September 15, 2022

14.09.2022: Російськими ракетами зруйновано греблю в Кривому Розі

Російськими ракетами зруйновано греблю в Кривому Розі

  • Російськими ракетами зруйновано греблю в Кривому Розі.
  • Кредитори України погодилися відтермінувати виплати за держборгом до кінця 2023 р.
  • Українські війська просуваються до Херсона.
  • Кабмін вніс проєкт бюджету до Верховної Ради.

Війна

Фронт

  • ЗСУ ведуть активні бойові дії в районі Куп’янська, Святогірська та на півночі Луганщини. Офіційної інформації з лінії фронту немає, але, схоже, російським військам вдалося "зачепитися" за річку Оскіл, використовуючи її як рубіж оборони. Президент Зеленський оголосив, що українська армія впродовж 5 днів пройшла 110 км і звільнила майже 400 населених пунктів — практично всю Харківську область. Він відвідав Ізюм, який уже зачищено від окупантів, де заявив, що російські війська поводилися на Харківщині так само як і під Києвом — катували та вбивали місцевих мешканців, руйнували дитячі садки, школи та інші об’єкти інфраструктури. За словами голови воєнної обладміністрації Синьогубова, 6 % території області все ще окуповано російськими військами. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що на звільнених територіях розпочалося зведення та вдосконалення фортифікаційних споруд для запобігання повторному вторгненню.
    14.09.2022
  • За інформацією Генштабу, армія РФ намагається зміцнити лінію оборони в Донецькій та Запорізькій областях та перекидає резерви на передову. Російські підрозділи вже відчувають нестачу боєприпасів, до РСЗВ тощо, і намагаються компенсувати її ударами з повітря.
  • На заході Донецької області тривають запеклі бої в районі траси Лисичанськ — Бахмут — у Спірному, на околицях та в околицях Соледара, Бахмута, Горлівки та Донецька.
  • Російські війська завдали потужного ракетного удару по Кривому Рогу. Ракети влучили в греблю на річці Інгулець, вода частково затопила місто. Було припинено водопостачання, у деяких місцях — зник мобільний зв’язок. Голова Криворізької воєнної районної адміністрації Ситниченко пообіцяв швидко усунути наслідки удару та подати воду. Президент Зеленський констатував, що Росія поводиться як терорист, і завдає ударів, щоби посіяти паніку та залишити населення без світла, тепла, води та їжі. Він пообіцяв дати "справедливу відповідь" на цей терористичний акт.
    Низка експертів вважають, що удар по греблі в Кривому Розі мав метою відрізання від основних сил підрозділів ЗСУ, які зосереджено на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода, з якого може бути влаштовано контрнаступ у бік Нової Каховки.
    Спікер Держдепартаменту Прайс заявив, що США не планують оголошувати Росію спонсором тероризму, проте обговорюють запровадження проти неї санкцій, аналогічних тим, які застосовують проти держав із таким статусом. Два сенатори від обох партій Конгресу США внесли законопроєкт про визнання РФ спонсором тероризму.
    Підрозділи ППО запобігли ракетній атаці на Одещині. 2 ракети вибухнули в передмісті Запоріжжя. Вночі ракетами обстріляно Харків. Війська ППО працювали й на  Кіровоградщині. В акваторії Чорного моря перебувають 5 кораблів Чорноморського флоту РФ із 36 ракетами "Калібр" на борту.
    Компанія Укренерго після російських ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури оголосила про підготовку резервних ліній електроживлення, а аварійні бригади готові до усунення пошкоджень.
  • За твердженням голови Херсонської облради, ЗСУ звільнили село Киселівку на трасі Миколаїв — Херсон. Село розташоване на відстані менше ніж 40 км від обласного центру, перед яким українськими військами треба взяти аеропорт у Чорнобаївці, який окупанти перетворили на вузол оборони. Представник оперативного командування "Південь" Гуменюк повідомила, що українська артилерія тримає під контролем всю окуповану територію області та запобігає спробам відновити постачання угруповання російських військ мостами та поромними переправами через Дніпро.
  • Кабмін підготував законопроєкт про кримінальну відповідальність громадян за отримання російського паспорта на тимчасово окупованій території, а також за заклики до отримання російського громадянства. На тлі наступу українських військ зростає потік "біженців" із "республік" через російський кордон. За свідченнями очевидців, прикордонна служба ФСБ не пропускає "нових громадян" до РФ, водночас особи з українськими паспортами перетинають кордон без проблем.
  • За повідомленнями із Запорізької та Херсонської областей, на окупованих територіях регулярно вимикається електропостачання, що може свідчити про спроби підключення регіону до енергосистеми Криму.

