September 22, 2022

21.09.2022: З полону звільнено 215 українських вояків в обмін на Медведчука

З полону звільнено 215 українських вояків в обмін на Медведчука


  • З полону звільнено 215 українських вояків в обмін на Медведчука.
  • Зеленський на сесії Генасамблеї ООН запропонував 5 принципів "формули миру".
  • Вищий антикорупційний суд остаточно закрив справу "Роттердам+".

Війна

Фронт

  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що через його країну по Росії удару завдано не буде, він також не збирається воювати в Україні, а лише готовий захистити свою вітчизну. Він заявив, що в будь-якому разі "прикриє" кордони з Україною й, за потреби, підніме армію по тривозі. Держсекретар білоруської Ради безпеки Вольфович під час візиту до Москви повідомив, що влада країни не планує оголошувати мобілізацію, оскільки готова дати відсіч наявними силами та засобами.
  • З території РФ російські війська щодня обстрілюють прикордонні території та населені пункти Чернігівщини, Сумщини та Харківщини. Вночі ракетами обстріляно Харків. У Білгородській області Росії, яка межує з Харківською, до 7 жовтня подовжено "жовтий" режим терористичної небезпеки. Російська артилерія обстріляла Куп’янськ, поранено кількох людей, дітей тощо. Дві російські ракети пошкодили шлюз на греблі Печенізького водосховища в Чугуївському районі. Місцева влада стверджує, що загрози масштабного затоплення території наразі немає. Під обстріл російської артилерії потрапили й інші населені пункти на лінії фронту.
  • Попри вперте мовчання Генштабу про ситуацію на ділянці фронту в Харківській та на півночі Донецької та Луганської областей, інформація про бойові дії регулярно з’являється в соцмережах та телеграм-каналах. Контрнаступ ЗСУ загальмувався на річці Оскіл, яка стала природною перепоною для просування військ. Також перешкоджають просуванню військ дощі. На околицях Куп’янська російські війська збудували лінію оборони, на лівому березі річки Оскіл точаться важкі бої. Також ЗСУ й далі тіснять окупантів у районі Святогірська, Лимана, Ямполя, а також уздовж Сіверського Дінця на Луганщині.
  • Генштаб зберігає таємницю і про бойові дії в Херсонській області, де ЗСУ із втратами ламають ешелоновану російську оборону.
  • Російське командування не припиняє атак позицій українських військ у Бахмуті, на північ від Горлівки – у Зайцевому, Майорську, Курдюмівці, Миколаївці Другій, Одрадівці, а також на околицях Донецька – у Веселому, Первомайському, Красногорівці та Новомихайлівці. ЗСУ утримують ці позиції вже протягом кількох тижнів.
  • Російські війська знову обстріляли ракетами Запоріжжя. З РСЗВ та важкої артилерії з території біля Запорізької АЕС обстріляно Нікополь та Марганець на протилежному березі Каховського водосховища на Дніпрі. Вночі під потужний обстріл потрапили житлові квартали та об’єкти цивільної інфраструктури Миколаєва.
  • Президент Зеленський створив військові адміністрації в Херсоні та Херсонській області та призначив їхніх глав.
  • За інформацією Генштабу, російське командування перекидає в Україну із Сирії 217 парашутно-десантний полк через брак підготовленого особового складу на лінії фронту. Головне управління розвідки повідомило, що "влада ДНР" була змушена зупинити Єнакіївський металургійний завод, більшість працівників якого "мобілізовано" до "народної міліції".
  • За інформацією представництва президента в Автономній республіці Крим, окупанти будують фортифікаційні споруди на адмінкордону півострова з Херсонщиною. Глава окупаційної "адміністрації" Криму Аксьонов оголосив про формування двох батальйонів для відправлення до зони бойових дій. За інформацією з донбаських "республік", лікарні та шпиталі переповнені пораненими під час наступу російськими військовослужбовцями та місцевими "мобілізованими".
  • Росія обміняла 215 українських військовослужбовців на кума російського президента Медведчука та 55 російських військовополонених. Серед тих, кого звільнено – командир полку "Азов" та інші герої, які боронили Маріуполь та "Азовсталь". Президент Зеленський заявив, що проти Медведчука вчинено всі необхідні слідчі дії і його вже не шкода віддати. Звільнених українських бійців уже переправлено до Туреччини, де вони проходять реабілітацію.
    У російських соцмережах здійнялося виття через "звільнення укронацистів", які "знов стрілятимуть у наших хлопців".
  • За посередництва Саудівської Аравії російська влада домовилася відпустити 10 військовополонених іноземців, які воювали в складі ЗСУ. Це громадяни США, Марокко, Великої Британії, Швеції та Хорватії.
  • У Нью-Йорку відбулася зустріч щодо ситуації на Запорізькій АЕС, а також про її можливу демілітаризацію. У ній узяли участь голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Гроссі, міністри закордонних справ Великої Британії, Німеччини та України, єврокомісар із закордонних справ Боррель та прем’єр-міністр України Шмигаль. Гроссі заявив, що Росія на АЕС не виконує жодного із 7 основних принципів безпеки ядерних об’єктів. Станцію перетворено на склад зброї та боєприпасів, вона зазнає обстрілів, які спричиняють її відключення від електромережі та зупинення енергоблоків. Гроссі має намір незабаром знову приїхати до України для обговорення ситуації на АЕС.
  • Генпрокурор Костін, під час виступу у Вашингтоні на конференції, яку влаштував Інститут миру, кваліфікував дії російських окупантів в Україні як геноцид. Він підкреслив, що злочини російських вояків націлено на мирне населення, а також повідомив про факти відправлення людей до "фільтраційних" (концентраційних) таборів та примусової депортації до РФ та Білорусі українських громадян, зокрема, дітей.
  • МЗС України засудило "вирок" "суду ЛНР", який засудив до позбавлення волі співробітників моніторингової місії ОБСЄ Шабанова та Петрова за звинуваченням у "держзраді".

