September 21, 2022

20.09.2022: Путін оголосив часткову мобілізацію та погрожує ядерними ударами

Путін оголосив часткову мобілізацію та погрожує ядерними ударами

  • Путін оголосив часткову мобілізацію та погрожує ядерними ударами.
  • Окупанти проведуть "референдуми" на захоплених територіях півдня та сходу України 23–27 вересня
  • Верховна Рада ухвалила 3 ​​євроінтеграційні закони та створила ТСК для розслідування розкрадань гуманітарної допомоги.

Війна

Фронт

  • Російська армія для обстрілів українських міст та сіл повсюдно застосовує касетні боєприпаси, які заборонено Женевською конвенцією про правила та звичаї війни.
  • З території РФ ракетами обстріляно Харків. Уночі ракетами комплексу ППО С-300 обстріляно Запоріжжя. Щодня під обстріли російської артилерії та РСЗВ потрапляють прикордонні населені пункти Чернігівщини, Сумщини та Харківщини, а також міста та села на лінії фронту й у ближньому тилу ЗСУ.
  • Мешканців селища Печеніги на Харківщині попередили про можливе підтоплення будинків у разі руйнування греблі, що обгороджує водосховище, яку обстрілює російська артилерія.
  • Російські війська завдали ракетного удару по Покровську Донецької області, одна з ракет влучила в приватний будинок. Обстріляно Слов’янську ТЕС, яку окупанти вже кілька тижнів намагаються вивести з ладу. Ракетами комплексу С-300 завдано удару по селах на околицях Запоріжжя.
  • З важкої артилерії з території біля Запорізької АЕС знову обстріляно Нікополь, а також саму станцію та її місто-супутник – Енергодар.
  • Активні бойові дії тривають у районі Куп’янська, на лівому березі Сіверського Дінця в поруч із Лиманом та Ямполем, а також на півночі Луганської області. Генштаб зберігає затяту мовчанку про результати контрнаступальних дій ЗСУ в цьому регіоні, як і про ситуацію на лівобережжі Херсонщини.
  • Російські війська та маріонеткові "армії республік" не припиняють атаки на позиції українських військ у Донецькій області. ЗСУ відбили атаки на околиці Бахмута, на північ від Горлівки – у Миколаївці Другій, Курдюмівці, Зайцеві, Майорську, а також в околицях Донецька – у Первомайському, Мар’їнці та Новомихайлівці.
  • На півночі Луганської області – у Сватовому – українською артилерією знищено велику базу окупантів та склади з боєприпасами. Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення українською артилерією колони військової техніки армії РФ у Новій Каховці та запобігання ремонту мосту до греблі Каховської ГЕС. Знищено базу окупантів у Чорнобаївці на околицях Херсона та завдано ще одного артилерійського удару по мосту через річку Інгулець у Дар’ївці.
  • Міністр культури Ткаченко оголосив, що окупанти розтрощили на горі Кременець поруч з Ізюмом унікальні скульптури кам’яних половецьких баб, які мають вік приблизно 1 тис. років.
  • У Запорізькій області проведено обмін тілами військовослужбовців, які загинули під час бойових дій. На контрольовану територію повернуто 25 загиблих українських бійців.
  • За словами віцепрем’єр-міністра Верещук, з України у РФ вивезено 2,1 тис. сиріт, на яких російська влада намагається оформити опікунство, щоби не повертати на батьківщину.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про прив’язку розрахунку ренти за користування надрами для газовидобутку до внутрішніх цін на газ.
    Ухвалено закон про створення мережі пожежних – добровольців у складі місцевих територіальних громад.
    У першому читанні ухвалено закон про збільшення до 2 км прикордонної смуги на кордоні з РФ та Білоруссю, а також про залучення підрозділів ЗСУ до охорони кордону.
    Депутати ухвалили "євроінтеграційні" закони: про реєстрацію географічних назв та ведення відповідного держреєстру, що дасть змогу захистити права власників "географічних" торгових марок та назв; про національний реєстр викидів та забруднювачів та про здійснення аудиторської діяльності.
    Депутати дозволили демобілізацію військовослужбовців у разі народження в них третьої дитини під час проходження служби. У першому читанні ухвалено законопроєкт про порядок надання броні від мобілізації військовозобов’язаним, які працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, які виконують оборонні замовлення та надають послуги оборонного призначення, а також співробітникам підприємств, що є критично важливими для економіки та забезпечення життєдіяльності населення – у порядку та за критеріями, які встановлено Кабміном.
    Парламент таки створив слідчу комісію для розслідування розкрадань гуманітарної та іншої допомоги, а також коштів, виділених для переселенців. Мер Миколаєва Сенкевич констатував, що обсяги гуманітарної допомоги за останні три місяці зменшились удесятеро. На думку низки експертів, скорочення обсягів допомоги безпосередньо пов’язане з її розкраданням чиновниками.
    Низка депутатів, як партії влади, так і її сателітів, мають намір ухвалити бюджет наступного року за прискореною процедурою – до кінця жовтня.
  • Укроборонпром оголосив про підписання ще однієї угоди з компанією з країни-члена НАТО щодо будівництва підприємства для виробництва боєприпасів.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій вирішила подовжити тестування системи екстреного оповіщення населення про загрози з використанням технології мобільного зв’язку "cell broadcast" (широкомовних повідомлень).
  • Вищий антикорупційний суд обрав для депутата від "Слуги народу" Трухіна запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з внесенням застави в сумі майже 50 тис. грн. Трухін, який скоїв ДТП у стані алкогольного сп’яніння, намагався залякати, а потім підкупити співробітника поліції, пропонуючи йому хабар у розмірі 150 тис. грн.
  • Заступник міністра соцполітики Музиченко анонсував проведення наступної індексації пенсій у березні наступного року. Крім того, з його слів, уряд ухвалив рішення про подовження до березня 2023 р. терміну чинності субсидій, які було призначено торік.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль у Нью-Йорку анонсував початок роботи над новою програмою кредитування МВФ. Місія Фонду розпочне обговорення деталей програми в жовтні.
  • Мінфін на черговому аукціоні з розміщення ОВДП зміг продати їх лише на 264 млн грн та $12 млн. Практично всі продані зобов’язання – короткотермінові.

