October 01, 2022

29.09.2022: Росія завдала ракетного удару по Дніпру

Росія завдала ракетного удару по Дніпру

  • Росія завдала ракетного удару по Дніпру.
  • Путін визнав "незалежність" Херсонської та Запорізької областей.
  • Європа посилює заходи безпеки на об’єктах критичної інфраструктури.

Війна

Фронт

  • За оцінкою Головного управління розвідки, Білорусь готує бази для розміщення 20 тис. тільки-но мобілізованих вояків із Росії. Озброєння для них буде взято з білоруських складів, а техніку – знято з тривалого зберігання на території РФ. За повідомленням білоруських журналістів-розслідувачів, на аеродром у Барановичах перекинуто 3 російські винищувачі Су-30.
  • З мінометів та важкої артилерії обстріляно прикордонні райони Сумської та Харківської областей.
    Російські війська щодня влаштовують варварські обстріли українських населених пунктів усією лінією фронту та в ближньому тилу української оборони.
  • За повідомленнями з лінії фронту, українські війська розвивають наступ на півночі Донецької області в районі Лимана та Ямполя. Також тривають запеклі бої на схід та південь від Куп’янська. Генштаб не повідомляє про реальну ситуацію на цій ділянці фронту.
  • Російські війська ні на день не припиняють атаки позицій ЗСУ в Соледарі, Бахмуті, на північ від Горлівки, на околицях Донецька та Великої Новосілки. Усі атаки відбито, окупанти відкотилися на попередні позиції.
  • На ділянці фронту в Херсонській області змін немає, тривають артилерійські дуелі. Українська ракетна артилерія успішно перешкоджає перекиданню військ та техніки на правий берег Дніпра.
  • Армія РФ вночі завдала удару по Дніпру крилатими ракетами Х-22, такими ж, як і по торговому центру в Кременчуці. Загинуло 5 осіб, 2 дітей тощо. Завдано тяжких збитків автобусному парку – знищено та пошкоджено понад 100 автобусів. Під ракетний обстріл потрапили житлові квартали Краматорська, поранено 11 людей. Над Запоріжжям уночі підрозділи ППО збили кілька ракет.
    Унаслідок російського обстрілу з РСЗВ підприємства на південь від Кривого Рогу поранення отримали 15 людей.
    Увечері Миколаїв обстріляно ракетами з касетною бойовою частиною, одна з ракет вибухнула поруч із зупинкою громадського транспорту. Вночі ще один обстріл ракетами комплексу ППО С-300 спричинив руйнування багатоповерхового будинку та об’єктів цивільної інфраструктури.
    7 дронами-камікадзе було атаковано Одесу та Миколаїв. Війська ППО збили 5 БПЛА.
  • За інформацією Генштабу, у Росії вже мобілізовано понад 100 тис. осіб. Офіцери Генштабу вважають, що кількість мобілізованих буде набагато більшою за 300 тис., про що повідомляли російські ЗМІ. За оцінкою британської розвідки, від мобілізації з Росії втекло вже більше людей, аніж було залучено до "спецоперації" в лютому.
    Британське видання Foreign Policy повідомило, що Росія перекинула в Україну приблизно 80 % військ, які раніше було розквартировано поблизу кордону з Фінляндією та країнами Балтії.
    У кількох регіонах Росії відбулися протести проти мобілізації. Президент Путін визнав проблеми з мобілізацією – в армію було призвано осіб, які не мають бойової підготовки. Він заявив, що в Україну потрібно направляти громадян із запасу із потрібними військовими спеціальностями. За його словами, тих, кого призвали "неправомірно", треба повернути додому. Вочевидь це є реакцією на опитування громадської думки, які показали різке падіння його рейтингу та підтримки війни в Україні після оголошення "часткової" мобілізації.
  • Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі висловив "глибоке занепокоєння" вибухами мін на території, що прилягає до Запорізької АЕС. Агентство надасть Україні системи радіаційного моніторингу, мобільні телефони, портативні енергетичні системи.
  • Спікер МЗС РФ Захарова назвала ексгумацію сотень загиблих в Ізюмі повторенням "інсценування, на зразок того, що вигадали в Бучі".
  • На контрольовану територію операцією спецслужб повернуто 4 морських піхотинців та 2 цивільних осіб.

