October 12, 2022

11.10.2022: Зеленський попросив у лідерів G7 збільшити постачання систем ППО

Зеленський попросив у лідерів G7 збільшити постачання систем ППО

  • Зеленський попросив у лідерів G7 збільшити постачання систем ППО.
  • Росія й далі знищує енергетичну інфраструктуру України ракетами та БПЛА.
  • Угорська влада вкотре публічно продемонструвала незгоду із санкціями ЄС.

Війна

Фронт

  • За інформацією групи журналістів-розслідувачів "Баларускі гаюн", командування армії Білорусі перекинуло кілька підрозділів разом із технікою до кордону України – нібито для навчань. Головне управління розвідки підтвердило відправлення з Білорусі до Росії 13 ешелонів із боєприпасами та технікою, яку знято зі зберігання. Російське командування перекинуло до країни десятки ударних безпілотників Shahed-136, які вона використовує для ударів по об'єктах на півночі та заході України.
    Глава КДБ Білорусі Тертель заявив російським пропагандистським ЗМІ, що очікує переломного моменту у війні цієї зими. З його слів, в Україні інструкторами з України, Польщі та Литви підготовлено "від 100 до 300 бойовиків" для збройного вторгнення та вчинення терактів на території РБ. Секретар Ради безпеки Вольфович стверджує, що Україна має намір завдати превентивного удару по Білорусі, а європейські країни нібито розглядають можливі варіанти агресії проти країни.
    Президент Зеленський вкотре заявив, що Україна не має наміру починати бойові дії проти РБ.
    Лідерка білоруської опозиції Тіхановська звернулася до Зеленського з пропозицією про встановлення дипломатичних відносин із "перехідним урядом країни. Низка експертів зазначають, що заяви Тіхановської та її оточення не містять закликів до повалення режиму Лукашенка та організації опору проти внутрішньої та зовнішньої окупації.
  • Російські війська щодня обстрілюють із території РФ прикордонні населені пункти Чернігівської, Сумської та Харківської областей України з усіх видів артилерії, а також завдають ударів ракетами з вертольотів та літаків.
  • На півночі Луганщини тривають бої, ЗСУ поступово просуваються в напрямку Сватового та Кремінної, навколо яких російські війська звели лінію оборони. Під час відступу з Харківської області окупанти замінували майже всі об'єкти інфраструктури – газо-, водопроводи та електропідстанції тощо.
  • Окупанти не припиняють запеклі атаки позицій українських військ на околицях Бахмута та Соледара, на північних околицях Горлівки та Донецька. Вони не зважають на втрати й не евакуюють загиблих із поля бою, що є характерним "почерком" ПВК "Вагнера".
  • На правобережній частині Херсонщини точаться запеклі бої. Українські війська поступово просуваються вперед та звільнили 5 населених пунктів Бериславського району в напрямку Нової Каховки. Під час наступу ЗСУ зазнають тяжких втрат, влада міст Дніпропетровщини оголосила збирання крові для поранених. Російське командування всіма силами намагається забезпечити своє угруповання боєприпасами та паливом за допомогою наведення понтонних переправ замість мостів, які пошкоджено українською артилерією. Зокрема, дві понтонні переправи функціонують біля стратегічно важливого мосту через річку Інгулець у Дар'ївці. Для уповільнення просування ЗСУ підрозділи російських десантників намагаються контратакувати практично на всіх ділянках фронту в цьому районі та здійснюють інтенсивну повітряну розвідку. Метою цих дій є закріплення окупації території Херсонської області до настання дощової погоди, яка обмежить можливості контрнаступу ЗСУ через ґрунт, що розкис.
  • Росія й далі завдає ударів ракетами та безпілотниками по енергетичній інфраструктурі України. Міністерство оборони РФ знову повідомило, що всіх поставлених цілей досягнуто, об'єкти знешкоджені. Головне управління розвідки Міноборони України назвало закидання ракетами цивільної інфраструктури "фірмовим стилем" нового командувача російської армії вторгнення генерала Суровікіна, який уже використав цей метод у Сирії.
    Голова Львівської обладміністрації Козицький повідомив про повну руйнацію 4 електропідстанцій, які також були залучені для експорту електроенергії. Зі слів голови Дніпропетровської військової обладміністрації Резніченка, повторний удар по об'єктах енергетики спричинив знеструмлення кількох районів. Він закликав населення області до тотальної економії електроенергії. Ладижинську ТЕС на Вінничині було атаковано ще раз. Енергокомпанії обмежують споживання електроенергії всіма групами споживачів та попереджають про можливі віялові відключення. Північ Чернігівщини знеструмлено внаслідок обстрілу з території РФ. Під час усунення пошкоджень електромереж в Оріхові Запорізької області загинули 2 ремонтники.
    За інформацією Держслужби з надзвичайних ситуацій, унаслідок першої атаки було пошкоджено 205 об'єктів, зокрема, 30 багатоповерхівок. Це ще не остаточна інформація, оскільки атаки тривають.
    Війська ППО успішно відбивають атаки, проте не в змозі повністю їх запобігти. На підльоті до Києва було збито кілька російських ракет. Вранці 12 жовтня над Миколаївщиною було збито 9 ударних БПЛА, ще один було збито над Хмельниччиною. Пресслужба СБУ звернулася до громадян із проханням не знімати та не поширювати фото та відео місць прильотів, оскільки дає змогу агресору оцінити масштаби руйнувань та скоригувати атаки.
    Міністр енергетики Глущенко заявив, що Росії вдалося пошкодити ракетними ударами майже 30 % енергетичної інфраструктури. Він наголосив, що метою Росії є не лише Україна, а і Євросоюз, який імпортував українську електроенергію для зменшення наслідків припинення постачання газу з РФ.
    Оператори мобільного зв'язку відновлюють роботу базових станцій, яку була перервано ракетними ударами, проте в багатьох місцях зв'язку все ще немає через неможливість подати електроживлення.
    Голова міської адміністрації Кривого Рогу Вілкул повідомив про відновлення електропостачання населення та підприємств міста.
    Президент Зеленський закликав спецслужби країни встановити всіх окупантів, які причетні до обстрілів країни та схем постачання іранських бойових дронів.
  • Російські війська вкотре атакували Запоріжжя ракетами комплексів ППО С-300. Українське командування повідомило про знищення кількох таких комплексів на окупованій території області.
  • За відомостями російського видання "Важливі історії" армія РФ, за прикладом ПВК "Вагнера" ​​розпочала вербування на контракт ув'язнених спецколоній, для працівників правоохоронних органів, яких засуджено за службові злочини.
  • На контрольовану територію внаслідок обміну полоненими повернуто 32 українські військовослужбовці. Також окупанти передали тіло ізраїльського громадянина, який воював у складі ЗСУ та 62 загиблих українських вояків, зокрема, жертв теракту в Оленівській колонії. В Україну повернулися 37 дітей, яких було в насильницький спосіб вивезено до Росії окупантами з Харківщини, попри наявність у них живих батьків.
    У Святогірську та Лимані з братських могил ексгумовано 78 тіл загиблих, зокрема, 1 дитини. Низка тіл мають ознаки насильницької смерті.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача для обговорення ситуації на фронті, подальшої деокупації українських територій, ліквідації наслідків російських ракетних атак та підготовки країни до зими.

