October 04, 2022

03.10.2022: Маск запропонував Україні піти на поступки заради "миру"

Маск запропонував Україні піти на поступки заради "миру"

  • Маск запропонував Україні піти на поступки заради "миру".
  • Українські війська розвивають наступ на півночі Луганщини та Херсонщини.
  • Касаційний господарський суд не зміг звільнити свого голову – громадянина РФ Львова.

Війна

Фронт

  • Російські війська не припиняють обстрілу прикордонних населених пунктів Сумщини та Харківщини а також українських міст та сіл на лінії фронту та в ближньому тилу ЗСУ. Окупанти вночі обстріляли інфраструктурні об’єкти Харкова ракетами комплексу ППО С-300. Ракетами обстріляно лікарню в Куп’янському районі області, загинув лікар. Після півночі під ракетний обстріл потрапив приватний сектор Краматорська, пошкоджено будинки та школу. У Криворізькому районі підрозділи ППО збили російську ракету "Точка-У".
  • ЗСУ ведуть наступ на схід та південь від Куп’янська. Визволено село Борове – стратегічний опорний пункт армії РФ на річці Оскіл. Українські підрозділи висунулися в напрямку Сватового та Кремінної, а на правому березі Сіверського Дінця майже дісталися Лисичанська.
  • Окупанти й далі ведуть штурмові дії на північних околицях Горлівки та Донецька, проте їхні атаки успіху не мають.
  • Під обстріл російської важкої артилерії та РСЗВ "Град" із району Запорізької АЕС знову потрапили житлові квартали Нікополя на протилежному березі Дніпра.
  • ЗСУ розвивають наступ на півночі правобережної частини Херсонської області. Речник Оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила, що українські війська швидко просуваються вперед і закріплюються на звільнених територіях.
  • Президент Зеленський заявив, що українська армія веде наступ на кількох напрямках, армія РФ зазнає великих втрат, а дедалі більша кількість російських військовослужбовців намагаються втекти із зони бойових дій.
  • Російські чоловіки тікають із країни, рятуючись від призову. Кордон із Казахстаном після оголошення "часткової мобілізації" перетнули понад 200 тис. громадян РФ, повернулися – усього 147 тис. Сотні мешканців Криму, які в’їхали до Казахстану, прагнуть отримати українські закордонні паспорти. Російське командування розгорнуло на кордоні з Естонією та Латвією мобільні військкомати, щоби запобігти втечі призовників із країни. У низці регіонів визнали "перегини" та "перевиконання плану" мобілізації через залучення осіб, які мають право на відтермінування. За інформацією британської розвідки, РФ має проблеми не лише з мобілізацією, а й із призовом на термінову службу – за указом президента Путіна восени до армії мали призвати 120 тис. молодиків. За оцінкою низки аналітиків, призов та мобілізація матимуть катастрофічні наслідки для економіки Росії, яка відчуває дефіцит кваліфікованих робітників та інженерів у всіх галузях.
  • Після поразок армії РФ на фронтах в Україні в російському інформаційному просторі з’явилася критика дій військового та політичного керівництва країни, зокрема, від затятих пропагандистів, і навіть голови Чечні Кадирова. Прессекретар російського президента Пєсков порадив Кадирову "вимкнути емоції" в оцінці ситуації.
  • Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі повідомив, що окупанти відпустили директора Запорізької АЕС Мурашова.

Тил

  • Керівництво Верховної Ради намагається знайти підстави для позбавлення мандатів депутатів – колаборантів. До парламенту внесено законопроєкт про позбавлення повноважень депутатів, обраних від партій, діяльність яких заборонено.
  • За інформацією Міносвіти, понад 40 % українських шкіл працюють дистанційно. З початку вторгнення до України повернулися 3,4 тис. учителів, 12,9 тис. залишаються за кордоном.
  • У додатку для смартфонів та на порталі "Дія" з’явилася можливість придбання "военних" держоблігацій із терміном погашення до 1,5 років та прибутковістю 11–16 % річних.
  • Мінекономіки повідомило, що на порталі "Дія" в тестовому режимі запущено програму кредитування доступного житла з початковим внеском 20 % та виплатою кредиту в строк до 20 років. У програмі беруть участь 5 банків.
  • СБУ підтвердила інформацію про те, що голова Касаційного господарського суду суддя Львов має російське громадянство. Члени суду на екстреному засіданні не змогли його звільнити – не вистачило одного голосу. Майже половина суддів проголосувала проти його відставки. Це свідчить про "якість" судової системи та її корумпованість.
  • Рада ЄС у понеділок остаточно затвердила надання макрофінансової допомоги Україні в сумі €5 млрд із загального пакета допомоги €9 млрд. Виплати розпочнуться в середині жовтня. У серпні ЄС уже перерахував транш у розмірі €1 млрд.
    МВФ у п’ятницю розгляне можливість надання Україні додаткового екстреного фінансування на суму $1,3 млрд.
    У вересні дефіцит бюджету сягнув майже $2 млрд унаслідок незначних надходжень допомоги від міжнародних партнерів.

