August 14, 2022

13.08.2022: На Донеччині тривають жорстокі бої

На Донеччині тривають жорстокі бої

  • На Донеччині тривають жорстокі бої.
  • Окупанти знову обстріляли Запорізьку АЕС.
  • Росія загрожує США повним розірванням взаємин у разі визнання її спонсором тероризму.

Війна

Фронт

  • Чернігівщину та Сумщину знову обстріляно з території РФ артилерією всіх калібрів. Російські війська здійснюють інтенсивну авіарозвідку прикордонних районів безпілотниками.
    13.08.2022
  • На півночі Харківщини ЗСУ відбили атаку в районі с. Питомник. Населені пункти області було обстріляно ракетами з району Білгорода (РФ). Голова Харківської воєнної обладміністрації Синегубов заявив, що про обов’язкову евакуацію жителів Харкова поки не йдеться, але подібний сценарій влада розглядає через руйнування окупантами об’єктів критичної інфраструктури.
    У районі Балаклії сталися зіткнення в Байраку та Новій Гусарівці.
  • На південь від Ізюма два угруповання російських військ наступали на Слов’янськ та Барвінкове вздовж автошляхів. Атаки в Новій Дмитрівці та Долині успіху не мали.
  • Основні бойові дії розгорнулися на Донеччині – від Сіверська до Великої Новосілки. Окупантам не вдалося просунутися в напрямку Сіверська в Івано-Дар’ївці та Виїмці. Спроба розвідки боєм у Серебрянці на березі Сіверського Дінця також була невдалою.
  • "Армії республік" та ударні підрозділи ПВК "Вагнера" безперервно атакують Соледар зі сходу – з Яковлівки на трасі Лисичанськ – Бахмут та з півдня – з Бахмутського.
  • Російські війська ведуть наступ на Бахмут зі Сходу – з боку Покровського, бій триває.
  • На південь від Бахмута точаться безперервні бойові зіткнення у Веселій Долині, Зайцевому та Кодемі. Українські війська тримають населені пункти.
  • На околицях Донецька інтенсивність боїв зросла, окупанти практично цілодобово за потужної підтримки артилерії та авіації намагаються прорвати лінію фронту на північ від Авдіївки – в Олександрополі та Красногорівці, у промзоні Авдіївки, у Пісках та Мар’їнці. У районі Пісок їм вдалося просунутися вздовж траси на Дніпро та зав’язати бої в Первомайському.
  • У район Вугледару та Великої Новосілки російське командування перекинуло кілька батальйонних тактичних груп для протидії можливому наступу ЗСУ на Новотроїцьке та Волноваху. Вони одразу ж розгорнули активні дії в Павлівці та Пречистівці.
    Командувач Сухопутних військ генерал Сирський констатував, що на сході країни тривають жорстокі бої, але українська оборона витримує атаки.
  • На Запоріжжі лінія фронту з місця не зрушила.
  • На Херсонщині провалилася чергова спроба російських військ ліквідувати український плацдарм на лівому березі річки Інгулець. ЗСУ відбили атаки на Широке та Лозове – окупанти із втратами відкотилися на вихідні позиції.
    Російські війська обстріляли населені пункти Криворізького району Дніпропетровщини з РСЗВ "Ураган" Увечері ракетами обстріляно житлові будинки в Миколаєві.
    Українська ракетна артилерія знищила склади боєприпасів в окупованій Новій Каховці та в околицях Херсона – у Музиківці, а також завдала ще одного удару по Антонівському автомобільному мосту через Дніпро.
    За оцінкою британської розвідки, логістика постачання боєприпасів, палива й техніки для російського угруповання на правому березі Дніпра після виведення з ладу двох основних мостів помітно утруднена, а постачання двома поромними переправами явно недостатні для посилення наступу російських військ. За твердженням голови Миколаївської обладміністрації Кіма, командування російських військ на Херсонщині переміщено на лівий берег Дніпра.
  • Російські війська обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії з протилежного берега Дніпра – з території, що прилягає до Запорізької АЕС. Сама станція також потрапила під обстріл окупантів із прилеглого населеного пункту Водяне та паркової зони Енергодару. За оцінкою фахівців Енергоатому, метою обстрілу є руйнування ліній електропередач та відключення станції від української енергосистеми. Станція потребує зовнішнього живлення для підтримки безпеки реакторів. Окупанти сподіваються перепідключити її до енергосистеми Криму лініями, що ведуть до Нової Каховки та Мелітополя.
    Президент Зеленський вважає, що у відповідь на ядерний шантаж Росії обстрілами ЗАЕС, Захід має запровадити санкції проти російської атомної галузі.
  • Глава британської воєнної розвідки Хокенхал вважає, що війна в Україні не завершиться цього року. На його думку, російський президент Путін може застосувати в Україні тактичну ядерну зброю в разі погіршення ситуації на фронті.
  • Держбюро розслідувань розкрило схему хабарів за перетин лінії фронту в Запорізькій області, яку влаштували співробітники правоохоронних органів, чиновники обласної воєнної адміністрації та міськради. Щоденний прибуток від "бізнесу" становив приблизно 2 млн грн.
  • В окупованому Мелітополі підірвано автомобіль із російськими вояками.
  • Міністр оборони Рєзніков закликав країни, які беруть участь у воєнній підтримці України через ініціативу "Рамштайн" направити до України військових юристів та фахівців із розслідування воєнних злочинів, щоби відповідальність російських військовослужбовців за скоєні ними злочини стала невідворотною.

