August 30, 2022

22-28.08.2022: Головні події і теми тижня

22-28.08.2022: Головні події і теми тижня
  • Україна відзначила День незалежності в умовах війни
  • Путін перекидає в Україну озброєння й додаткові підрозділи
  • Російська армія й далі утримує контроль над Запорізькою АЕС
  • Росія шантажує Європу газом і поглиблює енергетичну кризу

Україна відзначила День незалежності в умовах війни
Україна відзначила День незалежності в умовах війни

Цьогоріч Україна вперше не святкувала День незалежності. 24 серпня було оголошено робочим днем, будь-які масові заходи було заборонено через воєнний стан. У День незалежності російська армія завдала по містах України безліч ракетних ударів. Упродовж доби повітряну тривогу було оголошено у всіх регіонах країни 189 разів, вона тривала від 3 до 14 годин. З території Білорусі по Україні російські стратегічні бомбардувальники випустили щонайменше чотири крилаті ракети. Було зафіксовано аномально високу кількість вильотів російської авіації, багато з них були імітацією запуску ракет. 8 потужних ракет Х-22 влучили в інфраструктурні об’єкти по всій країні.

 

Унаслідок удару в залізничну станцію Чаплине на Дніпропетровщині було знищено пасажирські вагони, зруйновано приватні будинки поблизу станції. Загинуло 25 осіб, іще понад 30 осіб дістали поранення. Держсекретар США Блінкен назвав російську ракетну атаку по цивільних об’єктах Чаплиного "звірством".

 

Також ракети вибухнули в районі Вишгороду на Київщині, кілька ракет було збито підрозділами ППО. З 2 ракет Іскандер, випущених по Харкову, одна сама вибухнула в повітрі, ймовірно, через технічну несправність. Житлові квартали Слов’янська під ранок було обстріляно ракетами комплексу ППО С-300. Ракети, які було запущено з повітряного простору Білорусі, влучили в об’єкти залізничної інфраструктури в Шепетівці на Хмельниччині. 5 ракет вибухнули на військовому об’єкті в Миргороді на Полтавщині. Українські підрозділи ППО збили розвідувальні безпілотники у Вінницькій та Чернігівській областях.

 

Перед Днем незалежності західні посольства перевели персонал ближче до укриттів, низка співробітників виїхали з Києва. З усім тим, у День незалежності до Києва приїхав прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон. Разом із президентом Зеленським вони прогулялися Хрещатиком, попри загрозу ракетних ударів. Зеленський вручив Джонсону Орден свободи за допомогу Україні та внесок у безпеку Європи.

 

Дню незалежності передував ганебний "флешмоб" Міністерства культури, який обурив український сегмент Фейсбуку. На замовлення відомства, вочевидь, бюджетним коштом, агентство Banda Agency запропонувало використати жест у вигляді непристойного символу, із зігнутим безіменним пальцем, замість традиційного знака національного герба – тризуба у вигляді трьох розкритих пальців, який показав лідер Народного руху Чорновіл.

 

Пізніше стало відомо про нагородження артистів та учасників команди "Квартал-95", а також інших сумнівних осіб, яких було приховано довгим списом нагороджених на День незалежності. Так, актори "Кварталу" Кошовий і Пікалов отримали Орден "За заслуги" III ступеня, тоді як багатьох вояків, які захищали й далі боронять Україну на фронті, ніяк не відзначили. У той самий час журналіст Бутусов поширив інформацію про порушення кримінального провадження проти генерала Кривоноса, який організував оборону київського аеропорту Жуляни в перші дні війни. На початку березня головнокомандувач ЗСУ Залужний повернув Кривоноса на військову службу та доручив йому оборону аеропорту. А вже 29 березня генерала було звільнено "за особистою вказівкою президента Зеленського". Кривонос працював заступником секретаря РНБО в перший рік каденції Зеленського й усіляко критикував дії членів його "команди", які, за його твердженням, були спрямовані на ослаблення обороноздатності України. Кримінальна справа проти Кривоноса з’явилася після його виступу із критикою влади на опозиційному телеканалі. У Генштабі пояснили, що Кривонос на військовій службі не перебуває та під час мобілізації його призвано не було. Залужний, за повідомленням Генштабу, використав Кривоноса в обороні Жулян як добровольця.

