Запеклі бої точаться на околицях міст, а також у населених пунктах уздовж траси Лисичанськ – Бахмут.
  • ЗСУ відбили атаки 1 армійського корпусу РФ ("народної міліції ДНР") на північ від Горлівки та на околицях Донецька.
  • Ділянка фронту на Запоріжжі не рушить із місця вже майже 5 місяців.
  • На Херсонщині тривають бойові зіткнення в Бериславському районі. Метою українських військ є вихід до греблі Каховської ГЕС. З Херсона надходять повідомлення про евакуацію сімей колаборантів до Криму.
  • Росія й далі завдає потужних ударів ракетами та бойовими безпілотниками по об'єктах енергетичної інфраструктури. У Києві, Житомирі, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Харкові, а також у багатьох населених пунктах інших областей країни зруйновано або пошкоджено електростанції, розподільні пристрої, трансформатори та лінії електропередач, що спричинило масштабні відключення електроживлення підприємствам та населенню. У багатьох містах припинено подачу води, у Харкові зупинено метрополітен. Українські підрозділи ППО збили понад половину ракет та ударних дронів, проте не в змозі забезпечити щільний захист населених пунктів та енергетичних об'єктів.
    У Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській областях запроваджено віялові відключення електропостачання.
    Міністр енергетики Галущенко повідомив про готовність Японії допомогти з відновленням об'єктів критичної інфраструктури України, які пошкоджено чи зруйновано російськими ракетними ударами, та надати необхідне обладнання для заміни та ремонту. Галущенко наголосив, що Україна терміново потребує захисту неба над енергетичними об'єктами.
    Українські партизани повідомили про перекидання до Херсонської області щонайменше 20 інструкторів з Ірану, які допомагають російським військам завдавати ударів дронами-камікадзе по містах.
    Низка експертів вважають, що Іран в Україні випробовує новітні озброєння, які планує застосувати проти сусідів – Ізраїлю та Саудівської Аравії.
    Спікер Повітряних сил Гнат заявив, що Росія почала завдавати ударів із повітряного простору над Ростовською областю, а не з Каспійського моря, що значно скоротило час підльоту ракет.
    Прокуратура Києва подала до суду 8 позовів до власників укриттів, які перебувають у неналежному стані.
    За словами президента Зеленського, Росія почне думати про мир, коли можливості терору буде вичерпано.
  • Російські війська обстріляли з артилерії та завдали ракетно-бомбових ударів по українських населених пунктах на прикордонній території Чернігівської, Сумської, Харківської областей, на лінії фронту, а також у ближньому тилу українських військ у Харківській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Також із території, що прилягає до Запорізької АЕС, знову обстріляно Нікополь, Марганець та прилеглі села.
  • Ексгумовано вже 187 тіл на місці масового поховання в Лимані. Серед них – 35 українських вояків та 152 цивільних осіб. За даними правоохоронців причиною загибелі більшості з них були вибухові травми, проте деякі тіла мають ознаки насильницької смерті. Приблизно 40 могил ще не досліджено.
  • Міністерство оборони повідомило, що армію вже повністю забезпечено зимовим умундируванням, наметами, засобами обігріву та іншим спорядженням.
  • У Єйську (Краснодарський край РФ) на багатоповерхові будинки впав новітній російський винищувач-бомбардувальник Су-34, пілоту вдалося катапультуватися. Приблизно 10 осіб загинули, десятки зазнали поранень. Цей інцидент свідчить про проблеми з особовим складом льотчиків Повітряно-космічних сил РФ, які виникли внаслідок тяжких втрат фронтової авіації під час воєнних дій в Україні.
  • Представники Червоного Хреста так і не прибули на лінію розмежування з окупованою територією, де на них чекала українська делегація. Україна вимагає від МКЧХ негайно проінспектувати колонію в Оленівці, де окупанти утримують військовополонених. За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Лубинця, російські військовослужбовці жорстоко катують полонених українців, маючи впевненість, що Червоний Хрест не приїде й не вимагатиме доступу до них.
    Відбувся ще один обмін полоненими. До України повернуто 108 жінок – військовослужбовиць, співробітниць аварійних служб та цивільних.

