August 12, 2022

11.08.2022: Росія відмовилася демілітаризувати Запорізьку АЕС

Росія відмовилася демілітаризувати Запорізьку АЕС

  • Росія відмовилася демілітаризувати Запорізьку АЕС
  • Міністри оборони 20 країн домовилися про надання воєнної допомоги Україні ще на €1,5 млрд.
  • Сейм Латвії визнав РФ країною – спонсором тероризму.

Війна

Фронт

  • Українські підрозділи ППО збили над Харківщиною дві ракети "Калібр", які було запущено з акваторії Чорного моря. Харків знову потрапив під обстріл – уночі місто було обстріляно не менш ніж 5 ракетами. Також з артилерії та РСЗВ обстріляно населені пункти Сумщини та Чернігівщини поблизу кордону з Росією.
  • Російські війська намагаються розхитати українську оборону потужними артилерійськими та авіаційними ударами всією лінією фронту від півночі Харківщини до півдня Херсонщини.
  • ЗСУ утримують лісисту ділянку на захід від Ізюма, що створює небезпеку російському угрупованню, яке націлено на Барвінкове та Слов’янськ.
  • Окупанти не припиняють спроб захоплення Сіверська, Соледара та Бахмута, жорстокість боїв зростає. ЗСУ відбили атаки в напрямку Сіверська в Григорівці, Верхньокам’янському, Івано-Дар’ївці та Виїмці.
  • Також відбито спробу наступу на околицях Соледара – у Бахмутському та Яковлівці й на південь та схід від Бахмута – у Вершині, Дачі та Кодемі.
  • "Армія ДНР" наступає на Зайцеве на північній околиці Горлівки з півдня та сходу. Бої точаться на околицях селища.
  • На околицях Донецька українські війська відбили атаки на Піски та Мар’їнку, а також на південь від Вугледару – у Павлівці.
  • У Запорізькій та Херсонській областях змін на лінії фронту немає.
  • З району Запорізької АЕС із важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Нікополь, Марганець та прилеглі населені пункти на правому березі Дніпра. Під вогонь РСЗВ "Ураган" потрапили села на околицях водосховища Криворізької ТЕС.
  • Російські окупанти перед засіданням Ради Безпеки ООН скоїли провокацію на Запорізькій АЕС, щоби звинуватити в неї українські війська. Територію станції було обстріляно 4 рази. Снаряди потрапили до об’єктів інфраструктури, зокрема, на майданчик поряд зі складом зберігання свіжого палива та біля пожежної частини. Пошкоджено декілька контрольних датчиків радіації, на території виникло сильне задимлення.
    Міністр закордонних справ Кулеба нагадав функціонерам МАГАТЕ та ООН, що Росія перетворила найбільшу європейську АЕС на військову базу. Міністр енергетики Галущенко заявив, що Росія захопленням станції порушила всі міжнародні конвенції. Пресслужба Енергоатому констатувала, що Росія шантажує весь світ, замінувавши АЕС та оголосивши про готовність її підірвати.
    Національна академія наук України звернулася до світової спільноти із закликом визнати дії російських військовослужбовців актом ядерного тероризму, наслідки якого може відчути весь світ.
    У Нью-Йорку відбулося за ініціативи РФ засідання Ради Безпеки ООН щодо передаварійної ситуації на ЗАЕС. Глава МАГАТЕ Гроссі заявив, що на цей час безпосередньої загрози безпеці станції немає, проте, на його думку, ситуація може ускладнитися будь-якої миті. Він повідомив, що ремонтники АЕС відновили резервну лінію електропередач, яка сполучає об’єкт з українською енергосистемою. Гроссі закликав керівництво РФ дозволити інспекторам організації відвідати ЗАЕС.
    Представник України Кислиця заявив, що саме Росія створила загрозу станції, а перед обстрілами представники Росатому спускаються до бомбосховищ, залишаючи український персонал напризволяще. Він наголосив, що Росія пішла ва-банк, скликаючи засідання Ради Безпеки, на якому намагається просунути брехню.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав до негайного припинення бойових дій на АЕС. Представник Держдепартаменту США Дженкінс зажадав від РФ негайного повернення Україні контролю над станцією та створення навколо неї демілітаризованої зони. Він поклав відповідальність на РФ за можливі наслідки обстрілу.
    Представник РФ Небензя заявив, що російським військам нібито немає сенсу обстрілювати самих себе, а також станцію та місто. За його словами, Росія готова сприяти приїзду на АЕС місії МАГАТЕ наприкінці серпня. Небензя категорично відкинув можливість створення демілітаризованої зони навколо станції.
    Представник Китаю закликав Росію та Україну до поновлення мирних переговорів.
    Президент Зеленський стверджує, що спровокована російськими військами аварія на АЕС означатиме фактичне застосування нею ядерної зброї. Він наголосив, що ядерну безпеку Європи відновить лише повне відведення російських військ з об’єкта.
    На думку низки експертів, фізична руйнація реакторного відділення можлива лише за потужного обстрілу або підриву блоків, проте бетонні стіни та захисна оболонка не дадуть змогу радіації поширитися далі, ніж 30–50 км. Ці міркування стосуються і сховища відпрацьованого ядерного палива. Викид радіації в Дніпро отруїть води Каховського водосховища, проте зараження не торкнеться нижньої течії річки. Отже, наслідки ядерної аварії будуть серйозними, але не катастрофічними, якщо не буде повністю зруйновано одну чи кілька активних зон реакторів.
    Окупанти не відмовилися від наміру відключити ЗАЕС від української енергосистеми із подальшим підключенням до російської мережі через Крим. У цьому їм перешкоджають партизани. У четвер у Чаплинці, неподалік від адмінкордону з Кримом, впала високовольтна опора.
  • Українське міністерство оборони відхрестилося від вибухів на аеродромах Новофедорівка в окупованому Криму та Зябрівка в Білорусі. Заступник начальника оперативного управління Генштабу Громов заявив, що інтенсивність застосування авіації російськими військами на півдні після інциденту на аеродромі дещо знизилася, водночас, на всій лінії фронту – зросла вдвічі проти попереднього тижня.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук вважає, що окрім жителів Донецької області, потрібно відселити людей та з населених пунктів і інших областей, що перебувають у районах бойових дій – Харківської, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської. Вона заявила, що всім евакуйованим із небезпечних регіонів буде надано житло та соціальний захист.
  • Заступник секретаря Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв відвідав Луганськ, де провів "нараду з безпеки та відновлення ЛНР".
  • "Влада" донбаських "республік" відновила примусову мобілізацію чоловіків через важкі втрати "армійських корпусів" у боях на Донбасі та півдні України. У РФ повним ходом відбувається прихована мобілізація в суб’єктах федерації під виглядом створення "добровольчих батальйонів". Новобранці підписують короткотермінові контракти та негайно вирушають на фронт.
  • Журналісти компанії CNN провели розслідування вбивства українських військовополонених в Оленівській колонії на південь від Донецька на підставі відеороликів, які викладено у відкритий доступ. На їхнє переконання, удар по бараку, де утримувалися полонені, не могло бути завдано ракетами HIMARS. Вони не знають, що саме спричинило загибель бійців.
  • Amnesty International спростувала заяву Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки українського Міністерства культури про те, що збирала відомості для своєї доповіді у фільтраційних (концентраційних) таборах та в’язницях. За твердженням організації, її співробітники опитували людей на підконтрольних Україні територіях, причому респонденти давали свідчення "добровільно й у безпечних умовах". AI також заявила, що задокументувала порушення російських військовослужбовців, зокрема, невибіркові обстріли, застосування касетних боєприпасів та позасудові страти. Частина цих порушень є воєнними злочинами. AI закликає до притягнення винних до відповідальності та засуджує вторгнення Росії як акт агресії та порушення міжнародного права. Твердження організації повністю руйнується тим фактом, що співробітники українського офісу не брали участь у збиранні відомостей та не були обізнані про проведення цього дослідження.

