October 01, 2022

30.09.2022: Путін затвердив анексію територій півдня та сходу України

Путін затвердив анексію територій півдня та сходу України

  • Путін затвердив анексію територій півдня та сходу України.
  • Російський ракетний удар по гуманітарній колоні під Запоріжжям мав наслідком десятки жертв серед мирних жителів.
  • Зеленський повідомив про подання заявки на прискорений вступ до НАТО.

Війна

Фронт

  • Командування армії Білорусі здійснює перевірку забезпечення аеродромів, що, на думку офіцерів Генштабу, може свідчити про підготовку до приймання російських військ та авіації.
  • Українські війська звільнили на півночі Донеччини Дробишеве та Ямпіль і майже замкнули кільце навколо великого залізничного вузла Лиман, який обороняють щонайменше 2 батальйонні тактичні групи російських військ. Російському командуванню вдалося вивести з "казана" частину військ дорогою, яку прострілює українська артилерія.
  • Президент Зеленський заявив, що ЗСУ перехопили ініціативу та досягли відчутних результатів, зокрема, у районі Ямполя та Лимана.
  • Російські війська та їхні маріонетки з "народної міліції ДНР" і далі штурмують позиції ЗСУ на околицях Соледара, Бахмута, Горлівки та Донецька, атаки успіху не мають.
  • Росія не припиняє варварських обстрілів українських населених пунктів на прикордонній території Сумщини та Харківщини, а також уздовж усієї лінії фронту. У Вовчанську за 5 км від кордону з РФ снаряди потрапили до багатоповерхового будинку, загинули та дістали поранення кілька місцевих жителів. Знову з району Запорізької АЕС обстріляно Нікополь та Марганець на протилежному березі Дніпра.
    Одеську область атаковано двома ракетами комплексу "Іскандер", які вибухнули на території одного з підприємств та пошкодили електропідстанцію. Російські війська щодня обстрілюють Миколаїв, уночі ракети влучили в житловий будинок.
    На південь від Запоріжжя російська армія завдала удару 16 ракетами комплексу ППО С-300 по гуманітарній колоні, яка прямувала на окуповану територію. Унаслідок обстрілу загинули 30 людей, приблизно 100 – дістали поранень. У Запоріжжі та області 1 жовтня оголошено днем ​​жалоби. Президент Зеленський заявив, що подібного удару могли завдати лише терористи – "покидьки", яким не має бути місця в цивілізованому світі. Він пообіцяв, що російські вояки обов’язково понесуть покарання за скоєні ними злочини. Посол США в Україні Брінк констатувала, що Росія й далі завдає ударів по мирному населенню на тлі тяжких втрат на полі бою.
    На думку заступника міністра оборони США Бейкер, іранські дрони виявилися не такими ефективними, як раніше оцінювали західні розвідки, і не забезпечили Росії технологічної переваги на полі бою.
  • Під час оголошення російського президента Путіна про анексію південних та східних областей України, в окупованому Криму сталися вибухи в районі південного берега – у Ялті, Партеніті та Алупці.
  • Секретар РНБО Данілов припускає, що після спроби анексії відбудеться ескалація бойових дій на фронті. За його словами, ЗСУ готові до подібного варіанту розвитку подій.
  • Мер Києва Кличко оголосив про передавання 30 автобусів Дніпру замість знищених унаслідок ракетного удару в четвер. У місті триває розбір завалів, знайдено вже 3 загиблих громадян та ще кілька поранених.
  • Ватажок "ДНР" Пушилін оголосив про конфіскацію майна 142 осіб, включно з олігархами Ахметовим та Курченком, колишнім генпрокурором Пшонкою, лідером партії "ОПЗЖ" Бойком, а також 2 компаній.
  • Російське командування оголосило про достроковий випуск курсантів військових училищ, оскільки армія РФ має критичну нестачу молодшого командного складу. Щойно випущених офіцерів буде негайно скеровано до підрозділів, що формуються, для їхньої підготовки та бойового злагодження та подальшого перекидання на фронт. За багатьма ознаками, російська влада готується до мобілізації чоловіків на окупованих територіях, які вони вже вважають своїми. До населених пунктів перекинуто підрозділи Росгвардії для можливого придушення протестів проти примусової мобілізації.
  • У Херсоні ракетою знищено заступника "гауляйтера" з безпеки, колишнього співробітника ФСБ Катериничева.
  • Уповноважена президента з прав дитини Герасимчук повідомила, що, за інформацією ювенальних прокурорів, російська армія з початку вторгнення вбила 397 дітей, 780 – дістали поранення. До цього числа не включено жертв на окупованих територіях. За інформацією державного вебпорталу "Діти війни", 242 дитини вважаються зниклими безвісти, 7890 – депортовано до РФ, вдалося повернути на батьківщину всього 55 дітей.
  • Уповноважений із питань зниклих безвісти Костін повідомив, що зараз у розшуку перебувають 4,3 тис. осіб, а на контрольовану територію з травня повернуто понад 2,5 тис. тіл громадян, які загинули під час бойових дій.
  • Начальник Головного управління розвідки Буданов заявив, що кум президента Путіна – проросійський політик Медведчук брав безпосередню участь у підготовці повномасштабного вторгнення Росії. Через рахунки його підприємств здійснювалися оплати "послуг" колаборантів та фінансування "опору". Буданов наголосив, що левову частину коштів було розкрадено.
  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було розглянуто оперативну ситуацію на фронті та подальшу деокупацію територій, а також забезпечення військ зброєю та боєприпасами, включно з перерозподілом ресурсів для найнапруженіших ділянок.