Тил

  • Мінреінтеграції відзвітувало про облаштування в Україні 6570 місць компактного проживання переселенців. За даними відомства, модульні містечка збудовано в п'яти областях, 25 із таких поселень збудував уряд Польщі. Україна розраховує на залучення інвестицій від міжнародних донорів та урядів країн для подальшого будівництва житла для ВПО.
  • У Відні розпочала роботу місія МВФ щодо України. Голова НБУ Пишний візьме участь у робочих зустрічах з експертами, під час яких має бути оговорено наявний стан економіки України, макропрогноз, параметри держбюджету на 2023 р. та джерела покриття його дефіциту. Україна розраховує на розширення міжнародної фінансової допомоги за підсумками місії, яка має завершитися 20 жовтня.
  • Згідно з результатами опитування представників бізнесу, яке щомісяця проводить Нацбанк, підприємці очікують на зростання інфляції в III кварталі до 25,2 % (в II ціни зросли на 21,7 %). Підприємці також очікують на зростання курсу долара до 41,93 грн.
  • Виплати Мінфіну з погашення та обслуговування ОВДП із початку вторгнення перевищили надходження від їхнього продажу на суму приблизно 64 млрд грн. Причиною низьких продажів держзобов'язань експерти називають небажання чиновників Мінфіну підіймати їхню прибутковість до рівня, який наближено до облікової ставки НБУ – 25 %.

Україна та світ

  • Рада ЄС ухвалила рішення про створення місії з надання воєнної допомоги Україні (EUMAM Ukraine) з оперативним штабом у Брюсселі терміном 2 роки. Її метою названо сприяння підвищенню обороноздатності ЗСУ.
    Також Рада ЄС ухвалила рішення про надання ще €500 млн як грант Європейського фонду миру для подальшої підтримки ЗСУ. Отже, з цього фонду Україна загалом отримає €3,1 млрд.
    Міністр оборони Резніков подякував уряду Італії за ще один пакет воєнної допомоги. Він не повідомив, які саме озброєння отримали ЗСУ.
    За інформацією телеканалу CNN, США до наступних пакетів допомоги обов'язково долучать засоби боротьби з ударними безпілотниками.
    Новий посол України в Німеччині Макєєв після прибуття до країни відразу попросив уряд Шольца збільшити постачання озброєнь для ЗСУ.
    Міністр оборони Болгарії Стоянов відкинув можливість постачання зброї Україні нібито через побоювання послабити обороноздатність країни.
    Країни ЄС обговорюють можливість фінансування супутникового зв'язку Starlink для України, оскільки американський мільярдер Маск неодноразово заявляв про неможливість сплачувати послугу через величезні збитки компанії. Обговорює оплату послуг Starlink й військове відомство США.
  • Європарламент включив до порядку денного обговорення резолюції щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму. Це рішення підтримав 201 євродепутат із 371, які взяли участь у голосуванні.
  • Глава українського МЗС Кулеба звернувся до міністрів закордонних справ країн ЄС із проханням наростити постачання засобів ППО та запровадити санкції проти Ірану. Він назвав Іран спільником російських агресорів. Міністри ЄС попередили Іран про можливі заходи у відповідь на постачання Росії озброєнь, які вона використовує у війні проти України. Санкції буде запроваджено, якщо передавання озброєнь армії РФ буде доведено.
    Уряд Ірану вкотре заявив, що не постачав Росії безпілотники. Ймовірно, що до схеми постачання було долучено третю країну. Прессекретар Білого Дому Жан-П'єр звинуватила іранську владу в брехні й попередила про запровадження додаткових жорстких санкцій за подібні дії, насамперед, проти компаній та країн, які беруть участь у цих схемах.
    Під посольством Ірану в Києві відбулася нечисленна акція протесту "Stop terror" із вимогою припинити продаж Росії дронів – камікадзе "Shahed-136".
  • Посольства багатьох країн закликали своїх громадян залишити Україну через погіршення ситуації з безпекою. Першим таку заяву зробив Китай, за ним були країни Середньої Азії – сателіти Росії – Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан. У понеділок попередило громадян щодо необхідності виїзду з України й посольство Італії.
  • Китай призупинив постачання скрапленого газу до Європи та Азії.
    Ціни на європейських газових хабах уперше з початку червня опустилися нижче за $1400/1000 м³ на тлі заяв про підготовку Єврокомісією заходів щодо запровадження "динамічного" ліміту ціни для запобігання спекуляціям.
  • Канада запровадила санкції проти російського пропагандистського телеканалу “Звезда” та 34 фізичних осіб, які причетні до поширення дезінформації та пропаганди, серед них – актори Безруков та Машков, телеведучі Канделакі та Аскер-Заде, помічник президента РФ Мединський.
  • Президент Грузії Зурабішвілі вважає за можливе скасування безвізового режиму з Росією після різкого збільшення кількості російських чоловіків, які в'їхали до країни після оголошення "часткової" мобілізації.
  • Рада ЄС ухвалила рішення направити до 40 своїх експертів із моніторингу на вірменську сторону міжнародного кордону з Азербайджаном. За повідомленням пресслужби Ради ЄС, метою місії є сприяння відновленню миру та безпеки в цьому районі, зміцнення довіри та делімітація кордону. За планом місія працюватиме на кордоні не більш ніж 2 місяці. Росія суттєво скоротила свій "миротворчий контингент" у регіоні, військовослужбовців скеровано на лінію фронту до України.

No comments:

Post a Comment