September 06, 2022

29.08 - 04.09.2022: Головні події і теми тижня

29.08 - 04.09.2022: Головні події і теми тижня
  • РФ використовує Запорізьку АЕС як засіб протидії контрнаступу ЗСУ
  • Путін посилює газовий тиск на Європу
  • Владні корупціонери не припинили грабувати Україну навіть під час війни

РФ використовує Запорізьку АЕС як засіб протидії контрнаступу ЗСУ
РФ використовує Запорізьку АЕС як засіб протидії контрнаступу ЗСУ

Російська армія не припиняє завдавати ударів по Україні з території РФ, окупованого Криму, а також з акваторій Азовського та Чорного морів. За інформацією Повітряних сил, українська ППО збиває до 70 % ракет. У центрі Харківщини наступ російських військ у Гусарівці поруч із Балаклією провалився. Їм також не вдалося отримати будь-якого успіху під час атак на південь від Ізюма в напрямку Слов’янська та Барвінкового. Тривають запеклі бої в районі Соледара та в його околицях, а також у селах на південь від Бахмута. ЗСУ успішно відбивають атаки окупантів на Авдіївку, Красногорівку, Піски, Первомайське та Мар’їнку в околицях Донецька. Російському командуванню не вдається змінити на свою користь лінію фронту й у Запорізькій області. На Херсонщині ЗСУ розпочали контрнаступальні дії, проте Генштаб ЗСУ видає дуже сухі подробиці про їхній перебіг. Зокрема, у неділю було повідомлено про звільнення двох населених пунктів на півдні країни та ще одного – на Донбасі, без конкретизації їхніх назв. Оперативне командування "Південь" повідомило, що українська артилерія й далі знищує логістику та пункти управління російськими військами. Українська артилерія раз за разом завдає ударів по стаціонарних і понтонних мостах через Дніпро та Інгулець, що майже повністю припинило постачання боєприпасів і палива російським підрозділам на передовій, а удари по пунктах управління і штабах дезорганізують керування військами. На півночі Херсонщини звільнено село Високопілля, бої за яке тривали понад 2 місяці. Інформацію про звільнення Високопілля першим опублікував голова Офісу президента Єрмак.

 

Контрнаступальні дії були б неможливими без постачання зброї, яку Україна одержує від західних партнерів. Уряд Швеції оголосив про передавання Україні боєприпасів на суму $47 млн і планує постачання систем ППО, артилерії та стрілецької зброї. Міністерство оборони Фінляндії оголосило про надання ЗСУ воєнної допомоги на суму $8,29 млн без конкретизації номенклатури постачань. Уряд Великої Британії оголосив про розширення програми підготовки українських військовослужбовців. Навчання пройдуть десятки тисяч українських бійців, термін їхньої підготовки збільшено із 3 до 5 тижнів. Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі анонсував черговий пакет воєнної допомоги Україні, який буде затверджено вже незабаром. Пентагон повідомив про укладання контракту на постачання ЗСУ наступного року двох систем ППО NASAMS. Безумовно, така підтримка дратує російську владу. МЗС РФ пригрозило США, що їх відокремлює лише "найтонша грань" від того, щоби стати стороною конфлікту в Україні внаслідок збільшення постачання зброї для ЗСУ.


Через погіршення ситуації на фронті й нестачу резервів президент РФ Путін дістав із рукава чи не останній козир – загрозу ядерної аварії на Запорізькій атомній електростанції.

 

1 вересня місія МАГАТЕ, нарешті, дісталася ЗАЕС. Голова організації Гроссі пробув на станції лише кілька годин, після чого оголосив, що "побачив ключові речі". На АЕС залишилися лише 2 експерти МАГАТЕ. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що за дві години можна було "прослухати лише казки від Росатому". Президент Зеленський заявив, що окупанти не пустили на ЗАЕС незалежних журналістів, однак організували масовку своїх пропагандистів. Енергоатом наголосив, що окупанти спотворюють реальний стан АЕС і надають лише вигідну для себе інформацію про візит фахівців МАГАТЕ.

