September 06, 2022

05.09.2022: ЗСУ досягли успіху в районі Сіверська та на півночі Херсонщини

ЗСУ досягли успіху в районі Сіверська та на півночі Херсонщини

  • ЗСУ досягли успіху в районі Сіверська та на півночі Херсонщини.
  • Пєсков визнав, що Путін тисне на Європу припиненням постачання газу.
  • Нова прем’єр-міністерка Великої Британії Трас відвідає Україну вже незабаром.

Війна

Фронт

  • Українські війська протягом доби досягли певних успіхів на фронті. Генштаб знову не повідомив, у яких саме напрямках завдано контрударів. Президент Зеленський оголосив, що ЗСУ проводять "точкові" контрнаступальні дії на кількох напрямках, але відмовився розкрити деталі, щоби російське командування "отримало сюрприз".
  • Повідомлення російських ЗМІ про "успішну атаку" на Уди та Прудянку на північ від Харкова не підтверджено. На південь від Харкова ЗСУ влаштували контратакувальні дії на околицях Балаклії. Знову пошкоджено залізничний міст у районі великого залізничного вузла Куп’янськ на окупованій території області.
    05.09.2022 Північний Донбас
  • У районі Сіверська відбулися бойові зіткнення в Григорівці. Генштаб повідомив про успішну контратаку на цьому напрямку. Джерела в "республіках" повідомили про форсування українськими військами Сіверського Дінця та звільнення села Озерне.
  • Тривають запеклі бої в Соледарі, на трасі Лисичанськ – Бахмут – у Яковлівці та Білогорівці, на околицях Бахмута – у Бахмутському, Покровському, Веселій Долині, Зайцеві та Семигір’ї.
    05.09.2022 Донецьк
  • На околицях Донецька сталися зіткнення в Лозовому, Спартаку, Пісках, у районі вентиляційного ствола шахти "Бутівка", а також на західній околиці міста – у Мар’їнці.
    05.09.2022 Херсонщина
  • За повідомленнями з лінії фронту, українські війська на півночі Херсонщини влаштували успішні атаки на південь від водосховища Криворізької ТЕС, а також на плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидова Брода. Тривають бої в районі траси Миколаїв – Херсон.
  • Російське командування спішно перекидає резерви на південь України через Крим та трасою Ростов – Одеса через Маріуполь та Бердянськ. Декілька великих колон помічено в районі Нової Каховки.
  • Війська ППО збили 2 крилаті авіаційні ракети над Миколаївщиною. 2 ракети вибухнули в приватному секторі Харкова. Ще 2 ракети потрапили у велику нафтобазу в Криворізькому районі. Президент Зеленський повідомив про знищення складу із ракетами комплексів ППО С-300, якими російські війська обстрілюють Харків.
  • Російські війська ведуть безперервний обстріл позицій ЗСУ на всій лінії фронту, попри успішну роботу української артилерії зі знищення складів боєприпасів.
  • Генштаб назвав причиною припинення електропостачання Херсонської та частини Запорізької областей відключення окупантами від мережі Каховської ГЕС.
    Енергоатом повідомив про відключення від мережі останнього енергоблоку Запорізької АЕС у зв’язку з пожежею поблизу резервної лінії електропередач. 6 блок АЕС працює з мінімальною потужністю – лише для підтримання роботи внутрішніх систем решти енергоблоків. Енергоатом повідомив, що зв’язок із системою радіаційного моніторингу не втрачено. Глава компанії Котін вважає, що МАГАТЕ в змозі забезпечити демілітаризацію станції. Міністр закордонних справ Кулеба впевнений, що Росія захопила Запорізьку АЕС та перешкоджає її роботі для того, щоб Україна не мала можливості допомогти Європі з постачанням електроенергії. За повідомленням МАГАТЕ, доповідь його голови Гроссі за підсумками поїздки місії на станцію буде опублікована 6 вересня, цього ж дня він проінформує про ситуацію Раду Безпеки ООН.
    Міністр енергетики Глущенко заявив, що світ знову перебуває на межі ядерної катастрофи через дії російських військ на АЕС. Голова інспекції ядерного регулювання Плачков стверджує, що аварія на ЗАЕС може вплинути на 40 країн із населенням 1 млрд осіб. За інформацією Укргідрометцентру, радіоактивна хмара внаслідок вибуху накрила б південну частину України, Крим тощо, а також Молдову, Румунію, Болгарію та Туреччину. Головний санлікар Кузін повідомив, що 10 % бригад швидкої допомоги готові до надання допомоги в разі ядерної, хімічної чи біологічної небезпеки.
  • Українські спецпризначенці Головного управління розвідки розгромили підрозділ ФСБ у Кам’янці-Дніпровській на окупованій території та знищив бюлетені, які було надруковано для проведення "референдуму". Завдяки контрнаступу ЗСУ окупаційна "влада" зупинила підготовку до "референдуму".
    СБУ заарештувала активи колаборанта Сальдо, котрого окупанти призначили "главою херсонської адміністрації".
  • Окупанти вже понад місяць не пускають міжнародних спостерігачів до Оленівської колонії, де було вбито понад 50 українських військовополонених. Голова Міжнародного Комітету Червоного Хреста Мардіні заявив, що організація не може гарантувати безпеку полонених, оскільки її представники не в змозі контролювати ситуацію в колонії.