Тил

  • Президент Зеленський ініціював скликання екстреного засідання РНБО щодо підготовки Росії до анексії територій півдня та сходу України. Секретар РНБО анонсував ухвалення на засіданні "фундаментальних рішень".
  • Верховна Рада розгляне проєкт держбюджету наступного року на пленарному засіданні 6 жовтня.
  • Міністр оборони Резніков заявив, що міністерство зацікавлене віддати наступного року українським виробникам 100 % постачання речового забезпечення військ.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що систему екстреного сповіщення про надзвичайні ситуації було розроблено коштом не держбюджету, а міжнародних партнерів. За твердженням чиновників служби, система дає можливість доставляти такі повідомлення 2/3 абонентів мобільних мереж.
  • Судді Конституційного суду так і не змогли висунути кандидатів на посаду голови суду.
  • Мінфін повідомив про отримання гранту від Єврокомісії в розмірі €500 млн. Кошти буде спрямовано на фінансування пріоритетних видатків бюджету, насамперед соціальних та гуманітарних. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, ще один транш у розмірі понад €550 млн надійде до України вже незабаром.

Україна та світ

  • Президент Путін підписав укази про визнання захоплених російськими військами Херсонської та Запорізької областей "незалежними територіями". Прессекретар Путіна Пєсков анонсував підписання указу про анексію окупованих територій на 30 вересня.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш засудив наміри Путіна анексувати українські території після "референдумів" і наголосив, що такі дії є порушенням статуту ООН та міжнародного права. Більшість світових лідерів не визнали "результатів" "референдумів" і назвали їх грубим порушенням міжнародного права.
  • Президент Зеленський записав відеозвернення до корінних народів російського Кавказу й закликав їх боротися проти режиму Путіна, щоби не загинути на війні "гарматним м’ясом".
  • Посол США при НАТО Сміт повідомила, що наступне засідання групи воєнної підтримки України "Рамштайн" відбудеться в Брюсселі 12 жовтня.
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес таємно відвідав Київ на початку тижня та провів переговори з міністром оборони Резніковим для обговорення збільшення воєнної допомоги Україні.
    Сенат США ухвалив білль про підтримку України на суму $12,3 млрд. Законопроєкт у п’ятницю має бути затверджено нижньою палатою Конгресу, після чого він набуде чинності після підпису президентом Байденом.
    Посол в Україні Брінк повідомила, що США вже надали озброєння та послуги для ЗСУ на суму $16,2 млрд.
    За словами чиновників Пентагону, анонсовані в середу постачання 18 РСЗВ HIMARS триватимуть кілька років. Цю техніку буде спрямовано на зміцнення оборони України в довготривалій перспективі.
    В. о. міністра оборони Болгарії Стоянов заперечує надання Україні зброї. Він також наголосив, що Україна не отримає важких озброєнь, доки він обіймає посаду.
    За інформацією чеського видання iDnes, США планують закупити в Південній Кореї озброєння на суму близько $3 млрд і доставити їх в Україну за посередництва Чехії. Йдеться про системи ППО Chiron, які є украй ефективними проти цілей, що літають низько.
    Посол у США Маркарова підтвердила, що американська адміністрація не накладає жодних обмежень на завдання ударів американською зброєю по окупованому Криму, який вважає частиною України, а заборона на удари по Росії стосується лише РСЗВ HIMARS. Вона підтвердила, що президент Байден та американські чиновники серйозно ставляться до ядерних погроз Росії й надсилають певні сигнали Путіну та його оточенню. Маркарова заявила, що США не запустять схему постачання зброї за ленд-лізом, оскільки наразі Конгрес виділяє на це кошти "у подарунок", а ленд-ліз буде запущено, коли конгресмени відмовляться від фінансування постачання.
    Видання Spiegel повідомило, що розвідка Німеччини ділиться секретною інформацією з українськими спецслужбами щодо ситуації на фронті.
