September 02, 2022

01.09.2022: 1 вересня багато українських школярів розпочали навчання в онлайн-режимі

1 вересня багато українських школярів розпочали навчання в онлайн-режимі
  • 1 вересня багато українських школярів розпочали навчання в онлайн-режимі.
  • Білорусь проведе навчання щодо відпрацювання захоплення північних областей України.
  • 5 представників МАГАТЕ залишились на ЗАЕС для проведення інспекції.

Війна

Фронт

  • Лінія фронту від Харкова до Запоріжжя за добу не зазнала змін. Командування ЗСУ зберігає "режим тиші" щодо ситуації на правобережній частині Херсонської області, щоби не нашкодити військам, які намагаються вести контрнаступ.
  • З території РФ обстріляно з артилерії та мінометів прикордонні села Чернігівщини та Сумщини. По Харкову з району Білгорода завдано удару двома ракетами.
  • Представник Генштабу Громов повідомив про проведення з 8 до 14 вересня на території Білорусі спільних командно-штабних навчань армій країн Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), під час яких відпрацьовуватиметься захоплення Волинської, Рівненської та Житомирської областей. Президент Білорусі Лукашенко під час "відкритого уроку" в школах та ВНЗ країни заявив, що війна в Україні "завершиться вже незабаром", і висловив упевненість, що Росія не може її програти. Він заявив про готовність звернутися до президента Путіна з проханням про надання армії РБ ядерної зброї в разі нападу на Білорусь або розміщення американської ядерної зброї в Польщі.
  • На всій ділянці фронту на Донбасі точаться бої. ЗСУ відбили атаки російських військ у напрямку на Слов’янськ – у Долині на трасі М-03 Харків – Довжанський.
  • Ні на день не вщухають запеклі бойові зіткнення на околицях Соледара та Бахмута, а також на південь від міста – у селах Зайцеве та Кодема.
  • Окупанти не залишають спроб прориву української оборони за підтримки артилерії та авіації на північній околиці Донецька – в Опитному, Первомайському та Невельському, а також на схід від міста – в Авдіївці та Красногорівці. Протягом доби їм не вдалося просунутися ані трохи. На цей напрямок російське командування перекинуло свіжі підкріплення – підрозділи 3-го армійського корпусу, який було створено всього 2 місяці тому. Заступник начальника Генштабу Громов стверджує, що президент Путін поставив перед армією РФ завдання утримати захоплені території та підготувати ще один наступ для повного захоплення Донецької області до 15 вересня.
  • На решті ділянок фронту армія РФ завдає масованих артилерійських ударів по позиціях ЗСУ та населених пунктах у ближньому тилу української оборони.
  • Оперативне командування "Південь" повідомило, що контрнаступ українських військ на Херсонщині розвивається успішно, але не розкриває реальної ситуації на цій ділянці фронту. Представник командування Гуменюк повідомила, що артилерія вивела з ладу логістичні маршрути російських військ, що не дає їм змоги перекинути нові резерви на передову. Підрозділи ЗСУ під час боїв зазнають тяжких втрат, різко збільшився потік поранених у шпиталі.
    Секретар РНБО Данілов заявив, що українське керівництво не має наміру ні з ким узгоджувати звільнення власних територій.
    Окупанти перекидають підкріплення угрупованню на півдні України через Крим – трасою "Таврида" в бік Херсонщини прямують великі колони військової техніки.
  • Місія МАГАТЕ таки дісталася Запорізької АЕС. Голова організації Гроссі пробув на АЕС лише кілька годин, після чого оголосив, що він "побачив ключові речі", а місія залишиться на станції постійно. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що за дві години можна було "прослухати лише казки від Росатому". Президент Зеленський заявив, що окупанти не пустили на ЗАЕС незалежних журналістів, водночас, організували масовку своїх пропагандистів. Він наголосив, що Україна зробила все можливе, щоби місія відбулася.
    На думку міністра енергетики Галущенка, відключення станції від мережі не знизить загрози ядерної аварії, оскільки паливо завантажено в реактори, а відпрацьовані касети розміщено в спеціальному сховищі. Енергоатом наголосив, що окупанти спотворюють реальний стан АЕС та надають лише вигідну для себе інформацію про візит фахівців МАГАТЕ.
    Представник РФ при ООН Небензя збирає ще одне екстрене засідання Ради Безпеки через ситуацію на ЗАЕС за участю директора МАГАТЕ Гроссі та генерального секретаря ООН Гутерреша. Міністр закордонних справ Лавров заявив, що Росія очікує від місії МАГАТЕ "реальної роботи щодо проблем ядерної безпеки" та "об’єктивної оцінки" ситуації на об’єкті.
    Російські війська знову обстріляли з РСЗВ "Град" населені пункти Нікопольського району, які розташовано на протилежному від АЕС березі Каховського водосховища.

