August 28, 2022

27.08.2022: Словаччина готова передати Україні 11 винищувачів МіГ-29

ловаччина готова передати Україні 11 винищувачів МіГ-29

  • Словаччина готова передати Україні 11 винищувачів МіГ-29.
  • Росія вкидє у бій свіжі підрозділи та використовує іранські БПЛА.
  • Місія МАГАТЕ планує приїхати на Запорізьку АЕС наступного тижня.

Війна

Фронт

  • Російські війська ні на день не припиняють обстріли населених пунктів Сумщини зі свого боку кордону. Житлові квартали та одне з підприємств Харкова обстріляно касетними боєприпасами. ЗСУ відбили атаку на північ від обласного центру – у Дементіївці.
    27.08.2022
  • Лінія фронту впродовж доби з місця не зрушила. На півночі Харківської та в Запорізькій областях війна переросла в окопне протистояння, на Донбасі російське командування постійно вкидає в бій свіжі сили та намагається вести наступ, без огляду на втрати.
  • На південь від Ізюма окупанти не припиняють спроб наступати на Слов’янськ та Барвінкове. Атаки в Бражківці, Довгенькому та Богородичному відбито. На всій ділянці фронту від півночі Харківщини до Великої Новосілки на сході Донеччини російські війська посилили обстріли позицій ЗСУ з усіх видів артилерії та РСЗВ, завдають ракетно-бомбових ударів із повітря.
  • У районі Сіверська окупанти відійшли після чергової невдалої спроби захопити Григорівку на березі Сіверського Дінця.
  • Тривають запеклі бої на околицях Соледара та Бахмута, а також у районі траси М-03 Харків – Довжанський – у Зайцевому та Кодемі.
  • Російські війська разом із маріонетковою "армією ДНР" намагаються вести наступ в околицях трас Донецьк – Костянтинівка – у Красногорівці та Олександрополі, та Донецьк – Дніпро – у Первомайському та Невельському, а також на південь від Вугледара та Великої Новосілки – у Павлівці та Пречистівці.
  • Житлові будинки та адмінбудівлі Нікополя обстріляно ракетами комплексу ППО С-300 з території, що прилягає до Запорізької АЕС, а Марганець потрапив під обстріл російської ствольної артилерії. Енергоатом повідомив про ще один обстріл окупантами проммайданчика ЗАЕС, а також посилення тиску на український персонал станції напередодні приїзду місії МАГАТЕ. Працівники станції висловили побоювання, що під час візиту окупанти влаштують провокації та звинуватить у них ЗСУ, крім того, як персонал вони виставлятимуть співробітників "Росатому". МАГАТЕ оголосило, що місію на станцію вже сформовано й вона має намір розпочати роботу наступного тижня. До складу місії увійдуть директор Агентства Россі та представники "нейтральних" країн.
  • Українська артилерія завдала ще одного удару по базі окупантів у Новій Каховці. У Запорізькій області знищено склади боєприпасів у Мелітополі та Пологах. У Херсоні обстріляно базу російських військ, поблизу лінії фронту – у Давидовому Броді, Дудчанах та Воскресенському – завдано ударів по складах боєприпасів.
  • За інформацією кількох джерел, Росія розпочала перекидання на Донбас підрозділів 3 армійського корпусу, який сформовано лише місяць тому і пройшов бойове злагодження в центральній частині РФ. Введення в бій нових батальйонних груп може схилити чашу терезів на полі бою на користь окупантів.
    Російська влада прискорює приховану мобілізацію, яка вже докотилася до двох столиць – Москви та Санкт-Петербурга. Керівниками мобілізаційних заходів призначено губернаторів регіонів, розгорнуто широку рекламну та агітаційну кампанію на телеканалах, радіо, у друкованих ЗМІ, на сайтах та телеграм-каналах. "Добровольцям" пропонується підписати короткотерміновий контракт, а потім після нетривалої підготовки їх відправляють на фронт. Основна мотивація "добровольців" – грошові виплати. Російська влада обіцяє "бойові" в розмірі 240 тис. руб, а на час навчання – 30–45 тис. руб. Також, усім особам, які підписали контракт, обіцяють і інші пільги – на навчання у ВНЗ, оплату іпотеки та ін.
    На думку низки західних аналітиків, застосування армією РФ іранських ударних безпілотників може суттєво ускладнити дії української далекобійної ракетної артилерії (HIMARS, М270 MRLS, MARS II) і вимагатиме її потужного прикриття частинами ППО.
  • Російський президент Путін доручив забезпечити збройну охорону військовослужбовцями РФ шкіл у донбаських "республіках" та на інших окупованих територіях. Окупаційна влада змушує населення відправляти дітей до "реформованих шкіл", де вони навчатимуться за російською програмою. Серед вчителів знайшлася достатня кількість колаборантів, які готові брати участь у цьому процесі.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубінець вважає, що "нейтральні" заяви комісара ООН із прав людини Бачелет спонукають Росію до дедалі більших жорстокостей. Бачелет фактично прирівняла агресора – до жертв обстрілу в Чаплиному, де загинуло 25 людей, 2 дітей тощо. Лубінець вважає, що всі підрозділи ООН вимагають докорінного реформування, система захисту прав людини тощо. Він також очікує реформування європейської системи колективної безпеки.
  • Держдепартамент США підтвердив загибель на фронті ще одного американського громадянина – добровольця ЗСУ.