Тил

  • Кабмін оголосив конкурс на посади членів наглядової ради 3 державних банків – Ощадбанку, Приватбанку та Укрексімбанку.
  • Фонд держмайна повідомив про продаж спиртзаводу в м. Радехів Львівської області в 10 разів дорожче за стартову ціну – за 235,6 млн грн.
  • МОЗ повідомило про зростання кількості випадків зараження коронавірусною інфекцією, і закликало населення вакцинуватися як спосіб запобігання тяжкому перебігу хвороби. У 4 областях України влада розпочала тестування стічних вод на наявність у них коронавірусу.
  • СБУ влаштувала обшуки у Вінницького митрополита УПЦ Московського патріархату Іонафана за підозрою в порушенні рівних прав громадян за їхньою расовою належністю чи релігійними переконаннями.
  • Нацбанк із наступного року вилучатиме з обігу банкноти старого зразка. Банкноти номіналом 5 та 10 грн обмінюватимуться на монети, а 20 та 100 грн – на сучасні банкноти з посиленим захистом від підробок.
  • Новий голова НБУ Пишний повідомив, що наступний рік для фінансової системи України буде непростим, а для підтримання її стабільної роботи потреба в зовнішньому фінансуванні складає $38 млрд. Він заявив, що має намір і далі проводити політику антикризового управління, яке регулятор здійснював усі попередні роки, оскільки вважає її ефективною.