Тил

  • Кабмін оголосив про внесення до Верховної Ради проєкту бюджету та супутнього закону про зміни до Бюджетного кодексу. Глава бюджетного комітету Арістов підтвердив, що розгляд законопроєкту вже розпочався.
  • Уряд та керівництво президентської партії "Слуга народу" не залишають спроб повторно запровадити акцизи на автомобільне паливо. Очолюваний депутатом Гетманцевим комітет із податкової, митної та фінансової політики таки затвердив законопроєкт про акцизи та виніс його на друге читання до сесійної зали.
  • Літак компанії WizzAir вперше з квітня вилетів з українського аеропорту за маршрутом Львів — Катовіце. Авіалайнер увімкнув транспондер лише після перетину польського кордону. Ще 3 літаки компанії перебувають в аеропорту Бориспіль.

Україна та світ

  • Німецький уряд передав Україні ще 4 зенітні танки Gepard і 65 рефрижераторів для медичних перевезень.
    За інформацією Генштабу, у Великій Британії вже закінчили вишкіл майже 5 тис. українських військовослужбовців.
  • Голова Єврокомісії фон дер Ляєн упевнена й у поразці Путіна та в перемозі України та Європи у війні. Вона наголосила, що без України, Молдови, Грузії та країн Західних Балкан Євросоюз не буде повним.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд України вже підготував амбітний план проведення технічної частини переговорів щодо вступу до ЄС, і це відкриє можливість завершити їх протягом 2 років.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що наміри України приєднатися до НАТО є загрозою безпеці Росії.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш зателефонував російському президентові Путіну для обговорення ситуації на Запорізькій АЕС, транзиту українського зерна Чорним морем і доступу до військовополонених. Путін, нібито, підтвердив, що Росія не перешкоджатиме візиту місії ООН до Оленівської колонії, що розташована на південь від Донецька, де було вбито понад 50 українських військовополонених.
    Канцлер Німеччини Шольц, який спілкувався з Путіним напередодні, заявив, що російський президент досі не вважає помилкою вторгнення в Україну й не має наміру змінювати свої плани.
    Колишній командувач сил США в Європі генерал Ходжес закликав Захід готуватися до розпаду Росії після її поразки в Україні, щоби зменшити геополітичні наслідки цього процесу й не дати йому вийти з-під контролю.
  • Представник ООН Грінспен підтвердила наполегливе прохання організації до України та Росії про відновлення транспортування основного компонента азотних добрив — аміаку аміакопроводом Тольятті — Одеса для подальшого експорту через Чорне море в рамках "зернової ініціативи". Постачальники аміаку — російські компанії "Тольяттіазот" та "Міндобрива", які належать олігархам із санкційного списку США та ЄС — Мазепіну та Ротенбергу. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що українська влада спочатку має з’ясувати всі деталі ініціативи ООН, яка може суперечити національним інтересам України. Міністерство інфраструктури оголосило, що з 3 портів "великої Одеси" за півтора місяця експортовано "зерновим коридором" Чорним морем 3,1 млн т агропродукції.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн оголосила про підготовку до приєднання України до зони роумінгу ЄС. Наразі всі три українські оператори надають послуги в країнах Євросоюзу за власними тарифами.
  • Міністерство фінансів США повідомило про рішення групи основних кредиторів України з Паризького клубу та країн "великої сімки" (G7) зупинити обслуговування держборгу та відтермінувати виплати до кінця 2023 року.
    Глава МВФ Георгієва оголосила про розроблення нової довготривалої програми кредитування України, яку місія Фонду обговорюватиме з урядом та НБУ протягом наступних кількох тижнів. Прем’єр-міністр Шмигаль сподівається на отримання протягом наступного року від МВФ, США та ЄС наступного року допомоги в сумі $38 млрд для покриття дефіциту бюджету.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн пообіцяла виділити €100 млн на відновлення шкіл, які зруйновано чи пошкоджено внаслідок російської агресії.
  • Рада ЄС скасувала санкції щодо колишнього президента Януковича, генпрокурора Пшонки та їхніх синів за звинуваченнями в розкраданні коштів та порушенні прав людини, проте включила їх до нового санкційного списку за підрив територіальної цілісності та суверенітету України.