Тил

  • Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки підтримав законопроєкт про добровільний військовий облік усіх жінок, крім медиків.
  • Київська міська прокуратура заарештувала 3 асфальтобетонні заводи, що належать білоруським компаніям. Оцінка вартості їхніх активів складає приблизно 120 млн грн.
  • До Умані на святкування єврейського нового року мають намір приїхати орієнтовно 10 тис. паломників-хасидів, майже 1 тис. уже прибули до міста. Влада області закликала ізраїльтян відмовитися від відвідування Умані, а тих, хто таки приїде – дотримуватися заходів безпеки через ймовірні російські ракетні атаки.
  • Світовий банк оцінив у $350 млрд збитки, які завдано Україні російським вторгненням. Функціонери організації вважають, що ці цифри є орієнтиром для оцінки обсягів фінансування відновлення України.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль після засідання Ради асоціації Україна – ЄС заявив, що розраховує на отримання допомоги від західних партнерів для підготовки до опалювального сезону в сумі $3,4 млрд.
    Шмигаль повідомив про надання Єврокомісією цільової бюджетної підтримки в розмірі €0,5 млрд, яку буде спрямовано на забезпечення житлом внутрішніх переселенців та підтримку малих фермерів. Голова комісії фон дер Ляєн підтвердила, що рішення про надання Україні пакета допомоги на загальну суму €5 млрд буде схвалено цього тижня.
  • За інформацією НБУ, виплати з погашення та обслуговування ОВДП із початку повномасштабного вторгнення на 55 млрд грн перевищили суму, яку отримано від продажу нових облігацій. На думку низки економістів, причиною є небажання чиновників Мінфіну підвищувати дохідність облігацій до рівня облікової ставки НБУ. Деякі експерти вважають ставку НБУ у 25 % завищеною та корупційною, і це дає змогу заробляти гроші "з повітря" вузькому колу наближених банків за допомогою купівлі депозитних сертифікатів, дохідність яких становить 23 %.
  • НБУ послабив валютні обмеження. Банкам із 6 вересня дозволено продавати населенню всю куплену в громадян безготівкову валюту, а не лише половину цієї суми. Підприємствам заборонено купівлю валюти на міжбанку до витрачання валютних коштів на рахунках.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбулося 8-ме засідання Ради асоціації Україна – ЄС. По його закінченні європейські чиновники заявили, що дії української влади з виконання програми реформ задля набуття членства в ЄС не є заміною виконання вимог угоди про асоціацію. Водночас було констатовано, що Україна зробила низку успішних кроків з адаптації законодавства до європейського. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про підписання угод із ЄС про співробітництво в митній та податковій галузях, а також за програмою "Цифрова Європа".
    Він висловив сподівання, що ЄС все-таки зробить конкретні кроки із запровадження повного ембарго на імпорт енергоносіїв із РФ, а також відключення всіх російських та білоруських банків від системи міжнародних банківських розрахунків SWIFT.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель нагадав українській владі про зобов’язання ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду. Він також підтвердив підтримку України Євросоюзом, без огляду на погрози та шантаж Росії. Єврокомісар із розширення Варгєї повідомив, що ЄС надасть оцінку дій України з набуття членства в Союзі у 2023 р.
  • Росія не припиняє "газову атаку" на Європу. Газпром оголосив про "загрозу пожежі чи вибуху" на газокомпресорній станції Виборг у разі відновлення роботи газогону "Північний потік". Прессекретар російського президента Пєсков під час телефонної пресконференції відверто заявив, що причиною зупинення прокачування є західні санкції, і постачання буде відновлено лише після їхнього скасування. А поки Газпром просто спалює газ, оскільки російські підземні сховища вже заповнено. Попри ці втрати, прибуток компанії зріс у кілька разів через рекордні ціни на газ у Європі.
