August 22, 2022

21.08.2022: Влада України попередила населення про загрозу ракетних атак у День незалежності

Влада України попередила населення про загрозу ракетних атак у День незалежності

  • Влада України попередила населення про загрозу ракетних атак у День незалежності.
  • Російські війська запекло атакують на Донбасі та на Херсонщині.
  • Країни Заходу поки не вирішили, як діятимуть у разі ядерної аварії на ЗАЕС.

Війна

Фронт

  • За інформацією Головного управління розвідки, російське командування посилює угруповання на білоруських аеродромах підрозділами ППО, які можуть завдавати ударів по наземних об’єктах модернізованими ракетами.
    21.08.2022 Загальна мапа бойових дій
  • На північному сході Сумщини 3 села обстріляно з мінометів із території РФ. За даними Генштабу, окупанти ведуть обстріл майже всіх населених пунктів і позицій українських військ уздовж лінії фронту.
  • Харків уночі обстріляно з району Білгорода (РФ) 2 балістичними ракетами, увечері Київський район міста потрапив під обстріл РСЗВ.
  • На Донбасі окупанти посилили інтенсивність атак та їх артилерійську та авіаційну підтримку. ВСУ насилу відбивають атаки, проте на кількох ділянках фронту російські війська та підрозділи ПВК "Вагнера" ​​досягли незначних успіхів. Проблемою українських військ є критично недостатнє забезпечення боєприпасами, насамперед, снарядами, і це дає окупантам змогу просуватися під прикриттям потужних артобстрілів та ударів штурмової авіації.
  • На південь від Ізюма окупанти без успіху намагалися прорвати українську оборону в напрямку на Барвінкове – у Новодмитрівці та Дубровному, обстріляли позиції ЗСУ в Мазанівці та Долині.
  • У районі Сіверська відбито атаку на Веселе з боку Стряпівки. Точаться важкі бої на околицях Соледара та Бахмута. На південь від Бахмута окупанти та підрозділи "народної міліції ДНР" ведуть атаки на село Зайцеве та Кодему, а також намагаються відрізати з півночі частини ЗСУ, які обороняють селище Зайцеве в районі КПВВ "Майорськ".
  • Тривають запеклі бої на північ від Авдіївки – у Красногорівці, на північній околиці Донецька – в Опитному, Пісках, Первомайському та Невельському. На східній околиці міста – у Мар’їнці – лінія фронту стоїть на місці, попри введення в бій свіжих підрозділів російських військ. На південь від міста окупанти наступали на околицях Новомихайлівки та Вугледара, а також на Велику Новосілку – у Макарівці та Времівці. Українські війська відбили всі атаки.
  • У Запорізькій області під обстріл потрапили райцентри Гуляйполе та Оріхів, трохи північніше, на Дніпропетровщині – села Синельниківського району.
  • Російські війська ведуть наступ у Херсонській області, навіть всупереч руйнуванню комунікацій та знищенню складів боєприпасів українською артилерією. Їм вдалося трохи просунутися в Благодатному поруч із трасою Херсон – Миколаїв. На півдні області ЗСУ відбили атаки на Таврійське з боку Олександрівки.
  • З території, що прилягає до Запорізької АЕС, знову обстріляно Нікополь і Марганець, які розташовані на протилежному березі Каховського водосховища. Під обстріл потрапили населені пункти в районі водосховища Криворізької ТЕС. Ракетами комплексу С-300 обстріляно Миколаїв, завдано пошкоджень промисловому підприємству. Під обстріл потрапили місто Баштанка за 45 км від лінії фронту та село Широке в районі російського плацдарму на річці Інгулець у Снігурівці.
  • В окупованому Донецьку українська артилерія знищила склад боєприпасів. На південній ділянці фронту знищено склади боєприпасів у районі херсонського аеропорту "Чорнобаївка" та в селі Стариця поруч з українським плацдармом на лівому березі річки Інгулець. Завдано удару по мосту, що веде до греблі Каховської ГЕС. Міст виведено з ладу, пересування ним важкої техніки та вантажівок із боєприпасами наразі неможливо.
  • Російське командування розгорнуло додаткові підрозділи ППО в Криму, зокрема – у курортних районах. Протягом доби вибухи було чутно в Євпаторії, Саках, Севастополі та Алупці. Окупаційна влада стверджує, що ППО збивають українські безпілотники. Туроператори РФ констатують, що турпотік на півострів скоротився вдвічі.
  • Російське міністерство оборони оголосило про запуск серійного виробництва гіперзвукових протикорабельних ракет "Циркон" та подальше виробництво подібних ракет "Кинджал". З моменту прийняття на озброєння їх було виготовлено лише кілька десятків. Російські війська використовують їх лише проти найважливіших цілей, однією з яких став Будинок офіцерів у Вінниці. Росія постійно тримає в Чорному морі від 2 до 7 носіїв ракет "Калібр". У неділю саме ними було завдано удару по Одеській області, Українські війська ППО збили 2 ракети з 5, інші потрапили на територію сільгосппідприємства й завдали пошкоджень зерносховищу.
  • За даними СБУ, із 20 випущених російськими військами ракет лише одна влучає у військовий об’єкт, а решта – у житлові будинки, навчальні заклади, об’єкти цивільної інфраструктури.
  • На узбережжі Одеської області в неділю знешкоджено 2 потужні протикорабельні міни, які зірвалися з якоря під час шторму.