  • Міжнародне енергетичне агентство після набуття чинності європейськими санкціями прогнозує падіння на 17 % видобутку нафти у РФ, проти періоду до початку війни.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель повідомив, що переговори з Іраном щодо "ядерної угоди" зайшли в глухий кут насамперед через непримиренну позицію США. ЄС розраховував на отримання дешевої нафти після укладання угоди про зняття ембарго з Ірану в обмін на його відмову від виробництва плутонію.
  • Фінляндія в першій половині року вдвічі скоротила споживання газу, що для інших країн ЄС є недосяжним рекордом. Єврокомісія планує вилучити в енергокомпаній €140 млрд надприбутків від зростання цін на енергоносії та перерозподілити їх між споживачами.
  • У Вірменії розпочалися акції протесту після оголошення прем’єр-міністром Пашиняном про підготовку мирного договору з Азербайджаном. Міністерство оборони повідомило про обстріл автівки російських прикордонників із "гуманітарної місії" військовослужбовцями Азербайджану. Пашинян оголосив про загибель 105 вірменських вояків під час бойових зіткнень з азербайджанською армією. Вірменія звернулася до членів Організації Договору колективної безпеки (ОДКБ) з проханням захистити її територіальну цілісність. Секретар Ради безпеки країни Григорян повідомив про припинення вогню на лінії бойових дій. Президент Туреччини Ердоган підтримав у конфлікті Азербайджан та пообіцяв президентові Алієву допомогу у війні проти Вірменії.
  • Путін стрімко втрачає авторитет серед своїх союзників. Казахстан відмовився допомагати Росії в ухиленні від санкцій, а президент Токаєв так і не визнав донбаські "республіки". Водночас Китай намагається включити Казахстан до сфери свого впливу. Лідер Китаю Сі під час візиту до країни підтвердив Токаєву підтримку територіальної цілісності та незалежності. Це сталося на тлі істерики в російських пропагандистських ЗМІ із закликами про захоплення Казахстану, "який може стати наступною Україною".
    За інформацією видання The Financial Times, США та ЄС посилюють тиск на Туреччину для того, щоби змусити її відмовитися від користування російськими грошима й не дати можливості РФ ухилятися від санкцій. За повідомленнями низки ЗМІ, загроза запровадження вторинних санкцій призвела до відмови багатьох турецьких банків приймати карти російської платіжної системи "Світ", якими розплачуються туристи з РФ.
  • Польський Сейм ухвалив резолюцію про вимогу репарацій у розмірі $1,3 трлн у Німеччини за збитки, завдані в роки Другої світової війни. Польські депутати також мають намір вимагати репарації в сумі $0,3 трлн у Росії як правонаступника СРСР.
  • Угорщина все-таки відмовилася від своїх вимог щодо скасування санкцій проти кількох російських олігархів і погодилася на подовження санкцій проти РФ ще на пів року. Єврокомісія має намір скоротити фінансування країни через всеосяжну корупцію та порушення верховенства права.
  • Голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебреєсус констатував зниження рівня зареєстрованих заражень коронавірусом до найнижчого рівня з березня 2020 р.

Тренди

  • Секретар РНБО Данилов в інтерв’ю виданню Wirtualna Polska марно намагався відбілити бездіяльність влади перед вторгненням. З його слів, метою українського керівництва було недопущення паніки, у той час, коли тривала підготовка до повномасштабної війни. Данилов також стверджує, що олігархічні клани нібито втратили вплив на українську політику.
  • Голосіївський районний суд Києва визнав винними колишнього голову державного "Укрексімбанку" Мецгєра та двох співробітників відділу безпеки банку в перешкоджанні журналістській діяльності та оштрафував їх на 3400 та 1700 грн. На думку більшості журналістів, це рішення суду виглядає знущанням із їхніх колег. Треба зазначити, що саме про таке покарання просили представники прокуратури, яку контролює заступник голови Офісу президента одіозний чиновник режиму Януковича Татаров.
  • Прессекретар президента Зеленського Никифоров повідомив, що один з автомобілів кортежу президента вночі зіткнувся з легковою автівкою. Її водій зазнав численних травм, хоча Никифоров стверджує протилежне. ДТП сталася під час комендантської години.

 

No comments:

Post a Comment