September 03, 2022

02.09.2022: Глава МАГАТЕ побачив на Запорізькій АЕС "усе, що треба"

Глава МАГАТЕ побачив на Запорізькій АЕС "усе, що треба"

  • Глава МАГАТЕ побачив на Запорізькій АЕС "усе, що треба".
  • "Велика сімка" підтримала обмеження ціни російської нафти з 5 грудня.
  • Українська ППО збила всі 5 крилатих ракет, які летіли на Дніпро.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, у білоруському Бресті розміщено російський підрозділ із десятками БПЛА, за допомогою яких армія РФ здійснює розвідку північних областей України, що межують із Білоруссю.
  • Унаслідок артобстрілів російською артилерією прикордонних населених пунктів Сумщини виникла пожежа, яка перекинулася на суміжну територію РФ.
  • Російська армія знову завдала удару по Харкову ракетами комплексу ППО С-300, які зруйнували спорткомплекс "Локомотив". Ракетами пошкоджено будівлі підприємств у Слов’янську та Краматорську на Донеччині.
  • Українські підрозділи ППО збили вночі всі 5 російських ракет "Калібр", які було націлено на Дніпро.
  • Російські війська здійснюють інтенсивні обстріли позицій ЗСУ всією лінією фронту з артилерії, РСЗВ, завдають ударів із повітря для розхитування української оборони.
  • У центрі Харківщини ЗСУ відбили атаку російських військ у Гусарівці поруч із Балаклією.
  • Тривають бої на околицях Соледара та Бахмута. На північ від Горлівки – у Зайцевому та Майорську – українські позиції без успіху намагалися штурмувати найманці ПВК "Вагнера".
  • На північній околиці Донецька українські війська відбили атаки на Піски, Першотравневе та Невельське.
  • Українське командування вперто мовчить про ситуацію на правобережній частині Херсонщини. Представник Генштабу лише повідомив про відбиття російських атак у районі на південь від водосховища Криворізької ТЕС – у Високопіллі та Потьомкиному.
  • Глава МАГАТЕ Гроссі за результатами поїздки на Запорізьку АЕС заявив, що йому вдалося побачити все, що він хотів. Гроссі зазначив, що фізичну цілісність станції було порушено кілька разів. Він побачив пробоїни в стінах будівель, які, на його думку, не радикально вплинули на працездатність АЕС. За його словами, під час візиту звуки вибухів лунали дуже близько. Агентство оголосило, що на станції постійно перебуватиме 2 інспектори, а звіт за результатами поїздки буде опубліковано наступного тижня. Після появи інспекторів до мережі було ввімкнено 5 енергоблок, який було від’єднано від мережі через спрацювання системи аварійного захисту після артилерійського обстрілу. Перед приїздом місії окупанти вивезли з території станції всю техніку, і розмістили її на території "Атоменергомаш" та в навколишніх населених пунктах.
  • На Донеччині проведено обмін полоненими. На контрольовану Україною територію повернулися 14 військовослужбовців, які потрапили в полон ще навесні.
  • Окупанти вже протягом місяця не допускають міжнародних експертів на місце вбивства українських військовополонених у колонії в Оленівці. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець вважає, що Росія підчищає сліди свого воєнного злочину та допустить представників ООН та Червоного Хреста лише тоді, коли буде знищено всі докази.

Тил

  • На засіданні Ставки верховного головнокомандувача було заслухано звіти командувачів напрямами та обговорено питання забезпечення військ.
  • Кабмін доручив Мін’юсту перевіряти доброчесність потенційних покупців ЗМІ.
    Ухвалено рішення про стягнення на користь держави активів Захарченка – колишнього глави МВС режиму Януковича.
    Кабмін запровадив санкції проти понад 700 фізичних та юридичних осіб РФ, які пов’язані з ядерною галуззю, зокрема, проти самого Росатому, а також радника голови компанії Карчаа, який був "гідом" інспекторів МАГАТЕ по території Запорізької АЕС.
    Схвалено санкції проти 99 фізичних та 178 юридичних осіб РФ та Білорусі – підприємств військово-промислового комплексу, телекомпанії "Царьград" та держбанків, у тому числі тих, які допомагали обходити санкції. До списку, серед інших, включено дочок російського президента Путіна.
  • В управління агентству АРМА передано підприємство "Вінницяпобутхім" у Вінницькій області, яке належить російській "Невській косметиці". Вартість заарештованих активів та продукції – понад 2 млрд грн.
    АРМА продала 7 тис. т аміаку, власниками яких були підсанкційні російські компанії "Тольяттіазот" та "Міндобрива" олігарха Ротенберга.
  • Міністр культури Ткаченко виступив проти закриття будинку-музею письменника Булгакова в Києві, оскільки "музей не винен", а "Булгаков був киянином".
  • Міністр освіти Шкарлет стверджує, що понад 70 % університетів та 65 % шкіл готові до очного навчання після завершення підготовки укриттів.
  • Імпорт пального за пів року з країн ЄС зріс із 50,8 тис. т у березні до 709,5 тис. т у серпні після скасування держрегулювання й акцизів та полегшення транспортування через кордон.
  • За інформацією Мінфіну, дефіцит бюджету в серпні залишився на досить низькому рівні – 5,4 млрд грн, у липні – 4,8 млрд грн, хоча в червні він складав аж 134,9 млрд грн. За 8 місяців дефіцит бюджету становив 416,9 млрд грн. Чиновники констатували, що суттєвого скорочення дефіциту вдалося досягти коштом грантової допомоги західних партнерів, яку класифіковано як доходи бюджету, а не фінансування дефіциту.

