August 31, 2022

30.08.2022: Кабмін скасував повну гарантію вкладів фізосіб в Ощадбанку після закінчення воєнного стану

  • Кабмін скасував повну гарантію вкладів фізосіб в Ощадбанку після закінчення воєнного стану.
  • З 1 вересня поновлюється приватизація держпідприємств.
  • Командування ЗСУ не повідомляє про ситуацію на Херсонщині.
  • Місія МАГАТЕ вирушила на Запорізьку АЕС.
  • Верховна Рада в першому читанні підтримала повернення акцизу на паливо та законопроєкт "Про медіа".

Війна

Фронт

  • Російська артилерія з території РФ обстріляла прикордонні села Чернігівщини та Сумщини. Знову обстріляно касетними боєприпасами житлові квартали Харкова, а також центральну частину міста.
  • На південь від Ізюма окупанти не залишають спроб наступу на Слов’янськ та взяття під контроль автотраси та залізничної колії між Слов’янськом та Барвінковим. Сталися бойові зіткнення в селі Шнурки на адмінкордоні Донецької та Харківської областей.
  • Уже кілька тижнів ударні підрозділи російських військ, найманці ПВК "Вагнера" ​​та "народна міліція ДНР" (1-й армійський корпус РФ) не можуть проламати українську оборону в Соледарі, Бахмуті, й у районі траси М-03 – у Зайцевому, Веселій Долині, Кодемі. Під потужні обстріли потрапили Слов’янськ та Краматорськ.
  • У районі Донецька ЗСУ відбили атаки на Авдіївку, Опитне, Піски, Первомайське, Красногорівку та Мар’їнку.
  • З району Запорізької АЕС знову обстріляно житлові квартали Нікополя та населені пункти району.
    Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) вирушила до ЗАЕС для оцінювання ситуації на об’єкті. Місія планувала пробути на станції кілька днів, проте російські окупанти дали дозвіл на лише  на одноденну інспекцію. У Києві генеральний директор МАГАТЕ Гроссі зустрівся з президентом Зеленським, який закликав його докласти максимум зусиль для демілітаризації ЗАЕС.
    Єврокомісія оголосила про намір передати Україні 5,5 млн таблеток йодиду калію для захисту населення від радіаційного опромінення в разі аварії на ЗАЕС.
  • Українська артилерія завдала ударів по військових об’єктах армії РФ у Херсоні, а також по стратегічних мостах через Дніпро – в Антонівці та через Інгулець – у Дар’ївці.
    Колаборанти – "глави" окупаційних "адміністрацій" та "чиновники" тікають із Херсонської та Запорізької областей до Криму та Росії. Користувачі соцмереж повідомляють про вивезення окупантами українського майна вантажівками, а також про збільшення потоку зерновозів із краденим зерном до Криму.
    Російська артилерія обстріляла Миколаїв та населені пункти на півдні області.
    Українська розвідка підтвердила перекидання важких озброєнь та авіації до Херсонської області, що свідчить про оцінку російським командуванням серйозності ситуації, у яку потрапило угруповання військ на правому березі Дніпра.
    За інформацією телекомпанії CNN, США надали суттєву допомогу в підготовці контрнаступу на півдні, зокрема, постачанням важкої техніки.
    Спікери Генштабу попросили ЗМІ та користувачів соцмереж не виривати інформацію з контексту й не робити прогнозів про наміри ЗСУ.
  • ЗСУ вкрай ефективно використовують західні РСЗВ, добре маскуючи їхнє переміщення. The Washington Post стверджує, що Росія витратила щонайменше 10 найновіших ракет "Калібр" для ударів по дерев’яних муляжах установок.
  • Білий дім повідомив, що Росія в серпні отримала від Ірану безпілотники серії Mohajer-6 та Shahed для застосування у війні проти України. За оцінками експертів, іранські дрони-камікадзе можуть виявитися ефективними для завдавання ударів по українських електростанціях, нафтобазах та інших об‘єктах критичної інфраструктури. Глава МЗС Ірану Абдоллахіан прилетів до Москви для обговорення "кризи в Україні" з міністром закордонних справ РФ Лавровим.
