October 03, 2022

02.10.2022: США готові підтримувати Україну щомісячно на $1,5 млрд

США готові підтримувати Україну щомісячно на $1,5 млрд
  • США готові підтримувати Україну щомісячно на $1,5 млрд.
  • Конституційний суд РФ затвердив анексію окупованих територій.
  • ЗСУ не припиняють наступ на півночі Донеччини.

Війна

Фронт

  • Президент Зеленський повідомив про завершення зачистки від окупантів Лимана – великого залізничного вузла на півночі Донецької області. Міністр оборони Німеччини Ламбрехт назвала визволення Лимана величезним успіхом України. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що українські військовослужбовці продемонстрували здатність ефективно протистояти російській армії завдяки мужності, хоробрості та навичкам використання сучасної західної зброї.
  • Українські війська й далі ведуть наступ для деокупації Луганщини, звільнили село Торське і прямують до Кремінної, яку окупанти захопили ще в середині квітня.
  • Попри наступ українських військ, окупанти не припиняють атаки в районі траси Лисичанськ – Бахмут – у Спірному, Бахмутському та Виїмці, а також у напрямку на Соледар, Бахмут, на північ від Горлівки – у Зайцевому та Одрадівці, та на північній околиці Донецька Невельському та Первомайському.
  • Ще один нічний ракетний удар російських військ по Запоріжжю та прилеглим селам із комплексів ППО С-300 спричинив руйнування інфраструктурних об’єктів. Вранці ракетами атаковано район Дніпра.
  • Українська артилерія знищила на Запоріжжі скупчення російських військ та пускову установку С-300.
  • Президент Зеленський повідомив про звільнення двох сіл на південь від водосховища Криворізької ТЕС. Оперативне командування "Південь" знову звернулося до українських користувачів соцмереж із проханням не розповсюджувати передчасну інформацію про просування українських військ.
  • У нещодавно звільненому селі Василенкове в Харківській області знайдено автомобіль, що підірвався на міні, у якому 5 жителів Куп’янська в травні намагалися евакуюватися до Харкова. Усі звільнені райони сильно заміновано. На Харківщині внаслідок підриву на міні загинув водій карети швидкої допомоги. У селі Великі Проходи в греблі було виявлено схованку з вибухівкою. Підрив заряду мав би наслідком повне затоплення кількох довколишніх сіл та селищ. У Чернігівській області на міні підірвався автомобіль із 4 грибниками. За низкою оцінок, розмінування територій України може тривати понад 10 років.
  • У центрі Севастополя пролунав сильний вибух. Окупаційна влада стверджує, що він стався внаслідок удару блискавки.

Тил

  • Верховна Рада на найближчому засіданні має намір націоналізувати активи російської держави в Україні за особливою процедурою. Кабмін включив до списку 900 підприємств, які підлягають примусовій націоналізації.

Україна та світ

  • Конституційний суд РФ схвалив анексію областей півдня та сходу України та призначив на вересень 2023 р. "вибори" до "парламентів" "нових суб’єктів федерації". Держдума планує в понеділок затвердити законопроєкти про приєднання 4 областей України до РФ, які вніс президент Путін. Анексія надає агресору формальне право мобілізувати чоловіків на цій території на війну проти України. Окупанти вже зробили до цього низку кроків. Вони майже повністю заборонили виїзд українських громадян із території Херсонської області, збирають особисті відомості громадян та складають списки чоловіків призовного віку. Працівники комунальних та "бюджетних" підприємств та організацій майже примусово отримують російські паспорти під загрозою невиплатою зарплати.
  • Президенти Чехії, Словаччини, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Північної Македонії та Чорногорії опублікували спільну заяву із закликом виконати рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 р та прийняти Україну до Альянсу, а також суттєво збільшити їй військову допомогу. Президент Зеленський подякував лідерам 9 країн і висловив упевненість у набутті Україною повноправного членства в НАТО.
  • Уряди Данії, Норвегії, Німеччини та Словаччини підписали угоду про виробництво САУ Zuzana-2. Фінансування проєкту буде здійснено коштом внесків цих країн. До таких гаубиці вже успішно застосовуються на фронті.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що американська адміністрація готова надавати Україні щомісячну підтримку в розмірі $1,5 млрд і очікує на такий же регулярний внесок від ЄС.
  • Російський віцепрем’єр-міністр Новак заявив про готовність Росії відновити підводну частину газопроводу "Північний потік", для чого є всі технічні можливості. Він стверджує, що в порушенні працездатності газопроводу найбільше зацікавлені США, Україна та Польща.
    Міжнародне енергетичне агентство оголосило, що Європа незабаром зіткнеться з безпрецедентним ризиком дефіциту газу, після різкого скорочення імпорту з РФ і все більшою конкуренцією з країнами Азії за скраплений газ. У разі припинення постачання з РФ ЄС має скоротити споживання мінімум на 13 % упродовж зими.
  • Папа Римський Франциск у недільній проповіді закликав російського президента Путіна зупинити війну, а Зеленського – "відкритися пропозиціям миру". Він засудив анексію Росією частини української території та висловив жаль із приводу численних жертв серед мирного населення, зокрема, дітей. Франциск підкреслив, що певні "вчинки" не можна пробачити ніколи, згадавши вбивства мирного населення в Бучі, Ірпені, Маріуполі, Ізюмі, Запоріжжі.
  • Глава Офісу президента Єрмак обговорив у Стамбулі проєкт рамкового документа про гарантії безпеки України з радником турецького президента Калином та радником президента США з нацбезпеки Салліваном.
  • Поступове зниження світових цін на нафту через уповільнення темпів розвитку світової економіки викликало побоювання в зменшенні надприбутків у учасників картелю ОПЕК +, членом якого є Росія. Намір картелю на наступній зустрічі ухвалити рішення про скорочення видобутку на понад 1 млн барелів на добу спричинив зростання котирувань на світових нафтових біржах. У вересні міністри країн картелю вже домовилися про зниження видобутку в жовтні на 0,1 млн барелів на добу, але це не зупинило падіння цін. Загальний обсяг видобутку всіх країн ОПЕК+ – понад 28 млн барелів на добу, тому зниження на 1 млн є суттєвим.
  • Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон очолив групу дружби з Україною фракції Консервативної партії. Джонсон і далі працює депутатом парламенту країни.

Тренди

  • Колишній голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" кум президента Путіна Медведчук досі є депутатом Верховної Ради, попри те, що його передали Росії в обмін на українських військовополонених. Глава парламенту Стефанчук заявив, що зараз немає законного способу позбавлення його мандату, попри звинувачення в держзраді.

No comments:

Post a Comment