Тил

  • Президент Зеленський попередив населення, що напередодні Дня незалежності Росія може завдати "особливо бридкого й жорстокого" удару по Україні. У Києві з 22 до 25 серпня заборонено масові заходи через загрозу ракетних ударів. За інформацією ЗМІ, працівникам державних установ, які розташовані в Урядовому кварталі Києва, рекомендовано працювати дистанційно весь тиждень. Національна поліція закликала українців дотримуватися правил безпеки під час повітряної тривоги та обов’язково ховатися в укриття.
    У Харківській області оголошено "довгу" комендантську годину з 19:00 23 серпня по 07:00 25 серпня.
    Через зростання загроз хімічних атак та ядерної аварії на Запорізькій АЕС низка обладміністрацій запровадила додаткові сигнали оповіщення. Сигналом хімічної тривоги буде дзвін, радіаційної – удари на сполох, а евакуації – гудок поїзда.
    За даними української розвідки, РФ закриває поодинокі ділянки повітряного простору в Липецькій, Воронезькій та Білгородській областях.
  • У Кропивницькому знайдено загиблим від вогнепального поранення начальника управління СБУ в Кіровоградській області Наконечного. Попередньою версією слідства є самогубство.

Україна та світ

  • За інформацією ліванського журналіста Матьє, Іран уже тривалий час розробляє технології безпілотників. Найновіші БПЛА вже булл використано в Сирії й передані союзникам Ірану в Лівані, Іраку, Ємені, а також палестинцям у секторі Газа. Журналіст підтвердив підписання контракту на постачання Росії 1000 ударно-розвідувальних БПЛА після того, як російські офіцери пройшли навчання користуванню ними. Застосування цих БПЛА на полі бою вимагатиме від України та її союзників різкого посилення систем ППО.
  • Видання Politico повідомило про намір адміністрації США поставити Україні високоточні далекобійні снаряди Excalibur для 155-мм гаубиць в одному з майбутніх пакетів допомоги. За повідомленнями канадських ЗМІ, невелику партію таких снарядів уже передано Канадою разом із гаубицями.
    Уряд Німеччини схвалив продаж Україні 255 високоточних снарядів Vulcano. Їх немає на складі Бундесверу, тому постачатиме їх виробник безпосередньо ЗСУ, отже, точні терміни відвантаження поки невідомі. Снаряди – спільна розробка фірм Німеччини та Італії, вони здатні вражати цілі на відстані до 80 км із точністю до 1 м. Депутати владної коаліції Бундестагу закликали до збільшення постачання зброї до України, навіть якщо подібні заходи тимчасово ослаблять Бундесвер.
  • Німецьке видання Bild повідомило, що канцлер Шольц перед початком повномасштабного вторгнення РФ запевнив президента Путіна, що НАТО не планує приймати Україну протягом найближчих 30 років. Шольц на дні відчинених дверей уряду заявив, що Путін напав на Україну "з абсолютно абсурдних" причин. За його словами, російський президент переконаний, що Білорусь та Україна взагалі не мають бути суверенними державами. Це свідчить про те, що планом Путіна була саме окупація України з подальшою анексією.
    Результати опитувань суспільної думки Німеччини свідчать, що рейтинги Шольца та його Соціал-демократичної партії неухильно падають і вони вже опустилися на третє місце. Найбільшу підтримку мають консервативна партія ХДС та "Зелені".
    Міністр закордонних справ країни від партії "Зелених" Бербок заявила, що Путін відмовляється від переговорів, навіть із "найпростіших питань", зокрема, про дотримання міжнародного гуманітарного права, а на спроби Німеччини стати посередником на мирних переговорах – взагалі не реагує. Саме тому німецька влада й далі надаватиме воєнну допомогу Україні. Інакше, на думку Бербок, мільйони людей будуть кинуті напризволяще.
