August 26, 2022

25.08.2022: Путін підписав указ про збільшення чисельності армії на 137 тис. осіб


Путін підписав указ про збільшення чисельності армії на 137 тис. осіб

  • Путін підписав указ про збільшення чисельності армії на 137 тис. осіб.
  • Окупанти на певний час відключили Запорізьку АЕС від мережі.

Війна

Фронт

  • Усією лінією фронту від Харківщини до Херсонщини російські війська обстрілюють позиції ЗСУ зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів та танків, завдають ударів із повітря, щоби розхитати оборону. Населені пункти на кордоні з РФ у Чернігівській та Сумській областях, а також на лінії фронту та в ближньому тилу української оборони є мішенями постійних обстрілів окупантів.
  • На півночі Харківщини російські війська атакували село Петрівка, зазнали втрат і відійшли на вихідні позиції.
  • На південь від Ізюма окупанти не залишають спроб наступу на Барвінкове та Слов’янськ. Зіткнення сталися в Дмитрівці поблизу автодороги Ізюм – Барвінкове та в Долині – на околицях траси М-03 Харків – Довжанський.
  • У напрямку Слов’янська російська диверсійна група намагалася намацати проломи в українській обороні в районі Райгородка – у селі Старий Караван.
    25.08.2022 Північний Донбас
  • На Донбасі активні бойові дії відбувалися в районі Бахмута та Донецька.
  • Російське командування перекинуло в цей район велику кількість техніки, знятої з тривалого зберігання, що свідчить про намір повністю окупувати область, попри ціну наступу.
  • Ударні підрозділи російських військ запекло штурмують Соледар із боку Бахмутського та Яковлівки, Бахмут та Кодему на південь від Бахмуту. Усі атаки було відбито.
    25.08.2022 Донецьк – Запоріжжя
  • На північній околиці Донецька підрозділи "1-го армійського корпусу" ("ДНР") не спромоглися прорвати українську оборону в Первомайському. Українські підрозділи утримують західну околицю селища Піски, попри всі спроби окупантів вибити їх із цих позицій.
    25.08.2022 Херсонщина
  • На півдні Херсонщиниі ЗСУ відбили атаку на с. Таврійське з боку Олександрівки й запобігли спробі окупантів влаштувати розвідку боєм у Благодатному – у районі російського плацдарму на правому березі річки Інгулець у Снігурівці. Не мала успіху спроба російських військ наступати й уздовж траси Херсон – Миколаїв. Українські підрозділи утримують село Благодатне на Херсонщині в районі траси.
  • Міністерство оборони РФ підтвердило завдання удару по Чаплиному на Дніпропетровщині балістичною ракетою ОТРК "Іскандер-М", унаслідок якого загинули 25 осіб, 2 дітей тощо. Гуманітарний координатор ООН по Україні Браун у відповідь на цей обстріл закликала "всі сторони конфлікту" до дотримання міжнародного права, фактично прирівнявши агресора до жертви агресії.
  • Окупанти відключили Запорізьку АЕС від електропостачання за допомоги підпалу лісу на прилеглій території. Пожежа пошкодила останню високовольтну лінію, яка зв’язує АЕС з енергосистемою. Таке зупинення сталася вперше із моменту введення станції в експлуатацію. Окупаційна "влада" повідомила, що станцію було "перепідключено" до російської енергосистеми. Вимкнення призвело до знеструмлення населених пунктів півдня Запорізької та Херсонської областей. Після проведення ремонтних робіт на ЛЕП персоналом АЕС Енергоатом пізно ввечері повідомив про відновлення підключення станції до української енергосистеми. Президент Зеленський заявив, що відключенням станції Росія поставила Україну та країни Європи на межу ядерної катастрофи. Він поінформував президента США Байдена про ситуацію на АЕС.
    Запорізька воєнна обладміністрація провела нараду щодо підготовки евакуації населення в разі ядерної аварії на станції.
    МАГАТЕ має намір відправити місію на АЕС за тиждень.
  • На окупованих територіях активно діють партизани. У середу знищено "главу адміністрації" Михайлівського району Запорізької області, у четвер у Приморському висаджено в повітря будівлю, де був розташований пункт видавання російських паспортів і штаб з організації "референдуму".