Тил

  • Прем’єр-міністр Шмигаль анонсував запровадження електронної черги на кордоні та створення сервісних зон для фур та водіїв вантажівок біля пунктів пропуску.
  • Радник президента з економічних питань Устенко вважає, що новий договір зі МВФ про надання кредиту на $5 млрд міг би заспокоїти кредиторів України та показати, що уряд країни контролює ситуацію в економіці.

Україна та світ

  • Словаччина передала ЗСУ 4 155-мм САУ "Zuzana" та планує передати "кілька" винищувачів радянського виробництва.
  • МЗС Литви підтримало ініціативу про заборону видавання віз громадянам РФ. Уряд Данії готовий обговорювати такі обмеження й запровадити їх у разі спільного рішення країн ЄС. Глава українського МЗС Кулеба заявив, що росіяни, які висловлюють незадоволення цим обмеженням, можуть апелювати до керівництва РФ і своїх земляків, що підтримують війну.
  • США виявили схему постачання до країни з Індії палива, що вироблено з російської нафти. На постачання США нафтопродуктів російського походження накладено санкційні обмеження.
  • Президент Зеленський стверджує, що розблокування трьох українських портів дало змогу знизити гостроту світової продовольчої кризи – з портів уже відвантажено приблизно 0,5 млн т продовольства.
  • Чиновник російського МЗС Дарчієв підкреслив, що визнання Росії спонсором тероризму владою США стане "точкою неповернення" у двосторонніх відносинах. Він також погрожує "розширенням географію спецоперації" через постачання Заходом новітніх систем озброєнь Україні, які "несуть пряму загрозу Росії" та окупованим територіям.
  • Генпрокуратура Литви розпочала розслідування про відмивання коштів та незаконне отримання доходів проросійським блогером Шарієм. У 2012 році він набув політичного притулку й посвідки на проживання в ЄС і втратив його лише в січні 2022 р. У травні його було затримано правоохоронними органами Іспанії.
  • Ще одна країна затвердила вступ Фінляндії та Швеції до НАТО – ратифікаційні документи підписав президент Франції Макрон.
  • Після різкої критики звіту "Amnesty International" про нібито порушення гуманітарного права військовослужбовцями ЗСУ, організація вирішила віддати його на перевірку "незалежним експертам". Водночас AI від власних висновків не відмовляється. Скандальний звіт спричинив суттєвий відтік пожертв від постійних донорів та зіграв на руку російській пропаганді.
  • Газпром збільшив постачання газу до Угорщини, що дасть їй можливість без проблем пройти опалювальний сезон. Постачання здійснюються "Турецьким потоком", в обхід української газотранспортної системи.
  • МЗС України підтвердило скоєння ДТП у Відні воєнним аташе посольства, який керував машиною в стані сп’яніння.

Київ

  • Міністр культури Ткаченко заявив, що уряд планує прибрати радянський герб із монумента "Батьківщина-мати" наступного року.

No comments:

Post a Comment