Україна та світ

  • Донбаські "республіки" оголосили про проведення 23–27 вересня "референдумів" про приєднання до Росії, а для "підбиття результатів" 26 та 27 вересня – оголошено вихідними днями. Такі ж "референдуми" й у ті самі терміни анонсувала й окупаційна "влада" Запорізької та Херсонської областей. У Запорізькій області колаборанти мають намір домогтися "масовості голосування" за допомоги обходу будинків та квартир. За оцінкою західних розвідок, російський президент Путін вирішив зафіксувати результат "спецоперації" та запобігти звільненню цих територій українськими військами. Головне управління розвідки повідомило, що на більшості ділянок фронту окупанти будують ешелоновану оборону.
    Віцепрем’єр-міністр Верещук закликала громадян на захоплених Росією територіях не брати участь у "референдумах" та відмовитися від отримання російських паспортів.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що "референдуми" нічого не змінять, а ЗСУ й далі звільнятимуть окуповані території.
    Опитування 2,5 тис. осіб, яке влаштував Київський міжнародний інститут соціології, продемонструвало, що понад 3/4 респондентів наполягають на повному звільненні всіх окупованих територій, із Донбасом та Кримом включно, й уважають такий варіант завершення війни єдино прийнятним.
  • Російська Держдума ухвалила закони про відповідальність за ухилення від мобілізації та дезертирство та ввела в законодавство визначення "воєнного часу". Також посилено покарання за невиконання наказу, опір командиру, порушення правил служби, втрату військового майна, за добровільне здавання в полон та мародерство.
    Російські державні канали анонсували виступ президента Путіна ввечері 20 вересня, проте незабаром оголосили про його перенесення на ранок, "аби почули всі жителі Росії". В очікуванні виступу найпопулярнішими запитами в пошуковій системі Google на території РФ були: "як виїхати з Росії" та "відстрочка від армії".
    Вранці в телезверненні, яке транслювали в запису, Путін оголосив часткову мобілізацію, під яку підпадають усі військовослужбовці запасу, що проходили службу в армії РФ. Він доручив уряду зрівняти права, статус та забезпечення бійців "армій республік" та "добровольців" із військовослужбовцями-контрактниками. Путін погрожував застосуванням ядерної зброї в разі протидії Заходу агресії Росії в Україні. Виступ Путіна являв собою набір пропагандистських штампів і був призначений, переважним чином, на посилення підтримки влади "глибинним народом" Росії.
    За день до оголошення мобілізації Путін влаштував збори за участю директорів оборонних підприємств, на яких закликав забезпечити негайне постачання військам "засобів ураження", а також вивчити західні зразки озброєнь, які було захоплено в Україні.
    Після Путіна виступив міністр оборони Шойгу. Він анонсував призов до армії орієнтовно 300 тис. військовозобов’язаних запасу. За його словами, втрати російських військ в Україні за 7 місяців війни становлять менш ніж 6 тис. осіб, а 90 % поранених – уже повернулися на поле бою. Шойгу заявив, що Україна втратила під час бойових дій понад 100 тис. військовослужбовців убитими.
    У риториці російських політиків усе частіше з’являються заяви про те, що в Україні йде справжня війна, а російська армія не може досягти успіху на фронті, тож мобілізація є вимушеним кроком. Вони наголошують, що ведуть війну не просто з Україною, а також зі США та НАТО, які воюють на її боці.
    На думку британської розвідки, Путін пішов на величезний ризик для себе на тлі проблем із поповненням особового складу підрозділів, які зазнали тяжких втрат під час атак на Донбасі та контрнаступу ЗСУ в Харківській області.