Тил

  • За пів року після початку російського широкомасштабного вторгнення президент Зеленський, нарешті, скасував указ про створення української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі.
  • 1 вересня розпочалися заняття в школах, суттєва частина дітей навчатиметься в онлайн-режимі. На окупованій території Росія спробувала організувати навчання за російською шкільною програмою з промиванням мізків українським дітям сфальсифікованою історією. Школи на неконтрольованій території взяла під охорону Росгвардія. Президент Путін на "відкритому уроці" у РФ пожартував про "гумову дупу", яка не може бути еквівалентом працьовитості.
  • Депутат Гетманцев заявив, що прем’єр-міністр Шмигаль відклав підписання постанови про порядок виїзду військовозобов’язаних чоловіків за кордон через украй негативну реакцію суспільства.
  • Міністерство агрополітики повідомило, що протягом серпня Україна експортувала 4,5 млн т зернових та олійних культур залізницею, річковим та морським транспортом. Завдяки розблокуванню портів "великої Одеси" експорт зріс на 1,5 млн т. До вторгнення, рік тому, експорт становив 6 млн т.
  • Міністерство цифрової трансформації повідомило про підключення до додатка для смартфонів "Дія" електронної посвідки на проживання для іноземців та надання їм можливості підписувати документи електронним підписом.
  • Вищий антикорупційний суд конфіскував активи російського олігарха Євтушенкова в Києві та Запоріжжі. Він суттєво розширив свій бізнес в Україні під час каденції колишнього президента Януковича. Мін’юст планує вже у вересні конфіскувати активи Януковича та інших бізнесменів з оточення президента Путіна.
  • Міністерство економіки заклало до макроекономічного прогнозу на наступний рік курс 50 ₴/$ та інфляцію понад 30 %.
  • Чергове щомісячне опитування НБУ показало, що бізнес украй стримано оцінює перспективи розвитку економіки та прогнозує спад у торгівлі.