Україна та світ

  • Відбулася екстрена зустріч лідерів країн "Великої сімки" (G7) у форматі відеоконференції для обговорення плану дій через ракетні атаки Росії проти України. У нараді взяв участь президент Зеленський. Він попросив надати фінансування для створення протиракетного та протиповітряного щита України, а в президента Байдена та канцлера Шольца – надати достатню кількість ракет для систем ППО, що вже передано. За його словами, Росія замовила в Ірану 2,4 тис. БПЛА-"камікадзе" (боєприпасів, що баражують – Shahed-136). Зеленський вкотре запропонував втілити в життя його "формулу миру", першим пунктом якої є збільшення воєнної та фінансової допомоги Україні. Він заявив, що Росія намагається втягнути Білорусь у війну проти України та попросив відправити міжнародну місію спостерігачів на українсько-білоруський кордон задля контролю безпекової ситуації.
    Лідери G7 засудили спробу анексії української території та ракетні удари по цивільних об'єктах, застерегли Росію від застосування ядерної, хімічної та біологічної зброї, пообіцяли збільшити підтримку України, а також посилити санкційний тиск на Росію.
  • Президент Зеленський виступив перед виконкомом ЮНЕСКО та запропонував учасникам виключити з організації державу-терориста Росію, яка руйнує в Україні світову культурну спадщину. Він також попросив організацію внести до світової спадщини місто Одесу, яке наразі є мішенню для російських ракетних ударів.
  • Міністр оборони Рєзніков повідомив про прибуття в Україну ще 4 РСЗВ HIMARS зі США та системи ППО IRIS-T SLM з Німеччини. Незабаром ЗСУ отримають ще 2 американські системи ППО NASAMS. Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі повідомив, що адміністрація президента Байдена намагається прискорити постачання систем ППО.
    Німецький концерн Rheinmetall оголосив про досягнення домовленості з урядом Чехії про постачання Україні танків T-72 та іншої важкої техніки разом із запчастинами як частину "кругового обміну". Чехія замість техніки, яку передано ЗСУ, отримає танки Leopard II A4 та бронемашини Buffalo.
    Посольство Німеччини в Україні повідомило про плани постачання Україні 16 САУ Zuzana 2 виробництва Словаччини в співпраці з Данією та Норвегією. Також до постачання заплановано ще 3 системи ППО IRIS-T SLM, 4 САУ Panzerhaubitze 2000 та 2 РСЗВ MARS II з боєкомплектом, 13 мостових систем, 40 систем боротьби з БПЛА, зимове спорядження, аптечки, сухпайки, автомобілі швидкої допомоги.
  • Російський президент Путін зустрівся в Санкт-Петербурзі з директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі. Путін заявив, що він "відкритий до діалогу" щодо Запорізької АЕС і "висловив занепокоєння" щодо "зайвої політизації" ситуації на ядерному об'єкті, "який контролює Україна". Гроссі повідомив, що має намір на зворотному шляху відвідати Київ для зустрічі з президентом Зеленським.
    Унаслідок обстрілу російською артилерією пошкоджено підстанцію "Дніпровська" та ЛЕП 750 кВ – останню лінію, яка пов'язувала АЕС з українською енергосистемою. Станція працює в аварійному режимі на живленні від дизель-генераторів, яке може забезпечувати охолодження активних зон реакторів упродовж приблизно 8–9 діб. Додаткову партію дизпалива для генераторів, яку підготував Енергоатом, окупанти не пропускають через лінію фронту.
    З території в районі АЕС російська артилерія веде безперервний обстріл населених пунктів на протилежному березі Дніпра – Нікополя, Марганця та навколишніх сіл.
    Російський гарнізон на АЕС розпочав підготовку до зими. Окупанти звозять до машинних залів 1 та 2 енергоблоків, які зупинено, ліжка, матраци, бойлери та теплі речі.
    Викрадено заступника директора ЗАЕС із персоналу Мартинюка, ймовірно, для отримання окупантами особистих даних співробітників станції з подальшим їхнім примусом до роботи на Росатом.
  • Після ракетних ударів Росії по Україні та припинення експорту української електроенергії до ЄС ціни на газ на європейських газових хабах знову відновили зростання, що свідчить про те, що однією із цілей цих ударів були економіки країн Європи. Уряд Молдови закликав громадян країни до економії електроенергії в пікові години через припинення постачання з України.
