August 16, 2022

15.08.2022 : Воєнний стан та загальну мобілізацію подовжено до 21 листопада

Воєнний стан та загальну мобілізацію подовжено до 21 листопада

  • Воєнний стан та загальну мобілізацію подовжено до 21 листопада.
  • Путін посилює ядерний шантаж світу можливою аварією на ЗАЕС.
  • Українські війська залишили Піски.

Війна

Фронт

  • За інформацією групи "Беларускі гаюн", на аеродромі Зябрівка російське командування розмістило велику кількість пускових установок ЗРК С-400 та ракет до них, а також станції радіолокації та комплекси ППО "Панцир-С1". Це може свідчити про підготовку потужного ракетного удару по Києву, імовірно, на День Незалежності.
  • Зі ствольної та реактивної артилерії з території РФ обстріляно прикордонні села Чернігівщини та Сумщини.
  • Харків зазнав потужного ракетного обстрілу з району російського Білгорода. Голова обласної воєнної адміністрації Синєгубов оголосив початок обов’язкової евакуації населення з Лозової та Барвінково через ризик початку воєнних дій у цих містах.
  • Окупанти завдають потужних артилерійських ударів по позиціях українських військ та прифронтових населених пунктах для послаблення української оборони та наведення паніки в ближньому тилу ЗСУ. На низці ділянок фронту вони мають суттєву перевагу в артилерії. Окупанти не мають проблем із постачанням боєприпасів, на відміну від українських військ. Тому вони планомірно, кілометр за кілометром, рівняють із землею міста та села, а також українську оборону за обмежених можливостей ЗСУ у веденні протибатарейної боротьби.
  • У районі Балаклії відбувся бій в Асіївці, на російському плацдармі на правому березі Сіверського Дінця, який окупанти намагаються розширити вже кілька тижнів.
  • На південь від Ізюма вони не змогли прорвати українську оборону в Грушувасі поблизу траси на Барвінково, а також у Мазанівці та Краснопіллі на адмінкордоні Харківщини та Донеччини.
  • У напрямку Сіверська протягом доби російські війська та ударні підрозділи ПВК "Вагнера" ​​здійснили кілька потужних атак в Івано-Дар’ївці, Верхньокам’янському, Виїмці та Веселому. Атаки відбито, окупанти відступили на вихідні позиції.
    15.08.2022 Бахмут – Соледар
  • Бої вже точаться на околиці Соледара та Бахмута, російські підрозділи атакують міста із кількох напрямків.
  • На південь від Бахмута активні бойові дії сталися в районі сіл Зайцеве та Вершина.
  • У районі Горлівки було атаковане селище Залізне на околиці Торецька.
    15.08.2022 Донецьк
  • Українські війська відступили із Пісок на околиці Донецька. Спроби "народної міліції ДНР" та російських військ розвинути наступ на Першотравневе, Водяне та Старомихайлівку успіху не мали.
  • На південь від Донецька підрозділи армії РФ провели атаку в напрямку Новомихайлівки. Їм вдалося просунутися на кілька сотень метрів, бої тривають. Відбито атаки на Вугледар та Велику Новосілку.
  • В окупованому Мелітополі підірвано підстанцію, якою запитано телевежу, ефірну трансляцію російської пропаганди припинено. Завдавано удару по базі російських військ у Токмаку.
    За словами радника мера Маріуполя Андрющенка, окупанти зводять у місті фортифікаційні споруди. Це свідчить про те, що вони готуються до контрнаступу українських військ.
  • Миколаїв та села області обстріляно російською реактивною та ствольною артилерією. Атака російських військ у Новогригорівці було відбито, окупанти відкотилися, зазнавши втрат.
  • За інформацією Енергоатому, на Запорізькій АЕС унаслідок обстрілів пошкоджено відкритий розподільчий пристрій ЛЕП, азотно-кисневу станцію, об’єднаний допоміжний корпус, помпову станцію господарсько-побутових стоків. Обстріл 15 серпня спричинив спрацювання аварійного захисту одного з енергоблоків, його відключено від мережі. До української енергосистеми зараз під’єднано 2 блоки із 6.
    Президент Зеленський заявив, що Росія не припиняє шантаж світу ядерною аварією на Запорізькій АЕС. Він наголосив, що світ програє терористам, якщо не захистить станцію, і закликав світових лідерів до негайних дій. Зеленський зажадав від РФ, щоби її підрозділи залишили АЕС "без будь-яких умов".
    Прессекретар генерального секретаря ООН Дюжаррік повідомив, що Організація готова підтримати будь-який формат місії МАГАТЕ на АЕС, який погодять Росія та Україна. Він спростував звинувачення російського МЗС у нібито блокуванні ООН візиту експертів МАГАТЕ. Російський міністр оборони Шойгу провів телефонні переговори з генеральним секретарем ООН Гутеррешем щодо умов безпечного функціонування АЕС.
    Верховна Рада звернулася до ООН, Єврокомісії та Ради ЄС із закликом засудити акти ядерного тероризму Росії, запровадити санкції проти Росатому та його дочірніх підприємств та зупинити привілеї РФ у МАГАТЕ, а також направити на станцію спільну місію безпеки ООН та МАГАТЕ з подальшою демілітаризацією об’єкта.
    Чиновник МЗС РФ Вишневецький вважає поїздку делегації МАГАТЕ на АЕС через Київ небезпечною, оскільки їй доведеться перетнути лінію фронту. Він загрожує делегації непередбачуваними наслідками поїздки, оскільки на лінії фронту нібито перебувають "неоднорідні збройні формування України", які "готові вчинити будь-яку провокацію".