Україна та світ

  • Італійська газета "La Repubblica" з посиланням на секретний звіт НАТО повідомила про нібито призначені випробування в Арктиці російської ядерної торпеди "Посейдон". На сайті Альянсу цієї інформації немає, тому низка експертів схильні вважати статтю елементом інформаційної спецоперації російських спецслужб для роздмухування істерії.
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес вважає застосування Росією ядерної зброї дуже малоймовірним, але зазначив, що президент Путін часто-густо діє "ірраціонально". Колишній глава ЦРУ Петреус вважає, що у відповідь на використання Росією ядерної зброї США та їхні союзники по НАТО завдадуть удару звичайною зброєю і виведуть із ладу всі сили РФ на території України, у тому числі – у Криму.
    Глава МЗС Німеччини Бербок заявила, що уряд країни вкрай серйозно ставиться до ядерних загроз Росії.
  • Міністерства закордонних справ кількох країн ЄС та Єврокомісія викликали російських послів для висловлення протесту щодо спроби анексії окупованих територій України.
    Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що "кордони" нових "суб’єктів федерації" – Запорізької та Херсонської областей – усе ще не визначено й вони "залежатимуть від волевиявлення населення".
    Північна Корея підтримала анексію Росією південних областей України. МЗС КНДР назвало "референдуми" законним волевиявленням і звинуватило США у вторгненні в інші країни для досягнення власних інтересів.
  • За інформацією журналістів телеканалу CNN, українське керівництво просить адміністрацію США надати ракети ATACMS для РСЗВ HIMARS із дальністю ураження до 300 км за умови погодження цілей Пентагоном. Агентство Reuters повідомило, що США негайно передадуть Україні ще 4 РСЗВ HIMARS у пакеті воєнної допомоги, який буде оголошено 4 жовтня.
    Французьке видання La Tribune повідомило про укладання найближчим часом контракту між Україною та Францією на постачання 20 бронемашин Bastion, озброєних кулеметами.
    Країни ЄС домовилися влаштувати вишкіл до 15 тис. українських військовослужбовців як частину тренувальної місії, яка має розпочатися в другій половині жовтня.
    Громадяни Чехії зібрали за місяць 30 млн крон (€1,2 млн) на купівлю для ЗСУ модернізованого танка Т-72 й назвали його "Томашем" на честь першого президента країни Масарика. Наступним етапом кампанії буде закупівля боєприпасів для гаубиць та танків, а також ракетних систем, які ЗСУ вже має на озброєнні.
    Прем’єр-міністр Франції Борн під час дебатів у парламенті країни щодо подовження підтримки України заявила, що мета Заходу – зробити ціну війни нестерпною для Росії й завдати якнайсильнішого удару по російській економіці насамперед по можливості фінансування агресії.
  • Берегова охорона Швеції зафіксувала ще кілька витоків у винятковій економічній зоні країни на підводній ділянці російського газогону "Північний потік-2". Після витоку з газогону, який, ймовірно, стався внаслідок диверсії, Норвегія розмістила військовослужбовців на об’єктах нафто- та газоперероблювання.
    Глава представництва ЄС в Україні Маасікас повідомив, що частка російського газу в споживанні країнами Союзу цього року скоротилася з 40 % до 9 % навіть без формального оголошення санкцій, оскільки РФ є ненадійним постачальником. Пресслужба Газпрому опублікувала звіт про діяльність компанії, який свідчить про зниження видобутку газу на 17 %, а обсягів експорту – на 40 %.
    Агентство Bloomberg повідомило про прохання державної турецької компанії BOTAŞ до Газпрому про відтермінування до 2024 р платежу газ, яки вже отримано. У країні зростає економічна криза, інфляція з початку року перевищила 85 %, а курс ліри впав на 25 % до долара.
    Газпром уже погодився на подібну поступку на 3 роки для лояльної для себе Угорщини на загальну суму від €3,5 млрд до €4,5 млрд.
    Румунські спецслужби провели обшуки в сербській компанії NIS Petrol, яка входить до групи "Газпром нафта" і здійснює розвідку та видобування газу та нафти в південно-східній Європі. Працівники підприємства підозрюються в шпигунстві на користь Росії.
  • Голова Верховної Ради Стефанчук повідомив про намір керівництва України розпочати повноцінні переговори щодо вступу до ЄС уже цього року.
    Опитування служби "Рейтинг" показало підтримку вступу до ЄС 69 % респондентів, і понад 83 % – вступу до НАТО. Загалом в опитуванні взяли участь 2 тис. осіб із різних регіонів громадян України.
    Міністерство оборони Литви вважає, що процедуру вступу України до НАТО має бути запущено вже зараз.
  • Литва висилає з країни тимчасового повіреного в справах РФ на підставі того, що його заяви несумісні зі статусом дипломата та розглядаються як втручання у внутрішні справи.
  • Посли країн ЄС не змогли домовитись у понеділок про запровадження восьмого пакета санкцій проти РФ, до яких планували включити обмеження ціни на російську нафту. Одним із головних супротивників посилення санкцій є Угорщина. Партія президента Орбана зірвала голосування в парламенті Угорщини щодо ратифікації вступу до НАТО Швеції та Фінляндії.
  • Один із найбільших у світі виробників графічних процесорів та систем штучного інтелекту компанія nVidia наприкінці жовтня закриє офіс розробки у РФ. Продаж обладнання було зупинено відразу ж після вторгнення до України.
  • Управління верховного комісара ООН у справах біженців повідомило, що в ЄС набули статусу тимчасового захисту майже 4,2 млн українських біженців, а загалом у Європі зареєстровано 7,5 млн громадян України. Найбільшу кількість біженців прихистила Польща – 1,4 млн осіб. Держприкордонслужба України повідомила, що жінки, діти та особи з інвалідністю, яких евакуйовано із зони бойових дій, можуть виїхати до ЄС за внутрішнім паспортом.
  • Президент США Байден оголосив про намір балотуватися на наступний термін.
  • На виборах у Республіці Сербській – частині Боснії та Герцеговини та на парламентських виборах у Болгарії перемогли прихильники Росії – лідер боснійських сербів Додік та партія ГЕРБ. Президент Болгарії Радєв відмовився приєднатися до заяви лідерів країн Східної та Центральної Європи щодо підтримки вступу України до НАТО.
  • За оцінкою агентства The Associated Press та видання FRONTLINE, Росія вкрала на захопленій нею території українське зерно на суму понад $530 млн. Журналісти довели, що сирійське судно Laodicea, яке було затримане владою Лівану, насправді перевозило вкрадене збіжжя. Росія використовує різноманітні способи приховування продажів краденого зерна насамперед завантаження суден в окупованих українських портах із вимкненим транспондером та продаж зерна через Сирію та Туреччину до третіх країн.
  • Міністр закордонних справ Польщі Рау підписав ноту уряду Німеччини про виплату репарацій у розмірі $1,26 трлн (6,2 трлн злотих) за руйнування, які було заподіяно нацистами під час Другої світової війни.