Тил

  • Президент Зеленський провів засідання РНБО, на якому обговорили спробу анексії Росією 4 областей України, забезпечення безпеки країни та євроатлантичної безпеки. Зеленський оголосив, що найближчим часом Верховна Рада розгляне законопроєкт про націоналізацію всіх російських активів в Україні за спрощеною процедурою. Мабуть, він нарешті визнав, що Путін не має наміру йти на будь-які компроміси, і почав діяти відповідно до ситуації, що склалася. Посол у США Маркарова заявила, що американська адміністрація очікує від українського керівництва синхронізації санкцій проти РФ. Вона окремо наголосила на санкціях проти Альфа-банку. РНБО запровадила санкції проти 1300 громадян РФ та їхніх спільників. До списку потрапили співвласник Альфа-Банку Фрідман та інші російські олігархи. Президент Зеленський звернувся до депутатів Верховної Ради із закликом "без зволікань" підтримати закон про націоналізацію російських активів.
  • Комітет із питань фінансової, податкової та митної політики підтримав для другого читання законопроєкт про особливості виведення з ринку системного банку в умовах воєнного стану. Вочевидь йдеться про дочірній Альфа-банк.
    Також підтримано законопроєкт про електронне резидентство – можливість ведення бізнесу в Україні в режимі онлайн без фізичної присутності.
    Комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про митний тариф, який, за твердженням його авторів, прискорить проходження митниці.
    Голова комітету депутат Гетманцев повідомив про перевиконання у вересні плану збору податків на 19 %, а за 9 місяців – на 2,2 %, попри бойові дії в країні.
  • До Верховної Ради внесено законопроєкт щодо заміни перевірок пожежного стану підприємств страхуванням ризиків.
  • Президент Зеленський підписав указ про скасування осіннього призову на термінову військову службу та перенесення демобілізації громадян, яких призвано раніше. Весняний призов також не було оголошено.
  • За словами міністра інфраструктури Кубракова, експорт агропродукції майже сягнув довоєнного рівня. У вересні з портів "великої Одеси" було відвантажено понад 3,7 млн т продовольства.
    За інформацією західних ЗМІ, Росія через ООН тисне на Україну задля розблокування експорту аміаку з порту Південний, який прокачується туди аміакопроводом із Тольятті російськими підприємствами, які включено до санкційних списків.
  • Кабмін подовжив звільнення від ввізного мита товарів для боротьби з епідемією коронавірусу.
    Також у 2 рази – до 900 грн – коштом міжнародної допомоги збільшено компенсацію за надання притулку тимчасово переміщеним особам.
  • Міністр економіки Свириденко заявила представникам Асоціації ритейлерів України про готовність розширити на них програму пільгового кредитування під 5–7–9 % для поповнення їхніх обігових коштів та відновлення пошкоджених магазинів, а також бронювання від призову частини працівників, які є критично важливими для роботи компаній.
  • З 1 жовтня водії поза населеними пунктами мусять рухатися з включеними фарами ближнього світла чи денними ходовими вогнями.
  • У додатку для смартфонів "Дія" знову з’явилася можливість перегляду та сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху, які зафіксовано автоматичними відеореєстраторами.
  • НБУ дозволив компаніям перераховувати валюту за кордон для утримання філій – з дотриманням певних умов. Для припинення порушень обмежень на купівлю валюти знову запроваджено заборону на перекази з гривневих карток на картки іноземних банків. Водночас до 100 тис. грн на місяць підвищено ліміт для купівлі громадянами валюти з розміщенням на депозиті.
  • Обсяги продажу Нацбанком валюти на міжбанківському ринку зростають. В останній тиждень вересня вони досягли $867,4 млн за купівлі $5,4 млн – це найбільші вливання регулятора в ринок із початку липня.
  • Пресслужба НБУ повідомила, що МВФ розширив програму екстреного фінансування України й готовий надати додатково $1,3 млрд. Ці кошти можуть надійти вже в жовтні. Світовий банк оголосив про надання Україні допомоги в розмірі $530 млн для зміцнення адміністративного потенціалу коштом державних гарантій Великої Британії та Данії.

