August 15, 2022

08-14 серпня 2022: Головні події і теми тижня


Головні події і теми 08-14 серпня 2022 від Digests & Analytics Ukraine

  • Росія не припиняє ядерний шантаж Європи, щоб здобути перевагу на фронті
  • Агенти впливу Росії працюють
  • Українська влада сподівається залатати діри в економіці за допомогою за допомогою зовнішніх запозичень
  • У ЄС пропонують заборонити видавання віз росіянам

Росія не припиняє ядерний шантаж Європи, щоб здобути перевагу на фронті

Російські війська повністю контролюють Запорізьку атомну електростанцію. Окупанти заявили, що станцію заміновано, і погрожують підірвати її в разі наступу ЗСУ. З території, що прилягає до Запорізької АЕС, росіяни постійно обстрілюють Нікополь, Марганець та інші населені пункти по той бік Дніпра, сама станція теж зазнає обстрілів. 13 серпня російська армія обстріляла АЕС із села Водяне, яке розташоване поруч, і з паркової зони міста-супутника Енергодара. За оцінкою фахівців Енергоатому, метою обстрілів є руйнування ліній електропередач і відключення станції від української енергосистеми. Станція потребує зовнішнього живлення для підтримання безпеки реакторів. Окупанти сподіваються перепідключити її до енергосистеми Криму лініями, що ведуть до Нової Каховки та Мелітополя. У цьому їм перешкоджають партизани. 11 серпня в Чаплинці, неподалік від адмінкордону з Кримом, упала високовольтна опора.

МВС України розглядає варіанти евакуації населених пунктів поруч із Запорізькою АЕС через реальну загрозу ядерної аварії внаслідок постійних обстрілів станції російською артилерією. Колишній президент РФ Медведєв стверджує, що станцію обстрілюють ЗСУ, і погрожує можливими "надзвичайними випадками" на АЕС у країнах ЄС.

Президент Зеленський вважає, що у відповідь на ядерний шантаж Росії обстрілами ЗАЕС Захід має запровадити санкції проти російської атомної галузі і визнати РФ спонсором тероризму. Натомість ЄС і США закликають Росію вивести війська зі станції та створити навколо неї демілітаризовану зону. Чиновники російського МЗС погрожують повним розірванням дипломатичних відносин у разі визнання РФ спонсором тероризму адміністрацією Байдена.

На засіданні Радбезу ООН глава МАГАТЕ Гроссі зажадав від Росії дозволити інспекторам організації відвідати ЗАЕС. Цього тижня в Нью-Йорку за ініціативи РФ відбулося засідання Ради Безпеки ООН щодо передаварійної ситуації на станції. Засіданню передував потужний обстріл електростанції. Снаряди окупантів влучили в об’єкти інфраструктури, вибухи пролунали, зокрема, на майданчику поряд зі складом зберігання свіжого палива та біля пожежної частини. Було пошкоджено кілька контрольних датчиків радіації, на території виникло сильне задимл

Загалом можна вважати реакцію міжнародних організацій і світової спільноти на створення Росією передумов для ядерної аварії цілком беззубою й такою, що лише спонукає Путіна до підвищення ставок.

Російська армія намагається виконати наказ міністра оборони РФ Шойгу і президента Путіна наступати на всіх напрямках. У липні Путін заявив, що російська армія в Україні "ще нічого навсправжки не починала".

Щодня прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини зазнають потужних обстрілів із території РФ, де перебувають до 4 батальйонних тактичних груп. Вони сковують на півночі України велику кількість українських військ і не дають можливості перекинути їх на Донбас і Південь.

Російські війська намагаються розхитати українську оборону за допомоги щоденних потужних обстрілів з усіх видів ствольної та реактивної артилерії, а також завдаючи ударів із повітря бомбами й ракетами по позиціях ЗСУ та населених пунктах на лінії фронту й у ближньому тилу.

На півночі Харківщини вже понад тиждень точаться бої поруч із кордоном – в Удах, понад місяць російські війська щодня намагаються наступати вздовж траси Білгород – Харків, бої тривають у Дементіївці й Питомнику. До того ж у Білгородській області російське командування тримає потужні резерви, які будь-якої миті може бути введено в бій, а Харків щодня зазнає потужних ракетних обстрілів.

Ще однією гарячою точкою протягом тижня був російський плацдарм на правому березі Сіверського Дінця на південь від Чугуєва, з якого було зроблено спроби наступу на захід для оточення обласного центру. Бої тривають у Новій Гусарівці, жодного просування російських військ ЗСУ не допустили.

Ударні підрозділи намагаються зламати українську оборону на південь від Ізюма й далі розвивати наступ на Барвінкове і Слов’янськ. Це дало б їм можливість оточити на Донбасі все групування Операції об’єднаних сил. Проте всі спроби наступу виявилися марними. Уже майже місяць лінія фронту не перетинає адмінкордон між Харківською та Донецькою областями. ЗСУ гідно тримають оборону у Вірнопіллі, Новій Дмитрівці, Курульці, Довгенькому, Мазанівці, Краснопіллі, Долині, Богородичному попри шалені спроби прориву кількох російських батальйонних груп. Ба більше, ЗСУ просуванням до Ізюма з заходу створюють загрозу тилам російських військ.

