August 29, 2022

28.08.2022: Окупанти обстріляли житлові квартали Енергодару

Окупанти обстріляли житлові квартали Енергодару
  • Окупанти обстріляли житлові квартали Енергодару.
  • У Голій Пристані знищено колаборанта – колишнього депутата від "Слуги народу" Ковальова.
  • Президент Зеленський нагородив державними нагородами артистів "Кварталу-95"
  • Вітренко лякає українців низькою температурою в будинках узимку.

Війна

Фронт

  • Російська стратегічна авіація завдала удару не менше ніж 5 ракетами по воєнному об’єкту в Сарнах на Рівненщині з повітряного простору Білорусі. Окрім військової інфраструктури, постраждали житлові будинки та районна лікарня.
  • З території РФ зі ствольної артилерії обстріляно 5 прикордонних сіл Сумщини.
  • Приватний сектор Харкова обстріляно ракетами з касетною бойовою частиною, у центрі міста внаслідок влучення двох ракет зруйновано адміністративні будівлі.
  • На півночі Харківської області точилися бої місцевого значення в районі Дементіївки та в Удах.
    28.08.2022. Донбас
  • На південь від Ізюма щоденні бойові зіткнення відбуваються в районі траси Харків – Довжанський – у Долині та в Богородичному – на березі Сіверського Дінця.
  • Тривають запеклі бої на околицях Соледара та Бахмута, у Яковлівці на автошляху Лисичанськ – Бахмут та на південь від Бахмута – у Зайцевому та Кодемі.
  • На околицях Донецька окупанти безперервно атакують у районі с. Першотравневе на трасі на Дніпро.
  • Спроба ударних частин російських військ прорвати оборону ЗСУ в Павлівці в районі Вугледару успіху не мала.
  • Російська армія вночі обстріляла житлові будинки Енергодару – міста-супутника Запорізької АЕС. За оцінкою Енергоатому, у разі аварії на станції радіоактивна хмара накриє практично всю східну частину України, Крим, Ростовську область та Кубань. Пресслужба Держдепартаменту США заявила, що Росія відмовляється визнати серйозний ризик викиду радіації та заблокувала кінцевий документ конференції учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Російські представники заявили, що 2 частини документа, що стосуються ситуації на Запорізькій АЕС, мають "відверто політичний характер". Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Росія перетворила АЕС на військову базу, чим поставила під загрозу весь континент.
    Директор МАГАТЕ Гроссі повідомив, що місія агентства на чолі з ним вирушить на АЕС цього тижня.
  • На Дніпропетровщині російська артилерія знову обстріляла Нікополь і населені пункти району, зокрема, Марганець – із району Запорізької АЕС. "Високоточною" ракетою знищено громадський туалет у селі Нововоронцовка поблизу лінії фронту на березі Дніпра. Також під обстріл потрапили населені пункти Синельниківського та Криворізького районів та міста на лінії фронту в Запорізькій області.
  • Оперативне командування "Південь" анонсувало "позитивні новини" щодо ситуації на ділянці фронту на правобережжі Херсонщини.
    Супутникові знімки підтверджують, що окупанти після виведення з ладу українською артилерією Антонівського мосту будують поряд із ним понтонну переправу. Її довжина вже сягнула половини протяжності моста. А поки російське командування перекидає техніку на правий берег Дніпра поромом. За оцінкою західних розвідок, нова переправа також є вразливою для точних артилерійських ударів.
  • В окупованому Мелітополі підірвано базу російських військ на заводі "Автокольорлит". Оперативне командування "Південь" повідомило про знищення трьох пунктів управління військами в Херсоні та Дар’ївці в районі стратегічного мосту через Інгулець, Українська артилерія накрила російські склади боєприпасів у Любимівці та Херсоні. За інформацією із Севастополя та Мелітополя, російські підрозділи ППО намагалися там збити українські безпілотники.
  • Британська розвідка вважає, що указ російського президента Путіна про збільшення чисельності військ навряд чи суттєво змінить ситуацію на фронті, оскільки нові контрактники мають недостатню підготовку, а мобілізаційний резерв РФ обмежений.
  • У Голій Пристані на Херсонщині знищено колаборанта – колишнього депутата від президентської партії "Слуга народу" Ковальова.