Тил

  • Компанія McDonald's планує поетапне відкриття ресторанів в Україні – починаючи з Києва та міст на заході країни.
  • Кабмін зобов’язав Нафтогаз сформувати резерви газу в підземних сховищах на зимовий період обсягом не менш ніж 19 млрд м³ через закупівлю його в місцевих видобувних компаній.
  • Міністерство освіти та науки оголосило, що школярі за кордоном можуть навчатися як у місцевих школах, так і в режимі онлайн в українській школі, або обрати будь-яку іншу платформу для здобуття освіти.
  • Дефіцит зовнішньої торгівлі за підсумками 7 місяців 2023 р склав $4,3 млрд, що в півтора раза вище, ніж за той же період торік.
  • НБУ відкликав ліцензію ще в однієї мережі обмінних пунктів через порушення законодавчих і регуляторних норм під час здійснення валютообмінних операцій. 5 серпня було позбавлено ліцензії 4 компанії, які контролювали 15 % ринку. НБУ й далі перевіряє небанківські організації – оператори мереж обміну валюти. На думку низки експертів, "група впливу" з оточення президента Зеленського через чиновників НБУ "зачищає" ринок для нового гравця, який буде близький до влади. Голова комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики депутат від президентської партії Гетманцев вніс до парламенту законопроєкт про запровадження виплати авансом податку на прибуток обмінними пунктами. За його твердженням, цей бізнес є "надприбутковим".

