August 23, 2022

22.08.2022: ФСБ РФ звинуватила "Азов" у замаху на Дугіна та готує "трибунал" над оборонцями "Азовсталі"


ФСБ РФ звинуватила "Азов" у замаху на Дугіна та готує "трибунал" над оборонцями "Азовсталі"

  • ФСБ РФ звинуватила "Азов" у замаху на Дугіна та готує "трибунал" над оборонцями "Азовсталі".
  • Українці обурилися "флешмобом" Міністерства культури.
  • Росія душить Європу цінами енергоносіїв.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу, російські війська з території Білорусі активно застосовують засоби радіоелектронної боротьби, які використовуються, зокрема, для придушення локаторів. Посилення такої активності може свідчити про підготовку до завдання потужного ракетного удару по Україні.
  • Жодного дня не минає без обстрілів прикордонних населених пунктів Чернігівщини та Сумщини із території РФ. Усією лінією фронту російські війська ведуть обстріли позицій ЗСУ з усіх видів артилерії та танків, завдають бомбових та ракетних ударів із повітря.
    22.08.2022 Харків
  • На Харківщині протягом доби точилися бої місцевого значення.
    22.08.2022 Північний Донбас
  • На південь від Ізюма сталися бойові зіткнення на околицях автодороги на Барвінкове – у Новодмитрівці та Дібровному, а також на трасі М-03 Харків – Довжанський – у Краснопіллі.
  • У напрямку на Сіверськ ЗСУ відбили атаки у Веселому та Яковлівці.
    22.08.2022 Бахмут
  • У Соледарі та Бахмуті тривають жорстокі бої на околицях. На південь від Бахмута окупанти без успіху штурмували села Зайцеве та Кодема.
    22.08.2022 Донецьк
  • У районі Донецька ЗСУ відбили атаки на Красногорівку, що розташована на північ від Авдіївки, на Першотравневе – на трасі Донецьк – Дніпро та поруч – у Невельському. На ділянці фронту на південь і схід від Донецька російські війська та "народна міліція ДНР" (1-й армійський корпус армії РФ) не спромоглися досягти успіху в наступі на Новомихайлівку, Вугледар, Велику Новосілку.
    22.08.2022 Херсонщина
  • Щодня зазнають обстрілів з артилерії та РСЗВ із території біля Запорізької АЕС Нікополь та Марганець, які розташовані на протилежному березі Каховського водосховища. В Енергодарі окупанти розстріляли машину таксі біля Запорізької ТЕС. Російська ракетна артилерія обстріляла населені пункти Криворізького району Дніпропетровщини. Українські підрозділи ППО збили над Чорним морем крилату ракету, яка прямувала до Миколаївської області. Ще одна крилата ракета, яку було запущено з російського винищувача з повітряного простору над Чорним морем, вибухнула на Одещині.
  • Окупантам вдалося частково відновити стратегічний Антонівський міст та відновити постачання угруповання військ, яке веде наступ на Миколаїв та Кривий Ріг на правому березі Дніпра. Проте українська реактивна артилерія завдала ще одного удару по мосту в момент, коли ним рухалася колона вантажівок із боєприпасами. Така сама ситуація і з мостом, що веде до греблі Каховської ГЕС – українська артилерія завдає по ньому ударів, як тільки окупанти намагаються його відремонтувати. Ще один склад боєприпасів знищено в Новій Каховці, яку окупанти використовують як проміжну базу зберігання.
  • За інформацією розвідок США та Великобританії, російське командування має серйозні проблеми з комплектуванням нових підрозділів "добровольцями" та особами, які прийшли на службу за контрактом. Саме тому різко збільшено доплати кандидатам за готовність вирушити на війну в Україну. У деяких випадках вони перевищують $3 тис. на місяць у рублевому еквіваленті. Коштів для таких виплат вистачає з надлишком через рекордно високі ціни на енергоносії та корисні копалини на світових ринках, доступ до яких для Росії так і не перекрито.