Тил

  • Верховна Рада прийняла звернення до світової спільноти із закликом не визнавати "референдуми", які організувала Росія на окупованих територіях України для їхньої подальшої анексії.
    Депутати ліквідували Фонд соціального страхування через його приєднання до Пенсійного фонду. На думку авторів закону, ця реорганізація дасть змогу економити від 2 до 3 млрд грн бюджетних коштів на рік.
    Ухвалено закон про зрівнювання умов оплати праці громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства, а також про вдосконалення процедури видавання дозволу на залучення іноземців до роботи.
    Ще один закон, що було ухвалено, стимулює роботодавців до працевлаштування безробітних за допомогою компенсації єдиного соцвнеску.
    Прийнято закон, який відновив використання коштів Дорожнього фонду для ремонту та будівництва доріг. Наприкінці лютого всі кошти фонду було спрямовано на погашення державного боргу та фінансування потреб армії "до кінця 2022 р".
    Для наповнення Дорожнього фонду ухвалено закон про повернення акцизів на моторне паливо, які було скасовано на початку війни. Акцизи становитимуть €100/1000 л бензину, дизельного та біопалива та €52/1000 л скрапленого газу. ПДВ залишиться на попередньому рівні – 7 %. Для військових постачань на під час воєнного чи надзвичайного стану акциз дорівнюватиме нулю.
    Додатково з бюджету на відновлення пошкоджених унаслідок воєнних дій об’єктів інфраструктури спрямовано 2 млрд грн.
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про добровільний військовий облік жінок.
    За основу прийнято законопроєкт щодо комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду.
    Також у першому читанні ухвалено законопроєкт про звільнення від податку на нерухомість об’єктів, які зруйновано або які дістали пошкодження внаслідок бойових дій.
    Ухвалено закон про наповнення Державного спеціалізованого фонду фінансування авіаційної діяльності коштом іноземних грантів та пожертвувань.
    Верховна Рада припинила повноваження позафракційного депутата Шенцева за його особистою заявою. Його було обрано в мажоритарному окрузі на Харківщині за підтримки партії "Опозиційний блок". З 24 лютого до 1 червня він не взяв участі в жодному сесійному засіданні парламенту.
  • Європейська енергосистема ENTSO-E з 23 вересня збільшує доступну пропускну потужність імпорту електроенергії з України до Словаччини та Румунії до 300 МВт цілодобово. Україна зможе отримувати таку ж потужність у разі потреби під час опалювального сезону. Наприкінці року заплановано введення в експлуатацію ще однієї лінії електропередач (інтерконектора) через польський кордон.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про рішення уряду Великої Британії виділити $500 млн через Світовий банк для закупівлі газу для опалювального сезону. Він також висловив зацікавленість України щодо залучення британських компаній до видобутку газу з урахуванням страхових гарантій уряду Великої Британії.
  • Мер Тернополя Надал оголосив про запровадження маскового режиму в місті – у місцях масового скупчення людей та транспорті – через зростання захворюваності на коронавірус.
  • В Україні стартувала кампанія безплатної вакцинації, стерилізації та чипування свійських тварин за підтримки Міжнародного фонду захисту тварин (IFAW).
  • Компанія "Укренерго" має намір підвищити наступного року на 84 % тарифи на передавання електроенергії – до 0,65 грн/кВт•год, і на диспетчерські послуги – на 234 % – до 0,21 грн/кВт•год.
  • Наглядова рада компанії "Оператор ГТС України" призначила директором польського громадянина Станчака, який обіймав посаду заступника директора з розвитку та трансформації.
  • Нафтогаз створив нову дочірню компанію "Газорозподільні мережі України" зі статутним капіталом 250 млн грн для транспортування газу локальними трубопроводами.
  • Вищий антикорупційний суд остаточно закрив справу про розкрадання державних коштів за допомогою завищення вартості енергетичного вугілля ("Роттердам+").
  • Мінфін включив до доходів бюджету наступного року допомогу від МВФ, ЄС, США та інших міжнародних партнерів у розмірі $38 млрд.