Україна та світ

  • Президент Путін підписав "договори" про приєднання до Росії територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей та створення на їхній основі нових суб’єктів федерації. Під час підписання "договорів" із новими "суб’єктами федерації" Путін заявив, що хоче припинити бойові дії та "повернути Київ за стіл переговорів". Це свідчить про намір зафіксувати захоплення територій та розпочати торги з Україною та Заходом з урахуванням "нових кордонів". На честь анексії в Москві на Красній площі було проведено концерт-мітинг за участю Путіна, де він знову повторив свої сентенції про те, що Росія створила сучасну Україну, а громадян ніхто не запитав, у якій державі вони хочуть жити.
    Путін заявив, що США самі створили прецедент застосування ядерної зброї, знищивши японські міста Хіросіму та Нагасакі. Він звинуватив у жорстокості США та Велику Британію, які "без будь-якої воєнної необхідності" перетворили на руїни німецькі міста Дрезден, Гамбург і Кельн. За його словами, Захід заздрить Росії – великій країні з безліччю природних багатств та ресурсів, тому шукав і шукає шанси її розвалити. Він наголосив, що "росіяни боронитимуть свої цінності".
    Формально процес анексії ще не завершено – "договори" мають затвердити Конституційний суд, Держдума та Рада федерації, яка запланувала проведення засідання на 4 жовтня.
  • Більшість лідерів західних країн, НАТО, Рада Європи та інші міжнародні організації оголосили, що ніколи не визнають анексію цих територій і вважають дії Путіна порушенням міжнародного права. Лідери ЄС заявили, що Україна має повне право на визволення окупованих територій. Президент Байден заявив, що США "ніколи, ніколи, ніколи" не визнають анексію та назвав "референдуми" фікцією. Він наголосив, що США безумовно допоможуть Україні повернути свої території. Президент Польщі Дуда заявив, що "приєднання" до РФ окупованих територій України є поразкою тих європейських сил, які наївно вірили в можливість компромісу із Путіним. Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон назвав промову Путіна "шахрайством" та "ганьбою". Він наголосив, що цивілізований світ не дозволить Росії колонізувати Україну. Низка глав держав вважає, що Путін проводить "радянську" політику неоімперіалізму, яка є загрозою для Європи. Президент Зеленський заявив, що Україна не вестиме переговори з Росією, принаймні, поки там не зміниться президент.
  • Росія знову застосувала право вето та заблокувала резолюцію із засудженням "референдумів" та анексії територій півдня та сходу України та вимогою виведення військ. Китай, Індія, Бразилія та Габон – утрималися. Попри подібні голосування в ООН, міністр закордонних справ Кулеба вважає нинішню політику Китаю вигіднішою для України, ніж для Росії, яка так і не отримала суттєвої підтримки від китайської влади.
  • Кулеба повідомив, що Україна офіційно поінформувала Міжнародний суд ООН у Гаазі про порушення Росією його наказу про тимчасові заходи через анексію 4 українських областей.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що "не має наміру розвивати тему ядерної ескалації". Він також підкреслив, що Росія "робить наголос" на воєнних діях, "оскільки Київ вийшов із переговорного процесу". Пєсков погрожує, що Путін розцінюватиме наступ на окуповані території Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей як акт агресії проти Росії.
    Посол РФ у США Антонов заявив, що американські офіційні особи нібито й далі нагнітають ситуацію та залякують світову громадськість ядерними погрозами з боку Росії, яка нібито "сама нікому не погрожує".
    За інформацією американських ЗМІ, адміністрація президента Байдена вважає малоймовірним застосування Росією тактичної ядерної зброї, проте з моменту вторгнення така ймовірність суттєво зросла. Подібної ж думки дотримується начальник Головного управління розвідки Буданов.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що ядерний шантаж Росії не вплине на підтримку України країнами-членами Альянсу. Він повідомив, що країни Альянсу уважно спостерігають за ядерним потенціалом Росії й поки що не спостерігають ознак підготовки до застосування ядерної зброї.