  • Мешканці Севастополя та навколишніх населених пунктів 22 серпня знову чули вибухи. Окупаційна влада з цього приводу нічого не повідомила, проте розпочала перевірку стану бомбосховищ.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Лубинець заявив, що українська влада не отримала офіційної інформації про військовослужбовців, які загинули та дістали поранення внаслідок теракту в Оленівській колонії. Представник генерального секретаря ООН Дюжаррік повідомив про готовність групи експертів організації розпочати розслідування. Однак, за його словами, ситуація навколо колонії становить небезпеку для місії, оскільки РФ не підтвердила гарантії безпеки її співробітників. Лубинець звернувся до ООН та Червоного Хреста із проханням про фіксацію судилища над оборонцями "Азовсталі".
    ФСБ РФ стверджує, що вбивство дочки ідеолога російського фашизму Дугіна скоїла пов’язана з полком "Азов" українська громадянка за завданням спецслужб України, яка потім нібито втекла до Естонії. На підтвердження цієї версії ФСБ виклала змонтоване фото документа, який "доводить службу" українки в полку "Азов". Представники Нацгвардії та полку спростували інформацію про свою причетність до вбивства Дугіної. У відповідь на вимогу РФ про видавання української громадянки, влада Естонії заявила, що країна діятиме на підставі законів, а не звинувачень спецслужб Росії, які опубліковано в ЗМІ.
    Президент Путін посмертно нагородив Дугіну орденом "За мужність".
    Представники полку "Азов" заявили, що теракт у Підмосков’ї є одним із кроків підготовки до "трибуналу" над оборонцями Маріуполя. За словами бійців, яких було звільнено із полону, командування робило спроби деблокувати гарнізон, а політичне керівництво вело переговори щодо їхньої евакуації. Після здачі в полон військовослужбовців допитували співробітники ФСБ, застосовуючи погрози та психологічний тиск. Бійці "Азова" підтвердили, що російська влада не дотримується Женевських конвенцій щодо поводження з військовополоненими й широко застосовує тортури для отримання "визнань".
  • Окупанти підірвали котельню в Маріуполі. Жителів, що залишилися в місті, попереджено, що опалення взимку не буде.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила про вдалу гуманітарну операцію – евакуацію 825 осіб з окупованої території Харківської області.
  • Головнокомандувач ЗСУ Залужний повідомив, що на війні з РФ загинули майже 9 тис. "українських героїв", які взяли до рук зброю або допомагали армії.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закон, який зобов’язує забудовників проєктувати та будувати бомбосховища в кожному новому будинку, а також про підтримання цих споруд у постійній готовності.
  • Президент Зеленський провів нараду з керівниками відомств сфери оборони та безпеки щодо ситуації на передовій, а також заходів безпеки мешканців великих міст під час свят.
    Сили оборони України підтвердили готовність до можливих провокацій РФ у День незалежності, зокрема, до відбиття ракетних атак. Головне управління розвідки Міноборони вважає, що у святкові дні загроза подібних атак зростає. Американська розвідка не відкидає можливості російського ракетного удару по цивільній інфраструктурі України Через загрози безпеці рух комунального наземного транспорту в Києві з 22 до 24 серпня здійснюватиметься за графіком – із 6:00 до 21:00.
  • Укрзалізниця відновила на Одещині ділянку колії, що зв’язує Україну з Молдовою, в обхід самопроголошеної "Придністровської республіки".
  • МОЗ повідомило про доставляння до Києва та всіх регіонів України 100 тис. доз коронавірусної вакцини Janssen, яку було отримано від ЮНІСЕФ у рамках ініціативи COVAX.
  • Уряд Нідерландів надав фінансову допомогу в розмірі €65 млн на відновлення зруйнованої інфраструктури України голландськими компаніями, а також на підтримку українського малого та середнього бізнесу.
  • Приватбанк оголосив про блокування рахунків осіб, яких зареєстровано на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, до проходження верифікації персональних даних, надання довідки тимчасово переміщених осіб та документа про фактичне місце проживання.
  • За інформацією НБУ, з моменту вторгнення російських військ Мінфін погасив та сплатив відсотки за ОВДП на 43,6 млрд грн більше, ніж продав їх на аукціонах.

