October 11, 2022

10.10.2022: Росія завдала найпотужнішого ракетного удару по Україні з початку війни

Росія завдала найпотужнішого ракетного удару по Україні з початку війни

  • Росія завдала найпотужнішого ракетного удару по Україні з початку війни.
  • Єврокомісія має намір подовжити захист українських біженців до ЄС ще на рік.
  • Лукашенко погрожує Україні війною в разі завдання удару по країні.

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко зібрав нараду Ради безпеки за участю військового керівництва та представників силових структур. Він заявив про розгортання в країні спільного регіонального угруповання військ "Союзної держави", основу якого нібито складатимуть підрозділи білоруської армії. Він також анонсував прибуття до країни "не однієї тисячі" російських військовослужбовців. Лукашенко оголосив, що його попередили "неофіційними каналами" про завдання удару по країні з території України. Він погрожував президенту Зеленському "та іншим божевільним" страшними наслідками в разі "дотику брудними руками хоч до одного метра нашої території". Лукашенко підпорядкував собі всі органи безпеки Білорусі.
    Міністр оборони країни Хренін застеріг Україну від "неправильних кроків та провокацій", щоб уникнути війни.
    Танки, які були відправлено з Білорусі до РФ, з'явилися на півдні Донецької області, що вкотре підтвердило участь країни в збройній агресії проти України.
    Оперативне командування "Північ" повідомило, що прориву північного кордону країни військами РФ чи Білорусі не зафіксовано, про що написали низка ЗМІ та телеграм-каналів. Низка експертів оцінюють перекидання підрозділів Росії до Білорусі як спробу відтягнути боєздатні підрозділи ЗСУ від основних районів бойових дій, а подібні "вкидання" – як інформаційні спецоперації.
  • Українські війська відійшли з двох сіл на південь від Бахмута – із Зайцевого та Веселої Долини. Тривають запеклі бої на околицях Соледара та Бахмута, а також на північ від Горлівки – у Майорську та на північ від Донецька – у Первомайському.
  • Окупанти використовують три поромні переправи через Дніпро для перекидання військ, техніки та боєприпасів на правий берег Дніпра, де ЗСУ затиснули велике угруповання російських військ та ведуть контрнаступальні дії.
  • Британська служба урядового зв'язку (радіоелектронної розвідки) вважає, що запаси боєприпасів у армії РФ закінчуються, війська виснажені, а рішення президента Путіна виявилися помилковими.
  • Російська армія завдала потужного удару крилатими ракетами та бойовими іранськими дронами по цивільній інфраструктурі великих міст України. Під удар потрапили Київ, Житомир, Хмельницький, Кропивницький, Суми, Львів, Рівне, Тернопіль, Дніпро, Харків, Кривий Ріг, Івано-Франківська, Вінницька, Полтавська та Черкаська області, підрозділи ППО працювали навіть на Закарпатті. Унаслідок влучання ракет зруйновано енергетичні об'єкти – ТЕЦ, лінії електропередач, електропідстанції.
    Ракети вибухнули в центрі Києва. Рух метро було зупинено, станції використовувалися як укриття. Одна з ракет потрапила до будівлі біля Центрального вокзалу. Пошкоджено будинки Київського університету ім. Шевченка, одна з ракет розірвалася на дитячому майданчику в парку перед центральним корпусом. За інформацією Держслужби з надзвичайних ситуацій, удари призвели до жертв серед мирного населення – загинуло 19, поранено та травмовано 105 осіб. Глава Нацполіції Клименко повідомив, що на місцях влучення ракет працюють слідчі групи. Поліція посилила патрулювання вулиць столиці та Київської області ввечері та вночі.
    Командування Повітряних сил повідомило, що з 84 ракет, запущених Росією зі своєї території, з акваторії Чорного моря та повітряного простору над Каспійським морем, було збито 43. Підрозділи ППО також збили 13 із 24 БПЛА-камікадзе Shahed-136 ("Герань-2"), зокрема, на півночі країни, у районі Києва та над Кривим Рогом.
    У багатьох містах та районах було припинено електро- та водопостачання, у низці регіонів зник мобільний зв'язок. Заступник Офісу президента Тимошенко закликав українців обмежити споживання електроенергії у вечірній піковий час. Уже до середини дня в деяких областях вдалося відновити електропостачання, проте влада попереджає про можливі віялові відключення. Прем'єр-міністр Шмигаль оголосив про запровадження графіку аварійних відключень у Києві та області, а також у Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях. Він повідомив про пошкодження 11 важливих інфраструктурних об'єктів у 8 регіонах та в столиці. Глава "Укренерго" Кудрицький вважає, що віялові відключення відбуватимуться протягом кількох днів. Він повідомив, що ремонтні бригади працюють над усуненням пошкоджень та перемикають мережі на резервні схеми живлення.
    Після обстрілу Україна зупинила експорт електроенергії до європейської енергосистеми ENTSO-E. Президент Зеленський провів оперативну нараду щодо усунення пошкоджень енергосистеми. Чиновники його офісу пообіцяли відновити електропостачання до кінця доби.
    Через відключення електроенергії Львовом їздитимуть спеціальні машини з гучномовцями для оповіщення містян про повітряні тривоги.
    Через обстріл затримуються майже 20 пасажирських поїздів. Оператори зв'язку й далі працюють, попри проблеми з енергопостачанням.
    МВС спростувало інформацію про закриття низки пунктів пропуску на кордоні з Молдовою. Держприкордонслужба попередила, що робота КПП може бути тимчасово припинена через відключення електроенергії.
    Міністерство освіти оголосило про переведення учнів та студентів по всій країні на дистанційне навчання принаймні до кінця тижня.
    Російський президент Путін оголосив, що на пропозицію міністерства оборони й за планом генштабу армією РФ було завдано удари "високоточною зброєю високої дальності по об'єктах енергетики, військового управління та зв'язку України" у відповідь на "терористичну атаку" [щодо мосту через Керченську протоку]. Путін заявив, що Україна нібито здійснила вже 3 теракти проти Курської АЕС і намагалася підірвати "Турецький потік". Він пригрозив, що в разі спроб учинення терактів на території РФ, відповідь буде жорсткою й такою, яка "дорівнює загрозам". Міноборони РФ заявило про досягнення цілей – "ураження систем військового управління, зв'язку та енергетики України". Заступник секретаря Ради безпеки РФ Медведєв анонсував подальші ракетні удари по містах України. Користувачі російських соцмереж та коментатори пропагандистських телеграм-каналів вимагають від Путіна "більше крові" українців.
