September 16, 2022

15.09.2022: Фон дер Ляєн вважає, що Україна впевнено прямує до набуття членства в ЄС

Фон дер Ляєн вважає, що Україна впевнено прямує до набуття членства в ЄС

  • Фон дер Ляєн вважає, що Україна впевнено прямує до набуття членства в ЄС.
  • Російські війська не припиняють ракетних атак українських міст.
  • Європарламент погодив надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі €5 млрд.

Війна

Фронт

  • Генштаб зберігає мовчання про ситуацію на фронті на півночі Луганщини та в районі Лимана. За повідомленнями місцевих жителів, окупанти та колаборанти з "ЛНР" намагаються побудувати лінію оборони та закріпитися на річці Оскіл, у Сватовому та Кремінній.
  • Поразка на Харківщині не стала приводом для припинення атак окупантів на Соледар, Бахмут, а також в околицях Горлівки та Донецька. ЗСУ успішно відбили атаки та утримують позиції на цій ділянці фронту. Спроби контратак російських військ на півночі Херсонщини також не мали успіху. Українська артилерія завдала точних ударів по базах окупантів у Новій Каховці та Херсоні.
  • Російська армія знову обстріляла ракетами Кривий Ріг – вони влучили в гідротехнічні споруди та промислове підприємство. Голова воєнної адміністрації Вілкул повідомив, що остання атака спричинила серйозні руйнування. За його словами, заходами з відновлення зруйнованої греблі на річці Інгулець водопостачання міста відновлено.
    Кілька російських ракет вибухнули в Кіровоградській області, одну – збили війська ППО. Ще одну ракету "Калібр" знищено над Одещиною. Вночі окупанти знову завдали удар ракетами по Харкову та Золочеву на півночі області.
    Міста Донеччини зазнали варварських обстрілів із РСЗВ "Смерч" та ракетами комплексів ППО С-300. Російська артилерія завдала ударів по Миколаєву, Очакову, Нікополю.
  • В окупованому Криму в Євпаторії спрацювали російські системи ППО, на півночі півострова – в Армянську – прогримів сильний вибух, який влада назвала "розмінуванням території Херсонської області". Губернатор Білгородської області повідомив, що ЗСУ нібито обстріляли територію поряд із КПП "Нехотіївка" на кордоні з Україною.
  • МВС України повідомило про виявлення масового поховання в Ізюмі, у якому поховано понад 440 осіб. Частина з них була розстріляна, багато людей загинули внаслідок артилерійського вогню та авіаударів. Більшість тіл не впізнано. У звільнених населених пунктах знайдено катівні, у яких окупанти тримали українських громадян та іноземців.
  • Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалило резолюцію з вимогою до РФ вивести свої війська з території Запорізької АЕС.

Тил

  • Касаційний адмінсуд у складі Верховного суду остаточно заборонив діяльність партії "Опозиційна платформа – За життя" на підставі матеріалів про її деструктивну діяльність, які зібрано слідчими СБУ.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд поки не має наміру звільняти голову "Нафтогазу" Вітренка.
  • За інформацією Держстату, ціни на продукти з початку року зросли в середньому на 25 %, найбільше подорожчали фрукти та овочі.
  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що бюджетом наступного року не передбачено емісію гривні Нацбанком через викуп облігацій внутрішньої позики.