    Антивоєнний рух "Весна" закликав до проведення всеросійської акції проти мобілізації в день її оголошення. У заяві руху підкреслено, що війна прийде до кожного будинку, мети "спецоперації" не досягнуто, тому спочатку влада набирала до війська ув’язнених, а тепер призиватиме всіх. За інформацією телеканалу "Дождь", багатьох молодих солдатів строкової служби перекидають до району бойових дій на кордон з Україною в Білгородській області.
    Закони, які було ухвалено Держдумою, й оголошення Путіна про мобілізацію обвалили котирування російських бірж, подешевшав і рубль щодо основних валют.
    Президент Франції Макрон назвав "провокацією" та "цинізмом" наміри Росії влаштувати "референдуми" на окупованих територіях. За твердженням канцлера Німеччини Шольца, "референдуми" суперечать міжнародному праву та домовленостям міжнародної спільноти, тому є "неприйнятними". Генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав цей крок Путіна подальшою ескалацією війни. Радник президента Байдена з нацбезпеки Салліван заявив, що США ніколи не визнають анексії території України, яку захоплено Росією, й у разі законодавчого закріплення Держдумою їхнього поглинання змусять Росію заплатити велику ціну. Він наголосив, що підготовка до мобілізації свідчить про невпевненість російського керівництва в перемозі у війні. На думку посла в Україні Брінк, "референдуми" та мобілізація є свідченням слабкості та провалу планів російського керівництва. Спікер Пентагону генерал Райдер вважає "референдуми" відвабливим маневром та інформаційною спецоперацією – як відповідь на успішний контрнаступ ЗСУ. Глава Європарламенту Метсола заявила, що "референдуми" не змінять позицію Європи щодо України й не скасують факт вторгнення Росії. Прем’єр-міністр Естонії Каллас вважає, що дії Путіна призведуть лише до зворотного ефекту та згуртують Європу задля підтримки України, а міністр закордонних справ Латвії Рінкевичс закликав збільшити постачання зброї для ЗСУ. Президент Фінляндії Ніїністьо заявив, що, ухваливши рішення про проведення "референдумів", Путін пішов ва-банк, поставивши на кін майбутнє Росії.
    Президент Зеленський, описуючи ситуацію на передовій, заявив, що ініціатива зараз на боці України, а ЗСУ успішно виконують завдання, які поставило командування.
    Росія спростила набуття громадянства громадянами іноземних держав, які підписують контракт із російською армією. Посвідку на проживання виключено зі списку обов’язкових документів.
    Окупаційна "влада" Запорізької та Херсонської областей оголосила про створення "добровольчих батальйонів" для участі у війні проти України. За Женевською конвенцією, залучення мешканців захоплених територій до бойових дій на боці окупанта є воєнним злочином.
  • Президент Туреччини Ердоган у виступі перед Генеральною асамблеєю ООН закликав покласти край "російсько-українській кризі" в дипломатичний, тобто, "раціональний і справедливий" спосіб зі збереженням суверенітету та територіальної цілісності України. Він заявив, що "війна викликала хвилю шоку в усьому світі". Ердоган назвав "зернову угоду" для транзиту української агропродукції Чорним морем одним із найбільших досягнень ООН останнього десятиліття. Президент США Байден заявив, що Росія агресією проти України порушила статут ООН, який було ухвалено ще в 1945 р., і закликав увесь світ виступити проти цієї війни, підтримавши Україну. Президент Франції Макрон наполягає, що нейтралітет будь-якої країни в питаннях війни в Україні є співучастю в російській агресії. Канцлер Німеччини Шольц вважає, що для реального закінчення війни не можна приймати умови "миру", які висунуто Росією. Шольц назвав дії Путіна "кричущим імперіалізмом". Генеральний секретар ООН Гутерреш заявив, що війни, подібні до тієї, яку веде Росія в Україні, загрожують майбутньому людства.