У Донецькій області тривають жорстокі бої вздовж усієї ділянки фронту. На адмінкордоні з Луганщиною окупанти намагаються просунутися в напрямку Сіверська, але успіху не мають, попри потужне підсилення. Бої щодня відбуваються у Верхньокам’янському, Івано-Дар’ївці, Виїмці.

"Армії республік" та ударні підрозділи ПВК "Вагнера" безперервно атакують Соледар зі сходу – з Яковлівки на трасі Лисичанськ – Бахмут та з півдня – з Бахмутського. Також російські війська ведуть наступ на Бахмут зі сходу – з боку Покровського, їм вдалося просунутися до околиць міста.

На південь від Бахмута точаться безперервні бойові зіткнення у Веселій Долині, Зайцевому та Кодемі. Підрозділи ЗСУ щодня відбивають по кілька атак. Окупанти та їхні маріонетки з "армії ДНР" щоразу відкочуються на попередні позиції, зазнаючи тяжких втрат у живій силі й техніці.

На північ від Горлівки їм вдалося захопити частину селища Зайцевого, проте повного контролю над населеним пунктам їм отримати не вдалося.

На околицях Донецька інтенсивність боїв зросла, окупанти практично цілодобово за потужної підтримки артилерії та авіації намагаються прорвати лінію фронту на північ від Авдіївки – в Олександрополі та Красногорівці, у промзоні Авдіївки, у Пісках та Мар’їнці. У районі Пісок їм вдалося просунутися вздовж траси на Дніпро та зав’язати бої в Первомайському, проте українські війська утримують північну околицю села.

У район Вугледару та Великої Новосілки російське командування перекинуло кілька батальйонних тактичних груп для протидії можливому наступу ЗСУ на Новотроїцьке та Волноваху й намагається посунути передові українські підрозділи.

На Запоріжжі лінія фронту змін не зазнала, проте українська ракетна артилерія й партизани завдали кількох потужних ударів по логістичних шляхах. Російське командування вочевидь розуміє, що наступ ЗСУ на Мелітополь і далі на Бердянськ і Чаплинку може розрізати південне угруповання військ і поставити в надкритичний стан 3 російські армії, що ведуть бойові дії на правому березі Дніпра в напрямках на Кривий Ріг і Миколаїв.

На Херсонщині жодного дня не припиняються бої на українському плацдармі на лівому березі річки Інгулець у районі Давидового Броду. ЗСУ перешкоджають наступу окупантів на Кривий Ріг і Миколаїв, знищуючи їхні склади боєприпасів один за одним. Також ЗСУ вивели з ладу всі три мости через Дніпро – той, що веде до греблі Каховської ГЕС, Антонівські автомобільний і залізничний. За оцінкою британської розвідки, логістика постачання боєприпасів, палива й техніки для російського угруповання на правому березі Дніпра після виведення їх із ладу помітно утруднена, а постачання двома поромними переправами є явно недостатніми для посилення наступу. За твердженням голови Миколаївської обладміністрації Кіма, командування російських військ на Херсонщині вже переміщено на лівий берег Дніпра.

9 серпня на військовому летовищу Новофедорівка в окупованому Криму, де базується 43-й штурмовий авіаційний полк військово-космічних сил РФ, стався потужний вибух. Літаки з цього аеродрому завдавали ударів по позиціях українських військ у Херсонській області та патрулювали повітряний простір над північною частиною Чорного моря. Унаслідок детонації боєкомплекту, який зберігався на аеродромі, було знищено від 8 до 20 літаків. Отримало пошкодження й військове містечко. Міністерство оборони України відхрестилося від вибухів на аеродромі Новофедорівка, а офіційні особи США стверджують, що не передавали ЗСУ зброї, здатної вразити цю ціль. Втім, офіційні особи України заговорили про перспективи звільнення Криму у воєнний спосіб, а прессекретар Білого Дому Жан-П’єр заявила, що США підтримують зусилля України щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності.

Російські війська протягом пів року зазнали суттєвих втрат і вкрай потребують перепочинку для відновлення боєздатності й поповнення важкою технікою й ракетами. Саме тому можна незабаром очікувати спроб російської влади примусити Україну і її західних партнерів до переговорів про перемир’я.

Агенти впливу Росії працюють

Агенти впливу Росії працюють

Скандальний звіт Amnesty International від 4 серпня, у якому організація заявила, буцімто українські вояки розміщують озброєння в школах і лікарнях і наражають на небезпеку цивільне населення, перевірятимуть незалежні експерти. Експерти планують перевірити проведені дослідження, процес підготовки матеріалу, передумови публікації цього пресрелізу. Також буде вивчено владні рішення всередині колективу. Попри всі закиди, AI від власних висновків не відмовляється. Скандальний звіт спричинив суттєвий відтік пожертв від постійних донорів і зіграв на руку російській пропаганді.