 

На час візиту Гроссі окупанти вивезли озброєння з блоків АЕС і розмістили важку техніку в навколишніх населених пунктах. Менш ніж за 2 доби з моменту візиту на Гроссі окупанти обстріляли проммайданчик АЕС та знову пошкодили лінію електропередач. Унаслідок відключення станції від мережі знеструмлено південні регіони Запорізької області та майже вся Херсонщина. З району АЕС зі ствольної артилерії окупанти під носом у представників МАГАТЕ обстрілюють Нікополь та інші населені пункти району. Візит МАГАТЕ геть нічого не змінив у ситуації. Президент РФ Путін і далі маніпулює Україною та світом за допомогою ЗАЕС, оскільки наступ на Донбасі успіхів не має, а на Херсонщині розпочалися контрнаступальні дії ЗСУ. Реакція Заходу на ядерний шантаж стримана. Лідери великих держав готуються до затяжної війни в Україні, яка, ймовірно, триватиме й наступного року.


Путін посилює газовий тиск на Європу
Путін посилює газовий тиск на Європу

На тлі енергетичної кризи ціна на електроенергію в ЄС у контрактах на 2023 рік перевищила €1000/МВт•год, що є абсолютним рекордом із моменту введення в обіг євро. Єврочиновники вважають за необхідне обмежити ціну газу та відв’язати від неї вартість електроенергії. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила, що влада ЄС опрацьовує варіант екстреного втручання в цінову політику, а також структурну реформу ринку електроенергії. Постачання електроенергії до європейської системи ENTSO-E дало змогу Укренерго заробити майже 3 млрд грн за два місяці. Постачання до ЄС зростатиме, зокрема, через участь інших українських постачальників. За попередньою оцінкою Євростату, інфляція в Єврозоні перевищила 9 % у річному обчисленні через зростання цін на енергоносії та падіння ділової активності.

 

Газпром повністю зупинив газогін "Північний потік" "для проведення ремонтних робіт". 13 країн ЄС повністю відключені від російського газу або одержують набагато менше за законтрактовані обсяги. Це вкотре підтверджує, що керівництво РФ шантажує Європу газом. Утім, зупинення прокачування навряд чи вплине на підготовку Європи до зими, адже, за словами глави Єврокомісії фон дер Ляєн, підземні газосховища Євросоюзу заповнено вже на 80 % – на два місяці раніше, ніж заплановано. Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон в останні дні своєї каденції закликав країну покінчити з "енергетичною залежністю від іноземних деспотів".

 

Фракція "Вільної демократичної партії" німецького Бундестагу, що входить до владної коаліції, закликала розібрати російський газогін "Північний потік-2", який Газпрому так і не вдалося ввести в експлуатацію. Депутати наголосили, що газогін із самого початку був геополітичним проєктом, спрямованим на ізоляцію України. Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) оголосили про запровадження з 5 грудня граничної ціни на купівлю російської нафти, а з 5 лютого 2023 р – і на нафтопродукти з РФ. Єврокомісія має намір долучитися до рішення G7. Віцепрем’єр-міністр РФ Новак пригрозив не продавати нафту країнам, які виконуватимуть це рішення.


На тлі загострення економічної кризи та зростання тарифів на електрику й газ усією Європою прокотилися численні демонстрації протесту, Російські спецслужби вправно використовують протестні настрої для розхитування ситуації в ЄС і підштовхування "знизу" їхніх урядів до лояльності щодо РФ. Причому не має значення, які партії чи рухи організують маніфестації – праві, чи ліві – головною метою путінського режиму є дестабілізація й розкол всередині Європи.