Україна та світ

  • Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) оголосили про запровадження з 5 грудня граничної ціни на купівлю російської нафти, а з 5 лютого 2023 р – і на нафтопродукти з РФ. Єврокомісія має намір долучитися до рішення G7.
    Газпром оголосив про повне зупинення прокачування газу до Європи газогоном "Північний потік" "у зв’язку з виявленим пошкодженням газотурбінного двигуна". Спікер Єврокомісії Мамер звинуватив Газпром у брехні щодо реальної причини зупинення постачання й наголосив на ненадійності російського монополіста як постачальника.
    За підсумками 8 місяців Газпром скоротив видобуток газу майже на 15 % (на 49 млрд м³) проти аналогічного періоду торік. Експорт газу скоротився на понад третину – на 37 %, проти минулого року. Водночас доходи російського монополіста зросли завдяки рекордно високим цінам на газ у Європі.
    Спікер Ради нацбезпеки США Кірбі, коментуючи чергове зупинення прокачування, наголосив, що Росія використовує енергоресурси як зброю проти Європи.
    Президент Єврокомісії фон дер Ляєн вважає, що Євросоюз має обмежити ціну газу, що отримує трубопроводами з РФ, аби пом’якшити енергетичну агресію Путіна. Міністри енергетики країн ЄС 9 вересня обговорять зростання цін на енергоносії та реформу енергетики для посилення використання поновлюваних джерел та відокремлення вартості електроенергії від ціни на газ.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Євросоюз планує виділити наступного тижня кредит у розмірі €5 млрд як частину пакета макрофінансової допомоги на суму €9 млрд, який було погоджено в травні. Угорщина була єдиною країною, яка голосувала проти. 80 % респондентів опитування угорської соцслужби Századvég не підтримують заборону видавання віз громадянам РФ. 81 % – не згодні з постачанням зброї Україні країнами ЄС, оскільки це, нібито, "призводить до подальших людських жертв та послаблення економіки Європи". 78 % виступили проти заборони імпорту російської нафти, 74 % – проти заборони імпорту ядерного палива з РФ.
    Представник американської адміністрації заявив, що президент Байден звернеться до Конгресу з проханням виділити ще $11,7 млрд як воєнну та економічну екстрену допомогу Україні, і ще $2 млрд – на компенсацію вартості енергоносіїв на внутрішньому ринку. МЗС РФ погрожує США, що їх відокремлює "найтонша грань" від того, щоби стати стороною конфлікту в Україні через збільшення постачання зброї для ЗСУ.
    Президент Латвії Левітс та міністр оборони Парбікс закликали союзників по НАТО передати Україні сучасні танки та літаки, а також застерегли від послаблення протидії Росії.
  • 76 % респондентів опитування російського Левада-центру підтримують війну в Україні, проти висловилися лише 17 %. Майже половина респондентів вважають за необхідне не припиняти війну. Підтримка війни не змінилася протягом літа, попри тяжкі втрати армії в бойових діях. Російська пропаганда стає дедалі агресивнішою. У Криму 1 вересня школярів агітували вступати до армії та навчали "патріотизму" на прикладі "спецоперації".
    Глава російської делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Гризлов заявив, що президент Зеленський рішенням про розпуск української делегації поставив хрест на можливих мирних переговорах.
  • Велика норвезька компанія Equinor вийшла з усіх 4 спільних із Роснафтою проєктів розробки нафтових родовищ.
    З російського ринку йде французький виробник промислових газів, технологій та послуг для промисловості Air Liquide. Активи у РФ буде продано місцевому менеджменту.
    Нафтогазовий концерн Shell поінформував російську владу про вихід із проєкту "Сахалін-2", у якому його частка становить 27,5 %. Понад половина акцій належить Газпрому, інші – японським компаніям Mitsui та Mitsubishi.
    Заступник голови Центробанку РФ Тулін заявив, що в першому півріччі банки країни втратили $25 млрд унаслідок запровадження західних санкцій.
  • Шевченківський райсуд Києва заочно заарештував 6 російських балкерів, що перевозять крадене українське зерно.
  • До польських шкіл із 1 вересня пішли навчатися 185 тис. дітей українських біженців. Це на 7 тис. менше, ніж закінчили минулий навчальний рік. Багато дітей навчаються дистанційно за українською програмою.

Київ

  • Столичний метрополітен із 5 вересня скоротить інтервал руху поїздів у години пік до 3–4 хв.


No comments:

Post a Comment