Тил

  • Укрзалізниця збудувала дві ділянки колії на кордоні з Румунією. Рух цими маршрутами буде відкрито після завершення ремонту колії на румунській території.
  • Кабмін дозволив виїзд за кордон морякам та курсантам навчальних закладів, які проходять підготовку на судні – за погодженням із територіальними центрами комплектування (військкоматами).

Україна та світ

  • Уряд Словаччини підписав угоду з Польщею та Чехією про патрулювання неба країни їхньою авіацією, що відкриває можливість постачання Україні 11 винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, що стоять на озброєнні ВПС країни.
    Міністерство оборони Великої Британії повідомило про намір надати ВМС України підводні човни – безпілотники для очищення берегової лінії від мін, а також провести навчання військовослужбовців управлінню ними.
    The Washington Post повідомила про збільшення постачання зброї Україні морським транспортом, який може доставити великі партії допомоги.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Німеччина та Франція не підтримують обмеження видавання віз громадянам РФ, які не пов’язані з владою – студентам, діячам мистецтв, науковцям, спеціалістам та журналістам. У пропозиціях, які обговорюватимуть міністри закордонних справ країн ЄС на неформальному саміті в Празі – збільшення вартості туристичних та інших короткотермінових віз, а також вимога надання додаткових документів для підтвердження мети поїздки.
  • Росія збільшує продаж краденого українського зерна. Для прикриття його відвантаження залучається техніка із РФ. У порту Феодосії завантажуються балкери, що прямують до Сирії. Українське зерно із Запорізької та Херсонської областей до них підвозять зерновози ростовської компанії.
  • Тайванська державна компанія Taipower припинила закупівлю вугілля у РФ і отримуватиме його з Індонезії, Австралії, Колумбії та ПАР.
  • Уряд Німеччини створив холдингову компанію для націоналізації дочірнього підприємства Газпрому – Gazprom Germania, який є великим оператором торгівлі, зберігання та транспортування газу.
  • Британський прем’єр-міністр Джонсон, який іде у відставку у вересні, заявив, що наступні кілька місяців для мешканців країни будуть вкрай важкими, насамперед, через різке зростання вартості електрики та комунальних послуг. Водночас він висловив переконання, що Україна переможе у війні, а Велика Британія з честю пройде цей період і стане ще сильнішою та успішною.

 

No comments:

Post a Comment