  • У північній частині Криму сталася пожежа на великій нафтобазі в Червоногвардійському, де російські війська заправляють техніку. За повідомленнями російських ЗМІ, у Севастополі знову працювали системи ППО, які нібито збивали українські безпілотники.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закони для приєднання України до так званого "митного безвізу" з ЄС. З цією ж метою Верховна Рада ратифікувала дві угоди про спрощення формальностей у торгівлі товарами та процедуру спільного транзиту.
  • Верховна Рада в першому читанні підтримала новий закон "Про медіа", який є одним із "маяків" для початку переговорів щодо вступу України до ЄС. Водночас низка експертів і журналістів наголошує, що законопроєкт дає послаблення російської медіаіндустрії та фактично запроваджує цензуру.
    Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про повернення акцизного податку на пальне. Міністерство інфраструктури оцінює додаткові надходження до бюджету в розмірі 2–3 млрд грн щомісяця. Цими коштами чиновники хочуть відновити "велике будівництво", яке через тотальну корупцію та монополізацію закупівель населення називає "великим крадівництвом".
    У першому читанні ухвалено законопроєкт про податкові пільги для забудовників, які збираються будувати житло. За твердженням депутатів, нововведення дасть змогу знизити ціни на ринку нерухомості.
    Парламент звернувся до ООН, ЄС та ОБСЄ із закликом засудити страти українських військовополонених в Оленівській колонії.
  • Кабмін схвалив пропозицію Міністерства культури про запровадження персональних санкцій проти патріарха РПЦ Кирила та 7 його підлеглих Санкції затверджує президент після схвалення РНБО.
    Уряд розширив список осіб, які можуть отримати компенсацію за розміщення внутрішніх переселенців.
  • Глава компанії "Оператор ГТС України" Макогон повідомив, що до підземних сховищ закачано 13 млрд м³ газу. Кабмін має намір запасти на зимовий сезон 19 млрд м³, проте ці плани навряд чи будуть виконані. Депутати Верховної Ради схвалили залучення кредиту уряду Канади на закупівлю газу в розмірі 12,7 млрд грн.
  • Фонд держмайна оголосив про поновлення аукціонів із приватизації держпідприємств. Серед інших об’єктів на продаж виставлено спиртзаводи.
  • Заступник голови Офісу президента Смирнов заявив, що за оптимістичними прогнозами директора НАБУ оберуть не раніше, ніж за три місяці. Конкурс, який мав стартувати навесні, ОП навмисне затягував, попри очікування ЄС на підтвердження відданості українській владі боротьбі з корупцією на найвищому рівні.
  • ЮНЕСКО підтримало включення Одеси до списку об’єктів всесвітньої історичної спадщини, що дасть можливість захистити пам’ятки та будівлі в місті.
  • Кабмін змінив статут Ощадбанку та скасував повну державну гарантію вкладів, після чого включив банк до Фонду гарантування вкладів фізосіб. За твердженням чиновників, ці зміни не стосуватимуться громадян до закінчення дії режиму воєнного стану.
  • Мінфін на аукціоні 30 серпня розмістив воєнні облігації на суму майже 3,93 млрд гривень в еквіваленті. Більшість проданих зобов’язань – 6 місячні ОВДП під 12 % річних. Аукціон знову зірвано через небажання Мінфіну підвищувати відсоткову ставку.
    Глава міністерства Марченко заявив, що в серпні Україна отримала рекордний місячний обсяг зовнішньої фінансової допомоги – $4,6 млрд. З них $3 млрд – грантові кошти уряду США. Міністр також вважає доцільним повернення ставок податків на рівень до вторгнення "з огляду на ситуацію на ринку". Згідно з опитуванням порталу Work.ua, 30 % працездатного населення втратили роботу внаслідок війни.