Україна та світ

  • За інформацією грецьких ЗМІ, Кіпр купив у Ізраїлю систему протиракетної оборони "Залізний купол". Водночас переговори щодо продажу цієї системи Україні уряд Ізраїлю поставив на паузу.
    Посол у Німеччині Мельник, каденція якого закінчується в жовтні, в інтерв’ю Deutsche Welle назвав допомогу країни Україні "явно недостатньою" для ефективного протистояння агресії. Він наголосив, що саме такою допомогою уряд Німеччини може забезпечити мир німцям.
    Представник Міноборони Німеччини повідомив, що пропозицію депутатів владної коаліції про збільшення постачання зброї Україні було відхилено, оскільки "Путін може скористатися будь-яким проломом в оборонній готовності НАТО".
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що лише Австрія та Угорщина не постачають Україні зброю. Водночас у більшості країн точаться "політичні дискусії", коли і яку саме зброю передавати. Кулеба наголосив, що ці дискусії коштують Україні щоденних втрат на фронті.
    За інформацією уряду Польщі, країна надала з моменту вторгнення РФ допомогу Україні на суму €2,1 млрд, зокрема, воєнну – на €1,5 млрд.
  • Держдепартамент США викликав російського посла Антонова у зв’язку із подіями на ЗАЕС. Американські чиновники вимагають припинення воєнних дій на ядерному об’єкті та негайного виведення військ із території станції. Росія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН на 23 серпня "через ситуацію навколо АЕС".
  • Постійний представник РФ при ООН у Женеві Гатілов повідомив, що російське керівництво не вбачає можливості дипломатичного способу завершення війни в Україні. Він наполягає, що ООН має відігравати більшу роль у врегулюванні. Гатілов звинуватив США та інші країни НАТО в тому, що вони чинять тиск на Україну, щоби вона відмовилася від мирних переговорів. Російський дипломат підтвердив, що президент Путін не вбачає підстав для переговорів із президентом Зеленським. За його словами, війна триватиме довго, і чим довше вона триватиме, тим важче буде знайти дипломатичне рішення.
    Президент Туреччини Ердоган послідовно просуває ідею про організацію переговорів Путіна та Зеленського в Стамбулі "для досягнення міцного миру".
    Однією з основних тем російських пропагандистських ЗМІ є втома Заходу від війни в Україні.
    Міністр оборони Нідерландів Оллонгрен вважає неприпустимим ігнорування ядерних загроз Росії, а також можливості застосування російською армією хімічної та бактеріологічної зброї.
    Сербський міністр закордонних справ Вулін під час візиту до Москви заявив, що його країна – єдина в Європі, яка не запровадила санкції проти РФ і не брала участі "в антиросійській істерії". Вулін послідовно підтримує Росію та виступає проти приєднання Сербії до ЄС.
    Отже, керівництво РФ тисне на Україну з усіх боків задля заморожування воєнних дій та фіксації анексії окупованих територій. Соціологічні опитування свідчать, що більшість населення України категорично проти такого варіанта й не розглядають можливості припинення війни без повної деокупації територій. Майже третина респондентів соцопитування Центру Разумкова та Фонду "Демократичні ініціативи" вірять у перемогу над Росією до кінця року, приблизно стільки ж вважають, що війна триватиме ще 1–2 роки. 90 % переконані у воєнній перемозі над РФ. 3/4 респондентів виступають за повне припинення зв’язків із Росією, заборону на в’їзд до України її громадян тощо.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн у День пам’яті жертв авторитаризму заявила, що Путін повернув до Європи жахи війни разом із нагадуванням про те, що світ не можна сприймати як належне. За її словами, Росія поширює пропаганду, спотворює історію та переслідує інакодумців.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель висловився проти повної заборони на видавання віз громадянам РФ. Він підкреслив, що Європа має бути відкритою для росіян, які прагнуть втекти від режиму. Проте подібний канал може бути використано спецслужбами РФ для інфільтрації до Євросоюзу своїх агентів як політичних біженців. Україна має безліч подібних прикладів, один із них – проросійський блогер Шарій, який отримав політичний притулок у Литві у 2012 р. і був його позбавлений лише у 2022 р./Спікер Держдепартаменту США Прайс повідомив, що влада країни не підтримує повної заборони на видавання віз росіянам, щоби не закрити шлях втечі російським дисидентам.