Україна та світ

  • Соратник опозиційного російського політика Навального Жданов у відповідь на оголошення президентом Путіним "часткової" мобілізації закликав громадян РФ виходити на вуличні акції та підпалювати військкомати на знак протесту. Усією Росією прокотилися мітинги проти війни та мобілізації, проте їх учасників вочевидь замало для того, щоби налякати владу. У Чечні на маніфестацію вийшли жінки, яких затримали та пообіцяли відправити їхніх синів на війну в Україні. За офіційною інформацією, по всій країні затримано майже 1,2 тис. осіб. Президент Путін доручив міністру оборони Шойгу посилити охорону військкоматів та пунктів збору "для протидії провокаціям".
    Після оголошення мобілізації військкомати почали масово розсилати повістки військовозобов’язаним, насамперед, медикам та колишнім офіцерам, у тому числі – у Москві та Санкт-Петербурзі. Військові комісари забороняють військовозобов’язаним залишати регіони, Крим тощо. У федеральних округах створено комісії з мобілізації.
    Українські чиновники закликали чоловіків призовного віку, які залишилися на окупованій території, не брати участь у "референдумах" та спробувати якнайшвидше виїхати з місця проживання, оскільки їх можуть "мобілізувати".
    Депутат Держдуми від путінської партії "Єдина Росія" Вяткін заявив, що депутатів призивати не можна, і назвав відправлення на фронт "найпростішим рішенням". Не мають наміру воювати й діти чиновників. У регіонах РФ військовозобов’язані масово стають на облік у психоневрологічні диспансери за великі хабарі їхньому персоналу, попри передбачену за подібні дії кримінальну відповідальність.
    Російські чоловіки масово виїжджають до Фінляндії, Монголії, Вірменії, Грузії та інших країн. На кордонах утворилися величезні черги. Усі квитки на виліт в інші країни розкуплені, ціни на них злетіли до неба.
    За твердженням прессекретаря російського президента Пєскова, російська влада засекретила пункт указу Путіна про мобілізацію, у якому йдеться про кількість призовників.
  • Глава МЗС Латвії Рінкевичс оголосив, що країна не видаватиме гуманітарні візи російським громадянам, які прагнуть уникнути мобілізації. Він наголосив, що країни Балтії не реагуватимуть на шантаж і надалі підтримуватимуть Україну. З його слів, Росія є такою ж загрозою для світу, як нацистська Німеччина в минулому столітті. Міністр закордонних справ Фінляндії Хаавісто оголосив про плани уряду законодавчо обмежити в’їзд туристів із Росії. Консульський відділ МЗС країни оголосив, що відмовлятиме у видаванні віз громадянам РФ, які не хочуть повертатися на батьківщину через побоювання потрапити під мобілізацію. Таке ж саме рішення вже ухвалили країни Балтії.
    Водночас депутати фракцій німецького Бундестагу від двох владних партій – Зелених та Вільно-демократичної запропонували надавати дезертирам із РФ політичний притулок.
    Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що мобілізація в Росії не вплине на головну мету України – перемогу у війні, а українські воїни знищать усіх ворогів, скільки б їх не було. На думку секретаря РНБО Данилова, Путін оголошенням мобілізації запустив "комплексну програму утилізації громадян РФ". Президент Зеленський заявив, що Росія весь останній місяць проводила приховану мобілізацію, а оголошення Путіна не змінить планів українського керівництва. Він наголосив, що російські вояки рятуються втечею після початку українського контрнаступу.