Україна та світ

  • Прессекретар МЗС РФ Захарова заявила, що США "перетнуть червону лінію", якщо постачатиме Україні ракети більшої дальності, ніж ти, що наразі є на озброєнні ЗСУ. Захарова наголосила, що "РФ залишає за собою право боронити свою територію". Журналісти телекомпанії CNN повідомили, що адміністрація США поки не збирається постачати подібні ракети Україні.
    Президент Зеленський під час візиту голови Єврокомісії фон дер Ляєн до Києва зазначив, що Україна вимагає прискорення постачання зброї, а пріоритетом є системи протиповітряної та протиракетної оборони. Він повідомив, що переговори щодо постачання таких систем ведуться з 5 країнами. Фон дер Ляєн заявила, що попри надкоштовну для ЄС підтримку України, "свобода, мирний лад і демократія не мають ціни". Вона наполягає на передаванні Україні німецьких танків, які уряд Шольца відмовляється постачати під різними приводами. Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Клінгбайль заявив, що урядова коаліція ухвалила одностайне рішення не постачати Україні танки. За його твердженням, підготовка українських військовослужбовців, нібито, триватиме дуже довго, тому передавання наразі не вплине на перебіг війни. Міністр оборони Ламбрехт повідомила, що Німеччина надасть Україні ще 2 установки залпового вогню MARS-II та 50 бронемашин Dingo для патрулювання та розвідки. Литва відремонтує та модернізує німецькі САУ Panzerhaubitze 2000, які було знято зі зберігання Бундесверу.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель підкреслив, що успішний наступ ЗСУ показав результативність воєнної підтримки ЄС. На його думку, російський президент Путін розлючений поразками своєї армії в Україні і "прагне помсти за приниження", тому незабаром треба очікувати масових невибіркових ракетних ударів по українських містах.
    Пресслужба Пентагону повідомила, що до складу пакету допомоги на суму $600 млн включено ракети для РСЗВ HIMARS, 36 тис. снарядів для 105-мм гаубиць, 1 тис. високоточних 155-мм снарядів, 4 протиартилерійські радари, 4 вантажівки та 8 платформ для перевезення техніки, системи боротьби з безпілотниками, обладнання для розмінування, стрілецьку зброю та боєприпаси, а також іншу амуніцію.
    Папа Римський Франциск назвав "морально прийнятним" постачання зброї Україні західними країнами, оскільки ці озброєння потрібні для самозахисту.
  • Президент Зеленський заявив, що сім рекомендацій Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до ЄС Україна має намір виконати вже в листопаді. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн зазначила швидкість ухвалення рішень українським керівництвом на цьому шляху.
  • Європарламент схвалив виділення Україні пакету макрофінансової допомоги як кредитів та грантів на загальну суму €5 млрд. Також Єврокомісія виділить уряду України допомогу в сумі €150 млн для підтримки внутрішніх переселенців і підготовки до зими. МВФ планує відправити до України місію для обговорення можливості відкриття ще однієї програми допомоги.
  • Президент Фінляндії Нііністьо заявив, що нерухомість у країні вже не буде гарантією отримання віз громадянами РФ. Латвія обмежує в’їзд росіян, які мають шенгенські візи з міркувань безпеки. Глава МЗС Рінкевичс заявив, що "росіян тут не чекають" доти, доки не буде припинено агресію проти України. Країна розпочала зведення паркану на кордоні з Білоруссю на ділянці завдовжки 173 км.
  • Уряд Німеччини націоналізує, услід за дочірнім підприємством Газпрому – Gazprom Germania (SAFE), ще й компанії Роснафти – Rosneft Deutschland та RN Refining & Marketing, яким належать 3 нафтопереробні заводи, що забезпечують 12 % ринку моторного палива країни. Нафта на заводи постачалася нафтогоном "Дружба".
  • Європарламент вимагає від Росії негайного припинення примусової депортації українців, дітей тощо. США оголосили санкції проти 22 громадян РФ, серед яких – уповноважена російського президента з прав дитини Львова-Бєлова, а також голова Чечні Кадиров і члени його родини, кримські чиновники та колаборанти з окупаційної "влади".
  • Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України та серйозні порушення міжнародного права. Це рішення може стати кроком до організації трибуналу з розслідування злочинів РФ в Україні.
  • За твердженням генерального секретаря ООН Гутерреша, відновлення транзиту російського аміаку через Україну й відвантаження його через порт "Південний" нібито дасть можливість зберегти "зернову угоду", яку влада РФ загрожує розірвати після 120 діб.
  • Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Кокс заперечує роботу на РФ як агента, що підтверджено розслідуванням британської неурядової організації "Досьє". За інформацією організації, агентами РФ були і його попередники, зокрема, Аграмунт. Це дало змогу "протягнути" через ПАРЄ рішення про повернення до неї Росії, участь якої було припинено після вторгнення до Криму та Донбасу.
  • Європарламент затвердив звіт про перевірку стану демократії в Угорщині, яким констатовано спроби уряду Орбана підірвати її засади в країні та побудувати "гібридний режим вибіркової автократії". Цей висновок може спричинити скорочення або повне припинення фінансування Угорщини Єврокомісією.
  • Глава Китаю Сі зустрівся з російським президентом Путіним на саміті "Шанхайської організації співробітництва" (ШОС) у Самарканді, після чого заявив, що Китай співпрацюватиме з РФ, як із "величною державою". Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр висловила стурбованість адміністрації президента Байдена "злагодженістю позицій Китаю та Росії".
  • Президент Зеленський упевнений, що більшість українських біженців у Європі не потребуватимуть додаткових стимулів для повернення на батьківщину після закінчення війни.

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" з’ясували, що заступник голови Верховного суду Львів, який також очолює касаційну палату господарського суду, є громадянином РФ. Під час конкурсу на посаду він приховав, що має російський паспорт, який має і його дружина. Львів неодноразово їздив до Москви, де разом із дружиною є власником нерухомості. За посадою суддя має доступ до держтаємниці.

No comments:

Post a Comment