 

Судячи з висловлювань лідерів країн-партнерів, Захід готується до затяжної війни в Україні, тож цілком очевидно, що наступний День незалежності може бути такий, як і цьогоріч.

Путін перекидає в Україну озброєння й додаткові підрозділи
Путін перекидає в Україну озброєння й додаткові підрозділи

Ситуація в зоні бойових дій залишається стабільно напруженою, однак лінія фронту стоїть. Постійний представник РФ при ООН у Женеві Гатілов повідомив, що російське керівництво не вбачає можливості дипломатичного способу завершення війни в Україні. Він наполягає, що ООН має відігравати більшу роль у врегулюванні. Гатілов звинуватив США та інші країни НАТО в тому, що вони чинять тиск на Україну, щоби вона відмовилася від мирних переговорів. Російський дипломат підтвердив, що президент Путін не вбачає підстав для переговорів із президентом Зеленським. За його словами, війна триватиме довго, і чим довше вона триватиме, тим важче буде знайти дипломатичне рішення. Відтак Росія й далі перекидає в Україну нові види озброєння й живу силу. Президент РФ Путін підписав указ про збільшення чисельності збройних сил до 2,04 млн через нарощування кількості військовослужбовців на 137 тис. Цей крок також передбачає створення нових підрозділів. Заразом російська влада прискорює приховану мобілізацію, яка вже докотилася до двох столиць – Москви та Санкт-Петербургу. Керівниками мобілізаційних заходів призначено губернаторів регіонів, розгорнуто широку рекламну та агітаційну кампанію на телеканалах, радіо, у друкованих ЗМІ, на сайтах та телеграм-каналах. "Добровольцям" пропонується підписати короткотерміновий контракт, а потім після нетривалої підготовки їх відправляють на фронт. Основна мотивація "добровольців" – грошові виплати. Російська влада обіцяє "бойові" в розмірі 240 тис. руб, а на час навчання – 30–45 тис. руб. Також усім особам, які підписали контракт, обіцяють і інші пільги – на навчання у ВНЗ, оплату іпотеки тощо.

 

На думку низки західних аналітиків, застосування армією РФ іранських ударних безпілотників може суттєво ускладнити дії української далекобійної ракетної артилерії (HIMARS, М270 MRLS, MARS II) і вимагатиме її потужного прикриття частинами ППО.

 

Водночас директор компанії Baykar Makina Байрактар ​​заявив, що не планує постачати БПЛА до Росії "за теперішніх умов", оскільки співпраця з Україною триває вже багато років.

 

Цього тижня уряд Великої Британії оголосив про надання Україні 2 тис. сучасних безпілотників і дронів-камікадзе (боєприпасів, що баражують) на загальну суму £56 млн. Норвегія разом із Великою Британією передадуть ЗСУ системи мікродронів Black Hornet із запасними компонентами, логістичними послугами та навчанням українських військовослужбовців на суму $9,1 млн. За інформацією видання The Wall Street Journal, адміністрація президента США Байдена незабаром планує оголосити довготермінову воєнну місію на підтримку України, яку очолить генерал, – для координації постачання озброєнь та підготовки українських військовослужбовців. За оцінкою видання Politico, США надають Україні набагато більше зброї, ніж оголошують публічно.

Російська армія й надалі утримує контроль над Запорізькою АЕС
Російська армія й далі утримує контроль над Запорізькою АЕС

Окупанти в ніч на 29 серпня обстріляли житлові будинки Енергодара – міста-супутника Запорізької АЕС. З території ЗАЕС російська армія щодня обстрілює Нікополь, Марганець та інші населені пункти по той бік Каховського водосховища, ховаючи артилерію на блоках електростанції. Це суттєво зменшує можливості української армії для їхнього знищення. За оцінкою Енергоатому, у разі аварії на станції радіоактивна хмара накриє практично всю східну частину України, Крим, Ростовську область та Кубань. Міністр охорони здоров’я Ляшко стверджує, що держава закупила достатню кількість таблеток йодиду калію для захисту населення на випадок ядерної аварії.