  • На думку колишнього командувача сил США в Європі генерала Ходжеса, Путін і його оточення не планують застосовувати ядерну зброю, оскільки не схильні до самогубства. З його слів, США будуть змушені відреагувати на ядерний удар, оскільки за ситуацією уважно спостерігають Китай, Північна Корея та Іран.
    Колишня канцлерка Німеччини Меркель порадила серйозно поставитися до ядерних погроз Росії. Представник Головного управління розвідки Скибицький назвав дуже високою загрозу удару Росії по Україні тактичною ядерною зброєю.
  • Міністр оборони Естонії Певкур вважає, що аварією на газогонах Росія може намагатися відвернути увагу світової спільноти від анексії. Президент Байден відмовився коментувати звинувачення Росії в скоєнні теракту на "Північному потоці" та "Північному потоці-2".
    Після інциденту на газопроводах Швеція посилила заходи безпеки навколо АЕС. ЄС незабаром влаштує стрес-тести критичної інфраструктури.
    Європейська служба безпеки виявила в понеділок та вівторок російські військові кораблі поблизу ділянок моря, де зафіксовано розгерметизацію труб.
    Глава Пентагону Остін заявив, що поки зарано робити висновки про те, хто міг стояти за ударом по газогонах.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг попередив Росію про рішучу відповідь у разі атаки на критичну інфраструктуру членів Альянсу.
    Оператор "Північного потоку" вважає, що витік газу з труб припиниться в понеділок, після чого буде оцінено збитки та можливість відновлення газогону.
    Президент РФ Путін у розмові з турецьким президентом Ердоганом назвав аварію на газогонах "актом міжнародного тероризму" й заявив про намір винести це питання на засідання Ради безпеки ООН.
  • Газпром відновив транспортування газу до Китаю газогоном "Сила Сибіру" після завершення планового ремонту.
  • Папа Римський Франциск заявив, що конфлікт в Україні є вже не російсько-українською, а світовою війною. Він повідомив, що взяв активну участь у найбільшому обміні військовополоненими між Росією та Україною.
  • Президент Туреччини Ердоган спілкувався телефоном із президентом РФ Путіним щодо ситуації в Україні. Він наголосив на успіху щодо обміну полоненими, і закликав Путіна подовжити "зернову угоду", яка "збігається з інтересами всіх сторін". Міністр агрополітики Сольський розраховує на подовження "зернової угоди" й після 120 днів, про що було досягнуто домовленості в Стамбулі.
  • Російський концерн Калашніков повідомив про рекордне, на 40 %, зростання продажів стрілецької зброї. Найбільші обсяги вироблено на замовлення Міноборони РФ.
  • Фінляндія закриє кордон для російських туристів із 30 вересня. До країни зможуть в’їхати особи, які прямують до членів сім’ї, а також дипломати. Дозвіл на в’їзд представників російської опозиції влада надаватиме індивідуально в кожному випадку.
  • Іспанія стала останньою з майже 20 країн, які долучилися до позову України до Росії щодо влаштованого нею геноциду.
  • Уряд Угорщини не має наміру підтримувати будь-які санкції проти РФ, якщо вони будуть містити обмеження на постачання російських енергоносіїв.
    Польща запровадила санкції проти компанії "Газпром експорт", яка постачає газ до ЄС. Заморожено всі акції, включно з часткою в газогоні "Ямал – Західна Європа".
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав ЄС до запровадження ще жорсткіших санкцій проти Росії, оскільки вже оголошені обмеження не відповідають масштабам наявної ескалації.
  • ЗМІ Чорногорії повідомили про розслідування шпигунської діяльності Росії, під час якого було затримано 2 громадян країни, 6 російських дипломатів і 30 росіян, які мають тимчасовий дозвіл на проживання.
  • Сейм Литви ухвалив закон про фінансування харчування дітей українських біженців.
  • Сейм Латвії затвердив перехід усіх шкіл та дитсадків країни на державну мову.

Тренди

  • Очільник Касаційного господарського суду суддя Львов заперечує наявність у нього російського громадянства, про що повідомили журналісти-розслідувачі програми "Схеми: Корупція в деталях". Журналісти наполягають, що він не лише набув громадянство в 1999 р., а й оновив паспорт у 2012 р. Вони повідомили, що СБУ позбавила суддю доступу до держтаємниці.


 

No comments:

Post a Comment