    За добу до ракетного удару Чорноморський флот вивів у морі 6 суден із 40 крилатими ракетами "Калібр" на борту. Кілька десятків дронів було запущено з території Білорусі.
    Окрім крилатих ракет та дронів, Росія застосовує й потужні системи залпового вогню, якими було обстріляно Нікополь, Марганець та населені пункти в Синельниківському та Криворізькому районах Дніпропетровщини.
    Вранці 11 жовтня ракетами комплексів ППО С-300 знову було обстріляно житлові будинки та об'єкти цивільної інфраструктури Запоріжжя.
    Вночі та вранці російська армія завдала ударів ударними дронами Shahed-136, по Ладижинській ТЕС у Вінницькій області та по об'єкту енергетичної інфраструктури в районі Канева Київської області. Підрозділи ППО збили понад 10 БПЛА над Миколаївською, Одеською, Вінницькою та Київською областями.
    СБУ оголосила в розшук прессекретаря МЗС РФ Захарову, заступника секретаря російської Ради безпеки, колишнього президента Медведєва та спікера Міноборони РФ Конашенкова за посягання на територіальну цілісність та суверенітет України.
    Президент Зеленський записав відеозвернення з площі перед будівлею свого Офісу. Він заявив, що цілями Росії були саме цивільні об'єкти та українські громадяни для внесення хаосу в управління країною та створення паніки серед населення. Зеленський звернувся до канцлера Німеччини Шольца з проханням негайно скликати засідання лідерів "Великої сімки" (G7) для обговорення плану дій у відповідь на потужні ракетні удари Росії.
    Секретар РНБО Данілов уважає, що Росія подібними обстрілами не налякала українців, а навпаки, лише посилила зневагу та злість. За його словами, Росії має не дуже багато високоточних ракет і за такої інтенсивності обстрілів вони незабаром закінчаться. За оцінкою видання Forbes-Україна, Росія витратила в понеділок на атаки від $400 до $700 млн. Міністр закордонних справ Кулеба перервав свою поїздку країнами Африки. Він закликав міжнародних партнерів України прискорити постачання сучасних систем протиповітряної та протиракетної оборони. За його словами, жоден із його західних колег після ракетного обстрілу не пропонував відновити переговори з РФ. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець закликав міжнародну спільноту визнати масований ракетний удар по українських цивільних об'єктах актом геноциду, а Росію – державою-терористом. Міністр оборони Резніков наголосив, що наразі для визнання Росії державою-терористом додаткових аргументів уже не треба.
    Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за фактами обстрілів цивільної інфраструктури, які є порушенням законів та звичаїв війни.
    Міністр закордонних справ Молдови Попеску повідомив про порушення повітряного простору країни трьома російськими крилатими ракетами, які було запущено з акваторії Чорного моря по цілях на заході України.
    Президент США Байден та єврокомісар із закордонних справ Боррель засудили обстріли цивільних об'єктів і висловили співчуття родичам загиблих українських громадян. Байден заявив, що ці неспровоковані напади зміцнюють зобов'язання Заходу підтримувати народ України та пообіцяв надати всю необхідну підтримку, насамперед, системи ППО. Боррель від імені Єврокомісії пообіцяв надати Україні додаткову воєнну підтримку. Спікер Єврокомісії Стано заявив, що невибіркові удари РФ по цивільному населенню та інфраструктурі є варварськими та дорівнюють воєнному злочину. Глава Європейської Ради Мішель вважає, що подібні ракетні удари свідчать про зростання розпачу Кремля. Президент Зеленський зателефонував президентам Польщі Дуді та Франції – Макрону, а також прем'єр-міністрові Великої Британії Трасс, яка має намір ініціювати термінову зустріч лідерів країн НАТО через загострення ситуації в Україні. Дуда мав термінові консультації з генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом щодо збільшення воєнної підтримки України.
    На екстреному засіданні Генеральної асамблеї посол України при ООН Кислиця заявив, що Росія вкотре довела свою сутність як держави-терориста. Він наголосив, що ООН перебуває на переломному етапі – "вона або відновить свій авторитет, або зазнає краху". Кислиця заявив, що російська делегація на шляху до зали "залишає за собою сліди крові".
    Міністерство оборони Німеччини повідомило про передавання Україні першої системи ППО IRIS-T SLM уже найближчими днями. Заступник міністра оборони Чехії Курфюрст заявив, що всі обмеження на постачання зброї України має бути скасовано.
    Посольство США в Україні закликало своїх громадян залишити країну через загрозу невибіркових ракетних обстрілів Росією українських міст. Водночас посольство не має наміру припиняти роботу. Посол Брінк повідомила, що персонал перебуває в безпеці. Посол Німеччини в Україні Фельдгузен перечікувала ракетну атаку в бомбосховищі разом із кількома сотнями киян.
    Під час обстрілу єврокомісар із юстиції Рейндерс перебував із візитом у Києві та був змушений перечікувати удари в укритті.
    У кількох європейських столицях сотні людей вийшли на маніфестації із засудженням варварських російських ракетних ударів.
    Прокурор Міжнародного кримінального суду ООН Хан, який веде розслідування воєнних злочинів в Україні, вірить у те, що для Росії обов'язково настане час розплати. Він підкреслив, що закон не може бути таким сильним, як багато хто хоче, але він і не такий слабкий, як думають певні особи.
    Прессекретар МЗС Китаю Мао заявила, що керівництво країни сподівається, що Україна та Росія спроможні якнайшвидше дійти домовленостей щодо деескалації ситуації.
    За твердженням пресслужби Головного управління розвідки, ракетний удар не пов'язаний із вибухом на мосту через Керченську протоку. Підготовку до нього російські війська розпочали ще 2–3 жовтня, для чого перекинули ближче до кордонів України стратегічну авіацію та вивели в Чорне море цілих 6 суден із ракетами "Калібр" на борту. Представник ГУР Юсов заявив, що призначений позавчора командувачем російського угрупування генерал Суровікін хоче довести Путіну свою ефективність і продемонструвати "швидкі результати" – це його "стиль роботи". До призначення на посаду Суровікін певний час очолював Повітряно-космічні сили РФ.
    Не викликає сумнівів те, що успіху удару по Україні сприяла "п'ята колона", що активно працює на території країни. Російські агенти-колаборанти повідомляли своїм кураторам у РФ координати об'єктів інфраструктури та коригували атаки ракет і бойових дронів.
  • Російська влада відновила залізничне сполучення мостом через Керченську протоку, проте автомобільним мостом їдуть лише легкові автівки. Вантажівки та автобуси перетинають протоку поромом.