    На думку держсекретаря США Блінкена, Путін оголошенням мобілізації продемонстрував, що він "вчиняє дії з позиції слабкості, а не сили". Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що мобілізація довела, що війна в Україні триває не за планом Путіна. Міністр оборони Великої Британії Уоллес назвав мобілізацію в Росії та порушенням обіцянки Путіна не оголошувати її фактичним визнанням у тому, що він програє війну. Президент Латвії Левітс заявив, що мобілізація у РФ продемонструвала успіхи героїчної оборони України. Він закликав світову спільноту не визнавати результатів "референдумів" на окупованій території України. Прем’єр-міністр Канади Трюдо вважає, що оголошення часткової мобілізації та загрози застосування ядерної зброї свідчать про крах планів Путіна захопити Україну. Президент Молдови Санду назвала дії Росії в Україні замахом на міжнародний порядок та загрозою ядерній безпеці.
    Міністерство оборони Литви після оголошення мобілізації в Росії призвело в підвищену бойову готовність сили реагування на надзвичайні ситуації. Міністр оборони Фінляндії Кайкконен заявив, що армія уважно стежить за діями російських підрозділів, без огляду на те, що ситуація в прикордонній зоні РФ "є стабільною та спокійною". Він заявив, що для нього мобілізація у РФ не стала несподіванкою.
  • Російські чиновники, зокрема, заступник секретаря Ради безпеки – колишній президент Медведєв та лідер фракції ЛДПР Держдуми Слуцький вважають, що входження нових територій до складу Росії відкладати не варто, ба більше, ці "придбання" треба негайно закріпити в конституції, щоби використати всі можливі засоби в разі "зазіхання на територію" країни.
    У промові, яку було присвячено 1160-річчю "зародження російської державності", президент Путін заявив про "небезпеку послаблення російського суверенітету", підкреслив, що Росія ніколи знову не повторить подібної помилки й закликав до єдності народу "перед загрозою для всіх".
    Генеральний секретар Ради Європи Пейчинович-Буріч назвала "референдуми" порушенням основних принципів волевиявлення людей та "глумом над демократією".
    Міністерство закордонних справ Туреччини засудило проведення "референдумів" на захоплених російською армією територіях, оскільки це "ускладнюватиме дипломатичний процес досягнення миру" й може призвести до поглиблення нестабільності.
  • Міністр закордонних справ Китаю Ван закликав "сторони української кризи" до переговорів та пошуку рішення "з урахуванням інтересів безпеки". Він заявив, що позиція керівництва Китаю з моменту загострення конфлікту залишилася незмінною.
  • Казахстан проводить поблизу кордону з РФ міжвідомчі навчання "Бекет-2022" за участю військовозобов’язаних із територіальної оборони. Посольство Киргизстану у РФ нагадало своїм землякам, які живуть і працюють у Росії, про кримінальну відповідальність за участь у збройних конфліктах та бойових діях на території іноземних держав. Такі ж попередження зробили уряди Казахстану та Узбекистану.
  • Президент Зеленський виступив із відеозверненням до Генеральної асамблеї ООН. Він зажадав створення спецтрибуналу для покарання Росії за воєнні злочини та агресію проти України. Українська влада наполягає на створенні механізму компенсацій за втрати внаслідок вторгнення, за яке РФ має заплатити активами. Зеленський представив "формулу миру", яка, за його словами, має складатися з 5 компонентів: покарання за злочини, захист життя людей, відновлення безпеки та територіальної цілісності, гарантії безпеки та рішучість у боротьбі з агресором. Він підкреслив, що в цій формулі немає "нейтральності", яка рівнозначна байдужості до базових людських цінностей та захисту лише власних шкурних інтересів, що створює умови для війни.