  • Прокурор Міжнародного кримінального суду ООН Хан повідомив, що суд розслідуватиме російську ракетну атаку на об'єкти цивільної інфраструктури України та забезпечить покарання всіх винних у загибелі мирних жителів. Переконання в неминучому покаранні за воєнні злочини РФ та його керівництва висловив і президент Польщі Дуда.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав російські ракетні атаки по містах України ознакою слабкості та нездатності домогтися перелому у війні на лінії фронту. Він вважає, що війна в Україні йде не за планом Путіна, а російське вторгнення зазнає невдачі. З його слів, перемога Путіна означатиме поразку НАТО. Столтенберг вкотре заявив, що Альянс не є стороною конфлікту, але його підтримка України має ключову роль в обороні країни та звільненні окупованих територій. Він також анонсував проведення планових навчань сил ядерного стримування країн Альянсу на тлі зростання загроз застосування ядерної зброї Росією. Водночас Столтенберг заявив, що НАТО поки не спостерігає ознак підготовки РФ до завдання ядерного удару.
  • Уряд Болгарії спростував звинувачення Росії в організації теракту на мосту через Керченську протоку. ФСБ РФ оголосила організатором підриву мосту начальника Головного управління розвідки Міноборони України Буданова та агентуру українських спецслужб.
  • На Генеральній асамблеї ООН озвучено намір Продовольчої програми організації подовжити на рік "зернову угоду" про транзит українського продовольства чорноморським маршрутом, термін якої спливає наприкінці листопада. З моменту відкриття портів українські компанії спромоглися відправити морем приблизно 7 млн ​​т збіжжя.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров в інтерв'ю телеканалу "Росія 1" заявив, що президент Зеленський нібито може будь-якої миті відновити переговори з Путіним. Прессекретар МЗС України Ніколенко відповів, що режим Путіна вже втратив шанс на переговори, оскільки переговори з терористами не ведуться. За його твердженням, Лавров грає роль пропагандиста для населення РФ, а попереду на нього чекає інтерв'ю перед трибуналом у Гаазі.
  • Президент США Байден заявив телеканалу CNN, що вважає російського президента Путіна "раціональним гравцем, який прорахувався", оскільки вважав за можливе стати "лідером що об'єднує" для всіх російськомовних. Він був переконаний, що українці не чинитимуть опір вторгненню, проте вони вчинили запеклий опір. Байден не вбачає "вагомих причин" для переговорів із Путіним на саміті "Великої двадцятки" в Індонезії, якщо вони не стосуватимуться звільнення американських громадян, яких утримує Росія.
  • До парламенту Естонії внесено проєкт резолюції про визнання Росії державою – терористом та закликом до ООН про позбавлення РФ статусу постійного члена Ради безпеки. Глава МЗС країни Рейнсалу закликав союзників не боятися "червоних ліній", які намалювала Росія щодо воєнної допомоги Україні.
    Лідери 11 європейських країн засудили варварські ракетні атаки українських міст. Вони попередили керівництво РФ, що такі атаки є воєнними злочинами, які не мають терміну давності та підпадають під юрисдикцію судів усіх країн світу.
  • Глава МЗС Угорщини Сійярто підтвердив свій візит до Москви для обговорення співпраці з Газпромом, Росатомом та інших двосторонніх домовленостей. Це вже другий візит угорського міністра до РФ після початку повномасштабного вторгнення. Сійярто звинуватив своїх критиків у тому, що вони "не прагнуть миру" й укотре заявив, що Угорщина є категоричним противником будь-яких санкцій проти Росії щодо постачання енергоносіїв та атомної енергетики. Прем'єр-міністр Орбан вважає, що мир в Україні буде встановлено не внаслідок воєнної перемоги над Росією, а на підставі переговорів між США та РФ "з огляду на міжнародні реалії". Він заявив, що війна – це насамперед ресурси, які Росія має безліч, водночас Україна тримається лише завдяки підтримці США та колективного Заходу. За словами Орбана, президент США Байден "зайшов надто далеко", назвавши президента Путіна воєнним злочинцем. Він вкотре наголосив, що Угорщину та Європу нібито цікавлять лише наслідки для економіки через війну в Україні, тому він вважає санкційну політику ЄС провальною. За його словами, через санкції гіршає економічний лише економічний стан ЄС, але не Росії.