Тил

  • Президент Зеленський скликав засідання Ставки верховного головнокомандувача. За словами секретаря РНБО Данилова, на ньому було обговорено поточну воєнно-стратегічну ситуацію, посилення захисту держави в інформаційному просторі та виконання наказів, що було віддано раніше.
    Зеленський підписав указ про створення Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції окупованого Криму. У вечірньому відеозверненні він висловив сподівання на розширення складу учасників Кримської платформи – консультативного майданчика для обговорення деокупації півострова.
    Президент звільнив начальників управлінь СБУ в Київській, Тернопільській та Львівській областях. 19 липня було звільнено начальників управлінь 5 областей, а також заступника голови СБУ Горбенка.
  • Верховна Рада подовжила режим воєнного стану та загальну мобілізацію до 21 листопада.
    Ухвалено урядовий закон про "митний безвіз" із Євросоюзом, який визначає порядок приєднання України до комп’ютерної транзитної системи ЄС NCTS, та до Конвенції про процедуру спільного транзиту.
    Затверджено збільшення видатків бюджету 2022 р. на 269,5 млрд грн. З них на потреби Міністерства оборони буде направлено 241 млрд, МВС виділено 22,9 млрд, решту коштів розподілено між безпековими відомствами та направлено на поповнення резервного фонду Мінфіну. Уряд сподівається профінансувати це збільшення коштом внутрішніх запозичень.
    За основу прийнято законопроєкт про створення єдиної системи екстреної допомоги населенню із загальнодержавним номером телефону 112.
    Призначено 2 членів Вищої ради правосуддя за квотою парламенту. Одним із кандидатів став адвокат "Автомайдану" Маселко.У першому читанні прийнято законопроєкт про заборону приниження честі та гідності працівника та цькування на робочому місці (мобінгу).
    Прийнято звернення до FATF із закликом про виключення Росії з організації та внесення її до "чорного списку" країн із високим ризиком відмивання коштів. Це має перекрити Росії доступ до фінансових ресурсів.
  • Не змогла визначити переможця конкурсна комісія для відбирання кандидатів на посаду директора Нацагентства з розшуку та управління активами, отриманими в корупційний та інший злочинний спосіб (АРМА). Також відхилено пропозицію щодо проведення повторного конкурсу.
  • За інформацією Держстату, обсяг українського експорту за підсумками I півріччя знизився на 24 % – до $22,7 млрд.
  • Голова Чернігівської обладміністрації Чаус повідомив про досягнення угоди з урядом Франції щодо залучення французьких саперів та техніки для розмінування території області.
  • Держбюро розслідувань повідомило про завершення досудового розслідування в справі про силовий розгін студентів на Майдані в листопаді 2013 р. Організатором та замовником акції слідчі вважають Сівковича – колишнього заступника секретаря РНБО за часів президента Януковича. Його спільником названо колишнього голову Київської міської адміністрації Попова.
  • Міністр фінансів Марченко заявив про початок роботи над бюджетом наступного року. За його словами, бюджет буде "надзвичайно жорстким". Він відмовився назвати курс гривні, який уряд планує закласти до документа, але стверджує, що він буде "не катастрофічним", а "баланси буде збережено".
  • Чиновники Нацбанк констатували, що з початку широкомасштабного вторгнення обсяг погашень ОВДП та відсоткових платежів за ними на 43,7 млрд грн перевищив суму продажу нових держзобов’язань.