    Президент Зеленський на засіданні лідерів країн із питань продовольчої безпеки заявив, що Україна працює над розширенням програми постачання агропродукції до бідних країн та готова постачати продукцію також до країн Латинської Америки.
  • Міністр закордонних справ Кулеба в Нью-Йорку взяв участь у міністерському засіданні міжнародної організації ГУАМ, до якої також входять Молдова, Грузія та Азербайджан. Кулеба закликав уряди партнерів приєднатися до відновлення окупованих регіонів, а також посилити санкції проти РФ. На зустрічі було підписано консульську конвенцію та протокол визначення країни походження товарів, що відкриває можливість створення зони вільної торгівлі між усіма 4 країнами організації.
  • Представник Пентагону заявив, що передавання танків Україні активно обговорюють з урахуванням подальшого переходу ЗСУ на озброєння стандартів НАТО.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель повідомив, що на наступній зустрічі міністрів ЄС у жовтні може бути ухвалено рішення про створення місії ЄС із воєнної допомоги Україні.
  • Компанія Amazon, слідом за торговельними майданчиками Shopify, Etsy, Wish та eBay, скасувала реферальну комісію для українських підприємців, які продають до ЄС та Великої Британії товари, вироблені в Україні.
  • Компанія PepsiCo оголосила про припинення виробництва в Росії напоїв під усіма товарними знаками, хоча вони ще доступні в усій країні.
  • Турецька авіакомпанія Turkish Airlines (THA) відмовилася готувати російських пілотів на своїх тренажерах через посилення санкцій Європейського агентства з безпеки польотів (EASA).
  • Європейська федерація футболу (UEFA) не допустила збірну Росії на чемпіонат Європи 2024 р. Та ж доля спіткала й команду Білорусі.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Єврокомісія обговорює скасування заборони на перевезення низки російських товарів, вугілля та добрив тощо, "для протидії загрозам продовольчій та енергетичній безпеці". Низка країн ЄС, зокрема, Польща та країни Балтії, жорстко розкритикували плани щодо послаблення санкцій. Глава МЗС Угорщини Сійярто знову відкинув можливість розширення санкцій проти РФ, оскільки, за його словами, це посилить кризу в енергетиці та завдасть збитків Євросоюзу.
    Фінляндія виступила з пропозицією включити до нового пакету санкцій скасування або визнання недійсними туристичних віз, які вже видано громадянам РФ, а також запровадження обмежень на в’їзд росіян до Шенгенської зони.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель закликав країни ЄС посилити та розширити санкції проти Росії через її намір провести "референдуми" для анексії окупованих територій України.
  • Найближчим часом міністри країн ЄС планують обговорити можливість скасування принципу консенсусного (одноголосного) ухвалення рішень, \ щодо запровадження санкцій тощо. На думку низки глав урядів, зокрема, Чехії, що зараз головує в ЄС, дискусія триватиме до кінця року, а рішення, зрештою, все-таки може бути прийняте.
  • Уряд Німеччини ухвалив рішення про націоналізацію однієї із найбільших енергетичних компаній країни – Uniper через збільшення її статутного капіталу на €8 млрд та викупу акцій основного акціонера – фінської компанії. Фінансовий стан Uniper суттєво погіршився після скорочення постачання російського газу, проте просто закрити її не можна, оскільки вона є постачальником газу для великих промислових підприємств та населення.
    Після газового шантажу Газпрому Молдова обрала 7 компаній, які постачатимуть їй газ у разі припинення постачання з РФ.
  • Посол України в Німеччині Мельник назвав "підтримкою війни РФ на винищення" поїздку депутатів Бундестагу від партії "Альтернатива для Німеччини" до Росії та Донбасу.

 

No comments:

Post a Comment