    Представник зовнішньополітичної служби Єврокомісії Стано заявив, що країни Євросоюзу самостійно визначають двосторонню політику щодо інших країн, проте сам ЄС не вбачає сенсу в переговорах із Росією, яка зацікавлена ​​лише в ескалації агресії проти України.
    "Радіо Свобода" повідомило про готування Єврокомісією наступного пакета санкцій проти РФ.
  • За словами засновника консалтингової компанії Eurasia Group Бреммера, підприємець Маск зателефонував російському президентові Путіну перед публікацією свого скандального "мирного плану" в соцмережі Twitter. Путін нібито заявив, що готовий до переговорів з Україною за умови визнання нею анексії Криму та 4 областей півдня та сходу України, а також оголошення повного нейтралітету. Водночас Путін заявив, що має намір досягти своїх цілей "попри все", за допомогою застосування ядерної зброї тощо. Маск нібито заявив Бреммеру, що має намір зробити геть усе, щоби запобігти подібного сценарію. Маск спростував повідомлення Бреммера й заявив, що спілкувався з Путіним півтора року тому і йшлося суто про космос. Прессекретар Білого Дому Жан-П'єр як реакцію на повідомлення Маска заявила, що завершення війни вимагає комунікації обох сторін, проте не помітно, щоби президент Путін робив якісь кроки до її завершення. Слід підкреслити, що Twitter не визнано російською владою як засіб розповсюдження "неправдивої інформації".
  • Президент Туреччини Ердоган вкотре планує зустрітися з російським президентом Путіним для обговорення двосторонніх економічних відносин та ситуації в Україні. Напередодні цієї зустрічі турецький міністр закордонних справ Чавушоглу закликав до припинення вогню в Україні та закликав до "справедливого миру" на підставі територіальної цілісності України.
  • МВФ погіршив прогнози зростання світової економіки на наступний рік із 2,9 % до 2,7 %, залишивши прогноз на поточний рік на рівні 3,2 %. Фонд констатував, що світ переживає важкі виклики – інфляція зросла до рекордного рівня за кілька десятиліть, найбільші країни починають "гальмувати" й перебувають на порозі рецесії, а наслідки пандемії стали важким тягарем на економіки практично всіх країн.
  • Президент США Байден погрожує Саудівській Аравії наслідками за підтримку РФ та співробітництво з нею проти України після рішення картелю ОПЕК+ про суттєве скорочення видобутку нафти для підтримання надвисоких цін на неї. На думку багатьох експертів, скорочення постачання на світовий ринок може ускладнити плани країн "Великої сімки" обмежити ціну на російську нафту та нафтопродукти. До запровадження такої цінової "стелі" для зниження можливостей фінансування Росією агресії в Україні закликав лідерів G7 президент Зеленський.
  • Після потужних ракетних ударів по Україні збільшився потік українських біженців до ЄС, насамперед – до Польщі.
    Уповноважена німецького уряду з питань міграції Алабалі-Радован вважає, що ескалація в Україні матиме наслідком відновлення потоку біженців до Польщі, Чехії та Німеччини. У Лейпцигу відбулася акція проти політики керівництва країни на підтримку України. Її учасники розмахували російськими прапорами та вимагали припинити приймання українських біженців і називали їх нацистами.
    Влада Іспанії подовжила до кінця року програму безплатних залізничних поїздок для українських біженців.
  • Засновник Mail.ru – мільярдер Мільнер відмовився від російського громадянства. Він стверджує, що розпочав процес виходу з громадянства ще 2014 р – після анексії Криму Росією. Мільнер є великим акціонером соцмереж Facebook та Twitter. Влітку 2022 від російського громадянства відмовився ще один мільярдер – засновник інвесткомпанії "Freedom Finance" Турлов.
  • Роскомнагляд визнав терористичною організацією компанію Meta – власника соцмереж Facebook і Instagram, а також месенджера Whatsapp за "дозвіл публікації матеріалів, які пропагують насильство проти громадян РФ" і "русофобію". За інформацією російських правозахисників, прокуратура та Слідчий комітет РФ вручають громадянам попередження про "неприпустимість екстремістської діяльності" через розміщення повідомлень у соцмережах компанії Meta.
  • Японський автоконцерн Nissan продає всі свої активи у РФ вартістю майже $700 млн місцевому АТ "НАМІ" за $1 з опціоном можливого викупу впродовж 6 років.

 

No comments:

Post a Comment