Київ

  • Попри зниження кількості випадків зараження коронавірусом в Україні впродовж останнього тижня, Київська міська адміністрація рекомендувала носіння масок у громадських місцях та транспорті. МОЗ дозволило робити друге бустерне щеплення всім охочим.

Тренди

  • Українські соцмережі сколихнули кілька "опитувань" у соцмережі Twitter, які влаштував американський підприємець Маск. Темою опитувань було "припинення війни" в Україні через проведення повторних референдумів на окупованих територіях, а також інших поступок України заради "миру" – насамперед "формального" входження Криму до складу РФ, забезпечення його дніпровською водою та повного нейтралітету. Більшість українських політиків та громадян вказали Маску, що він абсолютно відірваний від реальної ситуації в Україні, зокрема, на фронті. Експерти зазначили, що заяву Маска було зроблено в наративах російської пропаганди, і навіть засумнівалися, чи не зламано його обліковий запис. Колишній президент РФ Медведєв похвалив Маска, особливо за пропозицію визнати Крим частиною Росії. Президент Литви Науседа зазначив, що якщо хтось краде колеса вашого Tesla, це автоматично не робить його власником автівки. Президент Зеленський запустив зустрічне опитування: Який Маск вам більше до вподоби – той, що підтримує Україну чи той, що підтримує Росію? Маск незабаром заявив, що все ще підтримує Україну, але вважає, що масштабна ескалація воєнних дій завдасть величезних збитків Україні та, ймовірно, світові. Представник України при ООН Кислиця написав, що він викличе Маска, якщо йому знадобиться сантехнік, а якщо він не розуміється на сантехніці, то не має компетенції щодо застосування норм міжнародного права.

No comments:

Post a Comment