  • Міністр енергетики США Гренгольм заявила, що довкола Запорізької АЕС не має бути жодних воєнних дій. Вона зазначила, що американські експерти поки не спостерігають ознак радіоактивного забруднення на території АЕС. "Енергоатом" повідомив, що ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Унаслідок останніх обстрілів пошкоджено естакаду, якою персонал потрапляє до приміщень енергоблоків. Лідери США, Великої Британії, Франції та Німеччини в неділю провели відеоконференцію для обговорення ситуації навколо АЕС. Вони підтримали візит місії МАГАТЕ на станцію та висловили непохитну підтримку України, яка зазнала агресії з боку Росії. Голова комітету з оборони Палати громад британського парламенту Елвуд вважає, що в разі ядерного теракту на Запорізькій АЕС, НАТО має право пустити в дію 5-ту статтю статуту, оскільки це може бути розцінено як напад на всіх членів Альянсу.
  • Судан дозволив російській компанії "Зарубіжнафта" розробку нових родовищ нафти. Це відбувається на тлі згортання видобутку у РФ. Ціна на нафту марки Brent тримається в районі трохи нижче за $100 за барель через побоювання ринку про уповільнення економічного зростання через зміцнення долара. Найбільшим покупцем російської нафти в липні став Китай після масової відмови європейських споживачів.
  • У Підмосков’ї підірвано позашляховика з дочкою ідеолога російської експансії Дугіна. У машині мав бути він сам, але затримався на виступі. Російські пропагандисти звинуватили в теракті українські спецслужби. Директор Russia Today Симоньян закликала владу РФ завдати ударів по українських центрах прийняття рішень та опублікувала координати будівель СБУ, Міністерства оборони та Офісу президента. Колишній депутат Держдуми Пономарьов стверджує, що дочку Дугіна знищили партизани російської Національної республіканської армії. Радник глави Офісу президента Подоляк відкинув припущення щодо причетності українських спецслужб до теракту.
  • Президент Зеленський заявив, що "суд", який планують влаштувати маріонетки окупантів із "ДНР" над оборонцями "Азовсталі", стане "червоною лінією", і після цього будь-які переговори з РФ будуть неможливими.
  • Глави урядів Чехії – Фіала, та Словаччини – Гегер, у день 54-ї річниці придушення радянською владою повстання в Чехословаччині звернулися із закликом до світової спільноти не забувати історію. Вони заявили про необхідність активної підтримки України в протистоянні російській агресії. Вони наголосили, що не хочуть бачити Росію сусідом, що може статися в разі окупації України.
  • Глава представництва ЄС в Україні Маасікас повідомив, що Єврокомісія наступного року перевірить виконання Україною рекомендацій, які було надано при отриманні країною статусу кандидата в члени Євросоюзу. Віцепрем’єр-міністр із євроатлантичної інтеграції Стефанишина оголосила, що Україна вже на 70 % виконала зобов’язання, які взяла на себе під час підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Вона заявила, що українська влада очікує до кінця року від ЄС "політичної ясності" щодо членства та наступних кроків на цьому шляху.
  • Члени консервативної німецької партії ХДС висловилися за обмеження видавання віз громадянам РФ. Міністр імміграції Швеції Ігман вважає, що ЄС міг би запровадити обмеження лише на видавання туристичних віз, а не повну заборону, яка закриє шлях до Європи політичним дисидентам та науковцям. Глава представництва ЄС Маасікас висловив упевненість у тому, що восьмий пакет санкцій включатиме заборону видавання віз і його буде погоджено та прийнято всіма учасниками Союзу.
  • Мінфін США висловив стурбованість використанням Росією Туреччини для ухилення від західних санкцій. Заступник міністра фінансів Туреччини стверджує, що позиція країни щодо західних санкцій залишається незмінною та пообіцяв не допустити ухилення від них російськими фізичними та юридичними особами. Туреччина досі не приєдналася до західних санкцій, аргументуючи це тим, що РФ є ключовим постачальником газу до країни.

Тренди

  • Журналісти з’ясували, що політтехнолог Арестович не працює радником глави Офісу президента, навіть поза штатом. Позаштатний радник Єрмака Подоляк заявив, що Арестович нібито є радником усього Офісу. Наразі невідомо, чи є подібна посада, якщо так, то незрозуміло, які функції передбачені для такого радника, чи має він доступ до державної таємниці та право коментування політичної та воєнної ситуації від імені влади.

No comments:

Post a Comment