Тил

  • Кабмін сформував групу для переговорів із МВФ щодо підготовки нової угоди про кредитування.
  • Міністерство інфраструктури повідомило, що відновлення відвантаження металу з портів "Великої Одеси" в рамках "зернової угоди" поки не обговорюється.

Україна та світ

  • Російський президент Путін підписав указ про збільшення чисельності збройних сил до 2,04 млн, через нарощування кількості військовослужбовців на 137 тис. Цей крок передбачає створення нових підрозділів, і не стосується поповнення особового складу військ, які зазнали тяжких втрат у боях в Україні.
  • За словами заступника міністра оборони США Каля, чиновники міністерства вважають, що на цій фазі війни з Росією Україні не потрібні далекобійні ракети ATACMS, і цілком вистачає боєприпасів GMLRS з дальністю враження до 80 км.
    Канцлер Шольц заявив, що Німеччина не постачатиме Україні зброю, з якої можна обстріляти територію Росії. Він підкреслив, що ця позиція збігається з принципами інших союзників, зокрема, США, щоби не допустити переростання війни з українсько-російської на "зовсім іншу".
    За інформацією видання The Wall Street Journal, адміністрація Байдена незабаром планує оголосити довготермінову воєнну місію на підтримку України, яку очолить генерал для координації постачання озброєнь та підготовки українських військовослужбовців.
  • За інформацією агентства Bloomberg, експорт російського вугілля зупинено практично в усьому світі. Крім європейських санкцій, набула чинності заборона страхування суден, що перевозять вугілля. Найбільші страхові компанії країн ЄС, Швейцарії та Великобританії відмовляються брати на себе ризики морських перевезень російського вугілля. Китай різко наростив закупівлі вугілля з РФ, ціни на яке після запровадження європейського ембарго суттєво впали.
    Норвегія наростила обсяги видобутку газу на 8 % проти торішнього і стала найбільшим постачальником газу до ЄС на тлі скорочення постачань із РФ.
    Газпром спростував повідомлення міністра закордонних справ Канади Жолі про повернення до Німеччини турбін SIemens для помп газогону "Північний потік" Пресслужба російського монополіста оголосила, що Канаді ці турбіни в ремонт не передано.
    Агентство The Associated Press навело дані про торгівлю США з Росією. Експорт російських товарів до США приносить режиму Путіна понад $1 млрд на місяць. Основні обсяги постачань складають деревина, метали, гума та продовольство, а також нафтопродукти.
    Південнокорейська державна компанія Korea Hydro and Nuclear Power підписала з "дочкою" Росатому – "Атомбудекспортом" контракт на $2,25 млрд на будівництво машинних залів енергоблоків АЕС у Єгипті.
    Угорський уряд надав Росатому дозвіл на будівництво другої черги АЕС "Пакш"
  • Уряд Чехії до саміту глав МЗС країн ЄС у Празі готує пропозицію щодо припинення чинності угоди про спрощений візовий режим із Росією з одночасним збільшенням візового збору з €35 до €80, а також часу обробки заяв та кількості необхідних супровідних документів. Така пропозиція не повністю скасовує можливість отримання віз, але суттєво ускладнить поїздки російських громадян до Європи.
    Через створення Росією ядерної загрози на Запорізькій АЕС глави комітетів із закордонних справ Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії та Данії закликали Єврокомісію до запровадження нових санкцій проти РФ, до посилення візового режиму тощо.
    Глава найбільшої фракції Європарламенту – "Європейської народної партії" Вебер підтримав заборону на видавання туристичних віз громадянам РФ.
  • Росія передала Азербайджану контроль над коридором, який поєднує Вірменію з невизнаною "Нагірно-Карабахською республікою". Причиною такого кроку може бути скорочення російського "миротворчого контингенту" у Вірменії через війну в Україні.
  • МЗС України викликало посла Ватикану (нунція) для надання пояснень щодо висловлювання Папи Римського Франциска про "безневинну жертву" – російську пропагандистку, доньку ідеолога російського неофашизму Дугіна.

 

No comments:

Post a Comment