  • Президент Байден у виступі перед Генеральною асамблеєю звинуватив Росію в порушенні статуту ООН та запевнив, що Україна не залишиться без підтримки США та інших західних союзників. Байден наголосив, що загроза Путіна застосувати ядерну зброю проти Європи суперечить принципам режиму її нерозповсюдження. За словами американського президента, Росії ніхто не погрожував, і ніхто, крім Росії, не провокував війну, яку спрямовану на знищення України як держави та права на існування українського народу. Звертаючись до присутніх у залі, Байден заявив, що ця війна "має змусити вашу кров стигнути в жилах". Він закликав обмежити застосування права вето постійними членами Ради безпеки ООН та до розширення складу його непостійних учасників. Байден спростував брехню російської пропаганди, яка намагається подати продовольчу кризу у світі наслідком західних санкцій. Він нагадав, що санкції на експорт зерна та добрив із Росії запроваджено не було і РФ може постачати цю продукцію до всіх країн світу без обмежень.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель назвав причиною падіння російського експорту зерна та добрив відмову найбільших операторів ринку від контактів із Росією.
  • Партія "Слуга народу" закликала позбавити Росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН. Глава китайського МЗС Ван на зустрічі з міністром закордонних справ РФ Лавровим підтвердив, що Китай заперечує виключення Росії з Ради.
  • Координатор Ради нацбезпеки США Кірбі попередив Росію про серйозні наслідки в разі застосування ядерної зброї. За його словами, США та їхні західні союзники сприймають ядерну риторику серйозно й мають намір жорстко протистояти цим загрозам.
    Прем’єр-міністр Великої Британії Трасс заявила, що колективний Захід не заспокоїться доти, доки Україна не переможе. Вона повідомила, що постачання зброї для ЗСУ триває навіть у момент її виступу. До пакета допомоги включено, зокрема, ракети для РСЗВ.
    Колишній командувач силами США в Європі генерал Ходжес заявив, що в разі застосування Росією ядерної зброї в Україні США завдадуть нищівного удару по Чорноморському флоту РФ і російським базам у Криму "усіма можливими засобами".
    Міжнародна кампанія за скасування ядерної зброї (ICAN) вважає, що Путін своїм виступом різко підвищив імовірність ядерного конфлікту.
    На думку міністра закордонних справ Кулеби, загрози Путіна мають спонукати партнерів до посилення санкцій проти Росії та збільшення воєнної підтримки України.
    Президент Зеленський не вірить, що міжнародна спільнота дозволить Путіну застосувати ядерну зброю, проте висловив побоювання, що ризик подібного удару таки існує, оскільки ніхто не може зазирнути в голову російського лідера.
    Папа Римський Франциск заявив, що навіть думка про можливий ядерний удар є "божевіллям". Франциск наголосив, що "благородні люди" – українці зазнають жорстокого поводження знущань і тортур, не уточнюючи, хто саме вчиняє ці тортури. На тлі істерії в Росії щодо мобілізації патріарх РПЦ Кирило закликав не вважати українців ворогами, щоби не зашкодити створенню "Великої Русі".
  • Глава МЗС Японії Хаясі оголосив, що міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) на зустрічі на полях Генеральної асамблеї ООН досягли єдності щодо подальшої підтримки України, а також заходів реагування на загрози продовольчої та енергетичної безпеки.