  • Президент РФ Путін підписав указ про осінній призов на строкову службу з 1 жовтня 120 тис. російських чоловіків, а також про звільнення в запас тих, термін служби яких уже сплив.
  • Представники 50 країн – членів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалили заяву із закликом до Росії вивести війська з території Запорізької АЕС та припинити ядерний шантаж. Заява наголошує, що ЗАЕС є невіддільним складником української енергосистеми й жодні незаконні "референдуми" та анексія не матимуть юридичного впливу на статус станції та території навколо неї. За інформацією "Енергоатому", окупанти викрали генерального директора АЕС Мурашова та в ультимативній формі вимагають від співробітників підписання контрактів із Росатомом.
  • Президент Зеленський оголосив про подання заявки на вступ до НАТО за прискореною процедурою. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що треба прямо зараз "разом ударити по руках Путіну", або про міжнародний мир та безпеку можна буде забути.
    Міністр закордонних справ Канади Жолі підтримала вступ України до Альянсу, також свою підтримку висловили країни Балтії. Генеральний секретар НАТО Столтенберг ухилився від відповіді на запитання, чи підтримує він вступ України. Він заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але пріоритетом назвав надання воєнної допомоги для захисту від збройної агресії Росії. За його словами, якщо Україна перестане воювати, то зникне як держава. Столтенберг заявив, що рішення про прийняття має бути ухвалене консенсусом усіма країнами-членами. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок скептично висловилася щодо приймання України, оскільки не хоче, щоб інші країни Альянсу було втягнуто у війну. За інформацією видання Politico, подання заявки стало несподіванкою для американської адміністрації. Лідерка демократичної більшості Конгресу Пелосі не підтримала цей крок, хоча висловилася за надання "гарантій безпеки" для України. Держсекретар США Блінкен заявив, що Вашингтон підтримує політику відчинених дверей НАТО. Радник президента з питань національної безпеки Салліван заявив, що питання про вступ України потрібно вирішувати "в інший час". У відповідь на погрози Путіна Заходу президент Байден попередив, що США та союзники готові боронити кожен дюйм території НАТО. Українські чиновники стверджують, що перед поданням заявки українське керівництво нібито консультувалося зі США та іншими партнерами.
    Після подання Зеленським заявки про вступ до НАТО речниця російського МЗС Захарова заявила, що "криваві українські м’ясники" обрали НАТОвський смітник", а не Росію, якій "крила заважають повзти". Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв вважає, що спроба вступу України до НАТО наближає світ до початку Третьої світової війни та матиме наслідком зникнення значної частини українців.
  • За інформацією американських ЗМІ, Пентагон має намір створити спеціальне командування для координації постачання озброєння Україні та навчання бійців ЗСУ. Його штаб буде розміщено у Вісбадені (Німеччина). Радник американського президента з нацбезпеки Салліван заявив, що адміністрація Байдена не виключає передавання Україні західних танків, проте найближчим часом таких планів немає.
    Президент Байден підписав білль про надання допомоги Україні на суму $12,3 млрд, який перед закінченням фінансового року в рекордний термін ухвалили обидві палати Конгресу.
  • Велика Британія запровадила санкції проти голови Центробанку РФ Набіулліної. Британське МЗС повідомило про підготовку пакета санкцій щодо різних послуг, зокрема, IT та консультаційних. Також буде запроваджено заборону на експорт майже 700 товарів, критично важливих для російської економіки, що націлено на її вразливості.