Тил

  • Президент Зеленський провів секретну нараду з керівниками оборонних відомств та ЗСУ щодо ситуації на фронті.
  • Глава Нафтогазу Вітренко заявив, що у квартирах українців цієї зими температура буде нижчою за норму на 4 градуси, а опалювальний сезон почнеться пізніше й закінчиться раніше, ніж у попередні роки, оскільки країна відчуває брак газу. Він стверджує, що для закупівлі необхідних обсягів компанії потрібно орієнтовно $10 млрд. За його словами, ситуація може ускладнитися, якщо Росія завдасть ударів по об’єктах газової інфраструктури.
  • Комісія з регулювання азартних ігор не знайшла порушень у документах букмекерської компанії 1xBet ("Твоя компанія беттінга"). За інформацією ЗМІ, компанію контролюють особи із російським громадянством. Комісія відмовилася надати детективам Бюро економічної безпеки копії ліцензійних справ низки фірм, 1xBet тощо, посилаючись на заборони, які встановлено постановою Кабміну.

Україна та світ

  • Експерти центру Naval News вважають, що Туреччина пропустила до Чорного моря через протоку Босфор ракети для комплексу С-300 та військову техніку на торговому судні Sparta II.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає необхідним посилення присутності країн Альянсу в Арктиці через зростання воєнної активності Росії в регіоні.
  • Глава МЗС Німеччини Бербок заявила, що за дешевий російський газ країна заплатила безпекою та незалежністю. Вона відкинула можливість запуску газогону "Північний потік-2". Бербок підкреслила, що Росія використовує енергоносії як зброю, про що свідчить скорочення постачання "Північним потоком-1" без жодних підстав. Міністр економіки, віцеканцлер Габек повідомив, що заповнення газом підземних сховищ відбувається швидше, ніж планувалося.
    Уряд Болгарії відмовився від переговорів із Газпромом про новий контракт на постачання газу.
    Канцлер Австрії Нехаммер вважає, що ЄС має запровадити загальноєвропейський ліміт цін на електроенергію, щоби зупинити "божевілля, що відбувається на енергетичних ринках".
  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель не підтримує повної заборони на видавання віз громадянам Росії. Заборону не підтримують Франція, Німеччина та країни півдня Європи, економіка яких має суттєву залежність від туризму. За інформацією видання The Financial Times, ЄС таки відмовиться від угоди про спрощений візовий режим із РФ, проте залишить можливість видавання віз певним категоріям її громадян із посиленням бюрократичної процедури.
  • На латвійському кордоні знову побільшало спроб прориву незаконних мігрантів із території Білорусі. Уряд Латвії ухвалив рішення про подовження режиму надзвичайного стану в прикордонних районах.

Київ

  • Стан повітря в столиці знову суттєво погіршився через загоряння торфу у Вишгородському районі. Влада рекомендує мешканцям закрити вікна, обмежити перебування на вулиці та пити більше рідини.

Тренди

  • Українські соцмережі сколихнула інформація про нагородження артистів та учасників команди "Квартал-95", а також інших сумнівних осіб, яких було приховано довгим списом нагороджених на День незалежності. Паралельно журналіст Бутусов поширив інформацію про порушення кримінального провадження проти генерала Кривоноса, який організував оборону київського аеропорту Жуляни в перші дні війни. На початку березня головнокомандувач ЗСУ Залужний повернув Кривоноса на військову службу та доручив йому оборону аеропорту. А вже 29 березня генерала було звільнено "за особистою вказівкою президента Зеленського". Кривоніс працював заступником секретаря РНБО в перший рік каденції Зеленського, й усіляко критикував дії членів його "команди", які, за його твердженням, були спрямовані на ослаблення обороноздатності України. Кримінальна справа проти Кривоноса з’явилася після його виступу із критикою влади на опозиційному телеканалі.

 

No comments:

Post a Comment