Заразом коментарі найближчого оточення президента Зеленського теж не йдуть на користь українській армії. Заяви голови ОП Єрмака про те, що завершити активну фазу війни треба до настання холодів, радника голови ОП Арестовича – про те, що ЗСУ готуються до контрнаступу на півдні, тільки грають на руку Росії й викривають плани військового керівництва.

Голова Миколаївської обладміністрації Кім своїми дописами в соцмережах здає окупантам плани ЗСУ, а очільник Луганської – Гайдай коментує бої в області, яку вже місяць як повністю окуповано російськими військами.

У соціальних мережах поширено низку дописів щодо недовіри президента до головнокомандувача ЗСУ Залужного і його можливої заміни на когось більш лояльного до Єрмака.

Українська влада сподівається залатати діри в економіці за допомогою за допомогою зовнішніх запозичень

Українська влада сподівається залатати діри в економіці за допомогою за допомогою зовнішніх запозичень

За інформацією Держстату, інфляція в Україні в липні прискорилася з 21,5 % до 22,2 % у річному обчисленні. Українська влада на фоні стрімкого падіння економіки країни покладає великі надії на зовнішні запозичення. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про офіційне подання заявки до МВФ про надання нової спеціальної програми кредитування. Радник президента з економічних питань Устенко вважає, що кредит від МВФ на $5 млрд міг би заспокоїти кредиторів України та показати, що уряд країни контролює ситуацію в економіці.

За словами Шмигаля, міністр фінансів Німеччини Лінднер у розмові з ним підтвердив підтримку реструктуризації держборгу України та відтермінування виплат із погашення та обслуговування боргу, а також про надання Єврокомісією макрофінансової допомоги Україні на суму €8 млрд. Агентство Reuters із посиланням на держагентство США USAID повідомило про намір адміністрації президента Байдена надати Україні додаткову фінансову допомогу в розмірі $4,5 млрд, з них $3 млрд – уже в серпні.

Водночас за інформацією агентства Bloomberg, інвестори знову відхилили прохання Нафтогазу про відтермінування виплат із погашення та обслуговування єврооблігацій, оскільки фінансове становище компанії "є достатньо стабільним для сплачування боргів". Ці кошти уряд планував направити на закупівлю газу для підготовки до опалювального сезону.

У той же час Мінфін підтвердив згоду власників усіх 13 випусків українських єврооблігацій, а також ВВП-варантів на відтермінування на 2 роки виплати купонного доходу та погашення – зі збереженням наявної прибутковості. Також учасники Паризького клубу кредиторів підтвердили готовність тимчасово зупинити виплати з погашення та обслуговування українського держборгу до кінця 2023 року з можливістю пролонгації угоди ще на рік. Міністр фінансів Марченко стверджує, що це відтермінування дасть уряду змогу заощадити протягом двох років орієнтовно $6 млрд.

Кредитори компаній "Укренерго" та "Укравтодор" також погодилися на дворічне відтермінування виплат, відсоткового доходу за облігаціями тощо.

Водночас агентство Standard & Poor's знизило рейтинг Укрзалізниці в іноземній та українській валюті зі ССС до ССС- з негативним прогнозом, а суверенний рейтинг України в іноземній валюті – до "вибіркового дефолту". За оцінкою компанії, реструктуризація боргу країни є досить проблемною. Ця оцінка стикається з прогнозом агентства Fitch Ratings, яке знизило відповідний рейтинг України до "обмеженого дефолту".

У ЄС пропонують заборонити видавання віз росіянам

У ЄС пропонують заборонити видавання віз росіянам

Міністр закордонних справ Чехії Липавський, який очолює Раду ЄС, запропонував включити до наступного пакета санкцій проти РФ заборону видавання віз російським громадянам. Президент Зеленський закликав Європу запровадити ці обмеження й назвав їх "справедливими". У березні, на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Зеленський неодноразово звертався до громадян РФ із проханням вплинути на керівництво своєї країни задля припинення воєнної агресії. Однак після звірств російської армії в Ірпені, Гостомелі, Бучі український президент перестав апелювати до здорового глузду росіян.

Ініціативу щодо заборони видавання віз російським громадянам підтримали країни Балтії. Також над відповідним рішенням працює Польща. Уряд Данії заявив про готовність обговорювати такі обмеження й запровадити їх у разі спільного рішення країн ЄС.

Ініціатива щодо заборони віз росіянам обурила населення країни-агресора. Так званий російський "опозиціонер" Волков заявив, що не можна карати всіх росіян за те, що Путін почав війну проти України. Прессекретар президента РФ Пєсков зазначив, що "будь-які спроби ізолювати росіян чи ізолювати Росію – це процес, який не має перспектив".

Така реакція як російської влади, так і опозиції свідчить про те, що подібний крок буде вкрай ефективним, а росіяни ще не готові визнати провину за звірства своєї армії в Україні.

 

No comments:

Post a Comment