Тил

  • Держстат повідомив про зростання споживчих цін у вересні до 24,6 % у річному вимірі проти 23,8 % у серпні. За твердженням чиновників відомства, найбільше (на 22,7 %) подорожчали курячі яйця, на 3–12 % зросли ціни на рис, цукор, рибу, м'ясо, м'ясопродукти, сало, безалкогольні напої та фрукти.

Україна та світ

  • Єврокомісар із питань бюджету Хан вважає підтримку України Євросоюзом явно недостатньою. З його слів, потреба у фінансуванні державних видатків України становить приблизно €3,0–3,5 млрд, а відновлення країни в довготерміновій перспективі (за оцінкою Світового банку) – орієнтовно €350 млрд. За інформацією видання Politico, наступного року ЄС планує надавати Україні щомісячну допомогу в розмірі €1,5 млрд.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Польщі Васік повідомив про перевірку стану бомбосховищ країни, оцінку їхньої придатності та підготовку до можливої ​​експлуатації.
  • Уряд Швеції відхилив вимогу Росії про участь її представників у розслідуванні вибухів на газогонах "Північний потік" та "Північний потік-2".
  • Генеральна асамблея ООН відмовила Росії в проведенні таємного голосування щодо резолюції про засудження анексії нею українських територій.
  • Єврокомісар із внутрішніх справ Йоханссон повідомила про рішення Єврокомісії подовжити надання захисту українським біженцям іще на 1 рік – до березня 2024 р. Вона також повідомила, що в разі виїзду до України біженці не втратять свій статус й, у разі повернення до ЄС, їхні права буде відновлено.
  • Єврокомісія запустила сайт із пошуку роботи для біженців з України.

Тренди

  • Пресслужба Нацбанку повідомила, що колишній його глава Шевченко виїхав до Європи в службове відрядження безпосередньо перед звільненням. До Вищого антикорупційного суду так і не внесено подання щодо взяття його під варту в справі про розтрату коштів Укргазбанку під час його керівництва.


 

No comments:

Post a Comment