    Канада оголосила про розширення списку санкцій і включення до нього 43 російських олігархів та членів їхніх сімей, а також чиновників окупаційної "влади" через спробу анексії 4 областей України.
    Влада США звинуватила російського олігарха Дерипаску та двох його спільниць у порушенні санкційного режиму. Американське міністерство фінансів оголосило про запровадження ще одного пакету санкцій проти 14 представників військово-промислового комплексу РФ, 278 депутатів Держдуми, родичів високопосадовців та колаборантів, які допомагали організовувати "референдуми" на окупованій території України. До списку внесено 57 організацій за порушення правил експортного контролю.
  • Єврокомісія рекомендувала урядам країн-членів посилити перевірку заяв громадян РФ на отримання туристичних віз, зокрема, для чоловіків, які намагаються уникнути мобілізації. Вони будуть зобов’язані підтверджувати обґрунтованість поїздки та наявність гуманітарних причин. Заявки, які подано росіянами з-за меж Росії, буде перенаправлено для розгляду до консульств за місцем їхнього постійного проживання на території РФ. Також надано вказівку співробітникам прикордонного контролю застосовувати суворий підхід до перегляду віз, що було видано раніше.
    Міністр юстиції Норвегії Мель оголосила про готовність заборонити в’їзд громадян РФ із туристичними візами.
  • Міністри енергетики країн ЄС досягли згоди щодо методів реагування на енергетичну кризу, які запропонувала Єврокомісія. Рішення буде затверджено на саміті лідерів ЄС на початку жовтня, набуде чинності 1 грудня й діятиме до кінця 2023 р. Країни на власний розсуд зменшуватимуть споживання електроенергії в 10 % часу пікового споживання. Також буде обмежено доходи енергетичних компаній, особливо тих, що виробляють електроенергію з відновлюваних джерел, а кошти – спрямовано на підтримання населення та підприємств.
    Єврокомісар з енергетики Сімпсон розіслала членам ЄС пропозицію щодо встановлення порогової ціни на весь російський газ – як той, що прокачується газогонами, так і скраплений. За інформацією агентства Reuters, серед країн – членів ЄС немає навіть близької до консенсусу думки щодо "стелі" цін на весь газ.
  • Президент США Байден назвав "свідомою диверсією" пошкодження російських газогонів у Балтійському морі. На думку експертів ООН, аварії на "Північних потоках" стали чи не найбільшим в історії викидом метану в атмосферу, що ще більше ускладнює ситуацію із глобальним потеплінням.
    Путін звинуватив США в організації диверсій на газогонах "Північний потік" та "Північний потік-2" та підштовхуванні ЄС до запровадження нових санкцій проти російського енергосектору для того, щоби посісти місце Росії на ринку. Теракти на газогонах є вкрай вигідними для Газпрому, оскільки дають йому можливість уникнути позовів за зривання постачання газу до Європи.
  • Інфляція у єврозоні у вересні сягнула 10 %, що на майже 1 % більше, ніж у серпні, коли вона становила 9,1 %. Щонайбільше зросли ціни на енергоресурси (на 40,8 %), а також на харчові продукти, алкоголь та тютюн (майже на 12 %).
    У Франції відбувся загальнонаціональний страйк із вимогою підвищення зарплат та скасування пенсійної реформи, яку нещодавно запропонував уряд.
    На тлі швидкого зростання інфляції опитування громадської думки Великої Британії показують зростання впливу лейбористської партії, яка вже вдвічі випереджає консерваторів, які мають більшість у парламенті та формують уряд.
  • Українські кібервійська зламали інтернет-телебачення окупованого Криму та прокрутили на ньому відеозвернення президента Зеленського до корінних народів Кавказу із закликом відмовитися від участі у війні.

Київ

  • Компанія McDonald's відкрила для відвідування 10 ресторанів у Києві.


 

No comments:

Post a Comment