Україна та світ

  • Міністерство оборони Фінляндії оголосило про надання ЗСУ воєнної допомоги на суму $8,29 млн без конкретизації номенклатури постачань.
    Данія планує передати українській армії військову форму, зокрема, зимову.
    Прем’єр-міністр Шмигаль перед візитом до Німеччини закликав уряд країни передати ЗСУ сучасні танки Leopard 2 та висловив сподівання, що американська адміністрація надасть танки Abrams.
    Німеччина передає Чехії танки Leopard 2 на заміну радянським танкам Т-72, ​​які було передано Україні.
    Французький президент Макрон заявив про "непохитну" та довготермінову підтримку України у війні з РФ.
  • Президент Путін оголосив Україну "антиросійським анклавом", а метою "спецоперації" назвав її ліквідацію як держави та захист Росії. Він укотре повторив мантру про те, що в Україні у 2014 р. стався держпереворот, який "мешканці Донбасу та Криму" не сприйняли, після чого Україна розв’язала та вела проти них "війну" протягом 8 років.
    З 2 вересня в Далекосхідному окрузі РФ проводяться військові навчання "Схід 2022" за участю підрозділів "дружніх" країн, у тому числі – 2 тис. китайських військовослужбовців. Британська розвідка вважає, що в них візьмуть участь не більше ніж 20 % сил, залучених у 2018 р., а подібні маневри так і не підготували російську армію до широкомасштабних військових операцій.
    У відповідь на заяву голови Ради Федерації Матвієнко про наявність у Росії "достатніх ресурсів" для перемоги над Україною секретар РНБО Данілов заявив, що Росії має вистачити лише одного ресурсу – на виплату репарацій та контрибуцій, а також на поховання своїх вояків.
    Російський міністр іноземних справ Лавров заявив, що РФ вважатиме нападом на себе будь-які дії, що загрожують її "миротворчому контингенту" в Придністров’ї. За його словами, Росія зробить усе, щоби російськомовні жителі "Придністровської молдавської республіки" не постраждали, і захистить їх від воєнного  втручання. МЗС Молдови викликало російського посла для надання пояснень із цього приводу. Українське МЗС назвало заяву Лаврова "фальшивим приводом для вторгнення".
  • Прессекретар російського президента Пєсков назвав "сміховинним" рішення міністрів закордонних справ країн ЄС про скасування спрощеного візового режиму для російських громадян. Він погрозив, що цей крок ускладнить ситуацію і для самих європейців. Міністр закордонних справ Кулеба констатував, що під час обговорення рішення про візову політику в чиновників ЄС "відбувся важливий перелом" щодо РФ.
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон в останні дні своєї каденції закликав країну покінчити з "енергетичною залежністю від іноземних деспотів".
    Фракція "Вільної демократичної партії" німецького Бундестагу, що входить до владної коаліції, закликала розібрати російський газогін "Північний потік-2", який Газпрому так і не вдалося ввести в експлуатацію. Депутати наголосили, що газогін із самого початку був геополітичним проєктом, спрямованим на ізоляцію України. Канцлер Шольц заявив, що країна поки не може повністю відмовитися від російського газу, навіть всупереч вторгненню армії РФ в Україну та ненадійність Газпрому як постачальника. Віцеканцлер Габек вважає, що країні не варто покладатися на постачання газу з РФ цієї зими. Понад половина респондентів опитування громадян Німеччини, проведеного компанією Deutschlandtrend, підтримують збереження санкцій проти РФ навіть з огляду на зростання цін на товари та ймовірні перебої з постачанням електрики.
    Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) мають намір погодити рішення про запровадження обмеження цін на російську нафту. Віцепрем’єр-міністр РФ Новак пригрозив не продавати нафту країнам, які виконуватимуть це рішення.
  • Лідер правої польської партії влади "Право і справедливість" Качиньський зажадав від Німеччини виплатити репарації в розмірі $1,3 трлн за збитки, які заподіяла її армія під час Другої світової війни. Він вважає, що це стало б кроком до "примирення між народами, що ґрунтується на правді". МЗС Німеччини вважає питання про репарації закритим ще з 1953 року. Відтоді Польща кілька разів підтверджувала відмову від вимог, і це, на думку німецьких чиновників, стало однією з фундаментальних засад сучасного європейського ладу.
  • США заборонили постачання до РФ та Китаю високопродуктивних графічних процесорів, які використовуються в складних комп’ютерних системах, зокрема, у воєнних системах із застосуванням методів штучного інтелекту.
    Китай відмовився постачати до РФ двигуни для вантажівок Камаз через можливі американські санкції, які може бути запроваджено проти китайських виробників.
    Росія до кінця року планує купити валюти "дружніх країн" насамперед юані, на суму $70 млрд через неможливість розплатитися доларами на зовнішніх ринках унаслідок санкцій.
  • Віцепрезидент Єврокомісії Схінас оголосив про виділення Україні €5 млн на заходи щодо збереження культурної спадщини.

Київ

  • Стан повітря в Києві суттєво погіршився через загоряння торфу в районах на північ від міста. Ситуацію ускладнили безвітряна погода та вкрай спекотний серпень.

Тренди

  • На думку журналістів НСЖУ, законопроєкт "Про медіа", який ухвалили в першому читанні депутати Верховної Ради в середу, має метою запровадження цензури та ручного регулювання онлайн-ЗМІ, блогерів та різноманітних вебплатформ, а також суперечить кодексу журналістської етики.

No comments:

Post a Comment