 

Низка країн ЄС вважають, що повне ембарго на експорт енергоресурсів та відмова видавати візи громадянам РФ можуть підштовхнути президента Путіна до завершення війни в Україні. Однак у Євросоюзі ще не дійшли одностайної згоди щодо заборони видавання віз громадянам РФ. Міністр закордонних справ Бельгії Лябіб, яка незаконно відвідувала окупований Крим до призначення на посаду, не підтримує загальну заборону віз для росіян і назвала ці заходи "невибірковими". Уряд Фінляндії обговорює можливість запровадження певної категорії віз для опозиційних російських журналістів, правозахисників і дисидентів із можливістю отримання ними посвідки на проживання в країні. Більш рішучою в цьому плані виявилась Естонія: міністр закордонних справ Рейнсалу заявив, що найближчими тижнями буде вжито заходів для заборони в’їзду в країну для більшості росіян. За його даними, за останні пів року, тобто з початку повномасштабного вторгнення РФ до України, до Естонії в’їхали 300 тисяч росіян. Візові обмеження підтримав навіть глава МЗС Угорщини Сійярто, всупереч тісним зв’язкам країни з РФ. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок запропонувала скасувати спрощений візовий режим між ЄС та Росією. За її словами, росіяни, які переслідуються, і надалі матимуть можливість отримати притулок у країнах ЄС. Вона назвала свою пропозицію "компромісом" у суперечці про можливе заморожування віз для громадян Росії. П’ять країн північної Європи погрожують запровадженням національних обмежень проти в’їзду росіян у разі, якщо решта членів ЄС не домовляться про колективні заходи.

 

Владні корупціонери не припинили грабувати Україну навіть під час війни
Владні корупціонери не припинили грабувати Україну навіть під час війни

В Україні під час воєнного стану й далі процвітає корупція. У Запоріжжі виявлено "схему" розкрадання іноземної гуманітарної допомоги. НАБУ, Держбюро розслідувань та СБУ провели понад 20 обшуків у приміщеннях міськради та обласної воєнної адміністрації Запоріжжя. За даними слідства, допомогу було продано, зокрема, через мережі роздрібної торгівлі "АТБ" та "Сільпо". Ритейлери спробували спростувати свою участь у "схемі". У подібній же "схемі із продажем бронежилетів у квітні засвітилася мережа супермаркетів "Епіцентр".

 

Зважаючи на те, що інформацію про розкрадання співробітники НАБУ отримали від Служби зовнішньої розвідки, розслідування ініціювали західні партнери України. Згідно з указом президента Зеленського від 2 березня, гуманітарною допомогою від урядів іноземних держав та міжнародних організацій керує Координаційний штаб із гуманітарних та соціальних питань на чолі з очільником Офісу президента Єрмаком. За розподіл допомоги відповідає заступник Єрмака з питань регіональної політики Тимошенко. Отже, обласний гуманітарний штаб підпорядковується Тимошенкові, а його членами є представники президентської партії "Слуга народу". Конгресвумен США Спартц прямо звинуватила голову ОП Єрмака в розкраданні допомоги, яка надається Україні коштом американських платників податків. Відтак справа про присвоєння гуманітарної допомоги в Запоріжжі може бути пов’язана зі спробою Заходу викрити російських агентів впливу в керівництві України.

 

СБУ заявила про ліквідацію корупційної схеми за участю чиновників Держслужби з надзвичайних ситуацій, які в період воєнного стану вимагали від керівників великих торгових центрів і компаній хабаря за підписання та реєстрацію технічної документації для ведення підприємницької діяльності. Щомісяця чиновники клали в кишені понад 10 млн грн.

 

Правоохоронці розкрили розкрадання $580 тис. під час закупівлі військової амуніції трьома представниками Міноборони. Серед корупціонерів – директор Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони підполковник Хмельницький, під час обшуків у якого гроші знайшли в дивані.

 

Отже, у той час, як Україна воює з російськими окупантами за свій суверенітет і територіальну цілісність, її  обкрадють свої ж. Вочевидь глава ОП Єрмак намагатиметься зам’яти справи, щоби ніхто з фігурантів гучних справ не поніс покарання.

 

No comments:

Post a Comment