 

Пресслужба Держдепартаменту США заявила, що Росія відмовляється визнати серйозний ризик викиду радіації та заблокувала кінцевий документ конференції учасників Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Російські представники заявили, що 2 частини документа, що стосуються ситуації на Запорізькій АЕС, мають "відверто політичний характер". Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Росія перетворила АЕС на військову базу, чим поставила під загрозу весь континент.

 

Директор МАГАТЕ Гроссі повідомив, що місія агентства на чолі з ним прибуде на АЕС наступного тижня. Маршрут слідування наразі невідомий, як і те, чи обійдуться російські війська без провокацій під час візиту місії МАГАТЕ. Візит Гроссі навряд чи щось змінить ситуацію на війні, оскільки РФ не збирається виводити війська з ЗАЕС і використовує електростанцію як козир, аби тиснути на Європу задля примусу України до капітуляції.

 

Росія шантажує Європу газом та поглиблює енергетичну кризу
Росія шантажує Європу газом і поглиблює енергетичну кризу

Росія й надалі примушує Європу до лояльності через скорочення постачання газу. Ціни на газ у Європі з постачанням у вересні сягнули історичного максимуму у $3,2 тис./1000 м³. Попри це, президент Польщі Дуда наполягає на необхідності повного демонтажу російського газогону "Північний потік-2".

 

Газпром надав підприємству "Молдовагаз", власником якого він є, місячне відтермінування на оплату за постачання газу в серпні.


На шельфі Кіпру було відкрито ще одне велике родовище газу, Єврокомісія має намір викуповувати цей газ, який надходитиме до ЄС суднами-газовозами після попереднього скраплення на заводах у Єгипті.

 

Прем’єр-міністр Канади Трюдо після переговорів із канцлером Німеччини Шольцем заявив про готовність знизити вимоги до нових проєктів постачання скрапленого газу до Європи. За його словами, транспортування газу до терміналів на західному узбережжі країни вимагає погодження з кількома провінціями, ба більше, потрібно підтвердити економічну ефективність подібних проєктів.

 

Міністр економіки Німеччини Габек, якого обрано від партії "Зелених", відкинув можливість подовження терміну експлуатації атомних станцій країни й заявив, що подібний захід дасть можливість заощадити лише 2 % газу. За його словами, заповнення газом підземних сховищ відбувається швидше, ніж планувалося.

 

Базова ціна на електроенергію в ЄС на початку тижня підскочила на понад 25 % й перевищила €700/МВт•год. Через рекордно високі ціни на електроенергію та енергоносії курс євро знову опустився нижче за долар, здешевшали й акції європейських компаній.

 

Для поглиблення енергетичної кризи в Європі Росія знову обмежила транзит нафти з Казахстану до термінала Новоросійського порту, через який здійснювався експорт танкерами.

 

Європейська енергосистема ENTSO-E з 2 вересня планує збільшити імпорт електроенергії з України. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що з початку постачання електроенергії в ENTSO-E Україна заробила приблизно 2 млрд грн. Це досить невелика сума, тоді як Росія продовжує збільшувати свої прибутки від продажу Китаю енергоносії, які до вторгнення постачала Європі. За інформацією агентства Bloomberg, упродовж березня-липня витрати китайських компаній на купівлю російського газу, нафти, нафтопродуктів та вугілля зросли майже вдвічі – з $20 млрд до $35 млрд, не враховуючи газ, який прокачано газогоном "Сила Сибіру". Росія також пропонує країнам Азії укласти довготермінові контракти на постачання нафти за цінами, на 30 % нижчими за середні на ринку. Путіну конче потрібні кошти на війну, а надвисокі ціни на вуглеводні дають йому можливість ефективно фінансувати виробництво озброєнь та виплати контрактникам.

 

Телекомпанія CNN вважає, що прийдешня зима перевірить ЄС на міцність в умовах різкого зростання цін на енергоносії, продовольство й можливу рецесію в економіці.

 

No comments:

Post a Comment