Україна та світ

  • Президент Зеленський на зустрічі із сенаторами США заявив, що допомога Україні з боку США у сфері безпеки має бути збільшена. Він вкотре закликав Захід не видавати віз громадянам РФ.
    Міністр закордонних справ Німеччини Бербок запропонувала скасувати спрощений візовий режим між ЄС та Росією. За її словами, росіяни, які переслідуються,  й надалі матимуть можливість отримати притулок у країнах ЄС. Вона назвала свою пропозицію "компромісом" у суперечці про можливе заморожування віз для громадян Росії.
    Глава МЗС Румунії Ауреску вважає, що ЄС мусить якнайшвидше покінчити з будь-якою залежністю від Росії. Він підтримав скасування спрощеного візового режиму з РФ. Заборону на видавання туристичних віз для громадян РФ підтримав і глава МЗС Нідерландів Хукстра.
    Латвія вже запровадила додаткові перевірки громадян Росії та Білорусі, які мають намір в’їхати до країни.
    Міністр закордонних справ України Кулеба вважає, що візові обмеження мають торкнутися і громадян Білорусі.
  • Міністр закордонних справ Естонії Певкур заявив, що його країна готова долучитись до навчання українських військовослужбовйців у рамках місії ЄС.
    Глава Міноборони Німеччини Ламбрехт заявила, що можливості Бундесверу для постачання зброї Україні майже вичерпані. Німеччина практично не давала Україні жодної зброї, окрім кількох самохідних гаубиць та реактивних систем залпового вогню.
  • Вояки Тайваню вперше за всю історію китайсько-тайванської напруженості відкрили вогонь по китайському безпілотнику. Пекін вважає Тайвань своєю суверенною територією, влада ж острова прагне отримати незалежність. США офіційно не визнають Тайвань, але підтримують його дипломатично, економічно та постачають новітні системи озброєнь. У разі зростання напруженості між Китаєм і Тайванем США збільшать обсяги воєнної допомоги владі острова, і це може спричинити зменшення постачання до України.
  • Ватикан спробував виправдати Папу Римського Франциска, який раніше назвав загиблу доньку російського неофашиста Дугіна "невинною жертвою війни", чим викликав хвилю обурення в українському суспільстві. Чиновники Ватикану заявили, що Папа вважає війну, яку розпочала Росія в Україні, "несправедливою та огидною". Вони наголосили, що висловлювання Папи щодо війни в Україні треба розуміти як "голос на захист людського життя та цінностей, пов’язаних із ним, а не як політичну позицію".
  • Газпром оголосив про зупинення постачання газу з 1 вересня великому французькому енерготрейдеру Engie "через несплату липневих постачань у повному обсязі". Це вкотре підтверджує, що керівництво РФ шантажує Європу газом. Зупинення прокачування навряд чи вплине на підготовку країни та всієї Європи до зими. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що підземні газосховища Євросоюзу заповнено вже на 80 % – на два місяці раніше, ніж заплановано.
    Інфляція в Німеччині в серпні підскочила до найвищого рівня майже за 50 років – до 8,8 %. Серед основних причин – війна в Україні та зростання цін на енергоресурси. Інфляція зростає, попри заходи уряду, зокрема, здешевлення квитків на громадський транспорт та зниження податку на паливо.
  • Перше судно з українською агропродукцією, яке було зафрахтовано Всесвітньою продовольчою програмою ООН, прибуло до Ефіопії. З портів Одеса, Чорноморськ та Південний вирушили одразу шість суден. Загалом після підписання "зернової угоди" між РФ та Україною за посередництва Туреччини та ООН з українських портів вирушило 61 судно з українською агропродукцією. Доходи від експорту зерна отримують агрохолдинги.
  • У Росії помер перший (і останній) президент СРСР Горбачов. Незадовго перед смертю він заявив, що повністю підтримує рішення президента Путіна щодо проведення "спецоперації" в Україні.
  • Українські біженці мають можливість обміняти гривню на злоті за офіційним курсом НБУ до 10 вересня.

 

No comments:

Post a Comment