September 09, 2022

08.09.2022: Рамштайн-5: Україна отримає воєнну допомогу від США, Норвегії та Литви

Рамштайн-5: Україна отримає воєнну допомогу від США, Норвегії та Литви

  • Рамштайн-5: Україна отримає воєнну допомогу від США, Норвегії та Литви.
  • Наступ українських військ у районі Балаклії успішно розвивається.
  • Померла королева Великої Британії.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25 %.

Війна

Фронт

  • Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому було обговорено звільнення окупованих територій та визначення оперативних завдань армії. Журналісти звернули увагу, що в засіданні не брав участі голова Офісу президента Єрмак.
  • Представник Генштабу Громов повідомив про форсування українськими військами Сіверського Дінця в районі Лимана та звільнення села Озерне.
  • Українські війська мали тактичний успіх у районі Соледара і просунулися на 2 км.
  • Громов підтвердив успішний наступ на Харківщині, унаслідок якого війська вклинилися на 50 км углиб окупованої території та звільнили понад 20 населених пунктів, Балаклію тощо. На багатьох ділянках окупанти тікали, кинувши майно та техніку.
  • Він підкреслив, що втрати російських військ останніми днями суттєво зросли завдяки повідомленням патріотів на окупованій території про пересування та розташування живої сили та техніки окупантів.
  • Українські війська повернули кілька населених пунктів на правому березі Дніпра в Херсонській області – на трасі Миколаїв – Херсон та в районі плацдарму на лівому березі річки Інгулець у районі Давидового Броду. Українська артилерія й далі завдає точних ударів по скупченнях російських військ та техніки, а також по складах та пунктах управління.
  • За словами президента Зеленського, ЗСУ з 1 вересня звільнили понад 1 тис. км² території, яку захопила Росія.
  • За оцінкою Головного управління розвідки (ГУР), Росія тримає на фронті приблизно 170 тис. військовослужбовців, окрім того, до армії може бути мобілізовано ще орієнтовно 90 тис. осіб.
  • Над Криворізьким районом підрозділи ППО збили російську ракету "повітря-земля" Х-59. Ще кілька ракет комплексу С-300 вибухнули на території району. ГУР вважає, що в армії РФ залишилося не більше ніж 200 ракет для ВТКР "Іскандер", й останнім часом вона їх береже. Російські оборонні підприємства можуть виробляти 150–180 крилатих ракет "Калібр" на рік, проте їхнє виробництво загальмувалося через брак імпортних компонент. Натомість по цілях в Україні запускають дешеві ракети комплексів ППО С-300, які було вироблено ще за радянських часів. Їхня кількість на складах наразі складає приблизно 7 тис.
  • На узбережжя в районі Одеси штормом винесло російську протикорабельну міну, яку зірвало з якоря.
  • Головне управління розвідки повідомило, що жителі невизнаної "Придністровської молдавської республіки" відмовляються підписувати контракти з армією РФ, а в "оперативній групі військ" РФ розпочалося масове дезертирство.
  • Українська влада закликала громадян на окупованих територіях не передавати особисті дані загарбникам. Ці дані можуть полегшити контроль окупантів над територіями та створити видимість легітимності "референдуму" про приєднання до Росії, який заплановано на листопад. Для примушення до повернення мешканців до своїх будинків задля подальшого використання як "живого щита" окупанти погрожують "націоналізувати" їхнє житло після 1 жовтня.

Тил

  • Кабмін заборонив експорт коксівного вугілля.
  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про можливість надання цифрового паспорта в додатку "Дія" під час реєстрації шлюбу.
  • "Нафтогаз" запускає під брендом U.GO власну мережу АЗС, яку створено на базі заарештованої судом мережі Glusco. Першою чергою проєкту стане відкриття 30 станцій у Києві та області.
  • Суд заарештував 169 об’єктів нерухомості, підприємства, земельні ділянки та інші активи в Україні колишнього депутата Держдуми РФ Крупчака на суму орієнтовно 10 млрд грн. Активи буде передано в управління АРМА.
  • Міністерство фінансів у проєкті бюджету наступного року має намір відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та залишити її на рівні грудня 2021 р. – 6,5 тис. грн. Водночас витрати на соцзабезпечення зменшено не буде.
  • За інформацією Держстату, за підсумками II кварталу ВВП України впав на 37,2 %, а проти I кварталу – на 19,1 %.
  • Рада НБУ залишила облікову ставку на рівні 25 %. Чиновники Нацбанку не вбачають підстав для зміни офіційного курсу гривні й підтвердили, що наявних міжнародних резервів цілком достатньо для підтримання курсової стабільності.