  • Росія й надалі примушує Європу до лояльності через скорочення постачання газу. Після чергового зупинення газогону "Північний потік" на "профілактику" ціни на спотовому ринку вперше з березня перевищили психологічну позначку $3000/1000 м³. В. о. міністра енергетики Болгарії Христов заявив про "неминуче" поновлення переговорів про постачання російського газу, які було перервано у квітні через відмову платити за нього рублями.
    Газпром надав підприємству "Молдовагаз", власником якого він є, місячне відтермінування на оплату за постачання газу в серпні.
    На шельфі Кіпру відкрито ще одне велике родовище газу, Єврокомісія має намір викуповувати цей газ, який надходитиме до ЄС суднами-газовозами після попереднього скраплення на заводах у Єгипті.
    Прем’єр-міністр Канади Трюдо після переговорів із канцлером Німеччини Шольцем заявив про готовність знизити вимоги до нових проєктів постачання скрапленого газу до Європи. За його словами, транспортування газу до терміналів на західному узбережжі країни вимагає погодження з кількома провінціями, ба більше, потрібно підтвердити економічну ефективність подібних проєктів.
    Міністр економіки Німеччини Габек, якого обрано від партії "Зелених", відкинув можливість подовження терміну експлуатації атомних станцій країни й заявив, що подібний захід дасть можливість заощадити лише 2 % газу.
    Базова ціна на електроенергію в ЄС у понеділок підскочила на понад 25 % й перевищила €700/МВт•год. Через рекордно високі ціни на електроенергію та енергоносії курс євро знову опустився нижче за долар, дешевшають і акції європейських компаній.
    Телекомпанія CNN вважає, що попри широку підтримку України з боку ЄС, зима, що настає, перевірить її на міцність в умовах різкого зростання цін на енергоносії, продовольство й можливу рецесію в економіці.
    Для поглиблення енергетичної кризи в Європі Росія знову обмежила транзит нафти з Казахстану до термінала Новоросійського порту, через який здійснювався експорт танкерами.
  • Президент Зеленський анонсував готовність України до проведення другого саміту "Кримської платформи" – міжнародного майданчика для обговорення деокупації та реінтеграції півострова. Глава МЗС Кулеба очікує на участь у саміті представників орієнтовно 60 країн та міжнародних організацій.
  • Глава Офісу президента Єрмак пообіцяв до кінця серпня опублікувати "пропозиції про гарантії безпеки" для України.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило про підготовку адміністрацією президента Байдена низки заходів, спрямованих на припинення можливостей Росії обходити санкції, зокрема,  через розширення торгівлі з Китаєм та Індією. Крім того, США мають намір "переконати" ці країни зменшити обсяги співпраці з РФ, запровадити санкції проти банків та криптовалютних майданчиків, через які Росія отримує надприбутки від експорту енергоносіїв, а також проти компаній, які експортують до РФ товари зі списку санкцій.
    За інформацією низки європейських ЗМІ, Туреччина 2022 р. подвоїла імпорт російської нафти та має намір розширювати економічну співпрацю з РФ. Турецькі компанії викупили багато бізнесів після відходу західних фірм із російського ринку.
  • ДП "Документ" відкрило у Варшаві центр видавання закордонних паспортів. Польська влада відкрила в столиці центр підтримки українців. Міністр цифрової трансформації Федоров повідомив, що до кінця року посвідчення водія з додатка "Дія" можна буде перенести в польську програму mObywatel.

Тренди

  • Громадян та користувачів українських соцмереж обурив "флешмоб" Міністерства культури. На замовлення міністерства агентство Banda Agency, запропонувало замість традиційного знака національного герба – тризуба у вигляді трьох розкритих пальців, який показав лідер Народного руху Чорновіл, використати жест у вигляді непристойного символу, із середнім зігнутим пальцем. Чиновники Міністерства заявили, що вони "перекреативили" разом з агентством. Очевидно, що розроблення "символу" "придворному агентству" було сплачено коштом бюджету.

 

No comments:

Post a Comment