    Президент Франції Макрон закликав громадян та бізнес скоротити споживання електроенергії, щоб уникнути відключень узимку. Усією Європою зупиняються або припиняють роботу енергомісткі підприємства – насамперед металургійні та хімічні. Уряд Німеччини оголосив про вжиття пакета заходів на суму €65 млрд для разових виплат уразливим верствам населення, а також податкових пільг енергомістким підприємствам.
  • МЗС України засудило проросійські мітинги в Німеччині та Чехії, учасники яких вимагали від урядів відмовитися від підтримки України та скасувати антиросійські санкції.
  • Президент США Байден заявив, що Росію не буде визнано державою – спонсором тероризму. СРСР за часів "холодної війни" також не мав подібного статусу.
  • НАТО має намір надати допомогу Україні на суму €40 млн для закупівлі зимового одягу, взуття та наметів для ЗСУ.
  • Польща активно готується до можливої ​​оборони від російської агресії. Уряд країни замовив 48 САУ AHS Krab та 36 допоміжних машин.
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон пішов із посади. На прощання він заявив, що пишається роками, протягом яких очолював країну, а також окремо згадав про надання підтримки Україні. На його місце обрано міністерку закордонних справ Трас. За інформацією посла Пристайка, вона планує відвідати Україну з офіційним візитом уже незабаром. Президент Зеленський зателефонував Джонсону, після чого висловив надію на те, що він залишиться в політиці й надалі підтримуватиме України.
  • За інформацією європейських ЗМІ, Єврокомісія запропонує скасувати спрощений візовий режим із РФ уже цього тижня. Уряд Канади все ще обговорює із союзниками можливі візові обмеження для росіян.
  • Папа Римський Франциск заявив, що лікарі поки забороняють йому поїздки до Росії та України, але він робить усе можливе для припинення війни й перебуває в постійному контакті з президентами Путіним та Зеленським.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції запропонувало запровадити санкції проти грузинського олігарха Іванішвілі та 11 наближених до нього осіб за сприяння Росії в ухиленні від санкцій. Іванішвілі є фактичним "власником" владної партії "Грузинська мрія".
  • Після рішення міністрів країн картелю ОПЕК+, до якого входить РФ, щодо зниження видобутку нафти з жовтня на 100 тис. барелів на день, ціни на нафту відновили зростання.
  • Роскомнагляд позбавив ліцензії чи не останнє незалежне видання "Новая газета", попри відмову редакції називати війну – війною та інші "реверанси" в бік російської влади.

Київ

  • Київська міська адміністрація має намір створити муніципальний банк, купивши активи банку "Січ", який НБУ визнав неплатоспроможним та вивів із ринку в серпні. Саме банк "Січ" коштом НБУ надав кредит фірмі-одноденці з російським корінням для купівлі готелю "Дніпро" в центрі Києва для відкриття казино. Українські чиновники назвали продаж готелю "перемогою".

Тренди

  • Президентська партія має намір "пропхати" через Верховну Раду законопроєкт, який скасує норму про неможливість призначення директором НАБУ політично заангажованого кандидата. Комітет із питань організації державної влади та місцевого самоврядування рекомендував винести законопроєкт на голосування та ухвалити його за прискореною процедурою. Занепокоєння можливим ухваленням документа висловили й посли країн "великої сімки".

 

No comments:

Post a Comment