Україна та світ

  • На американській авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася чергова, уже 5 зустріч групи країн, які надають воєнну підтримку Україні. Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі заявив, що Україна сплачує жорстоку ціну у війні з РФ. З його слів, в Україні загинули та отримали поранення тисячі українських військовослужбовців. Десятки тисяч мирних жителів загинули через невибіркові обстріли російських військ, 15 мільйонів осіб стали біженцями та внутрішніми переселенцями. Тому він наполягає на зобов’язанні Заходу підтримувати Україну в її боротьбі за незалежність та відновлення суверенітету. Міллі зазначив, що українські війська вкрай ефективно застосовують РСЗВ HIMARS й уразили понад 400 цілей, що мало руйнівний ефект для шляхів постачання та пунктів управління військами окупантів. Міністр оборони США Остін оголосив про ще один пакет воєнної допомоги Україні на суму $675 млн із запасів армії США. Пентагон повідомив, що до пакета увійдуть ракети HIMARS, гаубиці, артилерійські та стрілецькі боєприпаси, бронеавтомобілі Humvee та медичні броньовики, протитанкові системи. Остін підкреслив, що воєнна підтримка України вже дає плоди на полі бою, й це допомагає ЗСУ відвойовувати окуповані території.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг констатував, що російський наступ на Донбасі загальмувався, а ЗСУ змогли дати відсіч, завдати удару у відповідь та відвоювати частину території. Столтенберг підкреслив, що Україна та її союзники вже зовсім скоро стикнуться зі стримувальним чинником – суворою зимою. Він наголосив, що наразі немає жодних ознак відмови російського керівництва від головної мети війни – отримання повного контролю над Україною.
    Норвегія передає ЗСУ ракети Hellfire та прилади нічного бачення.
    Пентагон визнав, що постачав Україні високоточні снаряди для гаубиць Excalibur із дальністю ураження 40 км і більше.
  • Прессекретар Білого Дому Жан-П’єр повідомила, що президент Байден влаштував відеоконференцію з главами союзних держав щодо ситуації в Україні. На ній було обговорено воєнну та економічну підтримку України, а також використання Росією енергоносіїв як зброї проти Європи.
  • Держсекретар США Блінкен без оголошення відвідав Київ, де зустрівся із президентом Зеленським. Він підтвердив, що американська адміністрація підтримуватиме Україну "стільки, скільки потрібно". Блінкен також зустрівся з міністром закордонних справ Кулебою. Держсекретар анонсував виділення Україні та ще 18 країнам Європи оборонної допомоги в розмірі $2,2 млрд, окрім пакета в $0,675 млрд, про який було оголошено в четвер. Зеленський у розмові з Блінкеном наголосив, що Росію має бути визнано державою-терористом, і проти неї треба обрати певну форму тиску. Зі слів президента, світ має отримати однозначний сигнал, що російському терору не може бути вибачення.
  • У віці 96 років померла королева Великої Британії Єлизавета II. Наступним королем стане принц Чарльз, якому виповнилося 73 роки. За 2 дні до смерті королева затвердила нову прем’єр-міністерку Трасс.
  • На засіданні Ради Безпеки ООН, яке було скликано на вимогу РФ для обговорення постачання західної зброї Україні, представник України Кислиця заявив, що єдиним правильним кроком до порятунку українців та росіян від війни є виведення військ РФ з окупованої території. Він зазначив, що Росія вторгненням в Україну з 2014 р. порушила принципи та норми майже всіх основних міжнародних документів, Статуту ООН тощо. За словами Кислиці, Україна боротиметься доти, доки не буде знищено всіх російських солдатів, які прийшли в країну, щоб убивати українців. Він наголосив, що присутність агресора в Раді Безпеки позбавляє цей орган можливості забезпечити мир та безпеку в усьому світі. Американська представниця при ООН Томас-Грінфілд наголосила, що США підтримують реформу Ради Безпеки щодо розширення географічного представництва та обмеження застосування права вето.
  • На думку директора ЦРУ Бернса, Росія ще довго платитиме високу ціну за вторгнення в Україну. Він наголосив, що війна завдала довгострокових збитків російській економіці.
  • Польща та країни Балтії оприлюднили спільне рішення щодо обмеження доступу на свою територію громадян РФ із туристичними шенгенськими візами. Причиною названо можливість проникнення до ЄС осіб, які становлять загрозу безпеці. За твердженням зовнішньополітичних відомств країн, 3/4 громадян РФ підтримують війну, яку ведуть російські війська в Україні. Також неприйнятним, що громадяни держави-агресора вільно подорожують ЄС, тоді як в Україні їхні військовослужбовці вбивають і катують людей.
  • Сейм Латвії схвалив відокремлення Латвійської православної церкви від РПЦ та надав їй незалежний статус (автокефалію).
  • Президент Туреччини Ердоган висловив згоду з твердженням російського президента Путіна про те, що українське продовольство прямує "зерновим коридором" до "багатих країн". Ердоган заявив, що обговорить це питання з Путіним під час зустрічі в Самарканді, і висловив сподівання на відновлення постачання зерна з РФ.
  • Низка місцевих депутатів центрального Смольнінського округу Санкт-Петербургу оголосили про намір звернутися до Держдуми РФ із вимогою усунення президента Путіна за звинуваченням у держзраді. На думку депутатів, "спеціальна військова операція" завдає шкоди безпеці Росії та її громадян, а замість "демілітаризації" України сталося протилежне.
  • Колишній прем’єр-міністр Італії мільярдер Берлусконі оголосив про бажання бути, разом із колишньою канцлеркою Німеччини Меркель, посередниками на мирних переговорах між Україною та Росією, "щоби покласти край конфлікту".
  • Німецький Бундестаг проголосував за посилення з жовтня коронавірусних обмежень, серед яких – обов’язкове тестування та носіння масок FFP2 у ресторанах та інших закритих приміщеннях за рішенням урядів федеральних земель.

Київ

  • Київрада перейменувала майже 40 вулиць столиці. Вулиця Московська матиме ім’я Князів Острозьких, а Волгоградська – ім’я активіста Ратушного, який загинув на фронті.

 

No comments:

Post a Comment