Україна та світ

  • Латвія передала Україні 4 вертольоти Мі-17 та Мі-2. Їх уже доставлено в Україну, вони будуть поставлені на озброєння після завершення збирання та тестування. 6 самохідних гаубиць M109, які уряд Литви нещодавно передав ЗСУ, уже беруть участь у бойових діях на фронті.
  • Президент РФ Путін виступив на виставці озброєнь у Підмосков’ї. Він заявив про готовність постачати партнерам та союзникам російські озброєння, які, за його твердженням "на роки, а може, і на десятиліття випереджають закордонні аналоги й неодноразово застосовувалися в реальних бойових умовах".
    Глава корпорації "Ростех" Чемезов повідомив про підписання експортних контрактів у 2022 р. на суму понад $16 млрд, з них 40 % – це постачання літаків та гелікоптерів, ще 30 % – засоби ППО. За його словами, майже половину озброєнь уже відвантажено замовникам. Чиновник стверджує, що війна в Україні не вплинула на темпи виробництва та відвантаження.
  • Прем’єр-міністр Фінляндії Марін на зустрічі глав держав північної Європи та Німеччини наполягала на запровадженні заборони на видавання віз громадянам РФ. Вона наголошує, що несправедливо надавати доступ до Євросоюзу туристам із країни, яка вбиває людей в Україні. Канцлер Шольц знову заявив, що війну в Україні веде особисто президент Путін, а не російський народ. Він стверджує, що ЄС не має забороняти в’їзд росіянам, які тікають із Росії, рятуючись від режиму Путіна.
  • Судно Razoni з вантажем кукурудзи, яке першим вийшло "зерновим коридором" із порту Одеса до Лівану, після відмови покупця прийняти вантаж і короткочасної зупинки в турецькому порту Мерсін, знову вийшло в море й вимкнуло транспондер. У такий спосіб вантаж міг бути доставлений до Сирії. Посольство в Бейруті не має інформації про новий пункт призначення вантажу.
    Кількість кораблів, які перевозять збіжжя з розблокованих портів, досі є вкрай незначною. Багато судновласників і покупців відмовляються від фрахту через вкрай високі витрати на страхування. Основними одержувачами продовольства є Туреччина, Європа та країни Близького Сходу. Лише 16 серпня відправлено перше судно із зерном для регіону, який страждає від голоду. Воно прямує до Сомалі з 23 тис. т пшениці, яку закупила для країни Всесвітня продовольча програма ООН.
    Водночас Росія користується зняттям ембарго на експорт, який зростає швидкими темпами після досягнення угоди в Стамбулі.
  • Суд Гааги оголосив, що 17 листопада буде оголошено вирок у справі про знищення в небі над Донбасом у липні 2014 р. малазійського авіалайнера MH17 із 298 пасажирами та членами екіпажу на борту.
  • Через зростання цін на енергоносії Німеччина з 1 жовтня запроваджує держмито на газ для споживачів у розмірі 2,4 ¢/кВт•год. Федеральний уряд вважає, що збільшення витрат середнього домогосподарства за комунальні послуги за  рік становитиме €484 проти минулого року.
  • За інформацією агентства Bloomberg, Газпром зміг сплатити транзит газу через українську газотранспортну систему, Водночас Роснафта не змогла перерахувати кошти за прокачування українською гілкою нафтогону "Дружба", і її змушені були сплатити споживачі.

Київ

  • У додатку для смартфонів "Київ цифровий" з’явилося нагадування про початок комендантської години.
  • Мер Кличко закликав мешканців столиці готувати на зиму теплий домашній одяг та ковдри через можливі перебої газо- та електропостачання.


 

No comments:

Post a Comment