Україна та світ

  • У столиці Данії – Копенгагені відбулася зустріч міністрів оборони 20 країн для посилення воєнної допомоги Україні. Данський міністр оборони Бодсков оголосив про досягнення учасниками згоди щодо надання додаткової підтримки Україні в розмірі €1,5 млрд. Міністр оборони Великої Британії Уоллес повідомив, що країна підготує понад 10 тис. українських військовослужбовців – це перевищує кількість, яку оголосив прем’єр-міністр Джонсон. На переконання Уоллеса, російському президенту Путіну навряд чи вдасться захопити Україну, а наступ російських військ захлинається. До навчання українських вояків у країні приєднаються й інструктори з Норвегії та кількох інших країн.
    Міністр оборони Польщі Блащак стверджує, що постачання зброї в Україну не спричинило зниження обороноздатності країни.
    Глава шведського оборонного міністерства Гульквіст не відкинув участі оборонних підприємств країни в забезпеченні України зброєю. Подібний же намір висловили його колеги з Польщі, Чехії та Словаччини.
  • Сейм Латвії визнав Росію країною – спонсором тероризму через цілеспрямовані атаки на мирне населення та інфраструктуру України. Парламент закликав країни ЄС припинити видавання туристичних та інших віз російським громадянам. Прессекретар МЗС РФ Захарова назвала рішення Сейму "тваринною ксенофобією", а законодавців – "неонацистами".
    Канцлер Німеччини Шольц виступає проти заборони в’їзду до ЄС громадянам РФ. За його твердженням, війну розв’язав і веде російський президент Путін, а Євросоюз запроваджує персональні санкції лише проти російських чиновників, військове керівництво та олігархів, які підтримують агресію. У відповідь на це глава українського МЗС Кулеба заявив, що війну веде не лише Путін, але й росіяни загалом підтримують його дії.
    Уряд Естонії забороняє в’їзд до країни громадянам РФ, які навіть мають візи – крім дипломатів, водіїв фур та автобусів, а також у гуманітарних випадках – за умови проживання в країні близьких родичів. За словами міністра закордонних справ Кулеби, російські туристи не повинні тинятися за кордоном, поки їхня країна веде криваву війну в Україні.
    Представник Єврокомісії Хіппер заявила, що країни ЄС самостійно ухвалюють рішення про видавання віз, з огляду на загрози безпеці. Вона зазначила, що процес видавання віз загальмувався через вислання з Москви співробітників західних посольств.
  • МЗС України надсилає Білорусі ноту протесту у відповідь на кожен обстріл із території країни, який влаштовують російські війська. Українських дипломатів евакуйовано з Білорусі в перші ж дні після вторгнення.
  • Міністр закордонних справ Кулеба оголосив, усі три порти на Одещині розпочали відвантаження продовольства. На цей час "зерновим коридором" рухаються 11 суден. вже відправлено 0,38 млн т. Чиновники ООН очікують, що обсяг українського експорту зерна чорноморським маршрутом може зрости до 2–5 млн тонн на місяць.
    Іспанський залізничний оператор Renfe Mercancías запускає транспортування українського продовольства до портів Іспанії вагонами-контейнерами.
  • Ціни на електроенергію у Європі сягнули рекордних рівнів. У Німеччині ціна кіловат•години склала €0,43, у Франції – навіть €0,60 через – рекордно високі температури й майже безвітряну погоду. Падіння рівня води в річках призвело до зниження потужності французьких АЕС, які використовують її для охолодження.
  • За оцінкою експертів Міжнародного енергетичного агентства, видобуток нафти в Росії впаде не менш ніж на 20 % відразу після набуття чинності ембарго на її імпорт до ЄС. Постачання нафти на світовий ринок досягли передвоєнного максимуму й наразі становлять понад 100 млн барелів на добу. Частковий вихід із ринку Росії буде негайно заповнений іншими постачальниками.
  • Розвідка Великої Британії вважає, що Росія не зможе виконати експортні замовлення на виробництво різних систем озброєнь через важкі втрати у війні в Україні та проблеми з постачанням компонент через західні санкції.
  • Російські літаки-розвідники в четвер двічі втручалися до зони дії ППО США на Алясці.
  • За інформацією агентства Bloomberg, уряд Німеччини в жовтні планує провести донорську конференцію з відновлення України. За словами канцлера Шольца, план відновлення буде, навіть, амбітнішим за план Маршалла, який дав змогу відновити Німеччину після Другої світової війни.
  • Переможець конкурсу Євробачення – український гурт Kalush Orchestra – відмовився від участі у фестивалі в Чорногорії через запрошення на нього організаторами російської співачки, що підтримує Путіна та агресію в Україні.

Тренди

  • Міністр оборони Резніков стверджує, що підрив мосту на Чонгарі не зупинив би російський наступ із Криму.
  • Головне управління розвідки повідомило створення російськими спецслужбами підробленого сайту "Фонду Зеленського". Для його розкручування у світі готується потужна медійна кампанія, метою якої є збирання коштів донорів на користь Росії та дискредитація України та її президента.


No comments:

Post a Comment