  • Посол України в Литві Бешта повідомив, що 37 дронів-камікадзе, яки куплених у Польщі на кошти, що зібрано під час кампанії "Legion of Boom", буде передано ЗСУ в жовтні-листопаді.
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель повідомив, що міністри закордонних справ країн ЄС домовилися про підготовку нового пакету санкцій проти РФ та збільшення постачання зброї Україні. Санкції буде спрямовано на "значущі сектори російської економіки" та осіб, відповідальних за агресію в Україні. За інформацією видання Politico, Єврокомісія вже в п’ятницю розпочне консультації щодо восьмого пакета санкцій проти Росії. Серед пропозицій – обмеження цін на російську нафту, а також заборона імпорту російських алмазів та предметів розкоші. Готовність країн-учасниць ЄС до обговорення нових санкцій підтвердила голова Єврокомісії фон дер Ляєн. Вона окремо наголосила, що на тлі переходу Росії до воєнної економіки Євросоюз запропонує нові методи експортного контролю за цивільними технологіями, які може бути використано для виробництва озброєнь.
  • Німеччина веде переговори про постачання скрапленого газу з Катару, який є одним із найбільших світових експортерів.
  • Росія змушена розбирати криголам "Єрмак" на запчастини для ремонту іншого аналогічного судна "Красін", проте це не гарантує повної його готовності до навігації, оскільки багатьох компонент не вистачає. Обидва кораблі побудовано фінською корабельнею.
    Велика американська компанія Bunge, власник торгових марок "Олейна" та "Ідеал", продала виробництво в Росії місцевому бізнесмену. Отже, з російського ринку пішли всі найбільші компанії світу, що торгують зерновими та олійними культурами.
    За оцінкою аналітичної компанії Kpler, Росія зможе знайти покупців лише на половину нафти, яка зараз експортується до країн ЄС, причому їй доведеться продавати нафту з великим дисконтом.
    Народний банк Казахстану та в’єтнамський банк BIDV відмовилися приймати до оплати картки російської платіжної системи "Мир" ("Світ") через побоювання потрапити під вторинні санкції США.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав Китай загрозою безпеці, з якою світові доведеться стикнулися вже незабаром – через розширення співпраці з Росією та посилення військової активності в Південнокитайському морі та навколо Тайваню. Лідер Китаю Сі закликав армію країни готуватися до участі в реальних бойових діях.
  • Німецька поліція провела обшуки в маєтку російського олігарха Усманова в справі про використання ним коштів, які потрапили під санкції, для оплати послуг охоронної фірми. За твердженням слідчих, Усманов підозрюється в ухиленні від сплати податків у розмірі €0,56 млрд за допомогою ланцюжків підставних офшорних компаній.
  • Лідер боснійських сербів Додік приїхав до Москви на зустріч із президентом Путіним. Додік послідовно підтримує Росію й кілька днів тому знову підтримав вторгнення російських військ до України. Путін похвалив Сербію за співпрацю та побажав Додіку перемоги на виборах у Боснії. Сербія – єдина країна, яка має намір вступити до ЄС, проте не приєдналася до європейських санкцій проти РФ.

Київ

  • На думку співробітників Держслужби з надзвичайних ситуацій, у Київській області протягом року відвідування лісу буде небезпечним через неможливість провести повсюдне розмінування. Харківська воєнна обладміністрація закликає мешканців звільнених населених пунктів, за можливості, не повертатися на місце проживання через мінне забруднення території, яке набагато гірше, ніж на  Київщині.

No comments:

Post a Comment